Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.3.16

Συναντήσεις ΑΝΥΠΕΞ κ. Ν. Ξυδάκη στην Ποργογαλία

Συναντήσεις ΑΝΥΠΕΞ κ. Ν. Ξυδάκη στην Ποργογαλία (Λισαβόνα, 8.03.2016)




Στην Πορτογαλία ταξίδεψε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκος Ξυδάκης, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο να ενημερώσει ευρωπαίους ομολόγους του για  τις ελληνικές θέσεις σε ζητήματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος καθώς και την προσφυγική κρίση.

Ο ΑΝΥΠΕΞ ξεκίνησε τις συναντήσεις του το πρωί στη Λισαβόνα την Υφυπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, κυρία Margarida Marques.  Στη μεταξύ τους συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, οι συνομιλητές βρήκαν κοινό τόπο και συμφώνησαν σε πολλά ζητήματα, επισημαίνοντας τους κινδύνους που διατρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη διαλυτική πολιτική ορισμένων κρατών-μελών καθώς και από την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται. Ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομία έγινε από την κυρία Marques η οποία επέμεινε στην ανάγκη η οικονομική πολιτική να μην καθορίζεται από τεχνοκράτες. Ο κ. Ξυδάκης  ευχαρίστησε εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης την Κυβέρνηση της Πορτογαλίας και τον Πρωθυπουργό κ. António Costa για την προσφορά να υποδεχτεί 6.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, εκτός όσων προβλέπει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μετεγκατάστασης. Ευχαριστίες που επανέλαβε και προς τον λαό της Πορτογαλίας στη διάρκεια δύο συνεντεύξεων του σε πορτογαλικά μέσα. Με τη σειρά της η κυρία Marques εξήγησε ότι η Πορτογαλία έχει κατ’ επανάληψη επωφεληθεί από ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών.

Στη συνέχεια ο κ. Ξυδάκης πραγματοποίησε συναντήσεις με την Υπουργό Εσωτερικών, κυρία Constança Urbano de Sousa, καθώς και αντιπροσωπεία του Βloco de Εsquerda. Επιπλέον, συμμετείχε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Πορτογαλικού Κοινοβουλίου, υπό την προεδρία της κυρίας Regina Bastos, βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης (PSD).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, o ΑΝΥΠΕΞ ενημέρωσε τους πορτογάλους Βουλευτές για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και τις θέσεις της Ελλάδας, ενώ απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των μελών της Επιτροπής για τις ελληνικές θέσεις επιβεβαιώθηκε από την συμμετοχή όλων των μελών στις σημερινές της εργασίες. Στην αναλυτική συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Ξυδάκης τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ενεργό ρόλο και πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον σημείωσε πως η ανθρωπιστική και η πολιτική παράδοση της Ένωσης αυξάνει την ευθύνη της απέναντι στους πρόσφυγες, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να εξαλειφθούν τα μεγάλα δίκτυα παράνομης διακίνησης που θησαυρίζουν θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους. Ο ΑΝΥΠΕΞ επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους της με τη δημιουργία των hot spot και την πλήρη καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών που περνούν τα θαλάσσια σύνορα. Διευκρίνισε όμως πως αν δεν λειτουργήσει πλήρως το σύστημα μετεγκατάστασης που έχει αποφασίσει η Ε.Ε. τα hot spot υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τον χαρακτήρα τους και χιλιάδες πρόσφυγες να βρεθούν εγκλωβισμένοι στη χώρα, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί.

Ο ΑΝΥΠΕΞ συνεχίζει αύριο, Τετάρτη, τις επαφές του στη Λισαβόνα και ολοκληρώνει την περιοδεία του σε  χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου την Πέμπτη, με την επίσκεψή του στην Ιταλία.



Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης