Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

19.4.10

Με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε το πρωί συνεργασία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για τον τουρισμό στην οποία συμμετείχουν ο κ. Π. Γερουλάνος, η κ. Α. Γκερέκου, ο κ. Δ. Ρέππας, η κ.Λ. Κατσέλη, ο κ. Φ. Σαχινίδης και ο κ. Δ. Δρούτσας. Το βράδυ, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας.

Αν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό. Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των συνεργασιών που είχε σήμερα με κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση θα ενημερώσει με ειλικρίνεια τους πολίτες.



Πρόσθεσε επίσης ότι αν για να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για να έχει η χώρα μια πορεία σιγουριάς χρειάζεται η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη περίοδο και έχει να αντιμετωπίσει μια "διπλή αναγκαστική πρόκληση". Είναι, όπως είπε, οι παθογένειες ενός ιστορικού κύκλου 35 ετών και τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής και των εγκληματικών επιλογών της κυβέρνησης Καραμανλή. Η οποία Νέα Δημοκρατία, όπως είπε, "αν είχε παραμείνει στην κυβέρνηση θα είχε οδηγήσει την οικονομία και την χώρα στην καταστροφή".

Αποτέλεσμα, όπως είπε, της πολιτικής των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι η επιτήρηση στην οποία βρίσκεται η χώρα, που σημαίνει ότι είναι υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, χωρίς το μηχανισμό στήριξης, η Ελλάδα θα ήταν ήδη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς το ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας.

Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για διπλή επιτυχία, πρώτον γιατί υπάρχει και δεύτερον γιατί η χώρα απέκτησε ένα δίχτυ ασφαλείας. Επιπροσθέτως, όπως τόνισε, ο μηχανισμός αυτός είναι αποτέλεσμα μιας απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεύτερο είναι αποτέλεσμα ευρωπαϊκής βούλησης, δηλαδή κατά βάση ευρωπαϊκός και τρίτο περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ κατά ένα μικρό μέρος.

Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε την ευθύνη για την παρουσία "στο κάδρο" του ΔΝΤ στις συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες, όπως τόνισε, δεν έδειξαν την πίστη που θα έπρεπε στις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατηγόρησε επίσης την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας η οποία όπως ανέφερε "παριστάνει ότι δεν θυμάται πως εγκατέλειψε το σκάφος πριν συγκρουστεί με το παγόβουνο". Και φτάνουν, όπως τόνισε, στο σημείο "να δαιμονοποιούν την επιτήρηση που με δική τους ευθύνη ήδη βρισκόμαστε" για να προσθέσει ότι "αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό που θέλει η κυβέρνηση, να είναι δηλαδή η χώρα στις αγορές με καλύτερους όρους, αλλά και η ανάταξη της οικονομίας, είναι για την κυβέρνηση, πατριωτικό καθήκον και ότι τα μέτρα που πήρε, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε επώδυνα, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της και να συγκροτήσει συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για όσους αρνούνται να δουν αυτή την πραγματικότητα τους κάλεσε "να κάνουν στην άκρη", καθώς όπως διαπιστώνει όλοι αυτοί κρύβονται πίσω από το μικροκομματικό τους συμφέρον. Το ίδιο ζήτησε και από όσους δεν θέλουν να αλλάξει η χώρα και να ξεφύγει από τις κακοδαιμονίες που την ταλανίζουν, διότι οι ίδιοι δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμιά τους και να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη στάση και την αντίληψη των ηγεσιών της "άλλης αριστεράς", την οποία χαρακτήρισε απολύτως ανεδαφική. Εκφράζουν, όπως είπε, θέσεις που ηχούν ωραία αλλά πρακτικά δεν συνιστούν καμία αλλαγή, δεν δίνουν λύσεις και συμβάλλουν στη στασιμότητα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα, εάν οδηγούνταν σε χρεοκοπία ή θα χρειαζόταν να υποστεί τα βάρη ενός επώδυνου δανεισμού, οι πρώτοι που θα τα πλήρωναν αυτά θα ήταν οι αδύναμοι και τα μεσαία στρώματα και όχι οι έχοντες. Όπως, ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά, κάποιοι θα ήθελαν να μην πληρώσουν για την κρίση όσοι ευθύνονται για αυτήν και θα ήθελαν να φορτωθούν τα βάρη της μετάβασης σε εκείνους που ελάχιστα ευθύνονται στη δημιουργία της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε εξάλλου ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη για να πετύχει έναν πληρέστερο, κατά το δυνατόν, μηχανισμό στήριξης γιατί όπως τόνισε, θέλουμε ένα καθαρό πεδίο και μια στέρεη βάση που θα μας επιτρέψει να κινούμαστε σε ένα περιβάλλον σταθερότητας.

Προσδιορίζοντας τους στόχους της κυβέρνησης σήμερα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτοί είναι:

- δίχτυ ασφαλείας για την οικονομία και τη χώρα

- παραγωγική ανασυγκρότηση

- νέο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης

- νέο μοντέλο αποτελεσματικής διακυβέρνησης που εξασφαλίζει διαφάνεια, ουσιαστικό αποτέλεσμα και δικαιοσύνη

Και πάνω από όλα, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, και ως αποτέλεσμα όλων αυτών να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες.

Θέλουμε να τους θωρακίσουμε, τόνισε, απέναντι σε οποιαδήποτε νέα κρίση, την οποία όπως υπογράμμισε θα βιώναμε με μεγαλύτερη ένταση αν δεν κάναμε τις αναγκαίες αλλαγές. Και σ' αυτή την προσπάθεια κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στην επιτυχία της.

Από την πλευρά του ανέλαβε την υποχρέωση η κυβέρνηση να ενημερώσει λεπτομερώς και με ειλικρίνεια τους Έλληνες πολίτες.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό - τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του ECOFIN - χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη επικείμενη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, για την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης, καθώς, όπως είπε, αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να τον χρησιμοποιήσει θα κινηθούμε πολύ γρήγορα.

Ο υπουργός είπε ότι η συζήτηση αυτή, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα και αναβλήθηκε εξαιτίας των προβλημάτων στις διεθνείς αερομεταφορές, "ελπίζουμε να ξεκινήσει την Τετάρτη" και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "η κυβέρνηση προχωρά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τις διαρθρωτικές αλλαγές και όλα εκείνα που κάνουν την οικονομία δυνατή".

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε ότι από κοινοτικής πλευράς είναι όλα έτοιμα για την έναρξη των συζητήσεων και σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -η οποία, όπως είπε, είναι κατά βάση σε τεχνικό επίπεδο- επικεφαλής είναι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Σέρβας Ντε Ροούζε.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στην Αθήνα, ο Αμαντέο Αλταφάζ είπε ότι η βασική τους μορφή θα είναι μεταξύ εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών και εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά «θα υπάρξουν και διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των τριών διεθνών οργανισμών».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το τι θα συμβεί σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάσταση με τις ακυρώσεις αεροπορικών πτήσεων και οι αντιπροσωπείες της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν καταφέρουν να μεταβούν στην Αθήνα, ο κ. Αλταφάζ είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αρχίσουν οι συζητήσεις με τη βοήθεια τηλεδιάσκεψης, καθώς «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καθυστερήσει για πολύ η έναρξη των συζητήσεων».

Σε αρνητικό κλίμα πραγματοποιούνται σήμερα οι συναλλαγές στη χρηματιστηριακή αγορά Αθηνών, η οποία επηρεάζεται από την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών για το spread των 10ετών ομολόγων στα επίπεδα των 460 μονάδων βάσης. η ύφεση αποδειχθεί υψηλότερη.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης