Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.6.16

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ALPHA 98,9

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ALPHA 98,9
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΟ ΒΕΡΥΚΙΟ ΚΑΙ ΣΠΥΡΟ ΛΑΜΠΡΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πάμε ευθύς αμέσως στην κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: Καλή σας μέρα.
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σας.
Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Είστε χαρούμενη; Και γιατί;
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το χαρούμενη είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά ωστόσο, υπάρχει μεγάλος βαθμός ικανοποίησης. Υπάρχει ικανοποίηση διότι περάσαμε μια δύσκολη περίοδο. Και δεν εννοώ για εμάς τους κυβερνητικούς. Εννοώ μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να περνάμε ένα βήμα μπροστά. Να μπορούμε να κοιτάξουμε μελλοντικά, να σχεδιάσουμε και βεβαίως, να αλλάξουμε, να σταθεροποιήσουμε και την οικονομία αλλά και ιδίως και την κοινωνία. Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πια αλλάζει η σελίδα και περνάμε σε μια άλλη μέρα με ανοιχτό το δρόμο για να πάρει στροφή η οικονομία προς την ανάπτυξη που είναι και ο μοναδικός τρόπος για να βγούμε από τα δύσκολα.
Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζεται πρωτίστως να αποφασίσετε να κυβερνήσετε. ΄Εχει αποφασίσει αυτό το κυβερνητικό σχήμα έτσι όπως είναι σήμερα διαρθρωμένο να κυβερνήσει, να νομοθετήσει άμεσα και αμέσως να μπει στην εκτέλεση και στην πολιτική εφαρμογή της πολιτικής του;
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Απολύτως. Σας διαβεβαιώνω για αυτό. Βεβαίως, με λάθη, παραλείψεις, αδυναμίες από όλους μας. Αλλά να σκεφτούμε ότι όλη αυτή η δυσκολία που περιγράφουμε για τη χρονιά αυτή, ήταν δυσκολία και για το κυβερνητικό έργο. Με την έννοια ότι υπήρχε ένα μεγάλο βάρος στη διαπραγμάτευση συνεχώς και αυτό και έτσι έπρεπε να γίνει, διότι καταφέραμε να βγούμε με το μικρότερο δυνατό κόστος από την διαδικασία όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι το κύριο βάρος ήταν προς τα εκεί. Άρα, σήμερα, το κύριο βάρος πρέπει να πέσει στη γρήγορη νομοθέτηση και αποτελεσματική και ποιοτική. Στη κατεύθυνση της διευκόλυνσης των αναπτυξιακών δρόμων αλλά, βεβαίως, και στην αποτελεσματικότητα, επίσης, να δώσει δείγματα αλλαγής στην καθημερινότητα του ΄Ελληνα πολίτη, η οποία, όλοι ξέρουμε, πόσο ταλαιπωρείται και πόσο δύσκολη είναι.
Σ.ΛΑΜΠΡΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, πόσο πιθανό είναι, πόσο πιστεύετε ότι ο ΄Ελληνας πολίτης μπορεί να αντεπεξέλθει τώρα και στην αύξηση του ΦΠΑ; Όταν αυξήθηκε το 2011 ο ΦΠΑ στην εστίαση έκλεισαν χιλιάδες εταιρείες και χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και τώρα, από ό,τι βλέπουμε από την αρχή του 2016 έχουν κλείσει αρκετές εταιρείες, περισσότερες, τρεις χιλιάδες περισσότερες, από όσες έχουν ανοίξει. Τι σας κάνει αισιόδοξη;
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα με δείτε να υπερασπιστώ κανένα φόρο. Ωστόσο, ξέρουμε ότι κάναμε το ελάχιστο δυνατό και ένα μίγμα πολιτικής που προστάτευσε τους πιο αδύναμους… είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε κάποια νούμερα από τη συμφωνία του καλοκαιριού. Και που όλοι ξέρουμε τι θα συνέβαινε εάν αρνούμασταν. Είμαστε σε μονόδρομο, λοιπόν. ΄Ετσι προσπαθήσαμε μέσα από αυτό να γίνει με τον δικαιότερο τρόπο υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Και το καταφέραμε. Το καταφέραμε, κρατώντας τους μισθούς και τις βασικές συντάξεις χωρίς να μειωθούν, για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια συνεχών μειώσεων. Και, επίσης, να αρχίσουμε πια να προστατεύσουμε τη πρώτη κατοικία και πολλά άλλα. Να αυξήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο, το περιθώριο, δηλαδή, να έχουμε δημοσιονομικό χώρο για ανάπτυξη με τα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία εξασφαλίστηκαν για τη χώρα με άνοιγμα της μεγάλης διαδικασίας για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ένα πραγματικό, όμως, άνοιγμα, που θα αρχίσουμε να το βλέπουμε άμεσα και αργότερα και μακροπρόθεσμα, με στόχο την ολοκλήρωση της τριετίας να μην είμαστε πια στη δίνη αυτών των συμφωνιών.
Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εσείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, θα πάτε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των ερωτήσεων της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα των offshore εταιρειών;
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι σε όλη τη διαδικασία όσον αφορά την αντιπολίτευση, ουδέποτε κρυφτήκαμε από μια συζήτηση, πόσο, μάλλον, τώρα. Το «στρίβειν δια του αρραβώνος» δεν είναι νοοτροπία της παρούσας στιγμής. Νομίζω, ότι απέδειξε ποιο είναι το πραγματικό της πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Πρωθυπουργός να μην είναι στη Βουλή. Σας θυμίζω τα προηγούμενα χρόνια, ο προηγούμενος Πρωθυπουργός δεν πατούσε ποτέ στο Κοινοβούλιο, δεν απαντούσε σε ερωτήσεις κλπ. Το θυμάστε. Ο κ. Μητσοτάκης πήγε να επιδιώξει κάτι άλλο. Να είναι παρών στο Κοινοβούλιο, αλλά βλέπουμε ότι μάλλον δεν το αντέχει.
Σ.ΛΑΜΠΡΟΥ: Σας άκουγα πριν που λέγατε ότι μέσα στο κέρδος που είχαμε ήταν και το γεγονός ότι δεν πειράξαμε τις κύριες συντάξεις. Δεν είναι λίγο παιχνίδι με τις λέξεις, αυτό; Δηλαδή, δεν πειράξαμε τις κύριες συντάξεις αλλά κόψαμε το ΕΚΑΣ, τα επιδόματα, αυξήσαμε τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, ο παππούς δεν μπορεί να πάρει εύκολα τα φάρμακά του…
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όλα αυτά θα συνέβαιναν.
Σ.ΛΑΜΠΡΟΥ: Άρα, τις πειράξαμε τις συντάξεις.
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα συνέβαινε με το μικρότερο δυνατό κόστος, σας είπα, διότι και αυτό που μας περιγράφετε ως τρομερό και φοβερό θα φανεί πολύ σύντομα ότι δεν ήταν κάτι φοβερό και τρομερό. Και να σας πω κάτι άλλο: Προχθές ανακοινώθηκε η μείωση της τιμής του ρεύματος.
Σ.ΛΑΜΠΡΟΥ: Σε αυτούς που είναι καλοπληρωτές.
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σε αυτούς που είναι καλοπληρωτές αλλά και σε αυτούς που είναι φερέγγυοι. Όχι μόνο σε αυτούς που δεν έχουν κάνει ρύθμιση. Αυτό σημαίνει συντριπτική πλειοψηφία. Ό,τι σημαίνει αυτό και για τα νοικοκυριά αλλά και για αναπτυξιακά μέτρα, η μείωση του ενεργειακού κόστους για όλους τους φορολογικούς τομείς. Αυτό είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο, το οποίο έγινε μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες διότι η ΔΕΗ κατάφερε, προσπάθησε να το κάνει και το έκανε. Έχουμε τα αρνητικά έχουμε και τα θετικά που δείχνουν ότι υπάρχει μια είδηση που κανείς δεν άκουσε. Όχι όλοι. Δεν εννοώ εσάς. Αλλά, να που χρειάζεται διότι οι πολίτες βομβαρδίζονται καθημερινά ότι «εδώ καταστρέφεται η χώρα», που δεν είναι αλήθεια και οποιαδήποτε θετική είδηση δεν υπάρχει. Είναι καιρός να περάσουμε σε μια άλλη διαδικασία. Το είπα αυτό σαν παράδειγμα γιατί το θεωρώ σημαντικό…
Σ.ΛΑΜΠΡΟΥ: Και βέβαια, είναι σημαντικό.
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:… ότι θα αυξηθεί το τάδε προϊόν διότι αυξάνεται το ενεργειακό κόστος. Είναι σε όλα τα ρεπορτάζ αυτό, σήμερα και χθες. Όχι όλα. Σε πολλά.
Σ.ΛΑΜΠΡΟΥ: Να ρωτήσω και κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό. Ακούμε συνεχώς ότι οι Έλληνες θέλουν να έρθουν αυτές οι επενδύσεις στην Ελλάδα προκειμένου και να γυρίσουν τα παιδιά που έχουν φύγει στο εξωτερικό, τα καλά, τα νέα τα μυαλά και περιμένουμε να έρθουν αυτές οι επενδύσεις. Πολλοί λένε, πώς θα έρθει μια επένδυση όταν η φορολογία είναι τόσο ψηλά και πού ποντάρετε εσείς και πότε πιστεύετε, ότι μπορούν να έρθουν επενδύσεις εδώ;
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχει ένα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και από ξένους και από Έλληνες, σε πολλούς τομείς, στην ενέργεια, στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό. Αυτό που είναι αληθές είναι ότι, αυτό που χρειάζονται οι επενδυτές δεν είναι το πόσο ακριβώς είναι η φορολογία – το λένε οι ίδιοι – αλλά όσο το να έχουν ένα σταθερό περιβάλλον. Θα προσέξατε ότι αυτό έχει ληφθεί υπόψη από αυτή την κυβέρνηση για αυτό στον αναπτυξιακό νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή, ήδη θα νομοθετηθεί, ότι για ένα ύψος επενδύσεων και πάνω σε αυτή τη φάση, θα υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον πάνω από δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι το βλέπουμε ως θέμα και κεντράρουμε προς τα εκεί. Σε κάθε βήμα θα υλοποιούμε βήματα τα οποία θα κάνουν ασφαλή μια επένδυση.
Σ.ΛΑΜΠΡΟΥ: Πριν από δύο ημέρες, ζήτησε το υπουργείο Εργασίας να μπει Εισαγγελέας στην υπόθεση ξενοδοχείου γιατί έμειναν χίλιες οικογένειες χωρίς να αποζημιωθούν. Πώς θα τους προστατεύσετε;
Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Είπε ο Αλέξης «αναπτυξιακούς νόμους και προστασία της εργασίας και των μισθών». Πώς θα την προστατεύσετε;
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κάθε ιδιωτική επιχείρηση, η οποία δεν έφθασε ξαφνικά σε αυτό. Είχε πάρα πολλά προβλήματα. Οι επιχειρήσεις έχουν προβλήματα. Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε προβλήματα.
Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τον όρο «κοινωνική οικονομία».
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η «κοινωνική οικονομία» είναι ένας άλλος τύπος να δανείσεις στην παράμετρο της οικονομίας. Θα νομοθετηθεί και θα το συζητήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν έχει να κάνει με το ότι μια ιδιωτική επιχείρηση έκλεισε.
Σ.ΛΑΜΠΡΟΥ: Νόμος που θα λέει ότι ο Λάμπρου κλείνει μια εταιρεία αλλά έχει τα χρήματα στο εξωτερικό, αλλά του κρατάμε το 10% από την περιουσία του για να πληρώσει, να αποζημιώσει τους εργαζόμενους που δουλεύουν 15-20 χρόνια, θα υπάρξει;
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα τηρηθεί σκληρή νομοθεσία, όσον αφορά την προστασία των εργαζομένων. Σας θυμίζω ότι και για την άλλη επιχείρηση που έκλεισε, ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει ρίξει το βάρος του προκειμένου οι εργαζόμενοι να μη μείνουν στο έλεος και να μην υπάρξει από την πλευρά των εργοδοτών αυθαιρεσία εις βάρος τους.
Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πολύ ωραία, πολύ ωραία τα ακούω.
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να κλείνει καμία επιχείρηση, από εκεί να το ξεκινήσουμε. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο σε μια εποχή που θέλουμε να δώσουμε τη μάχη με την ανεργία και αυτή να αυξάνεται.
Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πολύ ωραία, πολύ ωραία τα ακούω από την Όλγα Γεροβασίλη. Όμως, είστε ο άνθρωπος της κυβέρνησης που -εκ των πραγμάτων και εκ της θέσεώς σας- 15 έως 18 ώρες το 24ωρο συναναστρέφεστε και συνομιλείτε με δημοσιογράφους. Τα ίδια λέτε και στους δημοσιογράφους, που το επάγγελμα και ο χώρος της δημοσιογραφίας δέχεται ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα ανεργίας, απληρωσιάς…
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, βεβαίως. Και γι’ αυτό, όπως ξέρετε, ξεκίνησαν ήδη οι παρεμβάσεις προκειμένου να αποκατασταθεί και η νομιμότητα και η προστασία των εργαζομένων και στον δικό σας τον χώρο, που όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά -κι εσείς κι εγώ- επικρατούν συνθήκες γαλέρας σε πάρα πολλά Μέσα.
Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το ξέρουνε εκεί τα παιδιά του Μαξίμου, κυρία Γεροβασίλη, αυτό; Το γνωρίζουν;
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πάρα πολύ καλά. Και όπως ξέρετε, το είπατε κι εσείς, συνομιλώ με δημοσιογράφους όλη την ημέρα, είχα την ευκαιρία σε όλο αυτό το διάστημα να γνωρίσω από πολύ κοντά την καθημερινότητα, την πραγματικότητα πάρα πολλών συναδέλφων σας που αγωνίζονται πραγματικά με σκληρή δουλειά.
Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Έχουν αλλάξει πολλά στο μυαλό σας για το πώς είναι αυτή η γαλέρα των Μέσων και είχατε…
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πραγματικά, νομίζω ότι έχω δει σχεδόν όλο το τοπίο στον χώρο της ενημέρωσης, έχω δει πάρα πολλά κακά να συμβαίνουν, έχω δει όμως και πάρα πολλά πράγματα, είχα την πολύ ευχάριστη εμπειρία με την έννοια ότι γνώρισα πάρα πολλούς ανθρώπους που πραγματικά δίνουν μεγάλη μάχη σε δύσκολες συνθήκες, αντίξοες συνθήκες και πολύ συχνά εκβιαζόμενοι από τα αφεντικά τους με πολύ σκληρό τρόπο…
Σ.ΛΑΜΠΡΟΥ: Και σας εκτιμούν, η πλειοψηφία του πεζοδρομίου, των δημοσιογράφων, που είμαστε εμείς.
Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Και να τους το πείτε στον Πρωθυπουργό και στους άλλους, όταν μιλούν για τα Μέσα να μην στέκονται μόνο σ’ αυτούς που είναι μπροστά από τις κάμερες, που κάνουν και τις ακρότητες.
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό ακριβώς λέω, ότι έχω γνωρίσει και πραγματικά ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για μένα -που όπως γνωρίζετε είμαι γιατρός- δεν θα είχα αλλιώς την ευκαιρία. Πραγματικά, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σας τιμά που το λέτε. Σας ευχαριστούμε, να είστε καλά και καλή δύναμη.
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας ευχαριστώ κι εγώ, καλή συνέχεια.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης