Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

25.3.10

P. RASMUSSEN: Όλοι οι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Πρωθυπουργών και του συναδέλφου Γιώργου Παπανδρέου, συμφωνήσαμε σήμερα το απόγευμα, ότι υπάρχει μια λύση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις από τις αγορές. Πρόκειται για μια πάρα πολύ συγκεκριμένη λύση, την οποία θα προτείνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα το βράδυ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ POUL NYRUP RASMUSSEN ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

P. RASMUSSEN: Όλοι οι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Πρωθυπουργών και του συναδέλφου Γιώργου Παπανδρέου, συμφωνήσαμε σήμερα το απόγευμα, ότι υπάρχει μια λύση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις από τις αγορές. Πρόκειται για μια πάρα πολύ συγκεκριμένη λύση, την οποία θα προτείνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα το βράδυ.

Θα γνωρίζετε ίσως ότι πριν από λίγα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε δάνεια με ευνοϊκούς όρους, χωρίς κερδοσκοπική υπερτίμηση, σε κάποιες χώρες εκτός Ευρωζώνης, όπως η Ουγγαρία, η Λετονία και η Ρουμανία.

Σήμερα, προτείνουμε να αλλάξει ο κανονισμός, που προβλέπει αυτό το κοινοτικό μέσο για κράτη-μέλη εκτός Ευρωζώνης, ώστε να καλύπτει και τα μέλη της Ευρωζώνης. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να χρησιμοποιεί τη δυνατότητά της να δανείζεται από την αγορά και να προσφέρει αυτό το δάνειο στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Στους Γερμανούς φορολογούμενους, λέω ότι αυτό δεν πρόκειται να σας στοιχίσει ούτε ένα ευρώ. Δεν έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι θα πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι, για να πάρει δάνειο μια άλλη χώρα.



Αυτό που προτείνουμε τώρα είναι ένας μηχανισμός εγγύησης, που δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσουμε. Απλώς, αν υπάρξει τώρα, θα προστατεύσει την Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες όπως την Πορτογαλία, από κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Αυτή είναι λοιπόν η λύση. Κάνω έκκληση, εκ μέρους όλων των μελών μας, ηγετών της αντιπολίτευσης και Πρωθυπουργών. Παρακαλώ την Άγκελα Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες: προχωρήστε σ’ αυτή τη λύση για το κοινό μας συμφέρον. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσετε να συμφωνήσετε. Η έκκλησή μου αφορά όλη την Ευρώπη, διότι οι άλλες λύσεις δεν είναι ούτε τόσο ελκυστικές, ούτε τόσο βιώσιμες όσο αυτή. Ελπίζω σήμερα το βράδυ να υπάρξει συμφωνία γύρω απ’ αυτή τη λύση.

Κατά τα άλλα, θέλω να σας πω ότι ολόκληρη η ομάδα, ολόκληρη η οικογένεια, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, που είναι μέλος της ομάδας μας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εφαρμόζει ένα οικονομικό και πολιτικό πρόγραμμα με τη μεγαλύτερη λιτότητα - το σκληρότερο πρόγραμμα μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Λειτούργησε ως ηγέτης.

Εμείς, από την άλλη άκρη της Ευρώπης, πρέπει να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου, να εξασφαλίσει για την Ελλάδα ένα καλύτερο μέλλον, με πρόοδο, με θέσεις εργασίας, με ανάπτυξη. Αυτό ακριβώς λέμε και σε σας τώρα, καθαρά, δυνατά και ενωμένοι.

Γιώργο, με πλήρη εκτίμηση, καλή τύχη στο πολύ σημαντικό έργο σου.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ πολύ Poul. Θέλω πρώτα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου της Ομάδας PES για τη θερμότατη υποστήριξή τους, για την αλληλεγγύη τους και την προθυμία τους να την εκφράσουν τόσο ξεκάθαρα.

Αυτό πιστεύω ότι αποδεικνύει ότι, στην Ελλάδα, κάναμε αυτό που έπρεπε. Πήραμε δύσκολα μέτρα. Έχουμε σχέδιο, και για σταθερότητα και για ανάπτυξη. Θα προχωρήσουμε, όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις σήμερα. Είμαστε στο σωστό δρόμο.

Ταυτόχρονα, όλοι μας αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις, σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής.



Οι προτάσεις της ομάδας του PES δείχνουν, πρώτον, ότι υπάρχουν απλές λύσεις που δεν έχουν κόστος. Επιπλέον, μάλιστα, η χώρα που θα χρησιμοποιήσει αυτό το μέσο, θα πληρώνει ένα πρόσθετο τέλος, για να αποζημιώνει κατά κάποιο τρόπο αυτούς που βάζουν την εγγύηση. Πρόκειται λοιπόν για μια απλή και ξεκάθαρη λύση, που αποδεικνύει ότι όταν θέλουμε, μπορούμε.

Θέλω να ευχαριστήσω το PES, που έκανε αυτή την πρόταση. Ελπίζω ότι πρόκειται για μια λύση, που μπορεί να αποφασιστεί ακόμα και σήμερα. Εν πάση περιπτώσει, η πρόταση έχει γίνει και θεωρώ ότι ανοίγει ένα νέο μέλλον για την Ευρώπη.

Ρoul, σε ευχαριστώ πολύ για την προσωπική σου υποστήριξη, αλλά και για όσα κάνεις για να βοηθήσεις και την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης