Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.10.10

Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συμμετείχε χθες, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, σε ειδική συνεδρίαση με θέμα: «Προστατεύοντας τη Μεσόγειο για τις επόμενες γενεές».

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2010
Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συμμετείχε χθες, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, σε ειδική συνεδρίαση με θέμα: «Προστατεύοντας τη Μεσόγειο για τις επόμενες γενεές».



Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Lawrence Gonzi, ο Πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Salam Fayyad και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Philippe Maystadt.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συζήτησης:





J. SACHS: Κύριοι Πρωθυπουργοί, εξ ονόματος όλων εκείνων που δεν είναι Πρωθυπουργοί σε αυτή την αίθουσα, επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για τη συναρπαστική και ιδιαίτερα ουσιαστική πρωτοβουλία, την οποία εγκαινιάσατε επίσημα, με αυτή τη σημαντική διακήρυξη. Θεωρώ ότι δίνει ελπίδα στην περιοχή αυτή και αποτελεί ελπίδα και πρωτοπορία για τον κόσμο. Πιστεύω δε, ότι όλοι εμείς νιώθουμε ότι είμαστε μάρτυρες ενός πραγματικά ιστορικού γεγονότος. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, γνωρίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα προχωρήσει, με την ισχυρή συμμετοχή των Κυβερνήσεων που εκπροσωπούνται εδώ.

Έχω το προνόμιο να υποβάλω ορισμένες ερωτήσεις εξ ονόματος όλων μας, συμπεριλαμβανομένων και των ερωτήσεων που εστάλησαν σε μια ιστοσελίδα, η οποία συγκέντρωσε ερωτήσεις για σας. Αρχίζοντας, λοιπόν, θα ήθελα να απευθύνω την πρώτη ερώτηση στον Πρωθυπουργό Ερντογάν και να σας ζητήσω να μας περιγράψετε, κύριε Πρωθυπουργέ, τα βήματα που ακολουθεί η Τουρκία για την κλιματική αλλαγή, για την αντιμετώπισή της και πώς πιστεύετε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει την Τουρκία και θα συμβάλλει στις ευρύτερες προσπάθειες της περιοχής.

R. T. ERDOGAN: (Ανεπίσημη μετάφραση)

Κατ' αρχήν, βεβαίως, θα ήθελα να εκφράσω στον πολύτιμο και αξιόλογο φίλο μου, Γιώργο Παπανδρέου, τις ευχαριστίες μου γι' αυτή την εξαιρετική διοργάνωση και γι' αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία.

Από τη στιγμή που υπογράψαμε τη Συνθήκη του Κιότο, εμείς ασχοληθήκαμε με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και έχουμε μεγάλη ευαισθησία για όλα τα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον.

Κάθε θέμα, που θα επηρεάσει την ισορροπία της φύσης, μας βρίσκει εξαιρετικά ευαίσθητους και πιστεύουμε πως δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αυτή την ευαισθησία.

Φροντίζουμε, ώστε η ανάπτυξη να μην έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της φύσης. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης για την κλιματική αλλαγή, που εντάσσεται στο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα 2007-2013. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον.

Επίσης, έχουμε ανοίξει για διαπραγμάτευση το κεφάλαιο για το περιβάλλον στις συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, προωθούμε την εναρμόνιση της νομοθεσίας μας στον τομέα του περιβάλλοντος.

Στις μεταφορές, τα απόβλητα, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, τις κατασκευές, τη δασοκομία και σε άλλους τομείς, έχουν ξεκινήσει σημαντικές αλλαγές και ρυθμίσεις. Με το νέο νόμο για το περιβάλλον, καθιερώσαμε επίσης αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο των εκπομπών αερίων.

Επίσης, εφαρμόζουμε μια νέα αντιμετώπιση για τα θέματα των στερεών αποβλήτων και της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ενέργεια, εστιάζουμε την προσοχή μας στην ενεργειακή απόδοση, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχουμε ήδη ψηφίσει νόμους για όλους αυτούς τους τομείς. Π.χ., η υδροηλεκτρική ενέργεια της Τουρκίας υπολογίζεται ότι είναι 40.000 MW. Στον τομέα της αιολικής ενέργειας, υπάρχει δυνατότητα παραγωγής 20.000 MW ετησίως. Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί επίσης έναν πολύ σημαντικό τομέα και γι’ αυτό προωθούμε και την ηλιακή ενέργεια. Στη χώρα μας, έχουμε 2.640 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή με τον καλύτερο τρόπο. Και με αυτή την έννοια, παρέχεται στον ιδιωτικό τομέα σημαντική δυνατότητα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες αυτές και εμείς παροτρύνουμε τον ιδιωτικό μας τομέα να δραστηριοποιηθεί στους τομείς αυτούς.

Επίσης, έχουμε δεσμευθεί ως χώρα, να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και στο διεθνή χώρο για το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή, προβήκαμε σε ενέργειες, προκειμένου να προσχωρήσουμε στο Πρωτόκολλο του Κιότο, ενώ συμμετέχουμε ενεργά στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, μετά το 2012.

J. SACHS: Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι όντως ενθαρρυντικό να ακούει κανείς, πόσο ολοκληρωμένα και εστιασμένα στο μέλλον είναι τα μέτρα σας. Πιστεύω δε, ότι θα αποτελέσουν σημαντικό οδηγό γι' αυτή την περιφερειακή πρωτοβουλία.

Θα ήθελα να στραφώ τώρα προς τον Πρωθυπουργό της Μάλτας και να ρωτήσω τον κύριο Gonzi, για το θέμα της κοινής γνώμης στην περιοχή. Μιλήσαμε σήμερα το πρωί, για το γεγονός ότι επικρατεί μεγάλη σύγχυση στον λαό των ΗΠΑ. Τι γίνεται με την κοινή γνώμη στην Ευρώπη γενικότερα, αλλά και στην περιοχή της Μεσογείου; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και πώς μπορούν να εξασφαλίσουν οι ηγέτες ότι, οι χώρες τους θα λάβουν τα μέτρα που απαιτούνται πραγματικά, για την επιβίωση και την ευημερία τους μακροπρόθεσμα;

L. GONZI: (Ανεπίσημη μετάφραση)

Θα απαντήσω στο ερώτημα δίνοντάς σας, προφανώς, τη δική μου οπτική γωνία. Είμαι Πρωθυπουργός μιας μικρής νησιωτικής χώρας, με 400.000 κατοίκους, που ζουν σε πολύ μικρή έκταση, η οποία περιβάλλεται από τη θάλασσα. Θεωρείται ότι έχουμε μία από τις μεγαλύτερες πυκνότητες πληθυσμού στον κόσμο. Κάθε ίντσα ανόδου της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο, θα καταβροχθίσει μεγάλο ποσοστό του εδάφους μας.

Έτσι λοιπόν, η επιβίωση της χώρας μου, μιας μικρής νησιωτικής χώρας, σχετίζεται άμεσα με ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, που είναι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών.

Εντυπωσιάστηκα σήμερα το πρωί, παρακολουθώντας το βίντεο που μας έδειξε ο Dr. Pachauri. Μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, στα οποία θέλω να επισύρω την προσοχή σας, σε αυτή τη σημαντική συνάντηση, που οργάνωσε προς όφελος όλων μας ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Dr. Pachauri αναφέρθηκε σε κάποια θέματα, μερικά από τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, στη Μεσόγειο. Το θέμα του νερού. Για τα περισσότερα κράτη της περιοχής και για τα κράτη που βρίσκονται κοντά στην περιοχή αυτή, το νερό αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο, που απειλείται σήμερα, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Και αν θέλετε να σοκάρετε πράγματι την κοινή γνώμη, αρκεί να πείτε ότι αν εξακολουθήσουμε να μην κάνουμε τίποτα, τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουμε σήμερα στο θέμα του νερού, θα γίνουν χειρότερα, πολύ χειρότερα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Στη Μάλτα, επενδύουμε εκατομμύρια ευρώ στην τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης για να παράγουμε νερό, που είναι απαραίτητο, όχι μόνο για την ποιότητα ζωής μας, αλλά και για μια οικονομία σαν τη δική μας, η οποία εξαρτάται από τον τουρισμό, όπως ανέφερα σήμερα το πρωί. Αν θέλετε να αναστατώσετε τον κόσμο και να τους κάνετε να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι το θέμα, εξηγήστε τους ότι, για εμάς, παραδείγματος χάρη, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 30% του συνολικού ΑΕΠ μας και, ότι το νερό για τους τουρίστες, είναι προφανώς τόσο απαραίτητο, όσο και για τα δικά μας σπίτια.

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση, η οποία είναι πολύ σημαντική για την κοινή γνώμη στη Μεσόγειο και την υπόλοιπη Ευρώπη, την οποία επίσης ανέφερε ο Dr. Pachauri, που θα ήθελα να υπογραμμίσω και εγώ, στη σύντομη παρέμβασή μου.

Η μετανάστευση. Κοίταζα τον πίνακα που βρίσκεται πίσω μας. Δείτε αυτή την τεράστια έκταση γης, στα νότια της λεκάνης της Μεσογείου. Η Μάλτα βρίσκεται ακριβώς εκεί, ακριβώς κάτω από την Ιταλία. Βρισκόμαστε ακριβώς στο μέσο της διαδρομής, που ακολουθούν οι άνθρωποι που ταξιδεύουν από την αφρικανική ήπειρο, προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο, για να φθάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις περισσότερες περιπτώσεις - όχι σε όλες, αλλά στις περισσότερες - το πρόβλημα είναι το νερό. Το πρόβλημα είναι η κλιματική αλλαγή. Το πρόβλημα είναι η οικονομική αστάθεια και η φτώχεια που υπάρχει, σε μια αφρικανική ήπειρο που υποφέρει, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το πρόβλημα είναι επίσης το κόστος της τροφής και όλα τα επακόλουθα, επειδή η κλιματική αλλαγή έχει τεράστιες επιπτώσεις σε μια ήπειρο. Και εμείς, στην περιοχή της Μεσογείου, βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση, ανάμεσα στις δύο αυτές ηπείρους, την Ευρώπη από τη μια πλευρά, και την Αφρική από την άλλη.

Έτσι λοιπόν, κύριε Καθηγητά, η απάντησή μου στο ερώτημά σας, για το πώς θα υποκινήσουμε την κοινή γνώμη, πώς θα παροτρύνουμε τους λαούς μας να κάνουν τις αναγκαίες θυσίες, ώστε να αντιμετωπισθεί το θέμα, είναι ότι πρέπει να προβάλλουμε ακριβώς αυτά τα μεγάλα προβλήματα, που αποτελούν τις προκλήσεις του σήμερα, όχι τις προκλήσεις του αύριο. Είναι οι σημερινές προκλήσεις.

Όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα το θέμα της μετανάστευσης. Τα περισσότερα κράτη της Μεσογείου αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του νερού. Τα περισσότερα κράτη της νότιας όχθης της Μεσογείου αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της επάρκειας νερού. Συνεπώς, αυτή είναι πιστεύω η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Στην περίπτωση της Μάλτας, προσπαθούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα αυτό στην παγκόσμια ατζέντα, εδώ και πολλά χρόνια. Το 1988, η Μάλτα είχε προτείνει στον ΟΗΕ ένα ψήφισμα, που θα όριζε ότι η διατήρηση του κλίματος είναι κάτι που αποτελεί μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Αυτό προτείναμε το 1988. Τελικά, η πρόταση έγινε επίσημο ψήφισμα το 1992.

Σήμερα, προσπαθούμε ακόμη να προωθήσουμε αυτό το θέμα, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι με την προσπάθεια, την κοινή προσπάθεια όλων μας, μπορούμε να δώσουμε ώθηση στο ζήτημα. Και χάρη στο Γιώργο Παπανδρέου, έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, με την σημερινή πρωτοβουλία.

J. SACHS: Ευχαριστώ γι' αυτά τα βαρυσήμαντα λόγια και για τον ηγετικό ρόλο που έχετε αναλάβει, εδώ και τόσο καιρό, σε αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι οι παρατηρήσεις σας, για το κατά πόσο το θέμα του νερού αποτελεί ήδη μείζον πρόβλημα, επιβεβαιώνονται από πολλές πρόσφατες μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι όταν δεν υπάρχουν βροχές, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες συρράξεων. Έχουμε λοιπόν φτάσει στο σημείο, όπου οι συγκρούσεις λόγω της βροχής συμβαίνουν σε μέρη όπου υπάρχει ξηρασία. Κυρίως στις φτωχότερες χώρες. Η παρατήρησή σας ήταν, λοιπόν, απόλυτα εύστοχη.

Και τώρα, στρέφομαι προς τον Πρωθυπουργό Salam Fayyad της Παλαιστίνης, μια άλλη περιοχή με προβλήματα νερού, ένα θέμα για το οποίο υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ασχοληθεί ο κόσμος, και για το λαό της χώρας σας. Θα ήθελα να μας πείτε πώς πιστεύετε ότι αυτή η περιφερειακή πρωτοβουλία θα βοηθήσει όλους τους λαούς της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του Παλαιστινιακού λαού.

S. FAYYAD: (Ανεπίσημη μετάφραση)

Ευχαριστώ πολύ, Καθηγητά Sachs. Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου να πω πόσο ικανοποιημένος είμαι, που συμμετείχα στην τελετή υπογραφής αυτής της τόσο σημαντικής πρωτοβουλίας. Θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Όπως και ο γείτονάς μου, ο κ. Gonzi, και εγώ είμαι ο Πρωθυπουργός μιας - δεν θα έπρεπε να πω χώρας - οντότητας, που όμως καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να γίνει χώρα στην περιοχή αυτή. Και φυσικά, έχουμε και εμείς επηρεασθεί πάρα πολύ από αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος.

Για τη δική μας περιοχή, όμως, πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό, λόγω της προοπτικής της μείωσης των βροχοπτώσεων κατά 35% στη διάρκεια αυτού του αιώνα και της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2,6-4,8 βαθμούς Κελσίου, με όλα τα επακόλουθα - και αυτά που ήδη βιώνουμε. Συνεπώς, το πρόβλημα είναι πραγματικό για μας.

Υπάρχει βέβαια πρόβλημα λειψυδρίας στην Παλαιστίνη αλλά, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της περιοχής, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, στη δική μας περίπτωση, υπάρχει ένα τεχνητό στοιχείο, με την έννοια ότι εμείς, οι Παλαιστίνιοι, έχουμε πρόσβαση μόνο στο 10% των υδάτινων πόρων, που μοιραζόμαστε με το Ισραήλ. Το Ισραήλ παίρνει το 90% αυτών των υδάτινων πόρων που μοιραζόμαστε, αφήνοντας σε μας, τους Παλαιστίνιους, μόνο το 10%.

Αυτό δυσκολεύει πολύ τα πράγματα, με την κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού στην Παλαιστίνη να είναι κάτω του μέσου ή τυπικού ποσοστού που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που αντιστοιχεί σε 100 κυβικά λίτρα την ημέρα.

Υπάρχουν ουσιαστικές ανισότητες, αυτό είναι βέβαιο. Το πρόβλημα, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα οξύ στη Γάζα, που διαθέτει λιγότερο από το 10% του διαθέσιμου πόσιμου νερού.

Είναι λοιπόν βέβαιο, ότι τα προβλήματά μας είναι πραγματικά. Χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά, προκειμένου να αυξηθεί η πρόσβασή μας στους υπάρχοντες υδάτινους πόρους, πέρα από την ανάγκη να βρεθεί μια διευθέτηση, με βάση αυτά που απαιτούνται διεθνώς, σε ό,τι αφορά την κατανομή των υδάτινων πόρων.

Αυτό όμως είναι βέβαια και μέρος της πρόκλησης, σημαντικό τμήμα της πρόκλησης, που αντιμετωπίζουμε. Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί, τόσο στο πλαίσιο μιας πολιτικής διαδικασίας, η οποία ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε διευθέτηση στην περιοχή, στο μεταξύ όμως, νομίζω ότι, πρέπει να βρεθεί μια λύση, ώστε να αυξηθεί η ποσότητα του διαθέσιμου νερού για το λαό μας.

Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, έστω και αν - όπως μπορείτε να φανταστείτε - η κατοχή είναι το πλέον πιεστικό από τα προβλήματά μας. Οι σκληρές προετοιμασίες για τη δημιουργία κράτους αποτελούν μια πραγματική πρόκληση. Στο πλαίσιο αυτό και στο κεφάλαιο αυτό, τα περιβαλλοντικά θέματα καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος και κατέχουν σημαντική θέση στο πρόγραμμά μας.

Έχουμε ξεκινήσει και έχουμε κάνει κάποια πρόοδο σε ορισμένους τομείς. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε πιλοτικά την ηλιακή ενέργεια για αντλίες νερού, που χρησιμοποιούνται στην άρδευση. Σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού μας χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια, για να εξασφαλίσουν ζεστό νερό.

Η Παλαιστινιακή Αρχή εγκαθιστά στην περιοχή της κοιλάδας του Ιορδάνη, μια ηλιακή μονάδα 100 MW. Αυτά, όσον αφορά την προσπάθεια προσαρμογής στις δυσκολίες. Έγιναν επίσης κάποιες σοβαρές αλλαγές, για παράδειγμα, στις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, οι αγρότες ασχολούνται τώρα περισσότερο με την κτηνοτροφία. Επίσης, αλλάζουν τις καλλιέργειες και τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούν τη γη - στη Γάζα, για παράδειγμα, στρέφονται προς τις ανθεκτικές στο αλάτι καλλιέργειες.

Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά όπως ξέρετε οι πόροι είναι περιορισμένοι. Παρ' όλα αυτά, έχουμε προσαρμόσει την αναπτυξιακή μας στρατηγική, για να μπορέσουμε να λάβουμε υπόψη αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα και την ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης.

J. SACHS: Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να ακούμε για τα σχέδια εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, είναι ένα τεράστιο επίτευγμα. Και χαίρομαι επίσης γι' αυτήν, αλλά και για τις άλλες πρωτοβουλίες που αναφέρατε..

Κύριε Παπανδρέου, συγχαρητήρια για άλλη μια φορά, για τη φιλοξενία αυτής της εντυπωσιακής συνάντησης. Φέρατε κοντά όλη την περιοχή και αυτό αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία.

Θα ήθελα να σας ζητήσω να μας εκθέσετε τις σκέψεις σας, για το τι σημαίνει κλιματική αλλαγή, τι σημαίνει αυτή η πρωτοβουλία για τη συνεργασία πολλών και διαφορετικών κρατών στην περιοχή.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Καθηγητά. Τι σημαίνει αυτή η πρωτοβουλία. Κατ' αρχήν, να πω ότι όταν ακόμα αυτή η πρωτοβουλία ήταν στα σπάργανα, ο αγαπητός μου φίλος Ταγίπ, την προσυπέγραψε. Το γεγονός ότι είχαμε μια τόσο σημαντική συμμετοχή στη συνάντηση αυτή, αποδεικνύει αυτό που ανέφερε ο Πρωθυπουργός Gonzi προηγουμένως, ότι έχουμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε και να κατανοούμε τις πραγματικές απειλές που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, ο πολιτισμός μας, η επιβίωσή μας, οι οικονομίες μας, η ασφάλειά μας, ο τρόπος ζωής μας και, μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, διαφαίνεται μια ισχυρή κοινή θέληση.

Αυτό είναι το πρώτο σημείο. Υπάρχει η κοινή θέληση, παρά τις διαφορές, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τις συγκρούσεις στην περιοχή. Αυτό το δείχνουμε, η Ελλάδα και η Τουρκία, η Παλαιστίνη και το Ισραήλ, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής. Μπορέσαμε να αποδείξουμε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα, που τελικά καθορίζει τη δυνατότητα επιβίωσης όλων μας, την ανάγκη να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και τους πόρους μας και να συνεργασθούμε για να βρούμε λύσεις.

Το δεύτερο σημείο, το οποίο, όπως είπαν πολλοί, αφορά στις απειλές, μας προσφέρει την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε αλλαγές και να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δυναμική. Ο Πρωθυπουργός Erdogan μίλησε για το πρόγραμμά του στην Τουρκία. Εμείς, στην Ελλάδα, βλέπουμε την πράσινη ανάπτυξη - έτσι την ονομάζουμε, πράσινη ανάπτυξη - ως μια ευκαιρία για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε υποθέτω, πέρασε και ακόμα περνάει μια δύσκολη κρίση, μια οικονομική κρίση. Μία από τις πτυχές της κρίσης αυτής - απλά μία, αλλά σημαντική - εκτός του χρέους ή του ελλείμματος, είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, βέβαια, συνεισφέρει σε ένα βαθμό στο έλλειμμα και το χρέος.

Αυτό που είδαμε είναι ότι, αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, πρέπει να κινηθούμε προς την πράσινη οικονομία. Θεωρούμε ότι η πράσινη οικονομία αποτελεί μια ευκαιρία για να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει μια πολύ διαφορετική τουριστική βιομηχανία, η οποία θα συνδέεται στενά με το περιβάλλον και την ποιότητα, καθώς και μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, η οποία θα συνδέεται με την παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή - μια διατροφή πολύ πιο υγιεινή, από αυτήν που προσφέρει η βιομηχανία των φαστ φουντ. Ελπίζουμε βέβαια ότι και η βιομηχανία των φαστ φουντ θα στραφεί σε πιο υγιεινά φαγητά.

Η χρήση υψηλής τεχνολογίας, διαφορετικής τεχνολογίας, στις γεωργικές βιομηχανίες, στη διαχείριση του ύδατος και, φυσικά, στις πόλεις μας, στην κατασκευή, στον τύπο κατασκευής και στην αναβάθμιση και ανακαίνιση παλαιότερων κτιρίων, θα συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός Gonzi, αν εμείς έχουμε ποιότητα ζωής, θα επωφεληθούν από την ποιότητα αυτή και οι τουρίστες, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις χώρες μας. Επομένως, αν κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, το όφελος είναι βέβαιο.

Η Ελλάδα, αλλά και όλη η περιοχή, έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Είμαστε μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες δυνατότητες, όσον αφορά την αιολική ενέργεια. Έχουμε βέβαια και ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια. Αυτοί είναι τομείς που μας ενδιαφέρουν και έχουμε ξεκινήσει να υιοθετούμε μια νέα νομοθεσία, για να προσελκύσουμε επενδύσεις.

Δεν θα αναφέρω στατιστικά στοιχεία, αλλά το γεγονός ότι ίσως δημιουργήσουμε τα επόμενα πέντε χρόνια πάνω από 250.000 θέσεις απασχόλησης, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκή, εθνική και ιδιωτική χρηματοδότηση, και να αντλήσουμε μέχρι 45 δις ευρώ, δείχνει ότι το δυναμικό ανάπτυξης της ενέργειας είναι τεράστιο.

Θα έλεγα ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι διαφορετική, γιατί δεν χρησιμοποιούμε μόνο την περιφερειακή πτυχή για να προχωρήσουμε, αλλά συνδέουμε την κλιματική αλλαγή, με ένα διαφορετικό τύπο ανάπτυξης, ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, ο οποίος ελπίζω να είναι - και εγώ πιστεύω ότι είναι - ένας περισσότερο ποιοτικός τρόπος ζωής.

Έχουμε γίνει μια καταναλωτική κοινωνία και αυτό έχει συνέπειες, όχι μόνο στο περιβάλλον μας, αλλά και στις προσωπικές, οικογενειακές σχέσεις μας, στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας, με τις πόλεις μας.

Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι η Κοπεγχάγη αποτέλεσε μια ευκαιρία. Τη χάσαμε αυτή την ευκαιρία. Συζητήσαμε και εσείς συζητάτε για το Κανκούν.

Στην Κοπεγχάγη, έπρεπε να είχαμε δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο, που θα επέτρεπε στις συμφωνίες μας, όποιες και αν ήταν αυτές, να περιορίσουν τους κινδύνους και να δώσουν νέες προοπτικές στις ιδιωτικές επενδύσεις. Με τον τρόπο αυτό, οι αδύναμες κυβερνήσεις θα εξασφάλιζαν επικερδείς - ή τουλάχιστον, λιγότερο επικίνδυνες - επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, ενώ θα συγκεντρώναμε και περισσότερες επενδύσεις, που θα επέτρεπαν την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, αλλά και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, λόγω της οικονομικής ύφεσης που διανύουμε.

Δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή την κατεύθυνση, τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο, στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, αλλά και σε ευρύτερες περιοχές, όπως η Αφρική. Η πρωτοβουλία μας, νομίζω, μπορεί να συνεισφέρει στην κατεύθυνση αυτή.

Θα ήθελα, επομένως, να καλωσορίσω το γεγονός ότι, αύριο, θα συναντηθούμε εδώ, παρουσία πολλών επενδυτών και επιχειρήσεων, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιοχή.

Μια τελευταία παρατήρηση, που αφορά στην κοινή γνώμη. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τα προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι όσο περισσότερο κινούμαστε προς την πράσινη τεχνολογία, τόσο θα υπάρξουν και ωφέλιμες αλλαγές για τη ζωή των ανθρώπων. Οι ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις κτιρίων, για παράδειγμα. Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και δημιουργούμε θέσεις εργασίας.

Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης για την Ελλάδα, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε ένα παραδοσιακό κλάδο, την οικοδομή, αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά οι αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις κτιρίων αποτελούν ένα σοβαρό κίνητρο, όχι μόνο για τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και για τον καταναλωτή ενέργειας. Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι πολύ χαμηλότεροι και μπορούν οι καταναλωτές να έχουν πιο δροσερό σπίτι το καλοκαίρι και πιο ζεστό το χειμώνα. Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να συνδυάσουμε πολύ απτά αποτελέσματα, με την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης.

Πιστεύω ότι αυτό θα επηρεάσει, επίσης, και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Οφείλουμε να μεταρρυθμίσουμε τα εκπαιδευτικά μας συστήματα, έτσι ώστε να προάγουμε αυτή τη νέα φιλοσοφία. Πρέπει επίσης να προχωρήσουμε σε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τα αναγκαία, νέα επαγγέλματα, ή να ενισχύσουμε με νέες γνώσεις τα υπάρχοντα επαγγέλματα, για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από όλη αυτή τη νέα τεχνολογία, από αυτό το νέο πλούτο γνώσεων, που θα δημιουργηθεί από το νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Επομένως, πιστεύω ότι υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας. Και χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί η Μάλτα και η Τουρκία, συμπληρωματικά, θα παραλάβουν την σκυτάλη την επόμενη χρονιά. Εμείς, φυσικά, θα είμαστε στο πλευρό τους.

J. SACHS: Σας ευχαριστώ πολύ και σας ευχαριστώ, επίσης, γιατί αναφέρατε και το ζήτημα της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο αυτό. Ένα από τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξαν πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι ότι, οι νέοι, από το Δημοτικό ακόμα, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα θέματα αυτά. Οι μεγαλύτερες γενιές είναι λιγότερο ευαισθητοποιημένες.

Μπορούμε να βοηθήσουμε τους νέους, με εκπαιδευτικά εργαλεία και τεχνικά προσόντα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή τη μεγάλη πρόκληση, καθώς θα είναι η μεγαλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα πρόκληση για τους νέους, γιατί αυτοί θα σώσουν τον κόσμο. Ο ρόλος της εκπαίδευσης, αν αποτελέσει σημαντικό κομμάτι αυτής της πρωτοβουλίας, θα είναι καθοριστικός για τους νέους σε όλη την περιοχή της Μεσογείου. Θα ήθελα, επομένως, να υπογραμμίσω τη σημασία όσων είπατε και να σας συγχαρώ γι' αυτά.

Ο Πρόεδρος Maystadt, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μίλησε εύγλωττα σήμερα το πρωί, για το πώς θα συνδυάσουμε οικονομία και δημιουργική τεχνολογία. Είστε ένας πολύ σημαντικός θεσμικός υποστηρικτής αυτής της πρωτοβουλίας. Νομίζω ότι όλοι στην Ευρώπη θα ήθελαν να μάθουν, τι σημαίνουν όλα αυτά για τα επιμέρους νοικοκυριά και πώς η υποστήριξη της ΕΤΕ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή.

P. MAYSTADT: (Ανεπίσημη μετάφραση)

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κατανοώ πλήρως το νόημα της ερώτησης: ποιο είναι το κόστος για τους πολίτες, για τα νοικοκυριά.

Κατ' αρχήν, να τονίσω ότι το κόστος της αδράνειας είναι σίγουρα υψηλότερο από το κόστος της δράσης. Γνωρίζετε ίσως την Έκθεση Στερν. Μπορούμε να αμφισβητήσουμε κάποια αριθμητικά στοιχεία, αλλά το κύριο μήνυμα της Έκθεσης Στερν είναι σαφές και έγκυρο: Το κόστος της αδράνειας είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών.

Φυσικά, η καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών κοστίζει και το κόστος αυτό, το αναλαμβάνει κατά κάποιο τρόπο ο πολίτης, είτε ως φορολογούμενος, είτε ως καταναλωτής.

Αλλά ας δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: το Μεσογειακό Σχέδιο για την Ηλιακή Ενέργεια, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Ένωσης για την Μεσόγειο. Αυτό το Μεσογειακό Σχέδιο για την Ηλιακή Ενέργεια έχει ως στόχο να δημιουργήσει επιπρόσθετο δυναμικό 20 GW ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το 2020. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος. Επί του παρόντος, έχουμε εντοπίσει 98 σχέδια τα οποία, αν εφαρμοσθούν όλα, θα δημιουργήσουν 10 GW. Θα έχουμε υλοποιήσει, δηλαδή, το 50 % του στόχου μας. Έχουμε κάνει μια πρώτη εκτίμηση του κόστους αυτής της επένδυσης. Η εκτίμηση είναι περίπου 21 δις ευρώ. Είναι πολλά, αλλά το σχέδιο είναι απόλυτα εφικτό.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα - συγχρηματοδοτούμε εξάλλου πολλά σχέδια, με την Παγκόσμια Τράπεζα - μπορούν να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου. Για να σχηματίσετε μια εικόνα, πέρυσι, το 2009, η ΕΤΕ χορήγησε δάνεια γι' αυτού του τύπου τα σχέδια. Για παράδειγμα, σχέδια τα οποία συνεισφέρουν άμεσα στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, πήραν από εμάς 17 δις ευρώ. Επομένως, τα 21 δις δεν είναι ανέφικτο ποσό, μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε.

Βέβαια, θα πρέπει να προσθέσουμε σε αυτό το κόστος, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, το ποσό που χρειάζεται, για να καλύψουμε τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή ενέργειας που παράγεται από τον ήλιο και στην ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, γιατί επί του παρόντος υπάρχει διαφορά. Η τιμή της ηλιακής ενέργειας είναι υψηλότερη.

Μπορούμε να περιμένουμε κάποια τεχνικά επιτεύγματα, τα οποία θα μειώσουν την τιμή της ηλιακής ενέργειας, αλλά ας υποθέσουμε ότι η διαφορά παραμένει. Η διαφορά θα καλυφθεί είτε από τον φορολογούμενο, είτε από τον καταναλωτή. Ως καταναλωτές, αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουμε ακριβότερα την ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο. Δεν είναι καλή λύση. Μάλλον θα δοθεί μια επιδότηση, που θα καλύψει τη διαφορά ανάμεσα στις δύο τιμές. Αυτή είναι η επιλογή πολλών κρατών - μελών της Ε.Ε.

Άρα, μάλλον ως φορολογούμενοι θα κληθούμε, για κάποιο διάστημα τουλάχιστον, να υποστηρίξουμε αυτή την επιδότηση.

Επομένως, σίγουρα υπάρχει κάποιο κόστος. Αλλά αυτό το κόστος αντισταθμίζεται από το θετικό αντίκτυπο της εφαρμογής αυτών των επενδύσεων. Το γεγονός της υλοποίησης αυτών των επενδύσεων θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, από τους τομείς έρευνας και ανάπτυξης, μέχρι την συγκεκριμένη εφαρμογή των σχεδίων αυτών, επί τόπου.

Το κύριο πλεονέκτημα για τον πολίτη είναι ότι, μέσω των επενδύσεων, περιορίζει τον κίνδυνο των φοβερών συνεπειών της αλλαγής του κλίματος.

Επομένως, εγώ, ως απλός πολίτης, ως νοικοκυριό, συμφωνώ απόλυτα με το μήνυμα των Πρωθυπουργών. Είναι σαφές ότι οφείλουμε να υποστηρίξουμε σήμερα τις ενέργειες για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, γιατί είναι προς το συμφέρον μας και, προπάντων, προς το συμφέρον των εγγονών μας.

J. SACHS: Σας ευχαριστούμε για την τόσο διαυγή τοποθέτηση. Αξίζει να θυμόμαστε ότι ακόμα και ένας απειροελάχιστος φόρος στα παραδοσιακά καύσιμα, μπορεί να επιτρέψει μια σημαντική επιδότηση, που μπορεί με τη σειρά της να αλλάξει τη βιομηχανία, να αλλάξει την οικονομία και να προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις.

Η ισορροπία είναι τέτοια, έτσι ώστε αν έχεις μια μεγάλη βιομηχανία, μπορεί να αποτελέσει τη βάση, με πολύ χαμηλή φορολογία, για μια ευρεία επιδότηση, που θα επιτρέψει όλες αυτές τις συγκλονιστικές νέες επενδύσεις, είτε στον τομέα της ηλιακής, αιολικής και γεωθερμικής ενέργειας, είτε σε οποιονδήποτε άλλο μελλοντικό τομέα και, επομένως, θα επιτρέψει στην περιοχή, όχι μόνο να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και προσόντα, αλλά να γίνει ο τεχνολογικός ηγέτης μιας παγκόσμιας βιομηχανίας.

Ακούσαμε σαφέστατα, από όλους τους ηγέτες στο πάνελ, ότι ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να σώσει την περιοχή, αλλά πιο συγκεκριμένα να διασώσει μια μοναδική ποιότητα ζωής, που όλοι θέλουν να διατηρήσουν και που αποτελεί μία από τις καλύτερες παγκοσμίως. Και να αναδείξει, επίσης, την καλύτερη διατροφή του κόσμου, όχι μόνο την πιο υγιεινή, αλλά και την πιο νόστιμη, αν μου επιτρέπετε το σχόλιο. Το νόστιμο, είναι προσωπική μου άποψη, αλλά το υγιεινό είναι αντικειμενικό, επιστημονικό συμπέρασμα.

Όσον αφορά την πράσινη ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής, την επιστημονική ανταγωνιστικότητα της περιοχής, την ανάγκη να ακουστεί μια φωνή σε όλο τον κόσμο, που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις άλλες περιοχές, νομίζω ότι πρέπει να αισθάνεστε βαθειά ικανοποίηση, με την πρωτοβουλία που ξεκινήσατε σήμερα.

Εξ ονόματος όλων, θα ήθελα να εκφράσω το θαυμασμό και την εκτίμησή μας και επιτρέψτε μου, να σας ζητήσω να ευχαριστήσουμε όλοι τους Πρωθυπουργούς και τον Πρόεδρο της ΕΤΕ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης