Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

20.11.09

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Σήμερα, καταθέτουμε τον προϋπολογισμό του κράτους. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησής μας.

Αναλάβαμε σε μία από τις δυσκολότερες για τη χώρα μας στιγμές, από την εποχή της μεταπολίτευσης. Και μαζί, αναλάβαμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από μια βαθιά κρίση. Κρίση αξιών, θεσμών, πολιτικής και οικονομίας. Μια κρίση εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στην ίδια του τη χώρα.



Αναλάβαμε την ευθύνη να ανατάξουμε την οικονομία μας σε δύσκολες διεθνείς συνθήκες. Ξέρουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Η διεθνής κρίση υπάρχει, αλλά δεν είναι η αιτία. Απλώς, επιδεινώνει την κατάσταση που ήδη υπάρχει στη χώρα μας και στην οικονομία μας.

Αναλάβαμε την ευθύνη και δεν ψάχνουμε άλλοθι στις πολιτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης και στα λάθη του παρελθόντος.

Αναλαμβάνουμε σήμερα την ευθύνη να προστατέψουμε ό,τι πολυτιμότερο έχει η Ελλάδα: τον άνθρωπο. Βάζουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο. Μαζί και τις αξίες μας, μαζί και την ιστορία και το περιβάλλον μας.

Θέλουμε και χρειαζόμαστε όχι την ανοχή, αλλά τη συμμετοχή όλων. Τη συμμετοχή όλων, για ένα διπλό σκοπό.

Πρώτον, να βγει το συντομότερο η χώρα από την εντατική, στην οποία βρίσκεται.

Σε αυτή την άμεση προσπάθεια και μέσα από τον πρώτο προϋπολογισμό, στηρίζουμε τους ασθενέστερους, όπως είχαμε δεσμευτεί.

Στηρίζουμε την ανάπτυξη με την επένδυση σε νέους τομείς, στην πράσινη ανάπτυξη, όπως είχαμε δεσμευτεί. Διαθέτουμε επιπλέον πόρους στην εκπαίδευση και στην υγεία, όπως είχαμε δεσμευτεί. Δίνουμε κίνητρα για την εργασία των νέων, όπως είχαμε δεσμευτεί. Κάνουμε το πρώτο βήμα, για να κλείσει ο κύκλος ανασφάλειας, αλλά και αμφισβήτησης των πάντων στη χώρα μας.

Δεύτερον, είναι αδήριτη ανάγκη να χτυπάμε στο κεφάλι τις ρίζες του προβλήματος. Δηλαδή, ένα κράτος και ένα πολιτικό σύστημα αδιαφάνειας, διαφθοράς, αδικίας, γραφειοκρατίας και συγκεντρωτισμού, μιας πελατειακής λογικής.

Ένα κράτος, που δεν ανταποκρίνεται στα οράματα και τις φιλοδοξίες του Ελληνικού λαού. Μια Πολιτεία, που δεν αναδεικνύει τις πολλές δυνατότητες της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Αντίθετα, τις εγκλωβίζει, τις αποθαρρύνει, τις περιορίζει.

Για όλα τα παραπάνω, δεν μας φταίει καμία διεθνής κρίση. Εμπεδώνουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας, μόνο όταν εμείς οι ίδιοι αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Όσο δεν κάνουμε τις ρήξεις με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, τόσο τα προβλήματα θα παραμένουν, τόσο θα ταλαιπωρούν, τόσο θα εγκλωβίζουν, τόσο θα μας οδηγούν σε νέες κρίσεις.

Όσο δεν έχουμε το θάρρος να αλλάξουμε, τόσο δεν θα παράγουμε προϊόντα και υπηρεσίες ανταγωνιστικές, τόσο θα αγοράζουμε ξένα προϊόντα χωρίς να πουλάμε ελληνικά, τόσο η οικονομία μας θα παραμένει στάσιμη.

Όσο δεν χτυπάμε τα προβλήματα στη ρίζα τους, τόσο θα αδικείται η Ελλάδα, τόσο θα αδικείται η ελληνική οικογένεια, τόσο θα καλείται η ελληνική οικογένεια να πληρώνει τα σπασμένα άλλων.

Γι’ αυτό, ο σημερινός προϋπολογισμός είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Ευθύνη μας είναι να αλλάξουμε ριζικά πορεία. Ξεκινάμε το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά, για να πιάνουν τόπο τα χρήματα του Ελληνικού λαού. Η επόμενη χρονιά, θα είναι χρονιά για την εμπέδωση ριζικών αλλαγών στο φορολογικό μας σύστημα, στο πολιτικό μας σύστημα, στη λειτουργία του κράτους, για τη διαφάνεια και το σεβασμό της Πολιτείας προς τον πολίτη.

Να ξέρει ο πολίτης ότι φορολογείται δίκαια. Να ξέρει ο πολίτης πού πάνε τα λεφτά του. Να ξέρει ο πολίτης ότι κανένας δεν θα μείνει στο περιθώριο και ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτική παιδεία, υγεία, πρόνοια και, βέβαια, περιβάλλον.

Το σχέδιό μας είναι συνολικό. Και βρισκόμαστε μόνο στα πρώτα βήματα. Τις επόμενες μέρες, θα καλέσω σε εθνικό διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους. Μαζί θα επεξεργαστούμε την εφαρμογή αυτών των μεγάλων τομών. Τους θεωρώ πραγματικούς εταίρους στην κοινή μας προσπάθεια.

Μετά την εκλογή της ηγεσίας στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα ζητήσω από όλα τα κόμματα να συναντηθούμε, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τη μεγάλη μάστιγα της διαφθοράς και ανομίας στη χώρα μας.

Διαφθορά και ανομία, που σημαίνει καθημερινή αιμορραγία για την ελληνική οικογένεια και την οικονομία μας. Που υπονομεύει και την αξιοπιστία της χώρας μας. Για να εμπεδώσουμε επιτέλους μια Πολιτεία ευνομίας, δικαίου και ισονομίας.

Διαβεβαιώνω κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδα, ότι τιμώντας την εντολή που λάβαμε, θα δώσουμε λύσεις που ανοίγουν νέες δυνατότητες στη χώρα μας και στους πολίτες. Πάντα μαζί, με συμμετοχή, θα οδηγήσουμε τη χώρα και τους Έλληνες σε πιο ασφαλή νερά.

Θα προχωρήσουμε άμεσα σε ανατροπές, ακόμη κι αν αυτές θίγουν μικροσυμφέροντα και βολεμένες καταστάσεις. Διότι έχουμε εντολή και αυτές τις ανατροπές τις αναζητά εδώ και χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.

Στηριγμένοι στην κοινή μας δύναμη μπορούμε και θα πετύχουμε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης