Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.12.09

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Καλημέρα σας.
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω αφιερώνοντας τη σημερινή συνεδρίαση σε μια ομάδα συμπολιτών μας, η οποία δίνει καθημερινά μία μεγάλη μάχη.

Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Δίνουν τη μάχη για πρόσβαση, μάχη για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής, μάχη για την ισότιμη συμμετοχή.



Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη από τον Ελληνικό λαό για να καταπολεμήσει κάθε ανισότητα. Για μια ανθρώπινη κοινωνία. Και θέλω να στείλω ένα μήνυμα από εδώ, απ’ όλους μας, σε όλους τους συμπολίτες μας, με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας. Είναι κεντρική μας προτεραιότητα να άρουμε τα εμπόδια και να τους υποστηρίξουμε, ώστε να μπορούν να ζουν ανεξάρτητα και αξιοπρεπώς.

Η πολιτική μας θα έχει συνέργειες με όλα τα Υπουργεία. Από την εργασία, την απασχόληση, μέχρι την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας. Απ’ την εκπαίδευση μέχρι την εξασφάλιση πρόσβασης στα μέσα μεταφοράς, στην πληροφορία, στις υπηρεσίες.

Και βέβαια, ως πρώτη, ως άμεση προτεραιότητά μας, έχουμε θέσει τη δημιουργία Υπηρεσιών Ημερήσιας Φροντίδας και την αναβάθμιση των Κέντρων Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης των ατόμων με αναπηρία.

Θα ήθελα να δώσω το λόγο στη Φώφη Γεννηματά, η οποία και επισκέφθηκε σήμερα ένα Κέντρο Υπηρεσιών Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης ατόμων με αναπηρία και έχει να μας μεταφέρει ένα μήνυμα.



Παρέμβαση - Ενημέρωση Φώφης Γεννηματά, Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τη σημερινή επίσκεψή της στο Εργαστήρι Κατάρτισης και Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία στα Άνω Λιόσια.



Ευχαριστώ Φώφη και ευχαριστώ και το Εργαστήρι αυτό, για τα ωραία τους δώρα. Η σκέψη να τους στηρίξουμε είναι πολύ σωστή, όπως βεβαίως, στόχος μας είναι οι συνδυασμένες πολιτικές όλων των Υπουργείων για τον πολίτη, πόσο μάλλον για το άτομο με αναπηρία. Και θα έχουμε την ευκαιρία σε επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο να δούμε αυτή τη συνδυασμένη αντιμετώπιση των συμπολιτών μας με αναπηρία.

Τους τιμούμε σήμερα και τους δίνουμε αυτή την υπόσχεση, ότι είμαστε κοντά τους για να εξασφαλίσουμε την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις διεργασίες της κοινωνίας μας.

Θα ήθελα να πάω σε ένα άλλο θέμα, που είναι επίσης επίκαιρο. Σε λίγες μέρες, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την άδικη δολοφονία ενός νέου παιδιού.

Θέλω να πω σήμερα από εδώ, ότι χρειάζεται να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα στους νέους και τις νέες της χώρας. Να πούμε πρώτα απ' όλα ότι κατανοούμε, καταλαβαίνουμε τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Προβλήματα, όχι μόνο της συγκυρίας, όπως είναι η μεγάλη ανεργία, αλλά προβλήματα μπροστά σε έναν κόσμο που αλλάζει, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια, η ανισότητα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι μας τους λόγους που κάνουν πολλά παιδιά να νιώθουν είτε απογοητευμένα, ή ακόμη και στο περιθώριο και να αντιμετωπίζουν σοβαρά αδιέξοδα. Είναι σημαντικό να δώσουμε το στίγμα της ελπίδας, ακριβώς σε αυτά τα παιδιά.

Να πούμε ότι αυτή η Κυβέρνηση ήρθε να δώσει αυτή την ελπίδα και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να λύσουμε σημαντικά προβλήματα της νέας γενιάς. Να δώσουμε αυτή την ελπίδα και την προοπτική για το μέλλον τους.

Και βέβαια, σε ό,τι αφορά την κοινωνική διαβούλευση, την οποία έχουμε υποσχεθεί να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα, επίκεντρο αυτής της διαβούλευσης θα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε και πώς θα αναδείξουμε τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες της νέας γενιάς της χώρας μας.

Είμαστε κοντά τους.

Γι' αυτό σήμερα θέλω να απευθυνθώ σε όλους, λέγοντας ότι πέρσι είχαμε πει κάτι πολύ απλό: είμαστε ενάντια στη βία, οποιαδήποτε βία, είτε είναι κρατική, είτε είναι ατομική. Η βία αναπαράγει τα προβλήματα. Και σήμερα, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, όλοι μας, πολίτες, πολιτικοί αρχηγοί, κόμματα, εκπρόσωποι της σπουδάζουσας νεολαίας, πρέπει να διαφυλάξουμε την Αθήνα.

Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να διαφυλάξουμε και τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Όχι μόνο να μην θέσουμε σε κίνδυνο τις πόλεις μας, αλλά να στείλουμε κι ένα θετικό μήνυμα. Ένα μήνυμα, που μας αρμόζει.

Να τιμήσουμε τη μνήμη ενός παιδιού, που χάθηκε άδικα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της βίας, κατά των κοινωνικών αποκλεισμών. Ένα μήνυμα κοινωνικής ευθύνης.

Έτσι θα καταφέρουμε να χτίσουμε μια κοινωνία, στην οποία η ελευθερία και η ασφάλεια συμβαδίζουν αρμονικά.

Σήμερα, η Κυβέρνησή μας δημιουργεί ξανά με τα βήματά της μια Πολιτεία ευνομίας, που σημαίνει την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, του κάθε πολίτη. Θέλουμε ο κάθε πολίτης να εμπιστεύεται την Πολιτεία, η οποία προστατεύει τα δικαιώματά του, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ταυτόχρονα και την ανθρώπινη ζωή, τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Και δεν είναι τυχαίο ότι και με τα νομοσχέδια που σήμερα συζητάμε, ακριβώς αυτό δίνουμε: μια νέα αξιοπιστία στη λειτουργία της Κυβέρνησης, αλλά και μια νέα προοπτική για τη νέα γενιά.

Έχουν περάσει σχεδόν 60 μέρες από τις εκλογές, μόλις 44 μέρες από την ψήφο εμπιστοσύνης που πήραμε από τη Βουλή και εντείνουμε το βηματισμό μας. Βρίσκεται ήδη προς ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη στήριξη κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτό στο οποίο αναφέρθηκε και η Φώφη Γεννηματά.

Είναι ένα σχέδιο νόμου, που φέρει συμβολικά αλλά και ουσιαστικά τη σφραγίδα της πολιτικής μας, της δικής μας προοδευτικής αντίληψης για την οικονομία, η οποία πρέπει να διασφαλίζει τη συνοχή. Τη συνοχή της κοινωνίας, την αναδιανομή, την κοινωνική δικαιοσύνη. Έτσι θα πορευτούμε.

Σήμερα λοιπόν εξετάζουμε δύο σημαντικά νομοσχέδια, σε δύο διαφορετικούς τομείς. Αφορούν τη διαφάνεια στο κράτος, αλλά και την πράσινη ανάπτυξη. Τα δύο αυτά νομοσχέδια δίνουν επίσης το στίγμα κεντρικών πολιτικών μας επιλογών. Γιατί για μας, τίποτα δεν είναι ανεξάρτητο. Οι προσπάθειές μας είναι μέρος μιας συνολικής πολιτικής και πορείας.

Η συνοχή της κοινωνίας δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη. Ένα κράτος διαφάνειας, που σέβεται τελικά τα χρήματα του κάθε Έλληνα φορολογούμενου, του Ελληνικού λαού.

Δεν μπορούμε επίσης να εξασφαλίσουμε με βιώσιμο τρόπο την ευημερία των πολιτών, χωρίς την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης αυτής της χώρας, που ξέρουμε ότι έχει κλείσει τον κύκλο του.

Τα δύο αυτά νομοσχέδια αποτελούν μεγάλα βήματα, ριζικές τομές, στην κατεύθυνση των προγραμματικών μας στόχων. Θα ήθελα λέγοντας αυτά, με την ευκαιρία, να θυμίσω και σημαντικές αλλαγές στο πώς νομοθετούμε, διότι κι αυτό είναι ένα μέρος αυτής της νέας μας πρακτικής.

Πώς νομοθετούμε, πώς συνεργαζόμαστε με το Κοινοβούλιο, αλλά και ειδικότερα με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αυτά τα οποία ήδη έχουμε αποφασίσει. Είναι καινοτόμες οι πρακτικές που έχουμε προωθήσει και θα ζητήσω από όλους να θέσουμε αυτές τις πρακτικές, προοδευτικά, σε εφαρμογή.

Υπενθυμίζω λοιπόν ότι πρέπει η συνεργασία Βουλής και Κυβέρνησης να γίνει στενότερη. Αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη ενημέρωση ή και συμμετοχή εκπροσώπου του αρμοδίου ΚΤΕ από τα πρώτα στάδια σχεδιασμού κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας, όπως βεβαίως και των Επιτροπών της Βουλής.

Με τον τρόπο αυτό, η διαβούλευση γίνεται στα πιο πρώιμα στάδια και θα εντοπίζονται πιο έγκαιρα τυχόν δυσκολίες ή και προβλήματα.

Είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμο οι Υπουργοί να συνεργάζονται με τους τοπικούς βουλευτές, πριν τοποθετηθούν δημόσια σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Είμαι σίγουρος πως έχουμε όλοι να κερδίσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία διαβούλευσης και συνεργασίας.

Πριν δώσω το λόγο στον Γιάννη Ραγκούση, θα μιλήσω και εγώ για το νομοσχέδιο αυτό, που θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, για την ανάρτηση πράξεων στο Διαδίκτυο, στη δημοσιότητα.

Πρωταρχικό μέλημά μας είναι να προχωρήσουμε αποφασιστικά με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είχαμε υποσχεθεί, προς τους πολίτες, προς τους θεσμούς, προς το πολιτικό σύστημα.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι το κύρος των θεσμών χτίζεται από την αξιοπιστία όσων τους υπηρετούν. Η αξιοπιστία κερδίζεται μόνο με πράξεις. Ξέρουμε ότι μόνο από αυτές τελικά κρινόμαστε. Σήμερα λοιπόν, κάνουμε πράξη μια ακόμη δέσμευσή μας, μια θεμελιώδη δέσμευσή μας, ενταγμένη στο πρόγραμμα των 100 ημερών.

Δεσμευτήκαμε να θεσπίσουμε αυστηρούς κανόνες διαφάνειας. Να κάνουμε το κράτος μας υπόδειγμα -υπόδειγμα διαφάνειας- με τη δημοσιοποίηση όλων των υπογραφών στο Διαδίκτυο, με την ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των υπογραφών, όλων των αποφάσεων κάθε πολιτικής, διοικητικής ή άλλης Αρχής, ή και φορέα του Δημοσίου.

Η απόφασή μας είναι και οριστική και αμετάκλητη. Όπου και από όποιον ασκείται εξουσία, αυτή θα ασκείται με διαφάνεια, ορατά στους πολίτες. Όλα στο φως, όλα στη δημόσια κριτική και στον έλεγχο. Θέλουμε να γνωρίζει ο πολίτης ποιος αποφασίζει, τι αποφασίζει, τι κόστος έχουν οι αποφάσεις του, πού πάνε τα λεφτά του Ελληνικού λαού. Η διαφάνεια είναι το θεμέλιο της λογοδοσίας. Έτσι, λογοδοτεί καθημερινά όποιος ασκεί εξουσία, όποιος διαχειρίζεται χρήματα του φορολογούμενου.

Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς δεν θα λυθεί μονομιάς. Όμως σήμερα, κάνουμε ένα πολύ σημαντικό, θα έλεγα καθοριστικό βήμα, στην κατεύθυνση της διαφάνειας. Αυτό της λογοδοσίας και της αξιοκρατίας. Καταφέρνουμε ένα καίριο πλήγμα στη διαφθορά στη χώρα μας.

Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι την πρόταση που σήμερα κάνουμε πράξη, την καταθέσαμε στις 8 Νοεμβρίου του 2005, πριν από τέσσερα χρόνια. Αν τότε είχε υιοθετηθεί, η χώρα δεν θα είχε υποστεί όλον αυτό τον κατακλυσμό των σκανδάλων, της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, δεν θα είχαμε αυτό το τεράστιο έλλειμμα της διαφθοράς. Ούτε κουμπάροι, ούτε άγονες γραμμές, ούτε ομόλογα, ούτε Βατοπέδι θα ήταν δυνατά, αν τότε μας είχαν ακούσει.

Είναι λοιπόν ένας νόμος που δεν κοστίζει τίποτα, όμως συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθειά μας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και στο κράτος. Γιατί δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη, κάθε Έλληνα φορολογούμενο, κάθε νέο και νέα, να γνωρίζουν πού πηγαίνουν τα χρήματά τους, ποιος και γιατί αποφασίζει για κάθε υπόθεσή τους. Από αυτή την υπόθεση κερδίζει τελικά ο Έλληνας πολίτης.

Βέβαια, δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με το νέο εκλογικό νόμο, με νέο νόμο για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Με πρωτοβουλίες που θεσπίζουν αυστηρούς κανόνες για τη διαφάνεια, εμπεδώνουν τη δημοκρατία, ενισχύουν τα δικαιώματα των πολιτών, χτυπούν τη διαφθορά στη ρίζα της. Ανοιχτή διακυβέρνηση, συμμετοχική διακυβέρνηση, διακυβέρνηση αξιοκρατίας, λογοδοσίας και διαφάνειας.

Αυτή είναι η δέσμευσή μας και αυτό κάναμε και με τις προσλήψεις στο ΑΣΕΠ. Αυτό κάνουμε σήμερα, με το νόμο για την υποχρεωτική ανάρτηση στο Διαδίκτυο κάθε απόφασης που θα παίρνουμε.

Πριν δώσω το λόγο στον Υπουργό Εσωτερικών, θέλω να τονίσω ότι για την καινοτόμο διαδικασία επιλογής στελεχών σε δημόσιες θέσεις ευθύνης, επιμένουμε και θα επιμένουμε, διότι αυτή είναι η πιο αξιόπιστη διαδικασία επιλογής που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Ξεκινήσαμε από μηδενική βάση, διότι το Δημόσιο δεν έχει καμία ανάλογη υποδομή, αλλά χαράζουμε μια νέα πορεία ποιότητας στην στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης και έτσι θα συνεχίσουμε.

Να δώσω λοιπόν το λόγο στον Γιάννη Ραγκούση.



Εισήγηση Γιάννη Ραγκούση, Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τη Διαφάνεια, με την ανάρτιση στο Διαδίκτυο όλων των υπογραφών και αποφάσεων του Δημοσίου.



Ευχαριστώ Γιάννη. Νομίζω ότι με το νομοσχέδιο αυτό, αναδεικνύεται, και με την παρουσίασή σου, ότι δεν είναι μια απλή διαδικασία, είναι μια σύνθετη διαδικασία, που δεν βοηθά μόνο στη διαφάνεια, αλλά και στη χρηστικότητα των πληροφοριών αυτών, που δικαιούνται να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες για να μπορούν να εξυπηρετηθούν στις διάφορες συναλλαγές που έχουν με το Δημόσιο.

Προφανώς είναι και προάγγελος της δυνατότητας που θα έχει ο πολίτης, όλο και περισσότερο, μέσα από το Διαδίκτυο, με απλές διαδικασίες να λύνει γραφειοκρατικά προβλήματα, αποφάσεις, έγγραφα, για τα οποία σήμερα πολλές φορές ταλαιπωρείται αφάνταστα, ώστε να μπορέσει να έχει πρόσβαση και να έχει πιστοποιήσεις για διάφορες απαραίτητες εργασίες του, επιχειρηματικές ή άλλες.

Πριν πάμε στο επόμενο νομοσχέδιο, θα ήθελα να πω δυο λόγια για το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Είναι ένας από τους βασικούς στόχους της πολιτικής μας η ριζική αλλαγή του προτύπου ανάπτυξης στη χώρα. Για να είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε την παραγωγή, με βιώσιμο τρόπο, νέου πλούτου, ο οποίος μοιράζεται δίκαια.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα, με κυρίαρχο θέμα την κλιματική αλλαγή, καθιστούν αναγκαία την αλλαγή των στόχων της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό είναι σίγουρο και θα το συζητήσουμε σύντομα, την επόμενη εβδομάδα στην Κοπεγχάγη.

Συνεπάγεται δραστικές αλλαγές στα πρότυπα παραγωγής, αλλά και κατανάλωσης. Και η έξοδος από την κρίση θα γίνει μόνο μέσα από την πράσινη ανάπτυξη.

Όσοι έχουν κερδίσει το συγκριτικό πλεονέκτημα στην πράσινη ενέργεια, στις μεταφορές, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην αξιοποίηση του πολιτισμού, του πλούτου, του ανθρώπινου δυναμικού, θα έχουν προφανώς προβάδισμα.

Οι ιδιώτες και οι χώρες εκείνες που θα πρωτοπορήσουν, που θα είναι μπροστά, θα κερδίσουν το στρατηγικό πλεονέκτημα και θα αποκομίσουν τα οφέλη στο νέο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Σε ολόκληρο τον κόσμο συντελείται την περίοδο αυτή μια αληθινή κοσμογονία. Κοσμογονία σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ιδιαίτερα στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, δύο μορφές των οποίων βεβαίως έχουμε μεγάλες πηγές αυτού του πλούτου στη χώρα μας.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναδεικνύονται πλέον, όχι μόνο ως βασικός πυλώνας -μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας- της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής σε ελληνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και ως ένα ιδιαίτερα δυναμικό, πρώτης προτεραιότητας επενδυτικό μέσο.

Δηλαδή φέρνουν επενδύσεις, θα τονώσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα είναι πολύ σημαντικό για τη νέα γενιά μας, θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της εγχώριας, αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Μια ακόμη πτυχή, πολύ σημαντική, για τη δυνατότητα κάθε κράτους, κάθε έθνους, να παίρνει αποφάσεις κυρίαρχες. Όσο είμαστε εξαρτημένοι από το πετρέλαιο, τόσο δεν θα έχουμε και την απαραίτητη αυτονομία για την οικονομία μας, αλλά ακόμη και για πολιτικές αποφάσεις.

Εδώ βλέπουμε, με την πρόσφατη, μικρή αναθέρμανση της διεθνούς οικονομίας, πώς υπήρξε αμέσως η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, η οποία χτυπά άμεσα την παραγωγική διαδικασία σε κάθε χώρα, που είναι εξαρτημένη από το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα τον πληθωρισμό. Μια χώρα που έχει μεγαλύτερη αυτονομία, αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, έχει πολύ μικρότερες επιπτώσεις από αυτή την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Δυστυχώς στη χώρα μας, ο επενδυτικός κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρίσκεται σε πλήρη τελμάτωση. Είμαστε πολύ πίσω. Έργα υλοποιούνται μόνο με το σταγονόμετρο, ενώ καθ' όλα ώριμες επενδύσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ύψους πάνω από 2 δις ευρώ, έχουν ανασταλεί λόγω γραφειοκρατίας και πολύπλοκης νομοθεσίας.

Γι' αυτό, με το νομοσχέδιο που παρουσιάζουμε, κάνουμε ένα τεράστιο άλμα. Λύνουμε το γόρδιο δεσμό των αδειοδοτικών και χωροταξικών εμποδίων που έχουν ορθώσει, και η Πολιτεία και οι φορείς της. Αν δεν κάνω λάθος, 5 χρόνια χρειάζεται σήμερα, υπό καλές συνθήκες, για να πάρει κάποιος μια άδεια να επενδύσει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη χώρα μας.

Με το νομοσχέδιο αυτό, αναγνωρίζουμε στην πράξη το ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ως εγχώριας ενεργειακής πηγής, με ύψιστη περιβαλλοντική, αλλά και κοινωνική και οικονομική προτεραιότητα για τη χώρα μας.

Παρακαλώ λοιπόν την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να μας παρουσιάσει το σχέδιο νόμου.



Εισήγηση Τίνας Μπιρμπίλη, Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.



Νομίζω ότι με τα δύο νομοσχέδια αναδεικνύουμε δύο βασικές πτυχές: Από τη μία πλευρά το νοικοκύρεμα που θέλουμε να κάνουμε στο Δημόσιο, τη σωστή αξιοποίηση των χρημάτων του Ελληνικού λαού, και από την άλλη, την έμφαση που δίνουμε στην ανάπτυξη, για να μπορέσουμε να φύγουμε από την οικονομική κρίση, μια ανάπτυξη όμως που έχει και μια πράσινη κατεύθυνση, δηλαδή ένα νέο μοντέλο που θα είναι βιώσιμο για τη χώρα μας.

Γι’ αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης νομίζω ότι το νομοσχέδιο αυτό αναδεικνύει και τρία άλλα σημαντικά στοιχεία.

Πρώτα απ’ όλα, ότι μπορούμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία στον τρόπο με τον οποίο αδειοδοτούμε τις επενδύσεις. Και αυτό βεβαίως αφορά μεν σήμερα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά το μοντέλο αυτό θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί, να αξιοποιηθεί, συνολικά για την επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας και από άλλα Υπουργεία.

Δεύτερον, ότι εδώ υπάρχει μια ελπιδοφόρα προοπτική για τη νέα γενιά, η οποία είναι και ευαισθητοποιημένη και πολύ κοντά σε αυτή την υπόθεση. Αλλά θα έλεγα και κάτι ακόμα, πιο σημαντικό. Δεν είναι μόνο οι ιδιωτικές και μεγάλες εταιρείες που θα έρθουν να επενδύσουν. Μπορεί και η ίδια η Αυτοδιοίκηση, μπορεί και ο ίδιος ο πολίτης. Γιατί θα φτάσουμε στο σημείο όπου το κάθε κτίριο, όχι μόνο δημόσιο, αλλά και το σπίτι, το εργοστάσιο, το σχολείο, μπορεί να είναι παραγωγός ενέργειας.

Σε ποιον θα ανήκει αυτή η παραγωγή; Θα ανήκει πιθανόν σε συνεταιρισμούς νέων στο σχολείο, σε συνεταιρισμούς γειτονιάς, σε συνεταιρισμούς στην Αυτοδιοίκηση, δηλαδή θα παράγει ο πολίτης αυτή την ενέργεια.

Είναι μια μεγάλη επανάσταση, όπου καλείται να συμμετέχει πια ο πολίτης, ως παραγωγός ο ίδιος αυτής της ενέργειας και αλλάζει βεβαίως το τοπίο ακόμα και των σχέσεων. Εμβαθύνει μια δημοκρατική διαδικασία και καθιερώνει μια αναδιανομή του πλούτου, εκ των πραγμάτων.

Να ευχαριστήσω λοιπόν και τον Γιάννη Ραγκούση και την Τίνα Μπιρμπίλη, να κάνουμε μια μικρή διακοπή και μετά να αρχίσουμε τη συζήτηση.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης