Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

27.8.14

75 εκατ. ευρώ από τα περιφερειακά ταμεία της ΕΕ για τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στο Κορωπί-Παιανία

75 εκατ. ευρώ από τα περιφερειακά ταμεία της ΕΕ για τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στο Κορωπί-Παιανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα μια μεγάλη επένδυση ύψους 74,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για την κατασκευή συστήματος επεξεργασίας υγρών λυμάτων στην αστική περιοχή Κορωπίου, στην Ανατολική Αττική. Θα κατασκευαστούν 98 χιλιόμετρα υπονόμων, τα οποία καλύπτουν το 75 % του συστήματος συλλογής λυμάτων στο Κορωπί καθώς και ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός μεταφοράς στη μονάδα επεξεργασίας υγρών λυμάτων Κορωπίου-Παιανίας. Περίπου 55.000 άτομα θα επωφεληθούν από τα αναβαθμισμένα δίκτυα αποχέτευσης. Το έργο αυτό αναμένεται να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2015.
Η έγκριση του μεγάλου αυτού έργου εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση κατά της Ελλάδας σχετικά με την επεξεργασία των λυμάτων επειδή το Κορωπί είναι ένας από τους οικισμούς που υστερεί ακόμη στον τομέα αυτό. Αποτελεί δε έργο προτεραιότητας, όπως προσδιόρισαν η Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές.
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο κ. Johannes Hahn, επίτροπος αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική δήλωσε: «Το έργο αυτό σηματοδοτεί την πρόοδο και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ. Θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους στις αστικές περιοχές Κορωπίου και Παιανίας και δείχνει ότι η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, παρέχοντας σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να τους εξασφαλίσει ένα υγιές περιβάλλον για την καθημερινή τους διαβίωση».
Οι επενδύσεις προέρχονται από το πρόγραμμα της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ για την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής». Το ΕΤΠΑ θα χρηματοδοτήσει 74,8 εκατ. ευρώ επί συνολικού ποσού 88 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη φάση του έργου. Το υπόλοιπο 25 % των αγωγών αποχέτευσης θα κατασκευαστεί κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Ιστορικό:
Το έργο αυτό χαρακτηρίζεται ως μεγάλο έργο, δηλ. έργο του οποίου η συνολική επένδυση (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και, ως εκ τούτου, υπόκειται σε ειδική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τα έργα μικρότερης αξίας εγκρίνονται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.
Η απόφαση συγχρηματοδότησης για το έργο αυτό εντάσσεται στην περίοδο προγραμματισμού 2007-2013.
Το σύνολο της χρηματοδότησης που έχει διατεθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής ανέρχεται σε περίπου 20,42 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2007-2013 και σε 15,35 δια. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης