Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

24.11.09

Διπλό, σαφές, μήνυμα, προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, στην μεν πρώτη να υλοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, στη δε δεύτερη να εγκαταλείψει το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού», γιατί θα έχει υψηλό κόστος για την ίδια, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μήνυμα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει των διεργασιών στην ΕΕ για τις σχέσεις των γειτονικών μας χωρών με την Ένωση.

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ κ. GEORGI PURVANOV ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε,

Εκ μέρους του ελληνικού λαού, καλωσορίζω το φίλο Πρόεδρο της Βουλγαρίας στην Αθήνα. Διατηρώ ζωντανή την ανάμνηση της τελευταίας επίσκεψής μου στη Βουλγαρία, το Φεβρουάριο του 2007 και της θερμής υποδοχής που μου επιφυλάξατε.


Με την επίσκεψή σας αυτή, μας δίδεται, για άλλη μια φορά, η ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το εξαίρετο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και να ανταλλάξουμε απόψεις σε μια σειρά κρίσιμων διεθνών και περιφερειακών θεμάτων.

Τα Βαλκάνια δοκιμάσθηκαν σκληρά. Αν και σήμερα δεν υπάρχουν συγκρούσεις πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν για να δημιουργηθούν συνθήκες πραγματικής σταθερότητας στην περιοχή. Έχει καίρια σημασία να επιλυθούν οι εκκρεμότητες με τη σφραγίδα βέβαια της διεθνούς νομιμότητας.

Οι χώρες μας ξεπέρασαν τα προβλήματα του παρελθόντος. Η στενή και εποικοδομητική συνεργασία μας αποτελεί υπόδειγμα και πολύτιμο στήριγμα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Η ένταξη της χώρας σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άσκησε ευεργετική επίδραση σε ολόκληρο το πλέγμα των διμερών μας σχέσεων.

Ιδιαίτερα ωφελήθηκαν οι διμερείς μας οικονομικές σχέσεις. Διαπιστώνω με ικανοποίηση, ότι υπάρχει ολοένα αυξημένο ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών να προχωρήσουν σε νέες μορφές συνεργασίας και δραστηριοποίησης στη Βουλγαρία.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία των χωρών μας στα fora και τους οργανισμούς περιφερειακής συνεργασίας, το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας και τη Γραμματεία του στο Σεράγεβο, τη σχεδόν θεσμοθετημένη πρωτοβουλία της τριμερούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με τη γειτονική μας Ρουμανία. Και βεβαίως, την εξαίρετη συνεργασία μας στην ζωτικής σημασίας περιοχή του Ευξείνου Πόντου και στον ΟΣΕΠ, του οποίου την Προεδρία θα παραλάβουμε, τον προσεχή Μάιο, από την τρέχουσα Βουλγαρική Προεδρία.


Κύριε Πρόεδρε,

Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρωσία, έχουν δρομολογήσει στενότατη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Η συνεργασία αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα μας. Με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του αγωγού South Stream, το ενεργειακό κέντρο βάρους στην ευρύτερη περιοχή, μετατοπίζεται προς τις χώρες μας. Το στοίχημα είναι ορατό και εφικτό στο άμεσο μέλλον, τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη σαφή. Μπορούμε να καταστούμε βασικοί κόμβοι στη μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη. Διεθνείς παίκτες στο διεθνή ενεργειακό τομέα.

Οι εξελίξεις αυτές, μας δίνουν τη δυνατότητα, να αντιμετωπίσουμε μαζί, τις μεγάλες προκλήσεις των Βαλκανίων. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι οι απόψεις μας για τα μείζονα θέματα που άπτονται της περιφερειακής συνεργασίας βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς, τις ίδιες ανησυχίες αλλά και το ίδιο όραμα για την περιοχή, για τις χώρες και τους λαούς της Βαλκανικής. Όραμα ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος όλων.

Στο χώρο αυτό, το δικό μας χώρο, η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν και οφείλουν να αναπτύξουν από κοινού εποικοδομητικές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σ’ ένα διεθνές πολυπολικό σύστημα, που λειτουργεί πλέον με συμμαχίες και συνεργασίες, έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε με αυτοπεποίθηση υπερβαίνοντας μονοδιάστατες αντιλήψεις προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Εκείνο που θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω είναι το μήνυμα αισιοδοξίας και η ώθηση που η ένταξή σας έχει προσδώσει στους γείτονές μας. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων άντλησαν και εξακολουθούν να αντλούν δύναμη και αυτοπεποίθηση από το επιτυχημένο παράδειγμα των δυο χωρών μας για να επιταχύνουν στο εσωτερικό τους τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται. Η Ελλάδα στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει, έμπρακτα και ουσιαστικά την ενταξιακή πορεία των κρατών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η στήριξη όμως, δεν είναι χωρίς προϋποθέσεις. Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποδέχθηκε την υποχρέωση να διαπραγματευτεί για να εξευρεθεί ένα κοινά αποδεκτό, οριστικό όνομα. Σύμφωνα και με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το όνομα αυτό δεν θα είναι μόνο για διεθνή ή για μερική χρήση. Θα είναι ένα όνομα οριστικό, για όλες τις χρήσεις.

Θέλω να είμαι σαφής γιατί η θέση αυτή είναι εθνική. Η εμμονή της κυβέρνησης των Σκοπίων στο ιδεολόγημα του "Μακεδονισμού" θα έχει υψηλό κόστος γι' αυτό το κράτος. Η μονοπώληση του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του στο όνομα του κράτους, της εθνότητας και της γλώσσας δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της περιοχής. Είναι καταχρηστική. Όσο τα Σκόπια επιμένουν τόσο θα κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη.



Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά, για τη σταθερή και αμέριστη υποστήριξη της χώρας σας στις προσπάθειες επίτευξης συνολικής λύσης του Κυπριακού. Το Κυπριακό παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Είναι ένα διεθνές θέμα που επηρεάζει βαθύτατα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι ένα ουσιαστικό πρόσκομμα για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Η Ελλάδα υποστηρίζει μια λύση που θα σέβεται τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια λύση ευρωπαϊκή, συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. Μία λύση με εγγυημένη βιωσιμότητα, χωρίς ξένα στρατεύματα και εποίκους. Που θα περιλαμβάνει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα.

Το Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει και κρίνεται. Η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Εάν δεν το πράξει, στοιχειώδης συνέπεια επιβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να λάβει αποφάσεις που δεν θα είναι προσχηματικές.

Με τις σκέψεις αυτές και τις ευχές μου για υγεία και δημιουργικότητα σε σας και τη σύζυγό σας και κάθε πρόοδο και ευημερία στο φίλο βουλγαρικό λαό, υψώνω το ποτήρι μου και σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά στην Αθήνα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης