Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

15.3.16

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής,

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής,
έδωσε χθες, Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Δημήτρη Τάκη.
Μεταξύ άλλων τόνισε:
· Για την συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων
Είμαστε ώριμοι άνθρωποι, ας περιοριστεί όσο μπορεί η κοκορομαχία στην πολιτική ζωή και σε κρίσιμα ζητήματα να βρούμε ένα κοινό τόπο.
· Για τους Τούρκους αστυνομικούς στα ελληνικά νησιά
Δεν θα είναι κατ’ ανάγκην χωροφύλακες. Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία εφόσον υλοποιηθεί – και ελπίζουμε να υλοποιηθεί – προκειμένου να βρίσκεται ένας τρόπος συνεννόησης για να επιστρέφουν οι άνθρωποι αυτοί στην Τουρκία. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να μας καταλαμβάνει πανικός όταν είναι μια συμφωνία που διευκολύνει τα πράγματα, με βάση αυτό το καθεστώς που ζούμε σήμερα.
Υλοποιείται - εφόσον υλοποιηθεί, εγώ το ελπίζω, αλλά πάντα επιφυλάξεις υπάρχουν – ένα καθεστώς συνεννόησης και συνεργασίας. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.
· Για το αν θα δοθεί στη δημοσιότητα η συμφωνία της Σμύρνης
Δεν έχουμε κανένα λόγο να αποκρύπτουμε συμφωνίες. Όλα θα γίνουν με τη σειρά. Αλλά εκείνο που είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, είναι να υλοποιηθεί. Η συμφωνία έχει υπογραφεί και παλαιότερα, ουσιαστικά επανεπικαιροποιήθηκε στη συνάντηση της Σμύρνης. Το περιεχόμενο είναι σχεδόν γνωστό.
· Για το αν η Τουρκία «έβαλε πόδι» στο Αιγαίο
Ας μην είμαστε υπερβολικοί. Το ΝΑΤΟ περιορίζεται μόνο στο ρόλο που του έχει ανατεθεί, δεν κάνει τίποτε περισσότερο. Φανταστείτε όμως τι θα έκανε η Ευρώπη αν δεν είχαμε αποδεχθεί το ΝΑΤΟ. Θα προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να φορτώσουν στην Ελλάδα τις ευθύνες.
Προσπαθούμε να τους πούμε ότι με αυτά που κάνουν διαρκώς κατεδαφίζουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Διότι αυτό που συμβαίνει στην Ειδομένη, είναι η ντροπή της Ευρώπης. Και όχι μόνο αυτό.
Φοβάμαι ότι οι Ευρωπαίοι, σ’ αυτά τα παιδιά, που ζουν μαρτυρικές στιγμές, ενσταλάζουν μίσος στις ψυχές τους. Και αυτό ας το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους.
· Για το αν θα έχει αποτρεπτικό ρόλο του ΝΑΤΟ
Αν αποδειχθεί αυτό, μπορεί κι εγώ να έχω επιφυλάξεις, για το κατά πόσον θα είναι ικανή αποτρεπτική δύναμη το ΝΑΤΟ.
· Για το πότε θα «αδειάσει» η Ειδομένη
Η προσπάθεια στην Ειδομένη δεν είναι εύκολη. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να φύγουν, παρότι ζουν κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι απλό. Προσέξτε τι συμβαίνει στην Ειδομένη:
Τα χωράφια είναι ιδιωτικά. Να ρίξεις χαλίκι, για να στεγανοποιήσεις το χώρο δεν έχεις το δικαίωμα. Είναι καλλιεργήσιμα κτήματα ιδιωτών.
Επίσης, ενώ από πλευράς διατροφής δεν υπάρχει πρόβλημα, πράγματι οι εγκαταστάσεις είναι τραγικές. Όμως οι άνθρωποι δεν θέλουν να φύγουν. Επιμένουν να είναι εκεί, παρότι βιώνουν αυτές τις άθλιες συνθήκες. Όταν κάποιος έχει στο μυαλό του κάτι, δεν είναι εύκολο να τον πείσεις. Η προσπάθεια γίνεται.
Δεν είναι εύκολο να «αδειάσει» η Ειδομένη. Μπορεί να τους πάρει κανείς με το ζόρι; Όπου και να τους πας υπάρχει πάντα η επιθυμία να μείνουν. Δεν είναι διαχειρίσιμο ως επιλογή. Πρέπει να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα.
Χθες κάποιος κυκλοφόρησε – γιατί υπάρχουν και τα συστήματα αυτά - ότι στις 17 του μήνα θα ανοίξουν τα σύνορα. Ο κόσμος έχει ελπίδα. Υπάρχει πολύ μικρός αριθμός που πείθεται. Και αυτοί που πείθονται και έρχονται προς Θεσσαλονίκη, φεύγουν και ξαναγυρνούν στην Ειδομένη. Δεν είναι εύκολο να πειστούν. Έχει ριζώσει στο μυαλό τους ότι όσο και αν ταλαιπωρηθούν εκεί, ότι κάποια στιγμή θα βρεθούν εκεί που επιθυμούν.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης