Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

21.5.10

Η Λιβύη είναι για την Ελλάδα μια παραδοσιακά φιλική χώρα και οι σχέσεις μας, οι σχέσεις των δύο λαών μας, έχουν μακρά ιστορία. Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε σήμερα ότι η Διεθνής Κοινότητα αναγνωρίζει τη σημαντική θέση της Λιβύης και έχει αποκαταστήσει μαζί της σχέσεις συνεργασίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ AL-BAGHDADI ALI AL-MAHMUDI ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ.



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κυρίες και κύριοι, με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα τον Πρωθυπουργό της Λιβύης, Al-Baghdadi Ali al-Mahmudi, με τον οποίο είχαμε μια πολύ ένθερμη και εποικοδομητική συζήτηση. Μια συνάντηση, στο πλαίσιο της παραδοσιακής μας φιλίας, αλλά και της νέας προοπτικής αμοιβαίας συνεργασίας και ανάπτυξης των σχέσεών μας και των οικονομιών μας.

Η Λιβύη είναι για την Ελλάδα μια παραδοσιακά φιλική χώρα και οι σχέσεις μας, οι σχέσεις των δύο λαών μας, έχουν μακρά ιστορία. Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε σήμερα ότι η Διεθνής Κοινότητα αναγνωρίζει τη σημαντική θέση της Λιβύης και έχει αποκαταστήσει μαζί της σχέσεις συνεργασίας.

Η Λιβύη έχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στη γειτονιά μας, τη Μεσόγειο, αλλά στο σύνολο του αραβικού κόσμου, και αποτελεί μια πύλη επικοινωνίας με ολόκληρη την Αφρική. Με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης, διαπιστώσαμε ότι ανοίγονται πολλές νέες προοπτικές εμβάθυνσης και ενίσχυσης των σχέσεών μας και, μάλιστα, εξετάσαμε τρόπους, για να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο στη συνεργασία μας, σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι επενδύσεις στους τομείς των κατασκευών, και στην Ελλάδα, αλλά και στη Λιβύη, η συνεργασία μας στον τομέα του τουρισμού και σε πολλούς άλλους.

Είμαι βέβαιος ότι, η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Λιβύης, με τις βάσεις που θέσαμε, θα γίνει αφετηρία για μια νέα, ακόμα πιο δυναμική ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών μας, προς όφελος και των δύο λαών μας. Και πάλι, σας καλωσορίζω.

AL-BAGHDADI ALI AL-MAHMUDI: Κυρίες και κύριοι, είμαστε πολύ χαρούμενοι σήμερα, που συναντηθήκαμε με έναν αγαπητό φίλο για τη Λιβύη, για τον αδελφό της Λιβύης, Μουαμάρ Αλ Καντάφι. Ο Πρωθυπουργός, κ. Παπανδρέου, είναι φίλος μας. Είχαμε ανταλλάξει και στο παρελθόν απόψεις, σε ό,τι αφορά τις διάφορες σχέσεις μας, την εταιρική μας σχέση σε πολλούς τομείς, οικονομικούς, επενδυτικούς και άλλους, όπως κάναμε και τώρα.

Έχουμε μία κοινή, παλιά και καινούργια ιστορία, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, οπότε πρέπει πάντα να προσπαθούμε, για να αναπτύξουμε αυτή τη συνεργασία, να αυξηθούν οι εμπορικές μας συναλλαγές, να κάνουμε κοινές επενδύσεις και, όπως είπε ο αδελφός, ο φίλος, ο Πρόεδρος Παπανδρέου, η Ελλάδα και η Λιβύη συνδέονται με στενές σχέσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια, εμείς δώσαμε έμφαση στο πώς μπορούμε να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις μας μελλοντικά, πώς μπορούμε να συνεργαστούμε στον τομέα της ενέργειας, πώς μπορούμε να συνδέσουμε την Ελλάδα με τη Λιβύη, σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και τον τομέα των επικοινωνιών μεταξύ των δύο χωρών και, πώς μπορούμε, επίσης, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές και άλλες μορφές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο.

Επίσης, συζητήσαμε το γεγονός ότι, η Λιβύη τώρα διανύει μία μεγάλη αναπτυξιακή φάση, όπου υπάρχουν 200 δις που διατίθενται για την ανάπτυξη αυτή, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι ελληνικές εταιρείες να συμβάλουν σε κάποια έργα στη Λιβύη.

Εμείς καλωσορίζουμε από τώρα τη συμμετοχή της Ελλάδας, τις ελληνικές εταιρείες, γιατί ξέρουμε το ρόλο τους και τις δυνατότητές τους. Ξέρουν τη λιβυκή αγορά. Όλα αυτά τα πράγματα, πρώτα ο Θεός, θα τα δούμε μπροστά μας, στην επόμενη φάση.

Επίσης, είπαμε ότι υπάρχουν αρκετά αναπτυξιακά έργα στις υποδομές και σε άλλους τομείς, στον τουρισμό, στις θαλάσσιες μεταφορές, και συζητήσαμε πώς μπορούμε όλα αυτά να τα συνδέσουμε και να αυξήσουμε τις λιβυκές επενδύσεις στην Ελλάδα. Έτσι, οι σχέσεις μας θα γνωρίσουν μία μεγάλη ανάπτυξη.

Επιπλέον, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τη δυνατότητα να ιδρύσουμε μία οικονομική ζώνη μεταξύ των δύο χωρών. Ξέρετε ότι γεωγραφικά έχουμε θαλάσσια σύνορα, οπότε πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις περιοχές, στην επόμενη φάση, προς όφελος των δύο χωρών μας.

Πάντως, εμείς στη Λιβύη, έχουμε μία ξεκάθαρη πολιτική απόφαση, να συνεργαστούμε με τους φίλους μας στην Ελλάδα. Υπάρχει πολιτική βούληση, καθώς και νέες, κοινές επιχειρήσεις, αλλά και μία πολιτική απόφαση να σταθούμε δίπλα στους φίλους μας, τους Έλληνες, για να εξέλθουν από τη δύσκολη αυτή περίοδο. Η λιβυκή αγορά είναι μια προέκταση της ελληνικής αγοράς.

Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον Πρόεδρο, για την θερμή υποδοχή. Εκ μέρους μου και εκ μέρους όλης της αντιπροσωπείας μας, εύχομαι σύντομα να τον υποδεχθούμε στη Λιβύη και, να υπογραφούν, πρώτα ο Θεός, μεγάλες συμφωνίες, για μια μεγάλη, πραγματική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Ευχαριστώ πολύ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να σας ευχαριστήσω κ. Πρωθυπουργέ και πάλι, για τη βούλησή σας, για την στενή συνεργασία και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που διανοίγονται μεταξύ των δύο χωρών μας. Σύντομα, ελπίζω και εγώ να βρεθώ κοντά σας, στη Λιβύη.

Επιστρέφοντας, θέλω να μεταφέρετε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μου, στον αδερφό και φίλο, Μουαμάρ Καντάφι.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης