Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.2.10

ΤΡΙΤΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΤΡΙΤΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2010



Δεν είχα σκοπό να τριτολογήσω αλλά υπάρχουν μερικά σημεία που χρήζουν απάντησης. Πρώτα από όλα, είναι μεγάλο λάθος να θέλουμε ένα διαφορετικό δόγμα, ή δόγματα ταυτισμένα με οποιαδήποτε πολιτική, πόσο μάλλον με τη βία συλλήβδην.

Φοβάμαι, θα έλεγα ξέρω, ότι υπάρχουν εκείνοι που χρησιμοποιούν τη θρησκεία. Και δεν αφορά μόνο τους Μουσουλμάνους. Χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως πολιτικό όπλο ή ακόμα και για να δικαιολογήσουν βία. Και αυτό γίνεται, δυστυχώς, σε πολλές περιοχές της γης.

Εμείς πρέπει να καταδικάσουμε αυτή την αντίληψη, σεβόμενοι το δικαίωμα του κάθε πολίτη να πιστεύει αυτό που θέλει, χωρίς προκαταλήψεις για πιθανή έκνομη συμπεριφορά. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Θα πρέπει ν' απελευθερώσουμε μάλιστα τους πολίτες από τέτοιου είδους ηγεσίες, που θέλουν να χρησιμοποιούν θρησκείες και σύμβολα για να μπορέσουν να προωθήσουν έκνομες καταστάσεις, βία και μισαλλοδοξία.

Όσο για τον Ντεμίρ - αυτός είναι ο ηγέτης των Πρασίνων της Γερμανίας, πράγματι τουρκικής καταγωγής, τον γνωρίζω καλά - να σας πω ότι είναι από τους πιο αξιόπιστους κριτές και επικριτές της Τουρκίας, ακριβώς λόγω της καταγωγής του.

Θέλω επίσης να σας θυμίσω ότι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε μουσουλμανικό πληθυσμό, είναι μια χώρα που στην πλειοψηφία δεν αποτελείται από Μουσουλμάνους: η Ινδία. Έχει προβλήματα έξω από τα σύνορά της, που προέρχονται από γειτονικές χώρες, τρομοκράτες και λοιπά, αλλά δεν έχει προβλήματα με το μουσουλμανικό πληθυσμό εντός της χώρας, παρότι είναι εκατοντάδες εκατομμύρια.

Μίλησα γι' αυτό το θέμα με τους Ινδούς ηγέτες προχθές, για να ακούσω την άποψή τους και μου είπαν ότι δεν έχουν πρόβλημα, "διότι έχουμε πλήρη δημοκρατία, σεβόμαστε πλήρως τα δικαιώματά τους. Δεν αισθάνονται πολίτες β' κατηγορίας".

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσέξουμε να μην εκπέμψουμε από αυτή την αίθουσα, εντυπώσεις που σηκώνουν διαχωριστικά τείχη, που δημιουργούν φοβίες και προκαταλήψεις, τα οποία θα πληρώσει η ελληνική κοινωνία. Είναι ανεύθυνες κουβέντες αυτές, που θα πληρώσει η ελληνική κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, την ένταξη των ξένων δια της ημετέρας παιδείας, βεβαίως συμφωνούμε κ. Σαμαρά. Παιδεία μεταναστών, 6 χρόνια σχολείο, ελληνικό σχολείο, εξετάσεις ελληνικής γλώσσας. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο. Και βεβαίως, σεβασμό στο νόμο. Ο πολιτισμός του άλλου δεν σημαίνει να μπορείς να παρανομήσεις ή να δημιουργήσεις μια δική σου κοινότητα που έχει άλλους νόμους. Δεν είπαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Άρα λοιπόν, μας κατηγορείτε αδίκως.

Σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα, είναι πολύ εύκολο και ανεύθυνο να ταυτίζουμε την εγκληματικότητα με το ξένο. Πρώτα απ' όλα, να ξέρετε ότι αυτοί που είναι στις διάφορες συμμορίες, συνήθως έχουν κάποιον Έλληνα ο οποίος είναι ο ηγέτης αυτής της συμμορίας, ο οποίος τους αξιοποιεί, τους εκμεταλλεύεται ακριβώς επειδή έχουν ανάγκη.

Θέλω να θυμίσω για όσους δεν το ξέρουν, οι ΑΧΕΠΑΝΣ, γιατί νομίζετε ότι δημιουργήθηκαν πριν από πολλά χρόνια, πιθανώς και 100 χρόνια; Δημιουργήθηκαν μετά από επιδρομή των ντόπιων στα μαγαζιά των Ελλήνων, διαλύοντας και σπάζοντας τα μαγαζιά και λέγοντάς τους να φύγουν από την πόλη και τις επιχειρήσεις στη Νεμπράσκα, αν θυμάμαι καλά.

Ξέρετε τι έκανε η Κου-Κλουξ-Κλαν στους Έλληνες; Τους μαύρους τους κρεμάγανε από το κεφάλι, τους Έλληνες τους κρεμάγανε από τα πόδια. Μια μικρή διαφοροποίηση βέβαια, αρκετά σημαντική. Αλλά έτσι μας έβλεπαν. Εγκληματίες και ξένους.

Σήμερα, οι Έλληνες της Αμερικής διαπρέπουν και είναι σημαντική η ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ. Και εδώ, οι μετανάστες οι οποίοι θα γαλουχηθούν στις δικές μας αξίες, αύριο θα διαπρέψουν και θα είμαστε περήφανοι γι' αυτούς. Πρέπει να δείξουμε και την ανθρωπιά μας βεβαίως για εκείνους οι οποίοι πράγματι είναι πρόσφυγες, πολύ σωστά είπε ο κ. Τσίπρας, που έρχονται στα νησιά μας με τον τρόπο που έρχονται.

Όμως κι εγώ θα τονίσω εδώ - και το καταδικάζω - ότι υπάρχει βία στην αντιμετώπιση είτε των μεταναστών, είτε πολιτικών εκδηλώσεων από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο. Δεν πρέπει ν' αφήσουμε να μας κυριεύσει ο φόβος. Η πραγματική απειλή για την πατρίδα μας, αν υπάρχει τέτοια, δεν είναι η υιοθέτηση της ταυτότητάς μας από συνανθρώπους μας που περήφανα την επιλέγουν και αποδεικνύουν ότι την τιμούν, τη σέβονται και την υπηρετούν, αλλά ο κίνδυνος, και είναι πολύ μεγαλύτερος, που αφορά την υποβάθμιση των θεσμών, από την παιδεία μέχρι τη δικαιοσύνη και την πολιτική ζωή, που συμβαίνει δυστυχώς εδώ και χρόνια και δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι στη χώρα μας ζουν μετανάστες.

Γιατί από εκεί πηγάζουν οι ανασφάλειες που αφορούν την ίδια την ταυτότητά μας, ποιοι είμαστε, πού πάμε, ποιο είναι το μέλλον μας. Αλίμονο αν ο Ελληνισμός ήταν απλά θέμα DNA. Θα αναρωτιόμουν πόσοι από εδώ θα μπορούσαν να είναι βουλευτές σε αυτή την αίθουσα.

Ο Ελληνισμός είναι θέμα αξιών, θέμα εννοιών, είναι γλώσσα και ανθρωπιστική παιδεία και θεώρηση του κόσμου.

Κυρίες και κύριοι,

Πολιτογράφηση γινόταν, πολιτογράφηση γίνεται, πολιτογράφηση θα γίνεται. Δεν έκαναν παρανομίες οι Υπουργοί Εσωτερικών της δικής σας κυβέρνησης, αλλά ήταν πολύ χαλαρή η ερμηνεία των κανόνων που εφάρμοσαν. Γι' αυτό λέμε εμείς, ότι θεσπίζουμε συγκεκριμένους κανόνες που θα τηρούνται και θα είναι αντικειμενικοί και ελέγξιμοι.

Και βέβαια, να καθρεφτίζουν και τη σημερινή πραγματικότητα, που είναι η ύπαρξη πολλών μεταναστών νόμιμων πια στη χώρα μας και βεβαίως μια νέα γενιά, δεύτερη γενιά, ακόμα και τρίτη.

Αυτό που ζητούμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα είναι η ενίσχυση του κράτους Δικαίου, ώστε η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, οι ισχυροί παράγοντες, φίλοι, κολλητοί, να μην είναι εκείνοι που αυθαίρετα αποφασίζουν. Και αυτό κ. Σαμαρά είναι το πρόβλημα και της οικονομίας μας, που τόσα χρόνια, από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τους φόρους του Ελληνικού λαού, τις δυνατότητες της χώρας μας στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, την επένδυση που υπήρχε από τον Ελληνικό λαό, αξιοποιήθηκαν πελατειακά, αυθαίρετα, ώστε να φτάσουμε στη σημερινή ασφυξία της ελληνικής οικονομίας.

Και βεβαίως, δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι που πρέπει να παίρνουμε μέτρα, για να μπορούμε να φύγουμε από αυτή τη δίνη στην οποία μας βάλατε. Μια δίνη στην οποία η Ελλάδα είναι το επίκεντρο, όχι μόνο της χλεύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και της κρίσης του οικονομικού συστήματος στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Άρα, έχουμε όλοι μας ευθύνη. Και γι' αυτό χρειάζεται να στηρίξουμε τις αλλαγές επιτέλους. Αλλαγές και μέτρα άμεσα, αλλά και αλλαγές ουσιαστικές πια, οι οποίες βάζουν τη χώρα σε μια πορεία ευνομίας και δικαιοσύνης, όπου ο κάθε Έλληνας μπορεί να αισθάνεται περήφανος και σίγουρος για το μέλλον και την προοπτική αυτής της χώρας.

Και με αυτό το νομοσχέδιο το οποίο σήμερα συζητάμε για την ιθαγένεια, αυτό ακριβώς κάνουμε. Βάζουμε ένα ακόμα λιθαράκι ευνομίας, σιγουριάς, ασφάλειας και προοπτικής για τη χώρα μας, ώστε να πάρει πραγματικά ανάσα, όχι μόνο η οικονομία μας, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα.

Ευχαριστώ πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης