Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

19.11.21

Ν. Παναγιωτόπουλος: Μην προεξοφλείτε εξεταστικές, είναι σαν να απευθύνετε προειδοποίηση να μη πάει η δουλειά εκεί που πήγε

 

Ν. Παναγιωτόπουλος: Μην προεξοφλείτε εξεταστικές, είναι σαν να απευθύνετε προειδοποίηση να μη πάει η δουλειά εκεί που πήγε

Μην προεξοφλείτε από τώρα εξεταστικές και εισαγγελείς, διότι είναι σαν να μου απευθύνετε συγκεκριμένη προειδοποίηση να μη πάει η δουλειά εκεί που πήγε, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το εκπαιδευτικό αεροπορικό κέντρο Καλαμάτας. Ο καθένας μπορεί να βάλει στο μυαλό του πολλά, σημείωσε και αναρωτήθηκε: «Να μην πάει το Ισραήλ στην Καλαμάτα, αυτό θέλετε;».

Βουλή: Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για αεροπορικό κέντρο Καλαμάτας

«Αυτές οι μεγάλες δουλειές υποκρύπτουν από πίσω μεγάλες συγκρούσεις συμφερόντων, και αυτός που θα επιλέξει, πρέπει να το κάνει πολύ προσεκτικά. Και πολλοί επέλεγαν να μεταθέσουν την επιλογή στις καλένδες. ”Γιατί να βάλω το κεφάλι μου στον ντορβά. Άστο παρακάτω. Κάποιος άλλος θα βρεθεί να πάρει την απόφαση”» προσέθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επικρίνοντας με αυτόν τον τρόπο την "απραξία" της προηγούμενης κυβέρνησης.

Επανέλαβε μάλιστα προηγούμενη δήλωσή του για το πώς αντιλαμβάνεται το αξίωμά του: Προτιμώ να ασχοληθεί μαζί μου κάποια εξεταστική στο μέλλον, και να χάνω τον ύπνο μου γι’ αυτό, παρά να χάνω τον ύπνο μου διότι βρέθηκα στην τιμητική αυτή θέση και δεν έκανα τίποτα διότι φοβήθηκα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αναλαμβάνω την ευθύνη και όλα θα ελεγθούν». Εσείς καλά κάνετε το ελεγκτικό σας έργο και η σύμβαση θα έρθει για να εξηγηθεί στη Βουλή, αλλά «όχι με όρους προαναγγελίας διώξεων και εκφοβισμών των στελεχών που έχουν αναλάβει την ευθύνη αυτών των μεγάλων αποφάσεων», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στη χώρα μας δεν ποινικοποιείται η αδράνεια στα εξοπλιστικά αλλά η δράση, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας την προειδοποίηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι την επόμενη φορά, η υπόθεση του Διεθνούς Αεροπορικού Κέντρου Καλαμάτας, δεν θα έρθει ως επίκαιρη επερώτηση, αλλά ως θέμα διερεύνησης ευθυνών, όπως ορίζει το Σύνταγμα σε περιπτώσεις απιστίας και διασπάθισης Δημοσίου χρήματος.

Εγώ επέλεξα τη δράση είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «τον πατριωτισμό δεν τον επικαλείσαι σε ένα 15λεπτό στη Βουλή, αλλά διά της δράσεως σου και όχι διά της παραλείψεως (της προηγούμενης κυβέρνησης) που οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο». Το ξέρατε από το 2018 ότι θα τελείωναν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Πολεμικής μας Αεροπορίας το 2023 και δεν κάνατε τίποτα, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Για το θέμα της αγοράς ή της χρηματοδοτικής μίσθωσης των εκπαιδευτικών αεροσκαφών, που χρειάζεται η ΠΑ, είπε ότι γι’ αυτό είχε αποφανθεί το επιτελείο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι "η οικονομικά συμφερότερη" λύση ήταν με χρηματοδοτική μίσθωση και όχι να αγοράσουμε τα αεροσκάφη. Σημείωσε μάλιστα ότι η απόφαση του Συμβουλίου Άμυνας τον Ιανουάριο 2019, (με τον Π.Καμμένο υπουργό Εθνικής Άμυνας) περιλάμβανε (1) τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία του Κέντρου Καλαμάτας με χρηματοδοτική μίσθωση με την κυβέρνηση Καναδά, (2) Την ενημέρωση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για την επιπλέον ετήσια οικονομική απαίτηση και (3) τη διερεύνηση των άλλων προσφορών στην ΠΑ, «στην αναληφθείσα οδό της χρηματοδοτικής μίσθωσης, και όχι άλλης οδού».

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η εκπαίδευση θα μείνει σε ελληνικά χέρια και διαβεβαίωσε ότι η σύμβαση (με τους Ισραηλινούς) θα έρθει στη Βουλή για να ενημερωθούν τα μέλη της «για να δείτε εάν κρύπτεται κάτι "σάπιο"».

Δεν υπάρχει υποχρέωση να περάσει από την Ολομέλεια, το δικαίωμα όμως στην ενημέρωση θα το εξασφαλίσουμε, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Είτε θα έρθει κάποια κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο υπουργείο ή θα γίνει ενημέρωση στη Βουλή, για «να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο, Να γλιτώσω κι εγώ από την απειλή, που από σήμερα με κατατρέχει, ότι αύριο θα μπλέξω σε εξεταστικές που προαναγγέλθηκαν, και μάλιστα λίαν συντόμως κατά τον κ. Τσίπρα. Επειδή τόλμησα να ενεργήσω και να δράσω. Εκεί που επί χρόνια το επαναπέμπανε, το κλωσούσανε και το συζητούσαν, αλλά δεν το έκαναν, και τώρα με εγκαλούν. Κι εγώ εγκαλώ: Γιατί δεν το κάναμε τόσα χρόνια, φοβόμασταν; Εγώ δεν φοβήθηκα».

«Τελειώνει όμως ο χρόνος των τζετ σε 18 μήνες, αλλά το συζητούσατε. Τώρα υπάρχει μια διαδικασία. Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις, το ενδιαφέρον, και οι προσφορές. Οι Καναδοί έπεσαν στο 1,25 δισ. ευρώ (από όταν μπήκαν οι Ισραηλινοί) για 20 χρόνια όμως. Δείτε ότι, το 1,250 δισ. ευρώ των Καναδών διά 20 χρόνια είναι 62,7 εκατ ετησίως, ενώ τα 1,375 δισ. ευρώ των Ισραηλινών διά 22 χρόνια, είναι 62,5 ετησίως, και με παραπάνω παροχές. Η ισραηλινή πρόταση είναι οικονομικά συμφερότερη και σε απόλυτα νούμερα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τόνισε επίσης ότι η ΠΑ δεν αισθάνεται προσβεβλημένη αλλά χαίρεται γι’ αυτό, όπως χάρηκε για τα Μιράζ, και για τα Βάιπερ για τα Ραφάλ.

Έχετε κάθε δικαίωμα να ενημερωθείτε, κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος, αλλά αν φύγουμε από εδώ ομονοώντας σε κάτι, είναι να αναγνωρίσουμε αυτό που η ΠΑ χαρακτήρισε ως κατεπείγουσα υπηρεσιακή ανάγκη, με άμεσες δραματικές συνέπειες. Έπρεπε να δράσουμε και όχι να το αφήσουμε για το μέλλον.