Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

20.10.16

Τρύφων Αλεξιάδης: Μας ενδιαφέρει να πληρώσουν οι μεγαλοοφειλέτες

Τρύφων Αλεξιάδης: Μας ενδιαφέρει να πληρώσουν οι μεγαλοοφειλέτες

Με τη διαβεβαίωση ότι «η κατεύθυνση από το υπουργείο Οικονομικών είναι να μην υπάρχουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, εξέπεμψε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση εστιάζει το ενδιαφέρον της μόνο στους μεγαλοοφειλέτες.
«Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να εισπράξει από τους μικρο-οφειλέτες του Δημοσίου, που κατέχουν μία πρώτη κατοικία και έχουν συγκεκριμένα φορολογικά χαρακτηριστικά, αλλά να πληρώσουν οι μεγαλοοφειλέτες», είπε ο κ. Αλεξιάδης και χαρακτήρισε «παραφιλολογία» όσα ακούγονται σχετικά με πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Κάλεσε, δε, τα ΜΜΕ, «που κάνουν διαρκώς συνδέσεις από κινητοποιήσεις για πλειστηριασμούς» να κατανοήσουν ότι άλλο είναι το θέμα των μεγαλοφειλετών, που πρέπει να πληρώσουν, και άλλο είναι η συνεχής κριτική προς την κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, δεν είναι δυνατόν να θέλει κανείς να προστατεύεται πρώτη κατοικία αξίας πέντε εκατ. ευρώ, ο ιδιοκτήτης της οποίας έχει μεγάλα εισοδήματα και χρήματα σε θυρίδες αλλά χρωστάει στο Δημόσιο. «Αν και κάποιοι κάνουν κινητοποιήσεις για να προστατεύσουμε μεγαλοοφειλέτες, που χρωστούν 1,5 εκατ., έχουν πέντε διαμερίσματα απούλητα, κρίνονται», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την τροπολογία της ΝΔ, είπε ότι ενώ, ορθώς, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται η ανάγκη αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, στο κείμενο της τροπολογίας δεν υπάρχει η φράση για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Γίνεται λόγος για αναστολή της κατάσχεσης ακινήτων, σημείωσε ο υπουργός και υποστήριξε ότι αν εφαρμοζόταν αυτή η ρύθμιση θα έχανε το Δημόσιο από οφειλέτες του, καθώς θα δέσμευαν οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι άλλοι πιστωτές τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, και το Δημόσιο θα απεμπολούσε τα δικαιώματά του.
Υπέρβαση των στόχων στα έσοδα
Εξάλλου, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επιτροπής Οικονομικών επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2007, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κατέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται υπέρβαση των στόχων στα έσοδα σε όλους τους τομείς και ζήτησε από την αντιπολίτευση να πει σε ποια άλλη περίοδο έχουν γίνει τόσα πολλά ως προς τους ελέγχους για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.
Αναφορικά με τις επιστροφές των φόρων, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι στο εννεάμηνο υπάρχει υπέρβαση στόχου κατά 280 εκατ. ευρώ, ήτοι 14%. Σχετικά με όσα ακούγονται περί έκρηξης των ληξιπρόεθεσμων, μίλησε για «καταστροφολογία και εξήγησε ότι το συνολικό ύψος τους είναι 92,4 δισ. ευρώ και με τον ρυθμό αύξησής της στο πρώτο οκτάμηνο του 2016, είναι 5,1 δισ. ευρώ, ενώ ήταν 6,3 δισ. ευρώ το 2015, 7,2 δισ. το 2014 (τη χρονιά του success story δηλαδή) και στα 5,1 δισ. ευρώ το 2013.
Τέλος ο κ. Αλεξιάδης, έθεσε το ερώτημα γιατί δεν εφαρμόστηκε η υπουργική απόφαση του 2013 για την εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης, παντός είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων, καθώς και στις εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων. «Ποιοί εξυπηρετούνταν;» διερωτήθηκε και αναφέρθηκε, επίσης, στους νόμους του 2012, που προέβλεπαν GPS σε πλωτά μέσα και ιχνηθέτηση υγρών καυσίμων, που δεν εφαρμόστηκαν παρά μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης