Π. Μαρινάκης: Θα γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο δυστύχημα στη Λιβύη
Για την τραγωδία στη Λιβύη, τις διαδικασίες εκλογής προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.
«Καταρχάς να εκφράσω και εγώ τη συντριβή μου για την απώλεια των πέντε αυτών ανθρώπων, των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας συνέτρεξαν να βοηθήσουν και δεν γύρισαν ποτέ πίσω. Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων αυτών. Ως προς την ενημέρωση, αυτό το οποίο μας λέει το υπουργείο 'Αμυνας είναι ότι υπήρχε αυτή η ενημέρωση αρχικά από το κράτος της Λιβύης. Δεν υπήρχε η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί. Και επειδή δεν κινείται με δημοσιογραφικούς χρόνους ή όρους, όπως αντιλαμβάνεστε, η υπηρεσιακή ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ και από το υπουργείο 'Αμυνας, υπήρχε η αντίστοιχη ενημέρωση που λάμβανε από τις κρατικές αρχές. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν το καθήκον τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες», είπε ο κ. Μαρινάκης.
Πρόσθεσε επίσης για τις συνθήκες που σημειώθηκε το τροχαίο πως «οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να το πούμε εμείς με βεβαιότητα. Τι συνέβη, τι δε συνέβη ούτε μπορώ εγώ να σας πω πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι αρμόδιες επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο 'Αμυνας. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών και βέβαια του οδηγού. Τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από την ανθρωπιστική βοήθεια για την οποία συνέτρεξαν».
Κληθείς να σχολιάσει την εκλογή προέδρου στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το αν υπήρχε κάποια προτίμηση για το νέο αρχηγό, επεσήμανε: «Όχι, δεν είχαμε καμία προτίμηση, ούτε προσωπικά εγώ είχα κάποια προτίμηση, ούτε μπορώ να είμαι αυτός ο οποίος θα κάνει ασφαλείς προβλέψεις για έναν άλλο πολιτικό χώρο. Είναι μια δημοκρατική διαδικασία. Είναι σημαντικό που και ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε αυτή την λογική εκλογής προέδρου από τη βάση και τη λογική των δημοκρατικών, ανοιχτών διαδικασιών. Προφανώς, είναι σημαντικό να δούμε τι θα γίνει στο δεύτερο γύρο, γιατί θα μιλάμε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Επίσης σχετικά με δηλώσεις του κ. Κασσελάκη για την εκπροσώπηση της χώρας από τον πρωθυπουργό, ο κ. Μαρινάκης σχολίασε: «Αυτό το κρίνουν οι Έλληνες πολίτες. Δηλαδή, αν το θεωρεί ο κ. Κασσελάκης, νομίζω είναι πιο σημαντικό να το πουν οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κρίνουν καθημερινά και αξιολογούν σε κάθε εκλογική διαδικασία τον κάθε υποψήφιο Πρωθυπουργό και εν προκειμένω αξιολόγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Αναφερόμενος στη διαδικασία εκλογής και τη μεγάλη συμμετοχή υπογράμμισε: «Εμείς δεν υποτιμούμε καμία διαδικασία και κάθε φορά που υπάρχει συμμετοχή των πολιτών το θεωρούμε σημαντικό. Όμως, να το βάλουμε σε ένα μέτρο. Η συμμετοχή ήταν περίπου ίδια με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία. 'Αλλα κόμματα με μικρότερο ποσοστό είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή. Όμως είναι σημαντικό ότι ένα κόμμα το οποίο είχε τον ίδιο αρχηγό για 16 χρόνια, έκανε μια εσωκομματική διαδικασία και έχει τις εσωτερικές του διαδικασίες. Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ένα γενικό σχόλιο, επειδή -ξέρετε- είμαι κι εγώ ένας άνθρωπος από τη νεότερη γενιά της πολιτικής, που χάρη στην εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού έχω αναλάβει σημαντικές θέσεις μέχρι τώρα για την ηλικία μου και εκφράζω την άποψή μου. Δεν μπορώ να ακούω το "Εντάξει, εσύ είσαι νέος, τι θα μας πεις;". Ένας άτυπος ηλικιακός ρατσισμός μπορεί να υπάρχει σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Το χειρότερο από αυτό, ξέρετε ποιο είναι; Να ζητάει κάποιος την ψήφο των πολιτών, σε οποιαδήποτε διαδικασία, μόνο και μόνο επειδή είναι νέος. Όταν, δηλαδή, η ανανέωση δεν συνοδεύεται από περιεχόμενο. Ξέρετε, όλοι κρινόμαστε για τις θέσεις μας, για τις απόψεις μας, για τη δράση μας, για το αν μπορούμε αυτές να τις υποστηρίξουμε και να τις εφαρμόσουμε σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουμε. Κι επειδή υπάρχουν πολλοί νεότεροι άνθρωποι οι οποίοι μας ακούν και είναι σημαντικό να βγαίνουν μπροστά και να κάνουν βήματα μπροστά, η ηλικία από μόνη της δεν είναι διαβατήριο για τίποτα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το πώς κρίνει το ότι «ο Παύλος Πολάκης είναι ένας από τους πολιτικούς μέντορες», του κ. Κασσελάκη. «Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η κυρίαρχη ή μία από τις κυρίαρχες ιδεολογίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο "πολακισμός". Δηλαδή να «ξεδοντιάσουμε» συλλήβδην δικαστικούς, δημοσιογράφους, να επιτιθέμεθα, να στοχοποιούμε, να κάνουμε προγραφές. Από αυτή τη διαδικασία ίσως φανεί τι ποσοστό αυτής της τάσης εκπροσωπείται σε ένα κόμμα. Γιατί ξέρετε αυτή δεν είναι ούτε μια πολιτική τάση ούτε μια ιδεολογία, στην πραγματικότητα. Είναι κάτι πολύ ρυπαρό, είναι κάτι το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο για τη Δημοκρατία, να στοχοποιείς ανθρώπους επειδή έχουν μια οποιαδήποτε ιδιότητα, μόνο και μόνο γιατί δεν σου αρέσουν».
Για το αν θα δει ο πρωθυπουργός το νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ όταν εκλεγεί, ο κ. Μαρινάκης παρέπεμψε στο πώς ενεργεί γενικότερα ο κ. Μητσοτάκης. «Νομίζω ότι έχει αποδείξει τη θεσμική του αντιμετώπιση για τα πράγματα και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανειλημμένως, σε όλες τις μεγάλες αφορμές, αλλά και στην καθημερινή δράση του. Προφανώς, λοιπόν, η πρόσκληση αυτή είναι ανοιχτή για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι των πολιτικών αρχηγών αν θα την αποδεχθούν. Αυτή είναι μία άσκηση που έχει δύο μέρη».
Το τελευταίο κομμάτι της συνέντευξης του κυβερνητικού εκπροσώπου κινήθηκε γύρω από την αντιμετώπιση των καταστροφών, τη συζήτηση που γίνεται περί λαθών αλλά και τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στην Πολιτική Προστασία. Τόνισε: «Κατ' αρχάς, όπως είπε και στην ομιλία του (ο πρωθυπουργός), είδαμε μια σειρά από παθογένειες του Κράτους, τις οποίες έχουμε και εμείς χρέος να τις αλλάξουμε. Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών έχοντας ήδη 4 χρόνια στην εξουσία. Μέσα στο δυσκολότερο καλοκαίρι, στο μεγαλύτερο φυσικό φαινόμενο που έχουμε αντιμετωπίσει, αλλά και μία τεράστια πυρκαγιά, τη μεγαλύτερη στον Έβρο, αντιμετωπίσαμε και τη διάχυση αρμοδιοτήτων, το να μην μπορεί να ξέρει ακριβώς ποιος κάνει τι, τη δυσκολία συντονισμού, ζητήματα πρόληψης. Είδαμε τον κρατικό μηχανισμό, όμως, να είναι παρών σε πολύ δύσκολες στιγμές, άμεσα παρών -το συντομότερο δυνατό θα πω εγώ- με περισσότερα μέσα, με περισσότερο προσωπικό. Είδαμε και τις δύο όψεις του Ελληνικού Κράτους. Αυτό, λοιπόν, που θέλει να κάνει ο πρωθυπουργός, το έχει κάνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις: Ότι είπαμε προεκλογικά, το λέμε και μετεκλογικά, γιατί ένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν σβήνει τις ευθύνες, ούτε μειώνει τις παθογένειες και όλα όσα πρέπει να αλλάξουμε. Ίσα-ίσα μας δίνει και μεγαλύτερη ευθύνη για να τα αλλάξουμε. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να γίνει είναι να κάνουμε τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα, γιατί, προφανώς, δεν πρόκειται να λυθούν όλα από τη μία μέρα στην άλλη».
Κλείνοντας απέρριψε κατηγορηματικά ότι η ένταξη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Αστεροσκοπείου κάτω από την ομπρέλα της Πολιτικής Προστασίας αποσκοπεί στη φίμωση επιστημόνων που μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη και είπε: «Το αντίθετο ισχύει. Θέλει να τους δώσει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ σε αυτά τα οποία λένε και η άποψή τους να έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. Γιατί ένα από αυτά για τα οποία κατηγορηθήκαμε είναι ότι δεν ακούσαμε τους επιστήμονες, που ισχύει το αντίθετο. Όλα τα επιχειρησιακά σχέδια και όλες οι προβλέψεις ήταν βασισμένα σε πρωτόκολλα ειδικών. Όπως και εσείς εδώ δικαίως μας είπατε αν ακούμε τους ειδικούς. 'Αρα, αυτό γίνεται για να τους ακούσουμε περισσότερο. Δεύτερον, καμία αλλαγή δεν γίνεται χωρίς αντιδράσεις. Και προφανώς εμείς ακούμε τις αντιδράσεις, ακούμε τα πάντα. Όμως, τι θέλουμε; Θέλουμε όλες αυτές οι προβλέψεις, όλα αυτά τα επιχειρησιακά σχέδια, όλα τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, να βασίζονται σε όσο το δυνατόν περισσότερη και πιο τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη. Και νομίζω ότι οι δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι οι κατ' εξοχήν χώροι ανθρώπων με τεκμηριωμένη, επίσημη, θεσμική άποψη για μια νέα πραγματικότητα».