Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

25.11.09

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ JOSE LUIS ZAPATERO ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα ήθελα να καλωσορίσω τον φίλο, Jose Luis Zapatero στην Ελλάδα, καθώς και σ’ αυτό τον χώρο πολιτισμού και δημοκρατίας, που συμβολίζει τις αξίες που μοιραζόμαστε.

Είχαμε την ευκαιρία, πρώτα απ’ όλα, να συζητήσουμε για την επικείμενη Ισπανική Προεδρία, για τα μεγάλα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει - την οποία εμείς έχουμε πει ότι θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις - για τα οποία συμφωνούμε απολύτως, όπως η μεγάλη οικονομική κρίση που ακόμα δημιουργεί προβλήματα και η ανεργία. Και συμφωνήσαμε ότι η απάντηση είναι η ανάπτυξη, και μάλιστα η πράσινη ανάπτυξη, η επένδυση στη νέα τεχνολογία, στην καινοτομία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην παιδεία για τις νέες αυτές τεχνολογίες και τα επαγγέλματα, και ότι αυτό χρειάζεται και μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική.



Συμφωνούμε επίσης, στην προτεραιότητα που θέτει η Ισπανική Προεδρία για τη Μεσόγειο, βάζοντας στο επίκεντρο τα θέματα του περιβάλλοντος, της προστασίας του οικοσυστήματος της Μεσογείου, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που θα γίνει συνάντηση κορυφής γύρω από τα θέματα αυτά στη Βαρκελώνη, κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας. Είναι μια έξοχη πρωτοβουλία.

Βέβαια, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και θέματα που αφορούν στις διμερείς μας σχέσεις. Εγώ προσβλέπω στη συνεργασία μας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η Ισπανία, η οποία είναι πρωτοπόρα στα θέματα της τεχνολογίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως της αιολικής και της ηλιακής. Έχουμε πολλά να μάθουμε για αυτόν τον τομέα και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε στενά για την ανάπτυξή του και στην Ελλάδα.

Μιλήσαμε βεβαίως και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γείτονες χώρες στα Βαλκάνια, για την Τουρκία, για το Κυπριακό, που είναι θέματα τα οποία οπωσδήποτε θα απασχολήσουν και την Ισπανική Προεδρία το επόμενο εξάμηνο.

Θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων και της Τουρκίας, πάντα βεβαίως στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που θέτει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και της καλής γειτονίας.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Zapatero για τις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπου το κόμμα του είναι μέλος, και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις κινήσεις μας και σε αυτό τον τομέα.

Του εύχομαι καλή επιστροφή, αλλά και καλή δουλειά για τους επόμενους έξι μήνες. Θα έχει σίγουρα την συμπαράστασή μας, και την προσωπική μου και της Ελλάδας.

JOSE LUIS ZAPATERO: Ευχαριστώ πολύ. Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη ικανοποίηση να είμαι στην Ελλάδα. Με τον Πρωθυπουργό, κ. Παπανδρέου, έχω μια στενή συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια. Και χαίρομαι που τον βλέπω αυτή τη στιγμή, μετά από τόσες συνεργασίες, ως Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την επερχόμενη Ισπανική Προεδρία συζητήσαμε διάφορα θέματα με τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, τα οποία ήθελα να μοιραστώ μαζί του. Συζητήσαμε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, πέρα από την κρίση, η οποία πιστεύω ότι θα περάσει, θα την αφήσουμε πίσω μας όσο το δυνατό συντομότερα.

Επίσης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της οικονομίας, της Πράσινης Οικονομίας, της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και όλων των θεμάτων τα οποία άπτονται της γενικότερης οικονομικής ανάπτυξης σε όλους αυτούς τους τομείς.

Μιλήσαμε επίσης για τη Μεσόγειο, η οποία αποτελεί ένα τομέα που είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για όλη την περιοχή. Και για την Ισπανία και για την Ελλάδα, πραγματικά, υπάρχουν διμερή ενδιαφέροντα στον τομέα της Μεσογείου.

Επίσης, είπαμε ότι στο πλαίσιο της Διάσκεψης Κορυφής η οποία θα γίνει τον Ιούνιο στη Βαρκελώνη, θα έχει πρωταρχική σημασία το θέμα της Μεσογείου, καθώς και το θέμα της προστασίας από τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και του σεβασμού των διαφόρων κλιματικών αλλαγών, που αφορούν όλη την ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, μιλήσαμε για τη λαθρομετανάστευση στην περιοχή της Μεσογείου. Υποφέρουμε από το ίδιο θέμα και πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση στη λαθρομετανάστευση. Βεβαίως, στο πλαίσιο της Ισπανικής Προεδρίας θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στο θέμα της πάταξης της λαθρομετανάστευσης σε συνεργασία με τη FRONTEX, και θα μιλήσουμε για θέματα που άπτονται της επιστροφής των λαθρομεταναστών στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Μιλήσαμε για τα θέματα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, θέματα τα οποία άπτονται της περιοχής στην οποία βρισκόμαστε, καθώς επίσης και των σχέσεων με την Τουρκία.

Επιθυμώ να διαβεβαιώσω ότι στο πλαίσιο της πολιτικής για τα Βαλκάνια, αλλά και ιδιαίτερα των θεμάτων που άπτονται της Τουρκίας, θα συνεργαστούμε και θα δουλέψουμε μαζί, ο ένας στο πλευρό του άλλου, με τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου.

Οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Ισπανία και την Ελλάδα είναι εξαιρετικές. Όπως εξαιρετικές είναι και οι σχέσεις ανάμεσα στον Ελληνικό και τον Ισπανικό λαό. Οι πολιτισμοί μας, οι κουλτούρες μας είναι πολύ κοντινές η μία με την άλλη.

Με ικανοποιεί το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι Ισπανοί επισκέπτονται την Ελλάδα και με ικανοποιεί επίσης το γεγονός και με ευχαριστεί ότι ολοένα και περισσότεροι Έλληνες θέλουν να μάθουν ισπανικά. Μας ενώνει μια μεγάλη ιστορική παράδοση και ένας μεγάλος πολιτισμός και από τα δύο έθνη.

Θέλω να υπογραμμίσω όμως, ότι ο βασικός τομέας συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ισπανία για το μέλλον, είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι χώρες οι οποίες κερδίζουν χρόνο και χώρο, αναπτύσσοντας το ενεργειακό μοντέλο, πραγματικά θα είναι επικεφαλής αυτών των προγραμμάτων. Και εμείς θέλουμε να είμαστε επικεφαλής.

Ευχαριστώ Πρωθυπουργέ για την καλοσύνη σας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης