Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.6.16

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ‘’ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ’’ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΛΥΡΙΤΖΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλή σας ημέρα, κυρία Γεροβασίλη.
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και πάμε να ξεκινήσουμε. Τελειώσαμε; Και αν τελειώσαμε, γιατί -μια και το συζητούσαμε και πριν- ο Ντράγκι δεν άνοιξε την «κάνουλα»;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αναβολή, μια μικρή αναβολή. Προφανώς, δεν είχε ολοκληρωθεί τυπικά και η διαδικασία, με την έννοια ότι αφού ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα κλπ, σαφώς θα πρέπει να ειπωθεί επισήμως ότι είναι όλα εντάξει. Αυτό αναμένεται τη Δευτέρα, νομίζω.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ήταν θέμα χρόνου δηλαδή πιστεύετε; Η συγκυρία δεν συνέπεσε;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς. Η εκτίμηση είναι ότι από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία αυτή μετά το Euro Working Group.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είδαμε χθες, πάντως, ένα σχετικά πανηγυρικό τόνο από την κυβέρνηση…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πανηγυρικό δεν θα το έλεγα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όταν λέει ότι άλλη κυβέρνηση θα έκανε γιορτές στο Στάδιο, είναι σαν να λέει ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε κι αυτό ακόμη. Είναι καιρός για πανηγυρισμούς;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς αυτό ειπώθηκε: ότι είναι μια πραγματική στιγμή για τις θετικές μας πια εξελίξεις, για την αλλαγή σελίδας, αλλά σαφώς δεν είναι ώρα να πανηγυρίσουμε. Αυτό ακριβώς ειπώθηκε και νομίζω με το απαραίτητο μέτρο. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. Βεβαίως, τα πράγματα δεν τελείωσαν, δεν λύθηκαν. Ωστόσο, είναι το πρώτο σημαντικό καθοριστικό βήμα, με δεδομένο ότι μέχρι εδώ κλείσαμε περίπου το 80% των υποχρεώσεών μας για την τριετία. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Το ξέρουμε όλοι ότι ήταν επιλογή να είναι εμπροσθοβαρές το κομμάτι υλοποίησης της συμφωνίας, με την έννοια να δοθεί και ένας χρόνος για να μπορέσει πραγματικά μέσα στον επόμενο χρόνο που μας απομένει, μέχρι τη λήξη του προγράμματος, να ξεδιπλωθεί μια πολιτική για την επιστροφή στην ανάπτυξη για να μπορέσουμε να βγούμε όρθιοι από αυτό.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα το συζητήσουμε, μην πάτε σε αυτό ακόμη, γιατί αυτά που ψηφίσατε, κυρία υπουργέ, ήταν…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επισημαίνω το καθοριστικό της στιγμής.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μα αυτό περιμένουμε όλοι.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, έχουμε δεχθεί πράγματα τα οποία δεν είναι τα πιο ευχάριστα. Αλλά αυτό, θα πρέπει να θυμίσουμε, είναι κάτι που το αποδεχθήκαμε από το καλοκαίρι και από το μνημόνιο που ψηφίσαμε.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα δεχθήκατε όλα, όχι τα πιο ευχάριστα. Δεν είπατε και ένα όχι. Σε ένα πράγμα δεν άκουσα ένα όχι από την κυβέρνηση.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι εδώ μας αδικείτε, με την έννοια ότι ακόμη και οι μικρές καθυστερήσεις, για τις οποίες μας αποδόθηκε η ευθύνη, είναι καθυστερήσεις που έγιναν, όσες έγιναν, εξαιτίας σκληρών διαπραγματεύσεων.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μπορείτε να μου πείτε τι κρατήσαμε, τι κερδίσαμε. Τι κερδίσαμε; Πείτε μου μερικά πράγματα, προς όφελος του πολίτη εννοώ.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αρχικά πρέπει να θυμίσουμε το μεγάλο, ότι στη συμφωνία του καλοκαιριού έχουμε γλιτώσει 20 δις στην τριετία δημοσιονομικής προσαρμογής που θα χρειαζόταν.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Που θα, θα. Εντάξει.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας θυμίζω πακέτο Γιούνκερ, δεν ήταν υποθετικό. Ήταν το take it or leave it. Το θυμόσαστε. Που μας έφερε και στο δημοψήφισμα. Είκοσι δις λιγότερο δημοσιονομική προσαρμογή. Το επόμενο πακέτο θα ερχόταν. Και στο πακέτο Γιούνκερ υπήρχαν τα λεφτά, δεν άλλαξε κάτι σ’ αυτό. Οι όροι άλλαξαν. Μέσα σ’ αυτό, λοιπόν, το μεγάλο σημαντικό των 20 δις που προέρχεται από τη Συμφωνία για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα σημαίνει και δημοσιονομικός χώρος, για να ασκηθεί μια αναπτυξιακή πολιτική, αλλιώς δεν θα έχεις καθόλου φόρους…
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Με αυτούς τους φόρους; Πόσους φόρους, κυρία Γεροβασίλη;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα τα πάρουμε όλα, τα καλά και τα κακά. Οι φόροι δεν είναι αυτό το οποίο είναι το ποτέ αναπτυξιακό και ευχάριστο. Δεν συμφώνησε κανείς σε αυτό, ούτε βεβαίως μπορούμε να δεχθούμε και να πούμε ότι αυτή είναι η πολιτική την οποία θα επιλέγαμε σε μία χώρα που δεν ήταν πτωχευμένη και εκτός μνημονίου. Προς Θεού.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εάν επιλέγετε ένα πρόγραμμα, μισό λεπτό, κυρία Γεροβασίλη, γιατί άσχετα από το εάν πονάει κανείς με τα μέτρα που λένε, του αρέσουν δεν του αρέσουν, το ερώτημα είναι εάν είναι αποτελεσματικά, δηλαδή εάν αποδίδουν, εάν διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που θα οδηγήσει τη χώρα να πάει καλύτερα. Και όταν εσείς μου λέτε ότι δεν είναι καλά τα μέτρα και δεν θα τα κάναμε εμείς εάν μπορούσαμε, αλλά θα κάναμε κάτι διαφορετικό…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είπα μόνο αυτό.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, αλλά σ’ εκείνη την κουβέντα. Λέω, λοιπόν, ότι σε μία οικονομία που είναι με βαριά φορολογία στην άμεση φορολογία, με απλωμένη φορολογία στην έμμεση φορολογία, δηλαδή και τα πιο λαϊκά στρώματα, με έλλειψη χρήματος στην αγορά, οι τράπεζες είναι για να ρυθμίζουν δάνεια την τελευταία περίοδο, τα τελευταία αρκετά χρόνια θα έλεγα. Λοιπόν, λέει κανείς πώς ένα πακέτο μέτρων που έχει διαμορφωθεί και το οποίο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τραβάει από τα υπάρχοντα, γιατί αυτό γίνεται τραβάς από τα υπάρχοντα, χωρίς να έχεις μεγαλώσει την πίτα, πώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλωμα της πίτας, αφού τραβάς από τα ήδη υπάρχοντα.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό ακριβώς ξεκινάμε και αυτό ακριβώς ήταν και αυτό που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός χθες στην ομιλία του. Αυτά που υποχρεωθήκαμε και έπρεπε να ακολουθήσουμε -σας θυμίζω ότι η Συμφωνία του καλοκαιριού είχε νούμερα- τα νούμερα ήταν 5,4 δις προσαρμογής για την τριετία. 1,8 δις στη φορολογία, 1,8 στο ασφαλιστικό και 1,8 δις στην έμμεση. Αυτά τα συμφωνήσαμε το καλοκαίρι και είπαμε θα τα υλοποιήσουμε προκειμένου να μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη ημέρα. Και το κάναμε με απόλυτη συνέπεια.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα μπορούσατε να το κάνετε με άλλο μίγμα μέτρων λέει η αντιπολίτευση.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το μίγμα των μέτρων, κατά την άποψή μου, ήταν το βέλτιστο δυνατό, συγκρίνοντας το τι μας ζητήθηκε και το που φθάσαμε. Σας θυμίζω…
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αλήθεια, κυρία Γεροβασίλη, τι σας ζητήθηκε; Δηλαδή…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι πολλά τα σημεία αυτά, να πούμε, όμως, τα βασικότερα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λέτε πήγαμε καλύτερα, γιατί πήγαμε στη διαπραγμάτευση, αλλά τι ζητήθηκε παραπάνω από αυτό που τώρα δόθηκε;
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι τι θα γινόταν εάν ήταν μια άλλη κυβέρνηση, σε σχέση με εσάς; Το τι θα γινόταν πριν, δεν το ξέρουμε τι θα γινόταν. Σου λέει ο άλλος το mail Χαρδούβελη…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το mail Χαρδούβελη ήταν ένα υποθετικό θέμα. Δεν έχει νόημα το mail Χαρδούβελη, σημασία έχουν άλλα πράγματα από το παρελθόν. Μεγάλη σημασία έχουν τα 20 δις που σας περιέγραψα, με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα που είχαν συμφωνηθεί. Δεν τα λέμε έτσι, δεν είναι στον αέρα, δεν είναι υποθετικό. Και τα 20 δις λιγότερα είναι τεράστιο νούμερο, όπως αντιλαμβάνεστε. Αυτά είχαν ζητηθεί παλαιότερα. Αυτό, λοιπόν, έφυγε. Από την άλλη πλευρά, καταφέραμε…
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και ήρθε το 85, ήρθε το 85.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα θα ερχόταν το 85.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν το ξέρουμε αυτό.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ξέρουμε απολύτως, διότι δεν υπήρχαν όροι. Όλα γίνονταν για να πάρουμε τα επόμενα χρήματα, δεν γίνονταν όλα χωρίς λόγο. Εάν είχαν τελειώσει τα μνημόνια και δεν υπήρχε καινούργιος δανεισμός, προφανώς δεν θα υπήρχαν και μέτρα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα τελειώναμε το 2014 και θα πηγαίναμε στην προληπτική γραμμή. Θα είχαμε τελειώσει.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πάλι δανεισμός θα ήταν.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άλλου τύπου.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό το λέει η αντιπολίτευση…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: …είμαστε τώρα σε άλλο μονοπάτι, εντελώς διαφορετικό.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είμαστε σε άλλο μονοπάτι. Εδώ, λοιπόν, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο πολίτης τι κέρδισε. Αυτό είναι το ερώτημα. Σας ρωτάμε τι κερδίσαμε εμείς οι πολίτες, γιατί μέχρι τώρα μας δέρνετε κάθε μέρα με φόρους.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο πολίτης κέρδισε τη μη μείωση των κυρίων συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας στα κόκκινα δάνεια…
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αφού τη δώσατε χθες αυτή.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η προστασία της πρώτης κατοικίας υπάρχει.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχει;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν δώσαμε, τίποτα δεν δώσαμε χθες.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για ενάμισι χρόνο, αυτό λέτε.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μέχρι τη λήξη του μνημονίου μιλάμε, μετά θα έχουμε βγει…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μέχρι το 17.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μέχρι το 18. Μετά θα βγούμε από το μνημόνιο. Μετά είναι μια άλλη πραγματικότητα την οποία θα συζητήσουμε τότε. Προς το παρόν, συζητάμε για τα χρόνια του μνημονίου και τους όρους αυτούς.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κερδίσαμε λοιπόν όλες τις συντάξεις, προστασία πρώτης κατοικίας…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η προστασία της πρώτης κατοικίας, που το κρίναμε ως πολύ σημαντικό και ως κόκκινη γραμμή, να μην απολυθούν άνθρωποι περαιτέρω, να μην μειωθούν οι μισθοί περαιτέρω…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στο δημόσιο. Απολύσεις από τον ιδιωτικό κάθε μέρα, οπότε δεν σας νοιάζει αυτό φαντάζομαι.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μας ενδιαφέρει εξ’ ίσου.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οκτακόσια άτομα, χίλια, είχαμε προχθές. Δεν άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει κάτι γι’ αυτούς τους χίλιους ανθρώπους. Ο ιδιωτικός τομέας, κυρία υπουργέ…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για να το λήξουμε αυτό, θα το πω εγώ λοιπόν τώρα…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο ιδιωτικός τομέας, κυρία υπουργέ, δεν υπάρχει στην οπτική σας;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι κάτι που μας καταλογίζεται χωρίς να υπάρχει βάση. Δηλαδή, εμείς έχουμε αντιληφθεί -και νομίζω όχι μόνο εμείς- ότι για κάθε θέση στον δημόσιο τομέα χάνονται τρεις στον ιδιωτικό. Τον δημόσιο και τον ιδιωτικό δεν μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε, είναι συγκοινωνούντα. Άρα, έχει σημασία να μπορέσουμε να κρατήσουμε κάτι που να βάζει και ένα χρήμα στην αγορά καθημερινώς, προκειμένου να κρατηθούν και οι επιχειρήσεις. Και ταυτοχρόνως, εκείνο που πρέπει να πούμε είναι ότι πραγματικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση μόνο με φόρους να βγεις από τη δύνη.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό κάνετε προς το παρόν.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό κάναμε προς το παρόν, γιατί έπρεπε να νομοθετήσουμε τέτοιου είδους μέτρα στην τετραετία.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Επομένως, μπορείτε να μας πείτε σήμερα πότε η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να μειώσει φόρους και να πει στην κοινωνία «παιδιά σε δύο χρόνια θα τους μειώσουμε τους φόρους». Κάτι πρέπει να μας πείτε.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό λοιπόν το οποίο είπε και ο Πρωθυπουργός χθες είναι ότι περνάμε στην επόμενη ημέρα. Πρέπει η χώρα να παράξει πλούτο. Μόνο έτσι θα βγούμε. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις, πρέπει να φτιάξουμε αναπτυξιακά εργαλεία, πρέπει να νομοθετήσουμε αναπτυξιακούς νόμους…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προς το παρόν, κάνετε τα αντίθετα κυρία υπουργέ.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι δεν κάνουμε το αντίθετο, ξεκινήσαμε ήδη. Το ξεκινήσαμε ήδη.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λυπάμαι, να σας πω ότι και αυτό που κάνατε προχθές με τα ακίνητα είναι κατά της ανάπτυξης. Διπλασιάσατε τον ΕΝΦΙΑ στα επενδυτικά ακίνητα, ενώ τα θέλουμε…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κύριε Οικονόμου, να πούμε, λοιπόν, ότι νομοθετήσαμε μέτρα τα οποία δεν είναι ευχάριστα και αυτά από μόνα τους δεν θα μας πάνε πουθενά. Για να το συμφωνήσουμε αυτό.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανώς. Γι’ αυτό το συζητάμε.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αφού το συμφωνούμε αυτό, πάμε να δούμε τι άλλο θα κάνουμε τώρα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προσπαθώ να καταλάβω, πώς θα το κάνετε ρωτάω. Τι θα κάνετε, όταν την ίδια ώρα λέτε «εγώ θέλω να οδηγήσω τη χώρα σε ανάπτυξη»…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Οι βασικοί τομείς που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε ανάπτυξη, επαγγελματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μεσαίες επιχειρήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις κλπ, χτυπιούνται φορολογικά και μέσω των εισφορών πάρα πολύ.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πάμε λοιπόν να δούμε την άλλη πλευρά τώρα. Αυτό θα συμβεί. Και όταν η χώρα θα περάσει στους ρυθμούς ανάπτυξης, στους οποίους στοχεύουμε, τότε και ό,τι έρχεται ως κέρδος, θα κατανέμεται επίσης δικαίως. Αυτό το οποίο εξήγγειλε χθες στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός. Μίλησε για δίκαιη ανάπτυξη, ανακατανομή και ανακατανομή και του κέρδους που θα έχουμε μέσα από τη διαδικασία της ανάπτυξης.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γίνει ανάπτυξη και μετά να δούμε εάν θα κατανεμηθεί δικαίως.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εδώ, λοιπόν, το πρώτο σημαντικό βήμα είναι, μετά την εκταμίευση, τα χρήματα που θα πέσουν στην ελεύθερη οικονομία εξαιτίας της αποπληρωμής των χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το οποίο υπολογίζετε να γίνει πότε;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το πρώτο του κομμάτι με την πρώτη εκταμίευση του Ιουνίου, τώρα, περίπου στα, δεν ξέρω το ακριβές νούμερο των 2 δις και μέχρι το φθινόπωρο και τα υπόλοιπα που είναι 4, κάτι δις στο σύνολο.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επενδυτές υπάρχουν που να περιμένουν στη πόρτα, κυρία υπουργέ, αυτή την ώρα;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχει ένα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα μας τρελάνετε, θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα; Σε τέτοιο περιβάλλον;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εδώ θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχουν επενδυτές που τρελαίνονται τόσο εύκολα, λέτε; Νομίζω, ότι οι επενδυτές είναι οι μόνοι πολύ προσεγμένα και με μελέτες αξιολογούν ένα επενδυτικό περιβάλλον. Υπάρχει τεράστια προοπτική της χώρας μας και όχι μόνο από τις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες φροντίζει το κράτος από την πλευρά του, η κυβέρνηση από τη πλευρά της, να ανοίξει δρόμους ως οφείλει αλλά και από την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μια και το λέτε αυτό, συνδέετε και με τις τράπεζες…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και στον ενεργειακό και στον πρωτογενή και στο μεταφορών και στο δικτύων…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: … και άμεσα να άρει τους περιορισμούς των τραπεζών;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, αρχίζει το κλίμα να βελτιώνεται. ΄Ηδη θα βελτιωθεί τον Ιούνιο με ένα στάδιο εκταμίευσης - άρση waiver – και στη συνέχεια έρχονται χρήματα. Έχουμε το πακέτο Γιούνκερ.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα έχουμε ως το καλοκαίρι μερική άρση των capital controls;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι, από ό,τι εξαγγέλλεται – διότι δεν είμαι ειδικός από ό,τι αντιλαμβάνεστε – η εκτίμηση είναι ότι σταδιακά και σύντομα σταδιακή απελευθέρωση θα αρχίσει να γίνεται …
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και μέσα στο καλοκαίρι, θα αρχίσει το καλοκαίρι, λέτε;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σταδιακά θα αρχίσουν, νομίζω μέσα στο καλοκαίρι, ελαφρύνσεις.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για αυτό σας έλεγα πριν, για την αναπτυξιακή αντίληψη…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Διότι, όπως ξέρετε και εσείς, δεν γίνεται αυτό αυτομάτως, από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά, σαφώς, ξεκινάει μια πορεία για να βγούμε και από αυτό. Ωστόσο, δεν είναι αυτό που δημιουργεί σήμερα τα τεράστια προβλήματα, όπως ξέρουμε, διότι ήδη τα μεγάλα εμπόδια από τα capital controls έχουν αρθεί και στον επιχειρηματικό κόσμο και στον καθένα από εμάς.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι μια ιδέα αυτό που γράφεται τις τελευταίες ημέρες, το φρέσκο χρήμα να μην μπαίνει στους περιορισμούς; Είναι κάτι που θα το κάνετε άμεσα;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, συζητείται. Και επίσης, έχω να σας πω, γιατί αυτό για το οποίο κατηγορούμαστε έτσι συλλήβδην ότι η Αριστερά δεν θέλει, ας πούμε τις επενδύσεις, την ιδιωτική πρωτοβουλία και δουλεύει μόνο για την άλλη, αυτό είναι ένας μύθος ο οποίος θα καταρριφθεί άμεσα, βεβαίως. Θα καταρριφθεί από την πραγματικότητα και από τη ζωή.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα σας πω εγώ κάτι που δεν είναι μύθος…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Άλλο το πώς εννοούμε εμείς την ανάπτυξη, τους όρους τους οποίους βάζουμε οι οποίοι θα τηρηθούν. Δηλαδή, θέλουμε υγιή επιχειρηματικότητα, δεν θέλουμε την κρατικοδίαιτη …
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είστε όμως κατά της επιχειρηματικότητας.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προς Θεού. Εγώ είμαι από τον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο εγώ. Είμαστε όλοι μας άνθρωποι από την πραγματική ζωή αυτής της χώρας. Και του ενός τομέα και του άλλου τομέα με πλήρη κατανόηση και των αναγκών της αγοράς και της ελεύθερης οικονομίας, στην οποία αυτή βρισκόμαστε. Δεν είμαστε σε άλλο πλανήτη. Μέσα σε αυτό, λοιπόν, το περιβάλλον, αφού έχουμε αποδεχθεί τη σκληρή πραγματικότητα της χώρας μας για την οποία δεν είμαστε υπεύθυνοι. Τα κάστανα από τη φωτιά θα τα βγάλουμε.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μακάρι.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: ΄Εχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία και νομίζω ότι και μαζί με εμάς ο ελληνικός λαός μπορεί να πάρει μια ανάσα αισιοδοξίας και να δούμε το μέλλον με άλλο τρόπο.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η δικιά σας αντίληψη, γιατί είναι μια διαφορετική αντίληψη για την ανάπτυξη της χώρας, η μεταφορά σχεδόν του συνόλου της κρατικής περιουσίας από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα; Διότι, εδώ δεν ανοίγεις μια αγορά σε ένα χώρο και λες αιτούμαι τρεις επιχειρήσεις, δεκαπέντε επιχειρήσεις σε αυτό τον τομέα. Μεταφέρεις από το κράτος την τάδε επιχείρηση ΟΛΘ στον ιδιώτη. Φεύγει από το ένα μονοπώλιο και γίνεται ένα άλλο μονοπώλιο. Γιατί αυτό είναι μια διαφορετική αντίληψη, ας πούμε, για την ανάπτυξη, από αυτή που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω. ‘Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες δεσμευτήκαμε, επίσης, από το καλοκαίρι ότι θα δρομολογήσουμε και θα ολοκληρώσουμε, το αποδεχθήκαμε και το κάνουμε. Για να είμαστε σαφείς: Προσπαθήσαμε μέσα σε αυτό και σε πάρα πολλές συμβάσεις δημοσίων έργων κλπ, έχουν γίνει όσες παρεμβάσεις μπόρεσε να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση εκ νέου, προκειμένου να αυξήσουμε τα έσοδα να αλλάξουν κάποιοι όροι, κλπ. Είναι μια διαδικασία που έγινε και για το λιμάνι του Πειραιά, θα γίνει και για το Ελληνικό, για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους κλπ. Και ήδη στους αυτοκινητόδρομους έχουμε και ένα αποτέλεσμα, έχουμε κερδίσει αρκετά χρήματα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να τις κάνουμε και θα τις κάνουμε. Η συζήτηση αν είναι ή δεν είναι και αν ήταν ή αν δεν ήταν, νομίζω ότι είναι…
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, αλλά λέω, εάν αυτό γίνει σε μια άλλη αναπτυξιακή αντίληψη…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό το κάναμε χωρίς την αναπτυξιακή αντίληψη. Την κάναμε, είμαστε δεσμευμένοι, το κάνουμε. Δεν νομίζω ότι χωράει άλλη συζήτηση.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με λίγο κλάμα, βέβαια, με λίγο πόνο και τα σχετικά.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχει σημασία, νομίζω, αυτό. Σημασία έχει ότι οι υποχωρήσεις σε αυτή τη ζωή, ακόμα και στην προσωπική ζωή του καθενός, δεν γίνονται με την μεγαλύτερη χαρά. Και νομίζω ότι θα πρέπει να το αποδεχθούμε αυτό και δεν πρέπει να σχολιάζεται. Από εκεί και πέρα, όμως, στο κομμάτι του τι σημαίνει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, εμείς δεν είπαμε ποτέ όχι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το αντίθετο. Επίσης, αυτός ο κατακερματισμός το να ανήκει αυτό εκεί και το άλλο στο τάδε υπουργείο και το άλλο εκεί, ούτε αυτό βοήθησε. Σας θυμίζω, ότι χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις γινόταν συζήτηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η οποία ουδέποτε έγινε.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ελάτε τώρα, κυρία Γεροβασίλη μου. Δεν θα παρουσιάσετε τώρα το Ταμείο, το νέο Ταμείο ως επιλογή σας. Το Ταμείο αυτό έγινε…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα παρουσιάσω τίποτα ούτε ως το φοβερό ούτε όμως θα το δαιμονοποιήσω. Θα προσπαθήσω να το ισορροπήσω…
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι καλό πράγμα ότι είμαστε δεσμευμένοι 99 χρόνια και όλη την περιουσία μας την έχουν πάρει εγγύηση οι εταίροι;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για να μπορέσεις να κάνεις αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως καταλαβαίνετε, προφανώς, δεν μπορείς να μιλάς για παραχώρηση η οποία θα γίνει για 5 μήνες. Δεν ισχύουν, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Οι παραχωρήσεις έχουν κάποιους όρους και έχουν γίνει και άλλες παραχωρήσεις – το ξέρετε και εσείς – τα χρόνια είναι είτε τα 49 είτε τα 99, αναλόγως τις επενδύσεις. Αυτό είναι ένα στάνταρτ. Λοιπόν από εκεί και πέρα, για το τι θα αξιοποιηθεί και πώς, έχει λόγο το ελληνικό κράτος.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και οι άλλοι. Μαζί και οι άλλοι.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και οι άλλοι έχουν λόγο αλλά και το ελληνικό κράτος. Μαζί. Θα δεχθούμε ότι η χώρα μας είναι μια χώρα χρεοκοπημένη, υπερδανεισμένη, κλπ. Να το δεχθούμε αυτό για να κάνουμε… Και σε επιτροπεία.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ ΚΑΙ Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και σε επιτροπεία.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το έχουμε δεχθεί για να κάνουμε τη συζήτηση σε μια βάση.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ... χρόνια επιτροπεία…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η επιτροπεία μας είναι σίγουρα μέχρι να βγούμε από τη δίνη των μνημονίων.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τελικά, πότε είχατε δίκιο; Στην πρώτη απόφαση ή στη δεύτερη για τις off shore; Διότι δεν γίνεται και στα δύο. Πώς στο καλό το σηκώνει ένας βουλευτής το χέρι του και στην μια και στην άλλη;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η ρύθμιση που ψηφίσαμε για τις off shore…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η δεύτερη ή η πρώτη;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …η πρώτη ρύθμιση, για την πρώτη μιλάω, είναι απολύτως σωστή ρύθμιση.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί είναι απολύτως σωστή; Η πρώτη είναι που δίνει το δικαίωμα να έχουν off shore…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι μια προσαρμογή στο να μπορεί να είναι εφαρμόσιμη και η παλιά ρύθμιση η οποία υπήρχε από το 2010, η οποία, όμως, τι έκανε; Απαγόρευε τις εξωχώριες και έλεγε ναι στις αλλοδαπές. Δημιουργούσε και άλλες αντιφάσεις και αυτό δημιούργησε ένα θολό τοπίο, ούτως ώστε, τελικά, κάποιος ο οποίος ήταν στην off shore «έβγαινε λάδι».

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί την αλλάξατε τότε, αφού ήταν σωστή;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, αυτό το οποίο έγινε σε αυτή τη ρύθμιση ήταν να οριστούν οι εξωχώριες.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο ορισμός, δηλαδή, για τις εξωχώριες…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό έγινε στ` αλήθεια. Ο ορισμός των εξωχώριων και των συνεργάσιμων φορολογικά χωρών. Αυτό έγινε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πριν πάμε στη γενική απαγόρευση και είπατε στον πολίτη, «εσύ λοιπόν πρέπει να ακολουθήσεις τη φορολογική πολιτική που η κυβέρνηση αποφάσισε τώρα που ψήφισε πριν από 10 ημέρες». Εγώ θα τακτοποιήσω τα του οίκου μου και θα πάω σε μια εξωχώρια τα λεφτά και θα φορολογούμαι με λιγότερα.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είπαμε καθόλου αυτό.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία, ασκήσεις πολιτικής με τους πολίτες.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είπαμε καθόλου αυτό.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό το μήνυμα στείλατε.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό το μήνυμα μπορεί να εστάλη για άλλους λόγους, όχι επειδή το στείλαμε εμείς.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ε, ποιος το έστειλε, εγώ;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εν πάση περιπτώσει, ξέρετε ότι έγινε μια διαχείριση που ξεκίνησε από πρωτοσέλιδο εφημερίδας και στη συνέχεια μια επικοινωνιακή διαχείριση εξαιρετικά λαϊκίστικη εκ μέρους της Ν.Δ…

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και από την «Αυγή» λαϊκίστικη;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …εκ μέρους της Ν.Δ., η οποία δημιούργησε ένα πλέγμα, ότι εδώ πάμε να κάνουμε αυτό το πράγμα. Καθόλου δεν το κάναμε αυτό το πράγμα και θα αποδειχθεί και στο μέλλον.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αφού το αλλάξατε κυρία υπουργέ. Για να υποχωρήσετε σημαίνει ότι κάπου υπήρχε πρόβλημα.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υποχωρήσαμε.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ε, τι κάνατε;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υποχωρήσαμε. Αυστηροποιήσαμε κι άλλα. Δηλαδή, ξέρετε πολύ καλά ότι δεν απαγορεύεται σε Έλληνες πολίτες, σε χώρες φορολογικά συνεργάσιμες να έχουν τα χρήματά τους. Δεν απαγορεύεται. Για τον βουλευτή, τον πολιτικό κλπ, είναι ένα ζήτημα μείζον ηθικό, κατά την άποψή μου και βεβαίως δεν θα πρέπει να υπάρχει κακή συμπεριφορά εκ μέρους των πολιτικών. Τουλάχιστον εκ των πολιτικών.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα πείτε στους υπουργούς σας να φέρουν τα λεφτά τους πίσω και να φύγουν από τις εταιρείες που είναι; Γιατί άκουσα την κυρία …. να λέει και ονόματα υπουργών, ότι υπάρχουν σκιές για έναν, δύο, τρεις.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το «σκιές» από την πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικά πράγματα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχει θέμα, κατά τη γνώμη σας, με υπουργούς σας ή βουλευτές σας;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με κανέναν;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το λέτε με βεβαιότητα;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το λέμε με βεβαιότητα. Από εκεί και πέρα, πάμε, λοιπόν, πέρα από τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εμείς ξέρετε πολύ καλά και για άλλους λόγους στη ζωή μας είχαμε μια άλλου τύπου συμπεριφορά.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Υπάρχει κόσμος ο οποίος μέσα σε δύο μήνες και δεν θα το μάθουμε ποτέ…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θέλω να το συγκρίνω, δεν το συζητώ. Προφανώς, υπάρχει κόσμος. Από εκεί και πέρα, όμως, είπαμε το ηθικόν και το νόμιμον.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στη Ν.Δ. υπάρχει πρόβλημα;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατά την άποψή μου, ναι.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στην ηγεσία;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα μου επιτρέψετε να μην κάνω εγώ σήμερα το δικαστήριο αυτό. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πραγματικά θα βρεθούν σε δυσκολία. Αλλά, αυτό θα το δούμε.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς κατηγορείτε τη Ν.Δ. που αποχώρησε, δεν λέτε τίποτε για την αλλαγή της δικής σας στάσης, όμως.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κύριε Οικονόμου, δεν κάνω λαϊκισμό εγώ, είναι και κουτό.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, είναι μια ερώτηση δημοσιογραφική, κυρία υπουργέ.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εσείς, καλά κάνετε, δεν το συζητώ. Εγώ δεν λέω τέτοιο πράγμα, δεν θα δείχνω με το δάχτυλο. Διότι, αυτό που γίνεται εκ μέρους της αντιπολίτευσης εμένα δεν με πειράζει, να σας πω την αλήθεια. Ας λένε για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, ότι δεν το έχουμε και το έχει η Ν.Δ. Καλά, δεν το πιστεύει ουδείς. Η λάσπη πέφτει στον ανεμιστήρα, αλλά ξέρετε, ότι όταν δεν υπάρχει πραγματική βάση σε αυτό, δεν αποτελεί και πρόβλημα. Η Αριστερά είχε και διατηρεί το ηθικό της πλεονέκτημα. Και αποδεικνύεται καθημερινά.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να ρωτήσω, όμως, κάτι πρακτικό, πραγματικό: Ούτε εσείς –δεν ξέρω εσείς- αλλά εν πάση περιπτώσει η κοινωνία δεν γνωρίζει τα πόθεν έσχες των πολιτικών του 2016. Και δεν θα τα γνωρίσει ποτέ στην πραγματικότητα, διότι με το δίμηνο που τους δίνεται ως διορία, όταν θα έρθει η ώρα να δώσουν τα πόθεν έσχες, θα έχουν εξαφανίσει τα στοιχεία. Αν ήταν σε off shore, αν δεν ήταν…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα παλιά στοιχεία δεν εξαφανίζονται. Και μην ξεχνάτε τα πόθεν έσχες μπορεί να μην είναι αναρτημένα, αλλά είναι κατατεθειμένα από κάθε χρόνο. Το πρόβλημα ποιο ήταν; Ότι υπήρχαν χιλιάδες πόθεν έσχες τα οποία έπρεπε να εξεταστούν από μια επιτροπή. Αυτό το αλλάξαμε εμείς, ούτως ώστε αυτή η επιτροπή η οποία έχει συσταθεί από τη Βουλή, να εξετάσει στην πραγματικότητα περίπου χίλιες δηλώσεις πόθεν έσχες. Πράγμα το οποίο γίνεται και γίνεται γρήγορα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αν αυτός ο νόμος καταπέσει στο δικαστήριο τι θα κάνετε; Όπως λένε οι νομικοί, πολλοί νομικοί λένε ότι αυτό δεν μπορεί να … αν γίνει μια προσφυγή έφυγε αυτό. Αντισυνταγματικό…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, εγώ δεν είμαι νομικός για να ξέρω τι στέκεται και τι δεν στέκεται. Εκείνο που ξέρω εγώ, είναι ότι η ρύθμιση αυτή που βάλαμε, η οποία ουδέποτε απήλλαξε κανέναν από παράνομη δραστηριότητα είτε επιχειρηματική, είτε φορολογική στις γνωστές off shore εταιρείες. Διότι σε συνεργάσιμη χώρα τι σημαίνει; Ότι σε ελέγχουν.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δεν είναι έτσι. Η πρώτη ρύθμιση έχει παράξει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ξεπλύθηκαν άνθρωποι δικοί σας από την αντιπολίτευση…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ξεπλήθηκε κανένας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι λέει…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας το απαντήσω εγώ. Ότι στη 2η ρύθμιση που κατέβηκε έχει νομοθετηθεί μέσα στη ρύθμιση…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κυρία υπουργέ, μην το επικαλείστε, δεν ισχύει αυτό. Όλοι οι νομικοί λένε ότι αυτή η ρύθμιση που έφερε ο Παρασκευόπουλος δεν στέκεται σε κανένα δικαστήριο του κόσμου…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο Παρασκευόπουλος δεν είναι νομικός;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανώς. Δεν αμφισβητώ τον υπουργό.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δηλαδή, εγώ γιατί να ταχτώ με τον άλλο νομικό και δεν θα ταχτώ με τον Παρασκευόπουλο; Θα τα δούμε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα του πολιτικού και της συμπεριφοράς του, όσον αφορά την επιχειρηματική και φορολογική δραστηριότητα, σε κάθε περίπτωση, έχει την ηθική αξία να το συζητήσουμε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αν υπάρχουν πολιτικά στελέχη, εννοώ δικά σας, που είναι κυβερνητικά στελέχη, οι οποίοι μετέχουν σε εταιρείες –κανονικές εταιρείες εννοώ όχι off shore- αλλά σε εταιρείες του εξωτερικού ή είναι …

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με την απαγόρευση αυτή δεν θα έχουν.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν θα έχουν σημαίνει ή δεν θα είναι υπουργοί η θα φύγουν από τις εταιρείες.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ή το ένα ή το άλλο. Για όλους θα ισχύσει αυτό και νομίζω ότι θα τους βρούμε αυτούς σε άλλους πολιτικούς χώρους και όχι στο δικό μας πολιτικό χώρο.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το είπατε, ότι δεν υπάρχουν στο δικό σας χώρο. Θα το δούμε.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από εκεί και πέρα, προσπάθησε η Ν.Δ. να κάνει μια μεγάλη σπέκουλα με βάση αυτό, δεν της βγήκε, έκανε και αυτογκόλ τεράστιο. Τη συζήτηση από το Κοινοβούλιο τη μετέφερε Συγγρού, tweeter και οπουδήποτε αλλού, που δεν είναι τρόπος…

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Σας άσκησε κριτική ακόμα και η «Αυγή», όμως, για το ζήτημα αυτό.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όταν ήρθε η ώρα, όμως, να ψηφίσει την αυστηρή διάταξη η Ν.Δ. δραπέτευσε από το Κοινοβούλιο και δεν ήρθε να ψηφίσει. Και θα έπρεπε να απαντηθεί το γιατί. Και το ότι δεν μας αρέσει αυτή η διάταξη, προφανώς δεν είναι λόγος να μην πάει κάποιος στο Κοινοβούλιο. Στο Κοινοβούλιο δεν πας όταν σου αρέσει. Στο Κοινοβούλιο πας για να πεις και αυτό που σου αρέσει και για να κοντράρεις αυτό που δεν σου αρέσει.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εσείς, γιατί πιστεύετε ότι αποχώρησε η Ν.Δ.;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η Ν.Δ. αποχώρησε διότι αφενός είχε προβλήματα τα οποία δεν είχε λύσει εσωτερικά της. Και αφετέρου ήταν αυτό το οποίο κατά πάσα πιθανότητα ισχύει: ότι ο επικεφαλής του επικοινωνιακού τομέα, τους συνέστησε αυτό για να μην φθαρεί πολιτικά. Εν πάση περιπτώσει μια επιλογή κατά την οποία κρύβεται. Κατά την άποψή μου η Ν.Δ. επέλεξε την αναχώρηση και το «στρίβειν δια του αρραβώνος» απ` αυτή τη συζήτηση, διότι προφανώς ήξερε ότι αυτό το οποίο προκάλεσε όλες αυτές τις ημέρες, δεν πατούσε πουθενά και στο τέλος έβαλε και το αυτογκόλ. Αυτό εμάς δεν μας στεναχωρεί.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να σας κάνω και μια ερώτηση τώρα, από μια άλλη σκοπιά; Έχει λογική όμως μια ρύθμιση… Εσείς ας πούμε, έχετε παιδιά. Αν μεθαύριο ένα από τα παιδιά σας θελήσει να κάνει μια δουλειά στο εξωτερικό, να φτιάξει μια εταιρεία, να ανοίξει μια δουλειά, οποιαδήποτε, μια καινούργια επιχείρηση. Εσείς δεν θα μπορείτε να είστε στην πολιτική; Μα, έχει λογική αυτό το πράγμα;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να σας προλάβω. Τι λογική να έχει; Καμία λογική.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω, το είπε και ο Πρωθυπουργός χθες, ότι περάσαμε σε μια ακραία ρύθμιση…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι θα νομοθετείτε, όμως, κυρία υπουργέ; Με τις ακρότητες; Με εκδικητικότητα; Έτσι νομοθετεί η Βουλή;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι εκδικητικότητα. Κατόπιν, λοιπόν, λαϊκής απαιτήσεως, μια αυστηρή διάταξη για τους πολιτικούς, σε ένα σκληρό πολιτικό, οικονομικό περιβάλλον για τη χώρα, που οι πολιτικοί, προφανώς, πρέπει να είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα συμβάλουν…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αν θωρακίζατε το πόθεν έσχες, δεν θα είχατε κανένα πρόβλημα με τους πολιτικούς. Αλλάξτε και το νόμο περί ευθύνης υπουργών, μιας και λέτε για συνταγματικές αλλαγές, για να προχωρήσουν όλα ωραία.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα γίνουν όλα αυτά.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα θα γίνουν πότε; Το λέμε στα λόγια, ξέρετε πόσα ωραία συζητάμε εδώ;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν τα λέμε στα λόγια. Εμείς είπαμε ότι μέχρι να κλείσει η Α΄ αξιολόγηση, αντιλαμβάνεστε και εσείς, τις τεράστιες δυσκολίες και της νομοθέτησης και των…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα το βάλετε μέσα στις αλλαγές για το Σύνταγμα, λοιπόν; Μια και ο Πρωθυπουργός το εξήγγειλε χθες…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός χθες ότι θα γίνει.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ωραία, θα μπει, λοιπόν και αυτό μέσα; Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα βάλετε;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω τι θα βάλουμε. Διότι η συζήτηση στο χώρο-εγώ εκπροσωπώ και ένα χώρο όπως αντιλαμβάνεστε- δεν έχει ανοίξει. Μόλις ανοίξει θα είμαστε εδώ για να κάνουμε και διάλογο.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το λέω γιατί το φέρνει η αντιπολίτευση ξανά στο προσκήνιο.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μόλις ανοίξει θα είμαστε εδώ για να κάνουμε διάλογο.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αν αυτό έχει χρονικό προσδιορισμό, δηλαδή, δεν θα τελειώσουμε το 2020, αν λέω έχει χρονικό προσδιορισμό από την κυβέρνηση και αν στην επιτροπή το εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, είναι μια επιτροπή ευρέως φάσματος ανοιχτή.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έτσι θα είναι. Θα είναι μια επιτροπή ευρέως φάσματος, δεν θα είναι οι «δικοί μας», δηλαδή. Αυτό το αποδείξαμε και στο Ασφαλιστικό, αν θυμάστε…

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα πάτε συναινετικά κυρία υπουργέ;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς, απαιτούνται συναινέσεις για τις μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις απαιτείται μεγάλος διάλογος και ευρείες συναινέσεις, για να μπορέσεις να μιλήσεις και για το εκλογικό σύστημα, το οποίο δεν πρέπει να είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα ενός. Ούτε εμείς θέλουμε να ράψουμε το κοστούμι για τον εαυτό μας.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μέχρι το 2016 θέλετε να κλείσετε το εκλογικό σύστημα;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το θέμα πρέπει να κλείσει, θα κλείσει συντομότατα, ούτως ώστε να μην υπάρχει ούτε μια υποψία ότι το κάναμε για να το στήσουμε στα μέτρα μας προεκλογικά. Αυτό θα γίνει έτσι.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Άρα θέλετε μια ευρεία συναίνεση για να λειτουργήσει ο εκλογικός νόμος και στις επόμενες εκλογές;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα χωρίς απλή αναλογική φανταζόμαστε;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να μην το φαντάζεστε.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί; Έτσι είπε ο υπουργός σας, ο αρμόδιος.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν είπε αυτό.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό είπε.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είπε ότι αν είναι απλή και άδολη αναλογική δεν θα βγάλουμε κυβέρνηση ποτέ.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση και η οποία θα εξελιχθεί και άλλο διότι ο κ. Κουρουμπλής ορθώς ανέλαβε να φτιάξει ένα πλαίσιο, το οποία θα συζητηθεί βεβαίως και στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συζήτηση με την κοινωνία και με τους άλλους φορείς κλπ, που προφανώς δεν έχει ξεκινήσει. Θα ξεκινήσει όμως άμεσα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η βούλησή σας είναι για απλή και άδολη αναλογική, όπως λέγατε τον καλό παλιό καιρό ή όχι;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα ότι θα συζητηθούν όλα. Θα συζητηθούν αλλά ας μην προκαταβάλουμε, διότι ξέρετε ότι εμείς δεν έχουμε ξεχάσει ούτε τις αρχές μας, ούτε τις αξίες μας και να ξέρετε και το εξής (μένει να αποδειχθεί βέβαια) διότι δεν είναι ωραία λόγια…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μια και το λέτε, να ξεχάσετε και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Γιατί το είχατε και αυτό σαν αρχή: Μακριά από τον ιδιωτικό τομέα. Τώρα πως το σκέφτεστε;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επαναλαμβάνω ότι το θέμα της παιδεία και της υγεία δεν έχει να κάνει με το τι νομίζω εγώ για τον ιδιωτικό τομέα. Εγώ του ιδιωτικού τομέα είμαι άνθρωπος και στην υγεία. Από εκεί και πέρα όμως έχει μεγάλη σημασία το τι πιστεύουμε για τη δημόσια υγεία και για τη δημόσια παιδεία. Είναι στο δημόσιο διάλογο όλα αυτά. Στο δημόσιο διάλογο οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία και σε προτεραιότητα…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να ρωτήσω και κάτι ακόμα που μας έχει μείνει από πριν μια και μιλάμε για ιδιωτικό τομέα. Θα επιμείνετε στις τέσσερις άδειες στα κανάλια ή σκέφτεστε κάτι ευρύτερο; Το είπε χθες πάλι ο πρωθυπουργός, αλλά λέω μήπως υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η διαδικασία έχει ξεκινήσει με τον υπάρχοντα νόμο και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με τέσσερις άδειες;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με τις άδειες οι οποίες έχουν ήδη καθοριστεί.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να κάνουμε ακόμη δυο-τρεις ερωτήσεις στην κ. Γεροβασίλη. Η μια αφορά τις καταγγελίες που η μητέρα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα έκανε χθες για τη δίκη η οποία δεν προχωρά κυρία υπουργέ. Και απέδωσε ευθύνη και στην κυβέρνηση και στη δικαιοσύνη ευρύτερα. Τι θα γίνει με αυτό; Υπάρχει ένα θέμα, τεράστιο.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τεράστιο θέμα υπάρχει. Τεράστιο θέμα υπάρχει και σε εμάς .
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί η κυβέρνηση δεν οδηγεί σε μια επιτάχυνση των διαδικασιών;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: ¨Έχει γίνει προσπάθεια της επιτάχυνσης. Σας θυμίζω όμως το ζήτημα της απεργίας των δικηγόρων.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό είναι το ένα κομμάτι.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι ένα κομμάτι, αλλά θεωρώ ότι είναι το σοβαρότερο και θα πρέπει και ο νομικός κόσμος της χώρας μας και ο ίδιος να πάρει θέση απέναντι σε αυτό, μαζί με όλα τα αιτήματα της απεργίας.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και εσείς όμως πρέπει να ορίσετε το χώρο και να τελειώνει αυτή η ιστορία.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προχωρά ο υπουργός Δικαιοσύνης τη διαδικασία και πραγματικά δεν είναι προς τιμήν του πολιτικού μας συστήματος η δικαιοσύνη να μην αποδίδεται στην ώρα της. Αυτό παράγει μη δικαιοσύνη και ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις, που έχουν μεγάλα φορτία πολιτικά αξιακά πάνω τους, εκτός από το προσωπικό, βεβαίως, της οικογένειας το οποία είναι το πρώτο απολύτως σεβαστό και θα πρέπει να λύνονται με άλλο τρόπο. Με ένα σύστημα που καθυστερεί παύει η απόδοση δικαιοσύνης.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να πούμε δυο λόγια…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μεγάλη κουβέντα για το σύστημα βέβαια και το πόσο δύσκολο είναι αυτό το σύστημα που έχει δημιουργηθεί να αλλάξει. Όμως γίνονται βήματα και μεγάλος αγώνας προς αυτή τη κατεύθυνση.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όμως είναι ντροπή να κυκλοφορεί ελεύθερος ο δολοφόνος ενός παιδιού, κατά ομολογία δολοφόνος, ο άνθρωπος το έχει ομολογήσει ο ίδιος, σε ένα τεράστιο θέμα που άπτεται και ακουμπάει τη Χ.Α.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Συμφωνώ απολύτως. Δεν είπε κανένας ότι είναι όλα καλά.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανώς. Να πούμε δυο κουβέντες για το προσφυγικό κ. υπουργέ γιατί βρίσκεται σε ένταση τις τελευταίες ημέρες και αρχίζουν πάλι να γίνονται συζητήσεις και να υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να πάμε σε δυσκολίες από εδώ και πέρα γιατί βλέπουμε και τα ευρύτερα ζητήματα με την Τουρκία. Τι θα κάνετε; Το έχετε νομίζω αφήσει το θέμα.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το έχουμε αφήσει καθόλου το θέμα. Παρακολουθούμε στενά και συνεχώς, ξέρουμε ότι είναι ένα θέμα που θα μας ακολουθεί για μεγάλο διάστημα. Δεν είναι κάτι που λύνεται.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Φοβάστε ότι θα έχουμε ροές μεγαλύτερες από την Τουρκία;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι μέχρι στιγμής οι όροι της συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας-ΕΕ έχουν εφαρμοστεί με αρκετά προβλήματα στα ζητήματα του ασύλου, γιατί και εκεί δεν ήμασταν και εμείς πολύ ευέλικτοι ούτε είχαμε την απαραίτητη υποδομή. Ωστόσο έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες. Οι ροές έχουν ελαττωθεί και τα κυκλώματα των διακινητών έχουν σταματήσει. Αυτά είναι τα δεδομένα μέχρι σήμερα. Παρακολουθούμε στενά με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ευρύτερο γεωπολιτικό και βεβαίως τη στάση της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα αυτή η συμφωνία σε σχέση με την ΕΕ. Τα παρακολουθούμε και προσπαθούμε από την πλευρά μας να συμβάλουμε με τρόπο θετικό ούτως ώστε να εκπληρούνται οι όροι.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κυρία Γεροβασίλη, έκλεισε ένας κύκλος με την αξιολόγηση κλπ. Η κυβέρνηση θεωρείτε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει και σε μια αλλαγή και του σχηματισμού της, δηλαδή μήπως θα έπρεπε να μπείτε και σε έναν ανασχηματισμό - ακούγεται δεξιά και αριστερά - κλείνει ένας κύκλος, κλείνει μια εποχή, ανοίγει ένας άλλος κύκλος κλπ. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο πρωθυπουργός έχει πει ο ίδιος…
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μην μου πείτε αυτό το κλασικό του πρωθυπουργού.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάλι τα ίδια. Εσείς λέμε τι λέτε;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός μπορεί να το σκεφτεί αύριο το πρωί και να το κάνει και αιφνιδίως, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Για αυτό λέω ό,τι είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τη δικιά σας διάθεση το ρωτάμε, πρώτα απ’ όλα.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η δική μου εκτίμηση είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς θα μείνετε σε αυτή τη θέση; Θέλετε να πάτε κάπου αλλού; έχετε πολύ δουλεία να κάνετε; αυτό λένε μερικοί υπουργοί, λένε «εγώ έχω πολύ δουλεία στο υπουργείο μου, άσε με ήσυχο, θα κάτσω εδώ». Εσείς τι λέτε;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όλα τα υπουργεία έχουν πάρα πολύ και σοβαρή δουλειά και επίσης όλα τα υπουργεία έχουν δουλειές που αρχίζουν, τελειώνουν και ξαναρχίζουν συνεχώς.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ανοιγοκλείνουν κύκλοι συνεχώς.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έτσι πρέπει να γίνεται στα υπουργεία.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να σας ρωτήσουμε και για ένα θέμα που σας αφορά. Επειδή είπατε και πριν ότι ανήκετε στον ιδιωτικό τομέα και πράγματι διαπιστώσαμε και εμείς ότι έχετε και μια εταιρεία, η οποία ισχύει ακόμα ή δεν ισχύει θα μας πείτε. Αλεξίου-Γεροβασίλη, διαβάζω εδώ, Ακτινοδιαγνωστικού Κέντρου Άρτας. Υπάρχει λοιπόν μια εταιρεία Ο.Ε. στην οποία είστε μέτοχος. Είστε ακόμα πρώτα απ’ όλα, για να λύσουμε αυτό, ή έχετε αποχωρήσει;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και το ρωτάμε διότι στην περιοχή ο έρμος ο αξονικός τομογράφος δεν δουλεύει εδώ και…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δυο μήνες.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μόνο; Παραπάνω λέει το ρεπορτάζ.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ή δυόμιση πρέπει να είναι.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και αυτό έχει οδηγήσει κόσμο να κάνει στο εν λόγω, που σας αφορά επομένως. Και υπάρχουν κατηγορίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που λένε ότι είστε συνδεδεμένη με το εν λόγω και επίτηδες δεν λύνεται το θέμα του αξονικού, για να πηγαίνουν…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ξέρω το θέμα αυτό. Αυτό το θέμα, να σας πω, καταρχήν να ξεκινήσω με το απλό. Από πέρσι τον Αύγουστο που πήρα υπουργική θέση, σε λίγες μέρες είχα μεταβιβάσει τις μετοχές μου ως όφειλα. Δεν έχω λοιπόν μετοχές.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όσο ήσασταν βουλευτής όμως ήσασταν στην εταιρεία;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, δεν είχα ασυμβίβαστο. Είναι το επάγγελμα που κάνω με πολύ μεγάλη αγάπη και χαρά και δυσκολίες βεβαίως σε μια επαρχιακή πόλη από το 1994. Με τα καλά και τα κακά.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάμε στο δεύτερο κομμάτι που είναι κι το χειρότερο.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με την τοποθέτηση του πρώτου αξονικού τομογράφου στην περιοχή, το νοσοκομείο ήρθε δέκα χρόνια μετά. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό το μηχάνημα του νοσοκομείου πάλιωσε λοιπόν και έχει κάνει μια σειρά από βλάβες όπως όλα τα μηχανήματα. Και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα χαλάνε τα μηχανήματα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αλλά δεν φτιάχνονταν. Παραδόξως δεν φτιάχνονταν για να οδηγείται ο κόσμος στο δικό σας Κέντρο.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι δικό μου το Κέντρο, το ξεμπερδέψαμε. Τώρα είναι σε άλλους ανθρώπους. Εν πάση περιπτώσει, από παλιά λοιπόν, χάλασε και τον χειμώνα ξαναέγινε το ίδιο θέμα «η κ. Γεροβασίλη χαλάει το μηχάνημα». Αστεία θέματα. Τότε χρειάστηκε να πω ότι δεν έχω μετοχές στο ιατρείο κλπ και να σταματήσει αυτή η ιστορία. Το μηχάνημα φτιάχτηκε. Συνέχισε το θέμα. Είναι παλιό. Το Δ.Σ. λοιπόν, του νοσοκομείου, η σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου και ο αναπληρωτής- ο εκτελών χρέη διοικητή αυτό το διάστημα- αποφάσισαν για την επιδιόρθωση της βλάβης του μηχανήματος (η οποία ήταν ύψους 140 χιλ. ευρώ) δεν συνέφερε να μπουν 140 χιλ. σε ένα παλιό μηχάνημα, το οποίο ενδεχομένως σε 10 ημέρες να σου βγάλει το ίδιο πρόβλημα. Έτσι αποφάσισαν και ξεκίνησε ταχύτατα η διαδικασία από το υπουργείο και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια η διαδικασία διαγωνισμού για καινούργιο τομογράφο. Βεβαίως αυτό δημιουργούσε κενό διότι όπως ξέρουμε υπάρχει ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί μια διαγωνιστική διαδικασία και οι ανάγκες του νοσοκομείου είναι πολλές και δη το καλοκαίρι. Όπως όλοι γνωρίζουμε αυξάνονται τα επείγοντα περιστατικά, τροχαία και πολλά άλλα. Έτσι μετά από μεγάλη προσπάθεια των τοπικών φορέων –διότι δεν υπήρχαν χρήματα και για το καινούργιο και για τη βλάβη,- με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση έμαθα και εγώ και ο αρτινός λαός ότι η Περιφέρεια έδωσε τα χρήματα, εννοώ η Περιφέρεια της Αυτοδιοίκησης, και γίνεται και η αποκατάσταση βλάβης του παλιού μηχανήματος.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μέχρι να έρθει το καινούργιο.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σε ταχύτερους ρυθμούς αποκατάσταση μηχανήματος και καινούργιο μηχάνημα δεν έχει συμβεί ποτέ.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως λέτε ότι δεν σας αφορά το θέμα στην πραγματικότητα.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και είμαι και πολύ χαρούμενη για την ανταπόκριση και του υπουργείου και της Υγειονομικής Περιφέρειας και των τοπικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χθες κυκλοφόρησε και το ευχαριστήριο εκ μέρους της διοίκησης του νοσοκομείο προς τους φορείς και την Περιφέρεια, τον Δήμο κλπ, που συνέβαλαν στην άμεση επίλυση όπως και το υπουργείο.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστούμε κυρία υπουργέ.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ευχαριστώ να είστε καλά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης