Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

17.3.23

Λ. Μενδώνη: Ο πολιτισμός δίνει τριπλάσια προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και την οικονομία

 


Λ. Μενδώνη: Ο πολιτισμός δίνει τριπλάσια προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και την οικονομία

«Ο πολιτισμός δίνει τριπλάσια προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και την οικονομία. Για κάθε επένδυση ενός ευρώ επιστρέφουν πίσω 3,44». Αυτό δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε συζήτηση με τον διευθυντή του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Αιμίλιο Περδικάρη, στο πλαίσιο του 11ου Regional Growth Conference, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου.

Ειδικότερα, η κ. Μενδώνη έκανε λόγο για την υλοποίηση 813 έργων, ύψους 1 δισ. Όπου αξιοποιούνται 4.500 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι το υπουργείο Πολιτισμού αξιοποιεί πλήρως τον τακτικό προϋπολογισμό, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, πόρους από το ΕΣΠΑ, τα προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων, καθώς και 650 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αξιοποιούμε πόρους για την ωρίμανση των μελετών έτσι ώστε να έχουμε έτοιμες μελέτες για να διεκδικήσουμε κονδύλια από προγράμματα», είπε.

Όπως έκανε γνωστό η κ. Μενδώνη, έτοιμο αναμένεται να είναι μέχρι το 2025 το αρχαιολογικό κτηματολόγιο το οποίο θα συνδεθεί με το e-adeies. Δεν θα απαιτείται συναλλαγή με τις υπηρεσίες, όλα θα γίνονται πιο γρήγορα, πιο ξεκάθαρα, για το ποιος μπορεί να χτίσει, πού και πώς.

Όσον αφορά την Αττική, η υπουργός δήλωσε ότι ήδη εκτελούνται τα έργα στα Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι, ύψους 90 εκατ. ,με παραπάνω από τα μισά να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος του 2024 θα είναι έτοιμες οι μελέτες για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το έργο. Μέχρι το 2026 θα έχουμε το κέλυφος και αμέσως μετά θα έχουμε την έκθεση, ανέφερε. Όπως είπε, ο πολιτισμός αφορά το 40% του τουρισμού γενικότερα, καθώς η πλειοψηφία των τουριστών επιλέγουν με βάση και το πολιτιστικό απόθεμα της κάθε περιοχής.

Όπως εξήγησε η κ. Μενδώνη: «Ο πολιτισμός είναι διπλής φύσης: ένα εργαλείο κοινωνικής συνοχής αλλά και ένα εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης. Δημιουργεί απασχόληση, κάνει έργα, και συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος».

Η υπουργός αναφέρθηκε στην ώθηση που δίνεται στον τουρισμό από την ενοποίηση του μουσείου της Ακρόπολης με τους αρχαιολογικούς χώρους, ένα έργο που συνέβαλε σημαντικά και στην αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας.

Επισήμανε επίσης την πολιτιστική Χάρτα του υπουργείου Πολιτισμού, με βάση την οποία καταγράφεται το πολιτιστικό απόθεμα της κάθε περιοχής.

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της Αρχαίας Ολυμπίας όπου υλοποιείται πρόγραμμα ανάδειξης των 6 συγκροτημάτων ρωμαϊκών μνημείων του αρχαιολογικού χώρου, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να παραμένει μία ώρα παραπάνω στην περιοχή.

Τόνισε τα εμβληματικά έργα στην Πάτρα, το Θέατρο Απόλλων το οποίο χρήζει αποκατάστασης, η ανάδειξη του Γυμνασίου και τα ρωμαϊκά μνημεία.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης