Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

21.5.10

Τη δημιουργία ενός φόρουμ ευρωμεσογειακής συνεργασίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Βηρυτό, στη διάρκεια του Αραβικού Οικονομικού Φόρουμ.

20/5/2110
Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας ξένων επιχειρήσεων, πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας μάλιστα συγκροτήσει γι' αυτό ειδική ομάδα, την οποία συντονίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.


Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η οποία θα εκτείνεται και πέραν της Μεσογείου. Όπως τόνισε, πρόκειται για μία φιλόδοξη ιδέα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η σταθερότητα στην περιοχή, όπως είπε, δεν είναι απλό θέμα και δεν αφορά κάθε χώρα χωριστά. Ως παράδειγμα ανέφερε την κλιματική αλλαγή, η οποία, όπως υπογράμμισε, μπορεί να επιδεινώσει υπάρχοντα προβλήματα που αφορούν στο νερό και την τροφή και να δημιουργήσει νέες απειλές για την ανθρώπινη υγεία και το οικοσύστημα αλλά και στις οικονομίες των κρατών.

Ο κ. Παπανδρέου ανάφερε ως παράδειγμα συνεργασίας την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τονίζοντας ότι καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και συζητήσαμε για πολλούς τομείς συνεργασίας και αυτού του είδους οι συνεργασίες μπορούν να δημιουργήσουν σταθερότητα στην περιοχή και ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον πρόσφατο δανεισμό της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης μεταφράστηκε σε εγγυήσεις για την Ελλάδα και της έδωσε αρκετό χρόνο για να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές, όπως αυτές στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις στενές σχέσεις φιλίας του ελληνικού και αραβικού έθνους, καθώς και τις σχέσεις οικονομικής συνεργασίας. Κάθε φορά που υπήρξαν γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την περιοχή, οι δύο λαοί έρχονταν και πιο κοντά είπε ο πρωθυπουργός, που επισήμανε ακόμα τις σχέσεις που είχε δημιουργήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον αραβικό κόσμο αλλά και τις στενές σχέσεις φιλίας με πολλούς ηγέτες της περιοχής. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές, πρόσθεσε, η Ελλάδα επιδείκνυε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στον αραβικό κόσμο.

Αναφέρθηκε ακόμη, στις δικές του προσπάθειες ως υπουργός Εξωτερικών και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, προκειμένου να αναζητήσει κοινές λύσεις σε κοινές προκλήσεις, καθώς και στην παρουσία του στη Βηρυτό, όπως στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, και στις δύσκολες ώρες του πολέμου του 2006.

Σήμερα είμαι εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας για να συνεχίσω να βαδίζω αυτόν τον δρόμο και να τον διευρύνω για συνεργασία στον πολιτικό, τον πολιτιστικό, τον εμπορικό και τον επιχειρηματικό τομέα, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Για το μεσανατολικό πρόβλημα τόνισε πως όλοι μας, όπως και το Ισραήλ, πρέπει να σεβόμαστε τις διαδικασίες του Συμβουλίου του ΟΗΕ, και στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κλίματος ειρήνης και καλής γειτονίας στην περιοχή.

Τέλος, αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και χωρών της περιοχής του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες, όπως είπε, τα τελευταία λίγα χρόνια άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ, και οι ελληνικές εξαγωγές στις περιοχές αυτές έφθασαν στο 9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν και ακολούθως υπήρξε διμερής συνεργασία και γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Λιβάνου με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Φθάνοντας στη Βηρυτό ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάντ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή και ιδιαιτέρως θέματα που σχετίζονται με τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. Επίσης συζήτησαν και θέματα σχετικά με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, με τον κ. Τζουμπλάντ να ευχαριστεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξή του στο πλαίσιο της Διεθνούς. Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Λίβανο και στην Ελλάδα και πώς η Ελλάδα προχωρεί για να βγει από την κρίση.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αντνάν Κασάρ, υπουργό Επικρατείας και γνωστό μεγάλο τραπεζίτη στον Λίβανο με τον οποίο συζήτησαν οικονομικά θέματα. Επίσης συναντήθηκε με την κ. Λεϊλά Ελ Σαλέχ, αντιπρόεδρο του ιδρύματος Μπιλ Χαλάλ το οποίο ειδικεύεται στην δημιουργία σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων.

Συνομιλίες Παπανδρέου-Χαρίρι

Πολύ εποικοδομητικές, χαρακτήρισαν τις συνομιλίες που είχαν είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Λιβάνου κ.κ. Γ. Α. Παπανδρέου και Σάαντ Χαρίρι.

Οι συζητήσεις αφορούσαν κυρίως στη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς της οικονομίας, όπου υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες και ο Γιώργος Παπανδρέου - σε δήλωσή του - ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει πολυ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ανέφερε ότι συζητήθηκαν τρόποι επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας, ενώ συμφώνησε και με την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού για την ευρωμεσογειακή συνεργασία.

Οπως ανέφερε ο κ. Χαρίρι, οι συζητήσεις αφορούσαν στον τουρισμό, το εμπόριο, την ενέργεια και τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Λίβανος χρειάζεται την τεχνογνωσία της Ελλάδας, η οποία έχει την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρίρι στα θέματα τουρισμού, όπου, όπως τόνισε, ο κόσμος σήμερα θέλει να κινηθεί τουριστικά στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος και άλλες χώρες.

Ο κ. Χαρίρι αναφέρθηκε, επίσης, στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στην Αθήνα, για συνεργασία των δύο χωρών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εντάσεις που υπάρχουν στην περιοχή και τόνισε ότι η Ελλάδα πάντοτε ήταν κοντά στον αραβικό κόσμο, όταν υπήρχαν κρίσεις, τόσο κατά την περίοδο διακυβέρνησης από τον Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και σήμερα που είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνευση στην περιοχή και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές θέσεις για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Διαισθάνομαι, πρόσθεσε, ότι γνωρίζουμε τη βάση της λύσης του προβλήματος και αυτό που χρειάζεται είναι η βούληση της διεθνούς κοινότητας να δράσει.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου ρωτήθηκε για τις απεργίες στην Ελλάδα και απάντησε ότι το μήνυμά του είναι πως ο ίδιος κατανοεί τις αντιδράσεις, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρυυθμίσεις και αλλαγές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο κ. Χαρίρι, λέγοντας ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική για την έξοδο από την κρίση, κάνοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μηχανισμό στήριξης και στο δάνειο που εξασφάλισε η Ελλάδα μέσω αυτού, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση. Ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση που αφορούσε στην απόφαση της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης για τα CDS τόνισε ότι η απόφαση δείχνει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αμυνθεί.

Θέλουμε από τις αγορές, πρόσθεσε, να είναι χρήσιμες για την οικονομική ανάπτυξη και να λειτουργούν με κανόνες.

Αναφέρθηκε επίσης στους φόβους των αγορών εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης του 2008. Και τόνισε ότι γι΄αυτό πρέπει οι αγορές να ηρεμήσουν και να πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται.

Στάθηκε επίσης και στη δράση των κερδοσκόπων τονίζοντας ότι η απόφαση της Γερμανίας είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι το παράδειγμα θα ακολουθήσει και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού και οι G - 20.

Στην επόμενη Σύνοδο, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξουν οι σωστές αποφάσεις, οι οποίες και να εφαρμοστούν.

*** Ημίωρη συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εκεί καθώς ο πρωθυπουργός επέστρεφε από το ταξίδι του στη Βηρυτό ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναχωρούσε για το Κάιρο.

Ο κ. Μουμπάρακ πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή στην Αθήνα όπου και έγινε δεκτός νωρίτερα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ταξίδι το οποίο εντάσσεται στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Αιγύπτιος πρόεδρος για το διάλογο στη Μέση Ανατολή.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης