Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

26.1.16

Σταφίδα Σουλτανίνα- Νέα Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από την Ελλάδα

Σταφίδα Σουλτανίνα- Νέα Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από την Ελλάδα


Σήμερα (26/01/2016), η Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη μιας νέας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την Ελλάδα: «Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης» (Stafida Soultanina Kritis, ΠΓΕ), αποξηραμένα σταφύλια που καλλιεργούνται στην Κρήτη. Η ονομασία αυτή προστίθεται στον κατάλογο των ήδη προστατευμένων προϊόντων που ξεπερνούν τα 1.310.

Η σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης ΠΓΕ παράγεται σε ολόκληρη την Κρήτη και στα κοντινά νησιά που βρίσκονται νότια και βόρεια της εν λόγω νήσου. Η Κρήτη έχει μεσογειακό κλίμα (θερμά και ξηρά καλοκαίρια καθώς και ήπιους και βροχερούς χειμώνες). Υπάρχουν, δηλαδή, οι ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών. Η σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης παράγεται από σταφύλια της ποικιλίας Σουλτανίνα τα οποία καλλιεργούνται στο νησί και συγκομίζονται από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά τη συγκομιδή, πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραγωγή ενός υγιούς αποξηραμένου προϊόντος. Το χρώμα της σταφίδας κυμαίνεται από ξανθό έως καφέ και η περιεκτικότητά της σε σάκχαρα δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75 %. Το βάρος κάθε σταφίδας αυτής της ποικιλίας ποικίλλει από περίπου 0,6 έως 0,3 γραμμάρια. Η σουλτανίνα ως ποικιλία σταφυλιού απέκτησε οικονομική σημασία μετά το 1922, όταν έφτασαν στην Κρήτη πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, μεταφέροντας την αμπελουργική τεχνογνωσία τους.


Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης