Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5.4.11

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑÏΤΖΑΝ
κ.ILHAM ALIYEV
ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΜΠΑΚΟΥ
5.4.2011




Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε,

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που επισκέπτομαι επισήμως τη χώρα σας. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την εξαιρετική φιλοξενία που επιφυλάξατε σε εμένα και στα μέλη της αντιπροσωπείας μου. Τα θερμά σας λόγια και το μήνυμα φιλίας που απευθύνατε προς τον ελληνικό λαό αντικατοπτρίζουν το εξαίρετο επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας αλλά και μεταξύ των δύο λαών.

Από την αρχαιότητα διαπιστώνονται επαφές αλλά και πολιτιστικές επιρροές ανάμεσα στους λαούς μας. Ο Ηρόδοτος αναφέρεται στην ιστορική Μηδία, ενώ η παράδοση θέλει τον Μέγα Αλέξανδρο να αποστέλλει θερμό μήνυμα φιλίας προς τον ηγεμόνα της Μηδίας, Ατροπάτη, μήνυμα που ο τελευταίος του ανταπέδωσε με ανάλογη θερμότητα.

Αιώνες αργότερα, ο μεγάλος αζέρος ποιητής Nizami Ganjavi αφιέρωσε το τέταρτο έπος του, «Iskandarnama», στον Μέγα Αλέξανδρο, όπου τον παρουσιάζει ως ηγετική προσωπικότητα με διακεκριμένες στρατηγικές ικανότητες.

Οι επαφές των λαών μας συνεχίσθηκαν και κατά τους βυζαντινούς χρόνους ενώ κατά τους τελευταίους αιώνες, δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο του Ευξείνου Πόντου μία δυναμική ελληνική Ομογένεια. Σήμερα, παραμένει ως ιστορικός σύνδεσμος ανάμεσα στις δυο χώρες.

Κύριε Πρόεδρε,

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την κινητικότητα που χαρακτηρίζει τις διμερείς μας σχέσεις, λαμβάνοντας υπ’όψιν και την αύξηση του αριθμού των επαφών που πραγματοποιούνται εκατέρωθεν. Σημειώνω χαρακτηριστικά την πρόσφατη σύγκληση στο Μπακού, της 3ης Συνόδου της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής. Η αύξηση των επαφών επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις μας ακολουθούν μία ανοδική πορεία ανάπτυξης.

Αύριο, θα κηρύξουμε από κοινού την έναρξη των εργασιών του 4ου Ελληνο-Αζερικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου, που στοχεύει στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Συμμετέχουν πολλές και σημαντικές επιχειρήσεις από τις δύο χώρες. Ο στόχος είναι κοινός και θεωρώ ότι αξίζει στήριξης ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Στον τομέα της ενέργειας, διαπιστώνω την πρόοδο που παρατηρείται στις συζητήσεις που διεξάγονται και περιλαμβάνουν το συνολικό φάσμα της ενεργειακής συνεργασίας, ιδιαίτερα την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδος.

Στην προοπτική αυτή ακριβώς, εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα η ΔΕΠΑ και η SOCAR. Προσδοκούμε ότι το Μνημόνιο αυτό θα δώσει νέα ώθηση στην ενεργειακή συνεργασία μας.

Με την Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα των Θαλάσσιων Μεταφορών, αναμένεται να υπάρξει βελτίωση στις ναυτιλιακές μεταφορές εμπορευμάτων μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα, αποτελεί παγκόσμια δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας και μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών του Αζερμπαϊτζάν.

Η Συμφωνία Προστασίας του Περιβάλλοντος που υπογράψαμε σήμερα, θα ενισχύσει την αμοιβαία συνεργασία στον τομέα της πρόληψης της ρύπανσης του περιβάλλοντος, καθώς και της προστασίας του, μέσα από κατάλληλα προγράμματα και δράσεις.

Στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την υπογραφή του Προγράμματος Διμερούς Πολιτιστικής Συνεργασίας για την τριετία 2011-2013. Παράλληλα, η διαπανεπιστημιακή συνεργασία, η λειτουργία του Κέντρου Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Σλαβικό Πανεπιστήμιο του Μπακού, αλλά και το Εργαστήρι Θεατρικής Εκπαίδευσης που λειτουργεί στην Αθήνα, αποτελούν περαιτέρω στηρίγματα στην ανάπτυξη των πολιτιστικών μας δεσμών.

Κύριε Πρόεδρε,

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας εδράζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στην προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας. Και αυτό διαχρονικά και σταθερά, όχι ευκαιριακά ή επιλεκτικά.
Υπό αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η επίλυση του οποίου θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα ενέταξε το θέμα αυτό στις προτεραιότητές της κατά την πρόσφατη προεδρία της στον ΟΑΣΕ και υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ομάδας Μινσκ για την επίτευξη μιας δίκαιης, ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του προβλήματος.

Η Ελλάδα, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο του Ειδικού Απεσταλμένου καθώς και στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Καύκασο, όπως είναι η Ανατολική Εταιρική Σχέση και η Συνέργεια για την Μαύρη Θάλασσα. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη έναρξη των διαπραγματεύσεων της χώρας σας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την σύναψη Συμφωνίας Σύνδεσης. Στην ανάπτυξη των σχέσεών σας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορείτε να υπολογίζετε στην σταθερή στήριξη της χώρας μου.

Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές ζήτημα προσβολής της διεθνούς νομιμότητας. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν πρέπει να εφαρμόζονται επιλεκτικά. Η Ελλάδα στηρίζει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε., οι οποίες θα πρέπει να καταλήξουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Οι πρόσφατες διαδηλώσεις των τουρκοκυπρίων αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη ότι ενώ η Τουρκία δηλώνει ότι τους προστατεύει, στην πραγματικότητα λειτουργεί ως κατοχική δύναμη.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι σημαντικές με απρόβλεπτες, προς το παρόν, γεωπολιτικές αλλά και οικονομικές συνέπειες. Η κρίση μπορεί να έχει τοπικά χαρακτηριστικά αλλά δεν είναι άσχετη με τη διεθνή οικονομική κρίση. Γενικότερα μιλώντας, οι πολιτικές ηγεσίες όχι μόνο στην Ασία και στην Αφρική αλλά και στη Δύση πρέπει να ξαναδούν τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η διακυβέρνηση.

Ύστερα από τις σημερινές μας συνομιλίες επιστρέφω στην πατρίδα μου μεταφέροντας το μήνυμα μιας θερμά αναπτυσσόμενης φιλίας με κοινό στόχο την εξυπηρέτηση των αμοιβαίων συμφερόντων των δύο λαών και τη συμβολή στο ενεργειακό γίγνεσθαι της Ευρώπης.

Κύριε Πρόεδρε,

Με τα λόγια αυτά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τη θερμή φιλοξενία σας και να υψώσω το ποτήρι μου, ευχόμενος υγεία και ευτυχία σε εσάς προσωπικά και στη σύζυγό σας, και να εκφράσω τις ευχές μου για ευημερία και πρόοδο στον φίλο λαό του Αζερμπαϊτζάν.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης