Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16.12.09

"Σε μια δύσκολη στιγμή διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη, θέλουμε η Σοσιαλιστική Διεθνής να παίξει καταλυτικό ρόλο, γιατί γεφυρώνουμε τις παραδοσιακές ομάδες που βρίσκονται στον ΟΗΕ, καθώς στους κόλπους μας έχουμε μέλη και από τις αναπτυσσόμενες και από τις φτωχότερες και από τις ανεπτυγμένες χώρες

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σε μια δύσκολη στιγμή των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη, η Σοσιαλιστική Διεθνής θέλουμε να παίξει έναν καταλυτικό ρόλο, διότι εμείς γεφυρώνουμε τις παραδοσιακές ομάδες που βρίσκονται στον ΟΗΕ, αφού έχουμε στους κόλπους μας και χώρες αναπτυσσόμενες και φτωχότερες, από την Αφρική, την Λατινική Αμερική και την Ασία.

Βεβαίως, έχουμε μέλη και ανεπτυγμένες χώρες, με τα οποία συμφωνούμε σε μία κοινή πορεία. Γι’ αυτό ακριβώς, μπορούμε να δημιουργήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη, που λείπει αυτές τις μέρες, μεταξύ των κρατών-μελών που βρίσκονται στην Κοπεγχάγη, για το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Για θέματα, όπως είναι η βιοποικιλότητα, η διατροφική ασφάλεια, η ανισότητα και η φτώχεια, η χρηματοδότηση όλων αυτών των προσπαθειών, της μετάβασης από μία οικονομία που χρησιμοποιεί πετρέλαιο ως ορυκτό πλούτο και παράγει διοξείδιο του άνθρακα, σε μία πράσινη οικονομία.

Πρέπει να βοηθήσουμε ιδιαίτερα τις φτωχότερες χώρες, αλλά και τις ανεπτυγμένες χώρες, για να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες, με την τεχνολογία, το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και τη χρηματοδότηση, σε μια δύσκολη οικονομική κρίση που περνάει ο πλανήτης μας. Όλα αυτά είναι θέματα στα οποία έχουμε δώσει συγκεκριμένες προτάσεις και θα παίξουν πιστεύω ένα σημαντικό ρόλο στη γεφύρωση αυτού του χάσματος που υπάρχει σήμερα στην Κοπεγχάγη.

Είναι απολύτως απαραίτητο να φύγουμε από την Κοπεγχάγη με μία απόφαση δεσμευτική, όχι μόνο διότι είναι εδώ περίπου 120 ηγέτες από όλο τον κόσμο, αλλά επειδή το απαιτούν οι πολίτες αυτού του πλανήτη, της κάθε χώρας, να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτό το μεγάλο θέμα, το μεγαλύτερο που έχει να απαντήσει η ανθρωπότητα.

Η Ελλάδα βεβαίως στηρίζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα έχει βάλει ως στόχο να είναι στην πρωτοπορία της πράσινης ανάπτυξης, όπως βεβαίως και να πάρουμε πρωτοβουλίες εδώ, στην Κοπεγχάγη, αλλά και μετά, για την περιοχή μας, τη Μεσόγειο, που είναι μία από τις περιοχές που θα πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από τις κλιματικές αλλαγές, όπως ακούσαμε από αρκετούς εκπροσώπους του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και άλλων χωρών της περιοχής.

Είμαστε εδώ, αποφασισμένοι να κάνουμε το παν για να βοηθήσουμε, σε μια μεγάλη, ιστορική απόφαση για την ανθρωπότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε κάνει καθόλου παρασκηνιακά κάποιες συζητήσεις ή συναντήσεις με κάποιους άλλους ηγέτες για να προωθήσετε μια συμφωνία; Γιατί είναι σε πολύ κρίσιμη φάση οι διαβουλεύσεις.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ ήρθα εδώ προ ολίγου, αλλά ήδη είμαστε σε επαφή με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον κ. Θαπατέρο, ο οποίος θα είναι και ο Προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο εξάμηνο, με τον κ. Μπράουν επίσης, και βέβαια θα είμαστε σε τακτική επαφή και με την Επιτροπή. Προσβλέπω ότι θα έχουμε επαφή και με αρκετές άλλες χώρες, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, πιθανόν και με την Κίνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περιμένουμε αναβάθμιση του στόχου στο 30%;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Κοπεγχάγη, έτσι κι αλλιώς, δεν θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει να είναι η βάση, πάνω στην οποία μπορούμε πια ως πλανήτης, ο πολιτισμός μας, η ανθρωπότητα ολόκληρη, να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να αποφύγουμε την καταστροφή. Όμως, γι’ αυτό πρέπει να πετύχει η Κοπεγχάγη. Από εκεί και πέρα, θέλει πολλή δουλειά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να γίνει έκκληση από την Ευρώπη με αναβάθμιση στόχων;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ευρώπη έχει δώσει ένα πολύ σαφές στίγμα, και νομίζω πολύ θετικό, ανεβάζοντας τον πήχη από το 20% στο 30% της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και διαθέτοντας σημαντικά ποσά πια, για την υποβοήθηση των αναπτυσσομένων χωρών, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν την τεχνολογία τους, την τεχνογνωσία τους και να μπουν κι αυτοί στην πράσινη ανάπτυξη.

Άρα λοιπόν, η Ευρώπη βρίσκεται στην πρωτοπορία. Εμείς βεβαίως, ως Σοσιαλιστική Διεθνής, έχουμε κι άλλες προτάσεις και θα θέλαμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Η Οργάνωσή μας βρίσκεται στην πρωτοπορία και πιστεύω ότι θα πιέσει αρκετά και την Αμερική, αλλά και τις άλλες χώρες, προκειμένου να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης