Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

17.3.23

Μ. Βορίδης: Το ΥΠΕΣ δεν είχε και δεν θα έπρεπε να έχει καμία ανάμιξη στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ


 

Μ. Βορίδης: Το ΥΠΕΣ δεν είχε και δεν θα έπρεπε να έχει καμία ανάμιξη στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε καμία ανάμιξη -και δεν θα έπρεπε να έχει- στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος μίλησε για αυτό το θέμα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης είχε αναφερθεί, νωρίτερα, στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τα προβλήματα διεξαγωγής του.

«Σας είχαμε προειδοποιήσει. Μην κάνετε προεκλογικού χαρακτήρα διαγωνισμό, διαδικασία του ΑΣΕΠ. Οργανώστε το, φτιάξτε το, να συμβάλουμε όλοι», σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης και τόνισε ότι από τους 108.000 που είχαν δηλώσει συμμετοχή, οι 77.000 προσήλθαν σε 527 κέντρα και υπήρξαν καταγγελίες για καθυστερήσεις, για διαφοροποιήσεις στην ώρα παράδοσης των θεμάτων, αδικαιολόγητες, για παρατάσεις που δόθηκαν, ενώ κάποιοι από τους υποψηφίους είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα εξέτασης. «Καταγγέλθηκε μέχρι ότι υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, που μπορούν να δημιουργήσουν θέμα διαβλητότητας στη διαδικασία. Το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν φωτοτυπήθηκαν σωστά τα θέματα και εκ των υστέρων, η επιτροπή των θεμάτων παίρνει 17 από τις 100 απαντήσεις ως σωστές», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών να μην επικαλεστεί την ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ, γιατί το υπουργείο Εσωτερικών είναι εκείνο που πρέπει να έχει τη βασική ευθύνη διοργάνωσης αυτής της διαδικασίας, είναι εκείνο που επιτηρεί, είναι εκείνο που επιβλέπει. «Μην πείτε κι εσείς κύριε Βορίδη -δεν το έχετε κάνει ποτέ-"δεν ήξερα". Κυρίως, μην πείτε "φταίμε όλοι μαζί", διότι το ψηφιακό κράτος, η Ελλάδα 2.0, δεν μπορεί να βγάλει ούτε φωτοτυπίες», πρόσθεσε.

Την ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ επικαλέστηκε στην απάντησή του ο υπουργός Εσωτερικών. «Να υποθέσω ότι γνωρίζετε ότι το ΑΣΕΠ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή. Και να υποθέσω, επίσης, ότι γνωρίζετε ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ΑΣΕΠ. Να υποθέσω ότι γνωρίζετε ότι δεν επιτρέπεται να έχουμε οποιαδήποτε σχέση και επίσης ότι δεν ασκούμε εποπτεία. Υποθέτω ότι τα ξέρετε αυτά. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να σας διευκρινίσω ότι ούτε επιλογές κάνουμε για τα θέματα ούτε επιλογές για τον αριθμό των εξεταστικών κέντρων ούτε επιλογές για την υφή της ύλης ούτε για το περιεχόμενό τους ούτε για τον τρόπο μετάδοσης ούτε για τον τρόπο διανομής των θεμάτων ούτε για τον τρόπο επιλογής των αιθουσών. Δεν έχει καμία σχέση το υπουργείο Εσωτερικών με αυτό, δεν έχει καμία σχέση η κυβέρνηση με αυτά», απάντησε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Όχι απλώς δεν ξέρω, επιλέγω να μην ξέρω. Δεν θέλω να ξέρω. Δεν πρέπει να ξέρω. Γιατί αλλιώς, πράγματι, θα ήσασταν και εσείς και εμείς εκτεθειμένοι σε μία κριτική παρεμβάσεως, σε μία διαδικασία που ο νομοθέτης σωστά τη θέλησε απολύτως ακέραιη και αδιάβλητη».

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι υπάρχουν προβλέψεις για τη λογοδοσία των ανεξάρτητων Αρχών. «Υπάρχουν προβλέψεις. Θα έπρεπε να είστε σχετικά ενημερωμένος, γιατί πια δεν είστε νέος βουλευτής για να σας συγχωρούνται τέτοιου είδους άγνοιες», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι -σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κανονισμό της Βουλής- κάθε ανεξάρτητη Αρχή υποβάλλει στον πρόεδρο της Βουλής έκθεση πεπραγμένων και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τις ανεξάρτητες Αρχές ασκείται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Έχετε δυνατότητα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για τα ζητήματα που θέτετε, να φωνάξετε τον πρόεδρο της Αρχής να σας δώσει διευκρινίσεις, αν θεωρείτε ότι δεν σας έχουν καλύψει οι διευκρινίσεις που σας έχουν δώσει», προέτρεψε τον κ. Ζαχαριάδη ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι η μόνη επιλογή που έκανε το υπουργείο Εσωτερικών είναι η νομοθετική επιλογή του γραπτού διαγωνισμού. Δεν καθόρισε το υπουργείο Εσωτερικών, όπως είπε, ούτε τον χρόνο διεξαγωγής του διαγωνισμού. «Συνεπώς, όλα αυτά τα οποία ρωτάτε, για να είστε θεσμικά ορθός, έτσι όπως τα ρωτάτε, να πάτε στο κατάλληλο όργανο να τα ρωτήσετε -είναι η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας- και στον κατάλληλο θεσμό να τα ρωτήσετε που είναι το ΑΣΕΠ», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Κύριε Βορίδη, είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον αυτό το οποίο κάνετε, είτε να δηλώνετε αναρμόδιος είτε να με παραπέμπετε αλλού είτε να με νουθετείτε πώς θα ασκώ τον κοινοβουλευτικό έλεγχο», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Σύντομα θα βρεθείτε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιστεύω ο τότε αρχηγός του κόμματός σας να σας έχει αρμόδιο τομεάρχη και να δούμε τότε πόσο καλό και σωστό κοινοβουλευτικό έλεγχο θα κάνετε».

Ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη: «Εγώ δεν είπα ότι δεν έχει ευθύνη το ΑΣΕΠ, δεν είπα ότι δεν έχει ευθύνη ενδεχομένως το υπουργείο Παιδείας αλλά τη συνολική εποπτεία, τη διαδικασία και τον προγραμματισμό, έχετε ευθύνη και εσείς να τη διασφαλίζετε. Είστε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός του κράτους, το πιο βαρύ και θεσμικό υπουργείο». «Υπάρχει θέμα, υπάρχει κενό, υπάρχει ανασφάλεια, ως προς τη διαδικασία», πρόσθεσε. Σε αυτό το κλίμα, ρώτησε τον υπουργό Εσωτερικών αν παίρνει θέση σε αυτά που έγιναν και αν έχει να πει κάτι στον κόσμο που πήγε να δώσει εξετάσεις. Τόνισε, δε, ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, με βάση νόμο της παρούσας κυβέρνησης, ήταν προγραμματισμένος να γίνει το φθινόπωρο του 2022 αλλά τελικά, «φτάσαμε να γίνει τον μήνα, την εβδομάδα, που με βάση τις κυβερνητικές διαρροές, θα προκηρύσσονταν οι εκλογές, αν δεν γινόταν το συγκλονιστικό δυστύχημα στα Τέμπη». «Εν πάση περιπτώσει», συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «εγώ θα το βγάλω τίτλο αυτό που είπατε. Ότι ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2Γ/2022, "δεν ξέρω, επιλέγω να μην ξέρω"».

«Εγώ, κύριε Ζαχαριάδη, γνωρίζω τις διαδικασίες και ξέρω και τη λειτουργία της δημοκρατίας. Ξέρω ότι έχουμε τις ανεξάρτητες Αρχές, ακριβώς, για να μην επιτρέπεται στην εκτελεστική εξουσία να παρεμβαίνει στο έργο τους», επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι το ΑΣΕΠ έγινε για να διαφυλάσσει το αδιάβλητο και απο-πολιτικοποιημένο της διαδικασίας επιλογής προσωπικού στο Δημόσιο. Αναρωτήθηκε, μάλιστα τι, κατά την άποψη του βουλευτή που είπε νωρίτερα ότι «ο επόμενος υπουργός και θα ξέρει και θα λέει», τι ακριβώς θα ξέρει και θα λέει και αν θα παρεμβαίνει στη διοργάνωση των εξετάσεων, αν θα ξέρει την επιλογή των θεμάτων, αν τα θέματα θα έχουν τον «άλφα» ή τον «βήτα» χαρακτήρα. Ο κ. Βορίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν επέλεξε τίποτα σε σχέση με τον διαγωνισμό, ούτε και την ημερομηνία διεξαγωγής του και «πράγματι, η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα ο διαγωνισμός αυτός αλλά και αυτό επιλογή του ΑΣΕΠ ήταν», επεσήμανε. Όπως, εξάλλου, υπογράμμισε, αυτά που καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ «φανερώνουν την αντίληψή του για το κράτος, φανερώνουν την αντίληψη του χώρου αυτού για την απόπειρα χειραγώγησης που θέλει να κάνει, και αυτή η επικίνδυνη αντίληψη θα κριθεί στις εκλογές».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης