Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

18.9.23

Μ. Χρυσοχοΐδης: Δεν θα παίξουμε με τις ελλείψεις φαρμάκων - Απαλλαγή όσων επλήγησαν από τις πλημμύρες, από τη συμμετοχή σε φάρμακα-εξετάσεις


 

Μ. Χρυσοχοΐδης: Δεν θα παίξουμε με τις ελλείψεις φαρμάκων - Απαλλαγή όσων επλήγησαν από τις πλημμύρες, από τη συμμετοχή σε φάρμακα-εξετάσεις

Στο παγκόσμιο -όπως το χαρακτήρισε- πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι. Όπως είπε, «η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη, προτελευταία θέση, όσον αφορά τις χώρες που έχουν το προνόμιο να έχουν τις λιγότερες ελλείψεις στα φάρμακα» και αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε παραγωγή γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα. «Το 30% με 35% αυτών των φαρμάκων, των γενόσημων, υπάρχουν στη χώρα» τόνισε, αλλά παραδέχτηκε ότι οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα που αφορούν κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους συνεχίζονται.

Μάλιστα επισήμανε ότι ήδη υπάρχουν τρεις αποφάσεις για απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών και όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν θα παίξουμε με αυτά τα ζητήματα, καθώς για μας προέχει η υγεία των πολιτών». Προανήγγειλε ακόμα πως θα ληφθούν μέτρα εάν υπάρξει εταιρεία που κάνει παράλληλες εξαγωγές, ενώ υπάρχουν ελλείψεις. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι σε τέσσερις εβδομάδες θα υπάρξει μία εφαρμογή (application) μέσω της οποίας, θα μπορούν από το κινητό τους οι γιατροί αλλά και οι πολίτες να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη.

Όσον αφορά το ΕΚΑΒ, είπε ότι υπάρχει ένα καινούργιο σχέδιο και πως ήδη «προμηθευόμαστε στο υπουργείο Υγείας άλλα 50 ασθενοφόρα, τα οποία θα έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος του χρόνου», ενώ πρόσθεσε ότι έχουν προσληφθεί 120 άτομα ως προσωπικό και διευκρίνισε ότι κανένας από τους επικουρικούς υπαλλήλους που εργάζεται στο ΕΚΑΒ δεν θα απολυθεί. Ωστόσο υπάρχει σχεδιασμός, όπως πρόσθεσε, και για άλλες 800 θέσεις, οι οποίες θα προκηρυχθούν μέσα στο 2024.

Για τις προσλήψεις γενικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι προχωρούν άμεσα οι 4.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ένα μεγάλο μέρος από τις οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και οι νοσηλευτές ήδη εργάζονται, καθώς ήταν επικουρικοί που συνεχίζουν, ενώ προχωρούν και οι προσλήψεις 1.000 γιατρών από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για την αναβάθμιση των 130 νοσοκομείων, υπογράμμισε ότι «άρχισαν να εκσυγχρονίζονται κυρίως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών» και προέβλεψε ότι το Νοέμβριο θα έχουμε από το υπουργείο Υγείας ένα νέο σχέδιο διαχείρισης των εφημεριών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον φόβο υγειονομικής βόμβας στις περιοχές που επλήγησαν στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες ο υπουργός Υγείας είπε χαρακτηριστικά, ότι «πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση, διότι δεν ξέρουμε που θα βγάλει όλη αυτή η κατάσταση. Είναι σημαντικό να προβλέπουμε τα ζητήματα» και γι’ αυτό σύσσωμο το υπουργείο Υγείας από την πρώτη στιγμή με τους αρμόδιους αναπληρωτές και τον υφυπουργό βρίσκεται στην περιοχή και κάνει ό,τι είναι δυνατόν, κατέληξε.

Μάλιστα, τόνισε ότι θα υπάρξει απαλλαγή όλων των Θεσσαλών, που επλήγησαν από τις πλημμύρες, από την συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Τέλος ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο τραγικό δυστύχημα που είχε η ελληνική αποστολή στη Λιβύη, προσθέτοντας πως «είναι ελπίδα όλων μας όσοι επέστρεψαν να γίνουν όλοι καλά».

 

Ο Λ. Αυγενάκης για την ανάγκη ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας: Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αντανακλαστικά, επιβάλλεται να κινηθεί γρήγορα

«Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αντανακλαστικά, επιβάλλεται να κινηθεί γρήγορα» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί το ποσό το οποίο προβλέπεται στο γεωργικό αποθεματικό.

«Προβλέπονται 450 εκατομμύρια, ελάχιστα χρήματα μπροστά στις ανάγκες που διαρκώς ξεδιπλώνονται. Από αυτό το ποσό για το 2024, ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η νέα περίοδος, η χώρα μας θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσό ώστε να καταφέρει να κλείσει ένα μέρος των πληγών» σημείωσε ο κ. Αυγενάκης. Τέλος, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συνολικά και πρώτα απ' όλα ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να γίνουν τα πάντα σωστά και γρήγορα σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε επίπεδο αποζημιώσεων όσο και σε επίπεδο ενός ενιαίου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας».

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε:

«Η κλιματική αλλαγή έφτασε. Η χώρα μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Πυρκαγιές και πρόσφατα πλημμύρες. Χιλιάδες στρέμματα δάσους καταστράφηκαν, ενώ είναι αρκετές οι καλλιέργειες, η φυτική παραγωγή, η ζωική παραγωγή, που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βεβαίως, το συναντάμε στη Θεσσαλία, εκεί όπου χιλιάδες τόνοι νερού έπεσαν σε ελάχιστο χρόνο και παρέσυραν μαζί τους καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, εγκαταστάσεις, αλλά και πολλές περιουσίες.

Η κυβέρνηση βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους. Ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε ταχύτατα τόσο για να δει από κοντά και να συντονίσει τις οποίες πρωτοβουλίες του κρατικού μηχανισμού έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι απεγκλωβισμοί και οι πρώτες ενέργειες στήριξης των πολιτών, αλλά βρέθηκε και στο Στρασβούργο αναδεικνύοντας τα αιτήματα, το πλαίσιο και το πρόβλημα πλέον που καλείται να διαχειριστεί η χώρα, η κυβέρνησή μας και συνολικά η Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αντανακλαστικά, επιβάλλεται να κινηθεί γρήγορα. Γι' αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο των Υπουργών, έχοντας ενημερώσει έγκαιρα με σχετικό σημείωμα όλους τους ομολόγους μου.

Ζήτησα και θα επιμείνω κατά τη σημερινή συνεδρίαση, παρουσιάζοντας και φωτογραφικό υλικό, διότι μια εικόνα, χίλες λέξεις, ενημερώνοντάς τους ότι συζητάμε για μια μεγάλη καταστροφή που φτάνει στις 120 και πλέον χιλιάδες αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά, πάνω από 150 και πλέον χιλιάδες πτηνά και κουνέλια, πάνω από 150.000 κατεστραμμένα μελισσοσμήνη. Συζητάμε δηλαδή για μια απώλεια στη Θεσσαλία, η οποία (Θεσσαλία) αποτελεί το 23% της φυτικής παραγωγής της χώρας μας και το 18% της ζωικής παραγωγής. Συζητάμε δηλαδή για μια καταστροφή η οποία εξελίσσεται σε πάνω από 850.000 στρέμματα, μία καταστροφή που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει τα αντανακλαστικά της. Ζήτησα με σημείωμά μου σε κάθε υπουργό ξεχωριστά, το επαναλαμβάνω και σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο των Υπουργών, πρώτα απ' όλα να αυξηθεί το ποσό το οποίο προβλέπεται στο γεωργικό αποθεματικό. Προβλέπονται 450 εκατομμύρια, χρήματα ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες που διαρκώς ξεδιπλώνονται. Από αυτό το ποσό για το 2024, ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η νέα περίοδος, η χώρα μας θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσό ώστε να καταφέρει να κλείσει ένα μέρος των πληγών.

Παράλληλα, ζήτησα αναθεώρηση του ΣΣ ΚΑΠ, πάντα όμως στα νέα δεδομένα που η κλιματική αλλαγή μας έχει φέρει. Ζήτησα, κάτι που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει και σε επίπεδο πρωθυπουργών να υπάρξει ad hoc ενίσχυση των χωρών που πλήττονται και πάνω απ' όλα ζήτησα να υπάρξει γενικώς μια διαφορετική προσέγγιση στους μηχανισμούς, στους κανονισμούς έτσι ώστε να υπάρξει σχετική ευελιξία, διότι καλή η γραφειοκρατία, καλοί οι κανόνες, σωστό και ισχυρό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά τώρα έχουμε εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να συζητά, και σωστά κάνει, για το αποτύπωμα του άνθρακα και για μια στρατηγική για την επόμενη δεκαετία-δεκαπενταετία την ώρα που η κλιματική αλλαγή έχει έρθει ήδη και κινείται εξαιρετικά επιθετικά με πολύ βαριές συνέπειες για τη χώρα μας, για την Ευρώπη συνολικότερα.

Επίσης, ζήτησα από τον επίτροπο αρμόδιο για τα γεωργικά θέματα, αλλά και από όλους τους ομολόγους μου να προγραμματίσουν μια επίσκεψη στη χώρα μας, στη Θεσσαλία, να ζήσουν από κοντά όλο αυτό που εμείς αντιμετωπίζουμε και κυρίως οι ίδιοι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα αφότου ολοκληρώθηκε η μεγάλη πλημμύρα. Πολλές δυσκολίες και μια ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης έμπρακτης από τους Ευρωπαίους ομολόγους μου. Θέλω να πω σε όλους όσοι μας παρακολουθούν από την Ελλάδα ότι η κυβέρνηση συνολικά και πρώτα απ' όλα ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να γίνουν τα πάντα σωστά και γρήγορα σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε επίπεδο αποζημιώσεων όσο και σε επίπεδο ενός ενιαίου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Θα είμαστε εκεί, μέχρι να βρει ξανά την περπατησιά της, το χαμόγελό της η κοινωνία αυτή, ο τόπος αυτός».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης