Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.9.21

Κ. Χατζηδάκης: Οι «Νταντάδες της γειτονιάς», τα επιδόματα για τα παιδιά και οι νέες γονικές άδειες είναι πολιτική και για το δημογραφικό

 

Κ. Χατζηδάκης: Οι «Νταντάδες της γειτονιάς», τα επιδόματα για τα παιδιά και οι νέες γονικές άδειες είναι πολιτική και για το δημογραφικό

Την πολιτική του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη των οικογενειών, τη συμφιλίωση της εργασιακής με την οικογενειακή ζωή και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, παρουσίασε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, σε συνάντηση που είχε σήμερα με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dubravka Suica, αρμόδια για το Δημογραφικό και τη Δημοκρατία. Στη συνάντηση συμμετείχε και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε: «Η συνάντηση με τον υπουργό και την υφυπουργό ήταν πολύ σημαντική. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο δημογραφικό, όπως γνωρίζετε το χαρτοφυλάκιό μου είναι η Δημοκρατία και η Δημογραφία. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τη δημογραφική αλλαγή. Αυτό το υπουργείο βοηθά τις οικογένειες να συμφιλιώσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή και λαμβάνει μέτρα, προκειμένου να βελτιώσει τη θέση των οικογενειών.

Γνωρίζουμε ότι το δημογραφικό εντάσσεται στις εθνικές αρμοδιότητες, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να συνδράμουμε τις χώρες-μέλη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Απευθύνουμε επίσης πρόσκληση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν στο συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης, προκειμένου να συζητήσουμε τις ελπίδες, τις ιδέες, τις ανησυχίες, τους φόβους, αν θέλετε, για το μέλλον της Ευρώπης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε: «Τα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας δεν είναι μόνο κοινωνική πολιτική, είναι και εθνική πολιτική, διότι συνδέονται και με την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Ένα τέτοιο μέτρο είναι οι λεγόμενες "νταντάδες της γειτονιάς", που ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή. Δεν είναι μεμονωμένο, έρχεται σε συνέχεια άλλων μέτρων, όπως το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, αλλά και τα πρόσφατα μέτρα που πέρασαν στο πλαίσιο του εργασιακού νόμου για τη διεύρυνση των γονικών αδειών».

Η κυρία Συρεγγέλα ανέφερε ότι η πολιτική για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων πρέπει να είναι ενιαία, συνεκτική και σε συνεργασία φυσικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Σύντομα θα ανακοινωθεί η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, η οποία θα ασχοληθεί με την αναβάθμιση της δημογραφικής πολιτικής» σημείωσε η κυρία Συρεγγέλα και πρόσθεσε: «η στρατηγική μας περιλαμβάνει ένα πλέγμα οριζόντιων μέτρων σε όλους τους τομείς πολιτικής για τη στήριξη της οικογένειας, της γυναικείας εργασίας, την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Τα μέτρα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δημογραφική πολιτική και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγικότητας και κατ' επέκταση την ανάκαμψη της οικονομίας».

Η κυρία Συρεγγέλα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα έργα που υλοποιεί το υπουργείο, όπως το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», που αφορά στην οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων για τη φύλαξη των παιδιών τους ηλικίας από 2 μηνών έως και 2,5 ετών και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, που θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα.

Επίσης, η υφυπουργός έκανε μνεία και στην άδεια πατρότητας μετ' αποδοχών, που θεσπίστηκε με το νέο εργασιακό νόμο, καθώς και στις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης