Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

4.11.09

"Η Ελλάδα αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στον ΟΗΕ του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος, ενώ υπάρχει παράδοση πολυετούς και πολύπλευρης συνεργασίας και προσήλωσης στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον κ. Μπαν και επισημαίνοντας, ότι είναι καθοριστική η αποστολή του ΟΗΕ για την ειρήνη και τη συνεργασία στον πλανήτη.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι στην Ελλάδα το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον κ. Ban Ki-moon. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη χώρα μας, ύστερα από πάρα πολλά χρόνια.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να υπογραμμίσω τη σημασία που δίνει η Ελλάδα σε αυτό τον Οργανισμό, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η χώρα μας είναι ιδρυτικό μέλος. Έχουμε μια μακρά, πολυετή συνεργασία και παράδοση, μια πολύπλευρη συνεργασία, πάντα προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.



Πρέπει επίσης να τονίσω ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις αρχές και αξίες του Οργανισμού, του οποίου η αποστολή είναι καθοριστική για το μέλλον της παγκόσμιας κοινότητας, για την ειρήνη και τη συνεργασία στον πλανήτη μας.

Και βέβαια, είχαμε με το Γενικό Γραμματέα εξαιρετικά εποικοδομητικές συνομιλίες για σειρά θεμάτων, που είναι και διεθνούς, αλλά και αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Συζητήσαμε για την κλιματική αλλαγή. Έχει πλέον καταστεί ένα μεγάλο, αν όχι το μεγαλύτερο, πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανθρωπότητα.

Ο διάλογος για το θέμα αυτό, που είναι σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο, θα κορυφωθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009. Ανέφερα στο Γενικό Γραμματέα ότι θα συμμετάσχει η Ελλάδα και θα παραστώ και προσωπικά στη Συνάντηση Κορυφής. Ελπίζουμε να καταλήξει σε μια νέα παγκόσμια συμφωνία, και μάλιστα δεσμευτική, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που ήδη προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Ο Γενικός Γραμματέας ξέρει την προσήλωσή μου και την προσήλωση της κυβέρνησης σε αυτό το στόχο, την προσπάθειά μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις νέες αποφάσεις που πήραμε προχθές στο Συμβούλιο Κορυφής, αλλά και τις προσπάθειες που κάνουμε και στη χώρα μας, για την μετατροπή της ελληνικής οικονομίας σε μια πράσινη οικονομία, ιδιαίτερα μετά τις αρνητικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και των μεγάλων προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι κλιματικές αλλαγές, όπως είναι π.χ. οι πυρκαγιές, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η λαθρομετανάστευση, που είναι ένα φαινόμενο το οποίο εντείνεται και λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Άρα, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Ban Ki-moon, θα μας βρει συμπαραστάτες στις δικές του προσπάθειες, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο παγκόσμιο φαινόμενο.

Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για το μείζον ζήτημα των σύγχρονων μεταναστευτικών ρευμάτων, θέμα που απασχολεί τη χώρα μας, την κοινωνία μας. Και βεβαίως, έχουμε αναλάβει την Προεδρία αυτού του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, ώστε να αναζητηθούν οι καλύτερες πρακτικές, οι καλύτερες λύσεις, για να δοθεί έμφαση στον τομέα της ανάπτυξης, που είναι σημαντικός παράγοντας και στην υποβοήθηση των χωρών απ’ όπου προέρχονται οι μετανάστες, αλλά βεβαίως και μια ανάπτυξη που μπορεί να συμβάλει και στην επιστροφή των μεταναστών στις χώρες τους, για να μεταφέρουν γνώση, εμπειρία, αλλά και κεφάλαια από τις χώρες στις οποίες ζουν, στην προσπάθεια ανάπτυξης των χωρών τους.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, μας απασχόλησε και το θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με έμφαση στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να αναφερθούμε στις συνομιλίες προς επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και στις εξελίξεις που αφορούν στη διαφορά για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ενημέρωσα το Γενικό Γραμματέα για τις τελευταίες πρωτοβουλίες που έχω πάρει προς την κατεύθυνση αυτή, με στόχο τη δημιουργία μιας δυναμικής, και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, αλλά βεβαίως και στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Θα ήθελα, τέλος, να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για τη σύμπτωση των απόψεών μας επί μεγάλων θεμάτων που συζητήσαμε και, βεβαίως, να διαβεβαιώσω το Γενικό Γραμματέα για την περαιτέρω στενή μας συνεργασία σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Τον καλωσορίζω στην Ελλάδα και του εύχομαι καλή διαμονή.

ΒΑΝ ΚΙ-ΜΟΟΝ: Ευχαριστώ Πρωθυπουργέ. Κυρίες και κύριοι, εκπρόσωποι του Τύπου, είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα, που επισκέπτομαι την Ελλάδα υπό την ιδιότητά μου ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Σας ευχαριστώ για την πολύ ευγενική σας πρόσκληση, αλλά και για τη φιλοξενία που παρέχετε τόσο σε εμένα προσωπικά, όσο και στην αντιπροσωπεία μου, ως Κυβέρνηση και ως λαός της Ελλάδας.

Η επίσκεψή μου στην Ελλάδα σημαίνει πολλά για μένα, αλλά και για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Είναι πασίγνωστη η ομορφιά της χώρας σας, αλλά και η πλούσια πολιτιστική ιστορία της.

Τα έπη του Ομήρου, η ευγενής άμιλλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα φιλοσοφικά διδάγματα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Σωκράτη, η ελληνική διανόηση ανά τον κόσμο έχει εισαγάγει πάρα πολλά στοιχεία στον παγκόσμιο λόγο. Έχετε προσφέρει επίσης την έννοια της Δημοκρατίας, την αρχή της δύναμης των λαών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου, που αποτελούν και κεντρικές αξίες του ΟΗΕ.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Μέσω της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας θα επιτευχθεί η πραγματική ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, η ηγετική στάση του Πρωθυπουργού, κ. Παπανδρέου, θα είναι πολύ σημαντική. Πραγματικά, υπολογίζω σε αυτήν την ηγετική σας στάση και προσβλέπω στη στενή μας συνεργασία.

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, ήταν πολύ εποικοδομητική η συνάντησή μας. Δεν θα επαναλάβω τα όσα ήδη έχει αναφέρει σχετικά με τα θέματα της συζήτησής μας. Θα ήθελα απλώς να αναφέρω τους τίτλους σε μια σειρά από παγκόσμια θέματα, όπως κλιματική αλλαγή, μετανάστευση και ανάπτυξη, Κύπρος, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ειρηνευτικές Δυνάμεις του ΟΗΕ και στόχοι της ανάπτυξης της χιλιετίας.

Ως προς την Κύπρο, ανέφερα στον Πρωθυπουργό ότι εκτιμώ πραγματικά τη δέσμευσή του, να βοηθήσει τους Κυπρίους να επιτύχουν μία συμφωνία. Ο ΟΗΕ έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτή την ειρηνευτική διαδικασία κι έχει και μεγάλες προσδοκίες. Πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί πρόοδος και πρέπει να διατηρηθεί αυτή η ορμή που έχει επιτευχθεί.

Ο ειδικός απεσταλμένος μου, ο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων της Κύπρου και, πραγματικά, θα καταβάλλω προσωπικά κάθε προσπάθεια για να διευκολύνω την πρόοδο αυτή.

Μιλώντας για ορμή, ο κ. Μάθιου Νίμιτς, ο ειδικός απεσταλμένος μου, ελπίζει να διατηρηθεί η ορμή η οποία επετεύχθη πέρυσι στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Στις συζητήσεις με την Ελλάδα, είπα στον Πρωθυπουργό ότι ο απεσταλμένος μου είναι πρόθυμος να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, μόλις είναι έτοιμα τα δύο μέρη. Ο Πρωθυπουργός μού είπε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη και θα υποστηρίξει πλήρως τον συντονιστικό ρόλο του ειδικού απεσταλμένου μου.

Όπως θα γνωρίζετε, παρέστην και στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία αυτού του Συνεδρίου και για την πρόσκληση που μου απηύθυνε.

Η ελληνική οικονομία έχει επωφεληθεί πολύ από τη συμβολή των μεταναστών εργατών. Γνωρίζω όμως ταυτόχρονα ότι οι διάφοροι μηχανισμοί προσφύγων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις συνθήκες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και το θέμα της επαρκούς προστασίας των μεταναστών εργατών.

Ελπίζω πως η Ελλάδα, ως χώρα προορισμού αυτών των μεταναστών εργατών, θα συνεχίσει να προάγει και να προστατεύει τα δικαιώματα των μεταναστών.

Ελπίζω επίσης ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα σεβαστεί τις συστάσεις της Επιτροπής για την εξάλειψη των διακρίσεων, όσον αφορά την αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο.

Νιώθω ότι είναι μεγάλη μου τιμή, που θα έχω την ευκαιρία να παραστώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θα απευθυνθώ στο Κοινοβούλιο αύριο, εκ μέρους του ΟΗΕ.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που επισκέπτομαι αυτή την υπέροχη χώρα, η οποία είναι πολύ ιδιαίτερη για μένα, ως κάτοικο της Κορέας, αλλά και ως Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σας ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης