Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

24.4.13

Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά κατά τη σύσκεψη για θέματα Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά
κατά τη σύσκεψη για θέματα Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας

Επιτέλους κάποια καλά νέα για την Οικονομία!


Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, το πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ το οποίο καταγράφει κάθε στιγμή τις προσλήψεις και τις απολύσεις –και μιλάω για τη μισθωτή απασχόληση- σε όλη την Ελλάδα, για πρώτη φορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις! Να σημειωθεί ότι αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί σε «εποχικούς» παράγοντες, δηλαδή στην πρόσκαιρη αύξηση των προσλήψεων λόγω τουριστικών εργασιών, γιατί στο χρονικό διάστημα που καλύφθηκε δεν είχε ακόμα ουσιαστικά ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
Έχουμε, λοιπόν, μια πρώτη ένδειξη ότι η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει. Το τονίζω ότι είναι μόνον ένδειξη. Αλλά είναι μια ένδειξη ισχυρή που μένει να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες ότι πρόκειται για μια τάση: ότι η αύξηση της ανεργίας ουσιαστικά έχει φρενάρει και ότι αντιστρέφεται σε σταδιακή μείωση της ανεργίας.
Έχουμε και μια δεύτερη καλή ένδειξη. Σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ICAP, σε 1.085 εταιρίες με τζίρο άνω του 1 εκατομμυρίου η καθεμιά, μία στις δύο σχεδιάζουν ή σκέφτονται να κάνουν επενδύσεις μέσα στο 2013. Και πάνω από τα μισά απ’ αυτά τα επενδυτικά σχέδια αφορούν αύξηση θέσεων εργασίας.
Κι η έρευνα αυτή προέρχεται από τα τέλη του Φλεβάρη.
Το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει.
Και τώρα το υπουργείο Εργασίας θα εκταμιεύσει 2,9 δισεκατομμύρια συνολικά από τα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου, για να ενισχύσει ανέργους και την επανεκπαίδευση νέων και ευπαθών ομάδων. Συνολικά 715 χιλιάδες άνθρωποι θα ωφεληθούν από κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, του ΕΠΑΝΑΔ.
Κι επιπρόσθετα, θα δοθούν από το ΕΣΠΑ πάνω από 1 δισεκατομμύριο σε ενίσχυση επιχειρήσεων, για να στηριχθεί η απασχόληση, να σταματήσουμε τα λουκέτα και να επιβεβαιωθεί ότι φέτος είναι η χρονιά που, όπως είπα, θα αντιστρέψουμε την τάση της ανεργίας.
Κι ακόμα δεν σας αναφέρω σε αυτά τα στοιχεία ούτε την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες, ούτε την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς του ιδιώτες που τους χρωστούσε, που προχωρά πλέον κανονικά, ούτε άλλες επενδύσεις που έρχονται και που θα ανακοινωθούν. Το κλίμα έχει αλλάξει. Η εικόνα αλλάζει. Η κοινωνία σύντομα θα νιώσει τη διαφορά. Και η ελπίδα, που ήδη κερδίζει έδαφος, θα κυριαρχήσει και πάλι.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης