Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.8.16

Τρ. Αλεξιάδης: Η πλειοψηφία των φορολογουμένων, φέτος, θα πληρώσει ίδιο ή χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ

Τρ. Αλεξιάδης: Η πλειοψηφία των φορολογουμένων, φέτος, θα πληρώσει ίδιο ή χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ 

 Τη διαβεβαίωση ότι η πλειοψηφία των φορολογουμένων, σε λίγες μέρες, θα κληθεί να πληρώσει ίδιο ή χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι, δηλώνει σε σημερινή του συνέντευξη στο site "iefimerida", ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
«Όπως φαίνεται θα διαψευστούν αυτοί που έλεγαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο. Στα 5,5 με 6 εκατομμύρια φορολογούμενους του ΕΝΦΙΑ ένα πολύ μικρό τμήμα θα πληρώσει περισσότερο ΕΝΦΙΑ», υπογραμμίζει ο Τρύφων Αλεξιάδης.
Επιπλέον, ο κ. Αλεξιάδης προαναγγέλλει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με άλλον φόρο στην ακίνητη περιουσία, ο οποίος, όπως υπογραμμίζει, θα είναι πιο δίκαιος.
«Είχαμε σαν πολιτική θέση την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με έναν φόρο στην περιουσία. Εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια πολιτική θέση. Απλά, στην διαπραγμάτευση που κάναμε τον Αύγουστο του 2015 δεν καταφέραμε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ», σημειώνει.
Αναφερόμενος στο θέμα φοροδιαφυγή/φορολογικοί έλεγχοι κυρίως σε τουριστικές περιοχές ο Τρύφων Αλεξιάδης δηλώνει ότι φέτος με σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλοί έλεγχοι, κλείσιμο καταστημάτων, εντοπισμό μεγάλης φοροδιαφυγής, λαθραίων προϊόντων ενώ παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνουν και περισσότεροι έλεγχοι.
Σε ερώτηση αν η αύξηση της φορολογίας αυξάνει την φοροδιαφυγή, είπε πως «θα πρέπει κάποιος να έχει προβλήματα λειτουργίας του μυαλού του για να πει ότι η αύξηση της φορολογίας είναι θετική στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής» και εξήγησε: «Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δυσκολεύει αυτόν τον αγώνα και πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε μια αποτίμηση, αν για παράδειγμα είναι πιο σημαντικό να στρέφεις τη λειτουργία του υπουργείου Οικονομικών στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, π.χ. στον ΦΠΑ, ή αν πρέπει να κάνεις ενέργειες για να αυξήσεις την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Εμείς αυτή τη στιγμή αναγκαστικά κάνουμε και τα δύο. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε ποιο είναι το πιο σημαντικό». 
Υπογράμμισε δε ότι η αύξηση της φορολογίας δεν είναι μια πολιτική της κυβέρνησης. «Ήταν μία πολιτική αναγκαιότητα που προέκυψε μέσα από τη συμφωνία, την οποία να θυμίσω για μία ακόμη φορά -γιατί κάποιοι το ξεχνούν- ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν ήταν υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, της αύξησης του ΕΝΦΙΑ ή της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, αλλά αναγκάστηκε από τη συμφωνία. «Αν κάποιοι διαφωνούν ας καταθέσουν κάποτε τη διαφορετική πολιτική τους πρότασης και να πουν ότι είναι λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και έπρεπε να κάνουμε αυτό. Ή να πουν είναι λάθος η συμφωνία και έπρεπε να κάνουμε το άλλο. Διότι ακούμε μόνο κριτική και γκρίνια και δεν ακούμε προτάσεις», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης