Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

17.11.09

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ κ. DANILO TURK ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΗ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Λιουμπλιάνα, 17 Νοεμβρίου 2009
Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την υποδοχή και τη φιλοξενία που επιφυλάξατε σε εμένα και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Στην εγκαρδιότητα των λόγων σας αντανακλάται το άριστο κλίμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, αλλά και οι φιλικοί δεσμοί που ενώνουν τους δύο λαούς.



Οι σχέσεις μας έχουν μακρά ιστορία. Επιβιώνουν θρύλοι, που ανάγονται στην εποχή της Αργοναυτικής εκστρατείας. Η παράδοση θέλει τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες του ιδρυτές της σλοβενικής πρωτεύουσας. Φθάνοντας στη σύγχρονη εποχή, η πόλη Koper ή Capodistria συνδέεται με τον πρώτο Κυβερνήτη της νεώτερης Ελλάδας, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός. Παράλληλα, ο Σλοβενο-Ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην πολιτιστική προσέγγιση και συνεργασία των δύο λαών.

Οι δύο χώρες έχουν ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό, την Μεσόγειο Θάλασσα η οποία μας ενώνει προσφέροντας μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό ότι η Σλοβενία φιλοξενεί την έδρα του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου, ενός Πνευματικού Ιδρύματος που ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την συνεργασία των Πανεπιστημίων στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των χωρών μας έχουν παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη. Ανάλογο σημαντικό βήμα στην ενίσχυση των σχέσεων, αλλά και την προσέγγιση των δύο λαών, αποτελεί η σταθερή αύξηση της αμφίδρομης τουριστικής κίνησης. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ήταν σημαντικά αυξημένος για το 2008, καταδεικνύοντας την δυναμική που μπορεί να προσλάβει η συνεργασία μας και σε αυτόν τον τομέα. Προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει και το Επιχειρηματικό Συνέδριο, που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της επίσκεψής μας.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πλήττει κυρίως τις πιο ευπαθείς οικονομίες και τις πιο ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Πλήττει την εργασία και το επίπεδο διαβίωσης. Δημιουργεί καταστάσεις απαράδεκτης εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Εντείνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Οφείλουμε να διατυπώσουμε σαφείς προτάσεις και να δώσουμε λύσεις, οι οποίες θα απαντούν στα προβλήματα που έχουν τεθεί. Πέραν τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να χαράξει και να εφαρμόσει συγκεκριμένη πολιτική αλληλεγγύης προς τα πιο αδύναμα μέλη της. Η αλληλεγγύη θα πρέπει να εκφρασθεί έμπρακτα με θεσμικές πολιτικές ενίσχυσης.

Κύριε Πρόεδρε,

Η χώρα σας αποτελεί παράδειγμα για νεοϊδρυθείσες Δημοκρατίες από πλευράς πλήρους και γρήγορης ενσωμάτωσης του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και θεσμών. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και αξιολογεί ιδιαίτερα θετικά την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, το 2003, ως σήμερα. Η επέτειος των εκατό χρόνων από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θα πρέπει να είναι ημέρα γιορτής της ειρήνης για την Ευρώπη και όχι μόνο ημέρα μνήμης των θυμάτων του Μεγάλου Πολέμου.

Απαράβατη άλλωστε αρχή για την εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα, με βάση την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της συνεργασίας και της διεθνούς νομιμότητας επιδιώκει την επίλυση των προβλημάτων. Γι’ αυτό και το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν είναι απλώς μια διαφωνία ιστορικού ή συμβολικού χαρακτήρα. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα Σκόπια εμφανίζουν ολόκληρο το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας ως πατρίδα του δικού τους έθνους.

Η Ελλάδα επιδιώκει να επιλύσει αυτό το πρόβλημα άπαξ και δια παντός. Υποστηρίζουμε μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Επιδιώκουμε μία λύση, η οποία να αποτυπώνει την πραγματικότητα της περιοχής κι όχι παρωχημένες αντιλήψεις. Θέλω και από εδώ που βρίσκομαι, στη Σλοβενία να καταστήσω απολύτως σαφές ότι η ενσωμάτωση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς περνάει από την Αθήνα. Για την ακρίβεια, όρος είναι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Το Κυπριακό είναι και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών. Ένα διεθνές πρόβλημα. Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά μία βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα είναι απόλυτα συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. Μια λύση που θα σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή του Κράτους Δικαίου. Χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις. Χωρίς στρατό κατοχής. Χωρίς δουλείες και εγγυήτριες δυνάμεις. Καμία κοινότητα να μη μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδα στη λειτουργία και στις δραστηριότητες του κράτους και κατ΄ επέκταση στη λειτουργία και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θέση μας είναι καθαρή. Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε την προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρώπη, όταν στην Κύπρο λειτουργεί ως δύναμη κατοχής. Είναι αδιανόητο μια χώρα που φιλοδοξεί να καταστεί πλήρες μέλος να μην αναγνωρίζει μία χώρα, που είναι ήδη πλήρες μέλος. Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά και δεν εφαρμόζει το υπογεγραμμένο από την ίδια "Πρωτόκολλο της Άγκυρας" για την τελωνειακή σύνδεση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τον Δεκέμβριο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κρίνεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η αξιολόγηση δεν θα είναι προσχηματική. Οι όροι και οι προϋποθέσεις έχουν τεθεί με σαφήνεια. Η πορεία αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι πρόβλημα αξιοπιστίας και κύρους της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι χώρες μας μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες όσον αφορά τη διεθνή ασφάλεια, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος. Ενόψει και της προσεχούς Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη, θα ήθελα να τονίσω ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης έχουν πλέον καταστεί βασικές πολιτικές επιλογές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κύριε Πρόεδρε,

Θέλω να εκφράσω την πεποίθηση μου ότι η επίσκεψη αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς και θα ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας των χωρών και των λαών μας. Με τις σκέψεις αυτές, υψώνω το ποτήρι μου, ευχόμενος σε σας και στην σύζυγό σας, υγεία και ευτυχία, και στο φίλο λαό της Σλοβενίας, πρόοδο και ευημερία.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης