Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

21.3.23

Κ. Πιερρακάκης: Ξανασκεφτόμαστε πως πρέπει να γίνεται ο εμπλουτισμός των δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας

 

Κ. Πιερρακάκης: Ξανασκεφτόμαστε πως πρέπει να γίνεται ο εμπλουτισμός των δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας

Αυτή την στιγμή αρχίζουμε και ξανασκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται το Upskilling και το Reskilling, δηλαδή ο εμπλουτισμός δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στην ημερίδα «Upskilling & Reskilling» που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.) σήμερα 21 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Όπως επεσήμανε «η ταχύτητα των πραγμάτων πλέον αυξάνεται διαρκώς και μπορεί αυτό κανείς να το σταθμίσει σε σχέση π.χ. σε τεχνικά επαγγέλματα όπως την πληροφορική. Κι αυτό γίνεται λόγω των μεγάλων τεχνολογικών αλλαγών όπως με το chat gpt». .

Ο κ. Πιερρακάκης συμπλήρωσε ότι στο θέμα του Upskilling και το Reskilling παίζει ρόλο και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής. «Αν κανείς κάνει μια προβολή στο μέλλον τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα έχουν όλες τις προϋποθέσεις άνω του 50% πιθανότητες να περάσουν τα 100 χρόνια. Στην πραγματικότητα τα παιδιά αυτά θα έχουν πάνω από μια καριέρα στην ζωή τους, θα πρέπει διαρκώς να επαναεμπλουτίζουν τις δεξιότητές τους και αυτό συνεπάγεται ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα να τους δώσουν κάποιες πάγιες δεξιότητες στην αρχή και στην πορεία διαρκώς να εμπλουτίζουν τις δεξιότητές τους κατά τη διάρκεια του χρόνου, του βίου τους. Για αυτό και πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο θέμα το οποίο αφορά το Upskilling και το Reskilling».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχουν στοχευμένα προγράμματα στον γενικό πληθυσμό, «οφείλουμε να δώσουμε τα εργαλεία σε εκείνους που σήμερα δεν τα έχουν για να μπορέσουν να κάνουν κάτι απλό όπως μια εξουσιοδότηση, άυλη συνταγογράφηση κ.α.», αλλά και και σε στοχευμένες ομάδες όπως στα στελέχη του Δημοσίου «και να τους δώσουμε νέες πιστοποιημένες δεξιότητες για το πώς θα μπορέσουν να χειριστούν όλες αυτές τις τεχνολογίες οι οποίες διαρκώς επιταχύνονται». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός «πέρα απ΄τα προφανή πρέπει να σκεφτούμε κι ευφάνταστα. Μια σκέψη που πολύ σύντομα θα έχουμε ένα στοχευμένο έργο μέσα από το ταμείο Ανάκαμψης έχει να κάνει με την στρατιωτική θητεία. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα να μπορέσουμε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας πέρα από τα αμιγώς στρατιωτικά θέματα να προσφέρουμε και πιστοποιημένες δεξιότητες στους στρατεύσιμους». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «σε γενικές γραμμές αυτό που απαιτείται είναι μια γενικότερη αλλαγή κουλτούρας». Το ερώτημα όπως είπε είναι «πώς να καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να εκπαιδεύσουμε με στοχευμένα προγράμματα δεξιοτήτων μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού με τρόπο ο οποίος θα αναγνωρίζει τις ανάγκες και τα θέλω του. Νομίζω είναι εφικτό, θα είναι ένα από τα πεδία της αξιολόγησής μας».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης