Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

28.6.11

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ κ.κ. Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑ και TRAIAN BASESCU
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
28.6.2011



Τ.BASESCU: Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Παπούλια για την επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Βουκουρέστι. Τον φιλοξενούμε με χαρά αλλά μου δίνει και την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων με έναν φίλο και εταίρο της περιοχής.

Αναφερθήκαμε για το παρόν και το μέλλον της περιοχής. Αναλύσαμε με τον κ.Πρόεδρο την οικονομική κατάσταση της Ρουμανίας και της Ελλάδος. Είπαμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Πρόεδρο Παπούλια για την υποστήριξη που παρείχε στη Ρουμανία για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και για την περαιτέρω υποστήριξη για την ένταξη στο Σένγκεν.

Μιλήσαμε επίσης για την περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και επίσης συζητήσαμε πολιτικά και οικονομικά θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες.

Πιστεύω ότι δίνω μια πολύ σημαντική πληροφορία στους Έλληνες δημοσιογράφους: Η Ελλάδα κατέχει την 5η θέση ως μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρουμανία στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα, και στη βιομηχανία τροφίμων.

Αναφερθήκαμε επίσης στο τραπεζικό τομέα και στις επτά ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία. Δεν είναι μια πολιτική δήλωση, αυτή που κάνω τώρα. Μίλησα το πρωί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας ο οποίος μου εξασφάλισε ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία έχουν αρκετή κεφαλαιακή επάρκεια.

Οπότε θέλω να πω και ένα ευχαριστώ σε όλους αυτούς που διοικούν τις ελληνικές τράπεζες, που συμμετέχουν σε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα.

Θέλω επίσης να αναφερθώ στην περίοδο 2009-2010 που οι συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης ήταν αισθητές στη Ρουμανία, και οι ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται εδώ δεν έκαναν κανένα βήμα πίσω και συνέχιζαν να υποστηρίζουν τη ρουμανική οικονομία.

Έχοντας ένα μερίδιο αγοράς οι ελληνικές τράπεζες στη Ρουμανία περίπου 27% έδωσαν τη πολύ σημαντική συμβολή τους στην ανάκαμψη της Ρουμανίας.
Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής σήμερα που επισκέπτομαι το Βουκουρέστι και συναντήθηκα με τον αγαπητό φίλο Πρόεδρο της Ρουμανίας κ. Basescu. Είχαμε εγκάρδιες συνομιλίες τόσο κατ’ ιδίαν όσο και στην ολομέλεια των αντιπροσωπειών μας και επισημάναμε το υψηλό επίπεδο σχέσεων Ελλάδος-Ρουμανίας όπως και τις άριστες προοπτικές ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς. Επίσης συμφωνήσαμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς στρατηγικής σημασίας.

Το επιχειρηματικό Συνέδριο που θα λάβει χώρα αύριο αποτελεί έκφραση του δυναμισμού που χαρακτηρίζει την ελληνορουμανική επιχειρηματική συνεργασία. Μια σχέση που αισιοδοξούμε ότι θα προσφέρει και άλλες δυνατότητες πολύπλευρης συνεργασίας και σε άλλους τομείς. Και αναφέρομαι στον τομέα της Ενέργειας με έμφαση στους τομείς του φυσικού αερίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του ηλεκτρισμού.

Ενημέρωσα τον Πρόεδρο κ.Basescu για το Κυπριακό, το οποίο αποτελεί τη μοναδική περίπτωση εισβολής και κατοχής στην Ενωμένη Ευρώπη που θα πρέπει να τερματιστεί. Είναι και παράδοξο και απαράδεκτο να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο. Αναλύσαμε την κατάσταση και τις προοπτικές επίλυσης του Μεσανατολικού, κάτι που ενδιαφέρει και τις δύο χώρες.

Επιθυμώ και πάλι να ευχαριστήσω θερμά τον κ.Basescu για τις ενδιαφέρουσες συνομιλίες που είχαμε και να ευχηθώ πρόοδο και ευημερία στο φίλο ρουμανικό λαό.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης