Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

18.10.21

Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου: Τρία γεύματα και πόσιμο νερό παρέχονται σε όλους τους αιτούντες άσυλο

 Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου: Τρία γεύματα και πόσιμο νερό παρέχονται σε όλους τους αιτούντες άσυλο

Από την 1η Οκτωβρίου παρέχονται σε όλους τους αιτούντες άσυλο στις δομές φιλοξενίας στα νησιά και την ενδοχώρα, «τρία γεύματα και πόσιμο νερό, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για ειδικές ομάδες (διαβητικούς, βρέφη ανάλογα με την ηλικία τους κλπ)».

Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας σε σημερινή ανακοίνωση 26 μη κυβερνητικών οργανώσεων για ελλιπή σίτιση και καθυστέρηση στην παροχή του οικονομικού βοηθήματος στους αιτούντες άσυλο.

Το υπουργείο αναφέρει επίσης, ότι οι αιτούντες άσυλο στις δομές θα λάβουν «κανονικά το προβλεπόμενο χρηματικό βοήθημα τέλος Οκτωβρίου, το οποίο εφεξής θα καταβάλλεται απολογιστικά» και προσθέτει: «Συνεπώς, καμία καθυστέρηση / πρόβλημα δεν υπάρχει σε αυτό».

Σχετικά με τις επισημάνσεις των οργανώσεων ότι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και όσοι έχουν λάβει απορριπτικές αποφάσεις παραμένουν στις δομές γιατί δεν έχουν πού αλλού να πάνε και δεν σιτίζονται, το υπουργείο στην απάντησή του σημειώνει ότι όσοι μετανάστες έχουν λάβει τελεσίδικες αρνητικές αποφάσεις, έχουν υποχρέωση αποχώρησης από τη χώρα και «εναλλακτικά δύνανται με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να οδηγούνται σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης», ενώ «για τη διευκόλυνση της αποχώρησής τους από τη χώρα, υπάρχουν ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την FRONTEX, για τα οποία λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση».

Όσο για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, σημειώνει ότι «δεν έχουν δικαίωμα διαμονής στις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και πρέπει να αποχωρήσουν από αυτές» και παράλληλα «έχουν δικαίωμα εργασίας και μπορούν να αιτηθούν επιδόματα που δίδονται για τη στήριξή τους» και «έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο πρόγραμμα HELIOS, που υλοποιεί το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Τέλος, καταλήγει αναφέροντας ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθούν επιπλέον προγράμματα ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης