Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.11.09

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας κ. Stjepan Mesic στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.


Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας κ. Stjepan Mesic στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από ελληνικής πλευράς η Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Ροδούλα Ζήση, ο Γενικός Γραμματέας κ. Θάνος Παπαϊωάννου, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Νίκος Παπασπύρου και η Πρέσβης της Ελλάδας στην Κροατία κυρία Ουρανία Αρβανίτη. Την Κροατική Αντιπροσωπεία αποτελούσαν η Πρέσβης της Κροατίας στην Ελλάδα κυρία Vesna Cvjetkovic-Kurelec, o Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου κ. Budimir Loncar, ο Σύμβουλος του Προέδρου για Εξωτερικές Υποθέσεις κ. Tomislav Jakic και υπηρεσιακοί παράγοντες.





«Ενίσχυση και διεύρυνση των σχέσεων των δύο λαών»



Κατά την προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε:

«Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Πρόεδρο της γειτονικής και φίλης χώρας, της Κροατίας, τον κ. Mesic. Στο πρόσωπό σας χαιρετίζουμε και ολόκληρο το λαό της φίλης χώρας, το λαό της Κροατίας. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι όχι απλά καλές αλλά εξαιρετικές και όπως είναι γνωστό η χώρα μας υποστήριζε και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πορεία της Κροατίας για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν επίσης πολύ μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης και διεύρυνσης των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς σε όλα τα επίπεδα και της οικονομίας και της ανάπτυξης και του πολιτισμού. Η επίσκεψή σας, οι συναντήσεις και οι επαφές σας στη χώρα μας σίγουρα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης, οι σχέσεις και η συνεργασία ανάμεσα στα Κοινοβούλια των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα στενές και παραγωγικές και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, για να αναπτύξουμε ακόμη πιο πολύ τη συνεργασία ανάμεσα στις εθνικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Εκκρεμεί μία επίσκεψη του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Κροατίας, του κ. Luka Bebic, στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του προκατόχου μου, πρόσκληση την οποία ανανεώνω και εγώ και με ιδιαίτερη χαρά θα περιμένουμε να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη στην Αθήνα. Καλωσήρθατε και πάλι».



«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια»



Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας τόνισε:

«Χαίρομαι ιδιαιτέρως που βρίσκομαι στην Ελληνική Βουλή. Είχα συνομιλίες σήμερα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η Ελλάδα και η Κροατία δεν έχουν κανένα ανοιχτό ζήτημα να επιλύσουν. Η συνεργασία μας, τόσο η διμερής όσο και η πολυμερής, είναι πάρα πολύ καλή. Ελπίζω ότι η επίσκεψη μου εδώ θα ενισχύσει περαιτέρω αυτή τη συνεργασία. Καθώς η Ελλάδα δεν έχει κανένα ανοιχτό ζήτημα με καμία χώρα στα Βαλκάνια, μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη όλης της περιοχής των Βαλκανίων και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με την ευκαιρία αυτή που μου δίνεται τώρα, θέλω να ευχαριστήσω τη χώρα σας για την υποστήριξη της στην ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να επισημάνω τέλος ότι η Ελλάδα μας υποστήριξε και στην ένταξή μας ως μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης