Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

6.11.17

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ και την εκπομπή «Απευθείας»

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ και την εκπομπή «Απευθείας»


Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ και την εκπομπή «Απευθείας», στους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη, Νίκο Μερτζάνη και Κώστα Λασκαράτο.

Ο Υφυπουργός τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων:
- Σχετικά με το θέμα του μικρού Αμίρ, τις αυξημένες ροές από την Τουρκία και την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και για κάποια δημοσιεύματα εφημερίδων του εξωτερικού για «κακές» συνθήκες στην Ελλάδα,
«Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας ήταν ο εαυτός του με την κίνηση που έκανε να καλέσει τον Αμίρ και την οικογένειά του στο Μέγαρο Μαξίμου και να του χαρίσει την ελληνική σημαία. Οι Έλληνες στην ιστορική μας διαδρομή ως έθνος, ερχόμαστε πάντα σε επαφή με πολλούς λαούς, με άλλες εθνότητες. Η ιστορία λέει ότι λόγω της πολιτισμική μας επιρροής τους εντάσσαμε στην κοινωνία μας. Πρέπει λοιπόν να μπούμε και στην περίπτωση του προσφυγικού-μεταναστευτικού σε μια τέτοια διαδικασία ένταξης. Δεν έχει σημασία τι εθνικότητα έχει ένα παιδί. Το βασικό είναι ότι είναι παιδί. Και το αναφέρω γιατί σε πολλά παιδιά δεν επιτρέπεται λόγω εθνικότητας, να πάνε στην Ευρώπη με τη διαδικασία της μετεγκατάστασης.
Όσον αφορά την αύξηση των ροών από τα τουρκικά παράλια. Η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε από τις 15 Αυγούστου και έπειτα. Υπάρχει η διάσταση του καλού καιρού, αν και τα νησιά μας είναι τόσο κοντά στην Τουρκία που ο καιρός δεν επηρεάζει τόσο πολύ. Η άλλη διάσταση είναι ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την «κάνουλα» του προσφυγικού-μεταναστευτικού για να επηρεάσει τη σχέση του με την Ευρώπη και τη Γερμανία, κάτι που στο τέλος πληρώνουμε εμείς.
Υπάρχει μια διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας αλλά εμείς οφείλουμε να είμαστε πάντα προσεκτικοί στις σχέσεις μας με τους γείτονες. Η έλευση του κ. Ερντογάν στη χώρα μας είναι ένα πολύ θετικό γεγονός, όπου θα τεθούν όλα αυτά τα ζητήματα.
Όσον αφορά την κριτική που ασκείται στη χώρα μας από δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου, σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό στην Ελλάδα χρηματοδοτείται από δύο πηγές. Η μία περνάει μέσα από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης που διαχειρίζεται τα χρήματα που δίνονται από τα δύο ευρωπαϊκά ταμεία, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF). Αυτά τα χρήματα είναι 540 εκατομμύρια μέχρι το 2020. Από αυτά που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα, έχει απορροφηθεί μέχρι στιγμής το 30%, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες της χώρες της Ευρώπης για αυτό το ζήτημα. Τα υπόλοιπα 500 περίπου εκατομμύρια, δεν δίνονται μέσω της ελληνικής κυβέρνησης. Δίνονται μέσω διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ και ο έλεγχος της διαχείρισης δεν γίνεται από την Ελλάδα.
Όσον αφορά την επιβάρυνση των νησιών από τις αυξημένες ροές, τον τελευταίο καιρό. Το θέμα είναι να δούμε τι επίπτωση έχει η μεγάλη προσέλευση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας, όσον αφορά την τοπική οικονομία και κοινωνία. Στον τουρισμό και την οικονομία δεν ήταν αρνητική. Ο τουρισμός φέτος ήταν διπλάσιος από πέρυσι στα νησιά αυτά και το ίδιο αναμένεται και για του χρόνου.
Σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Η κατάσταση πριν την αύξηση των ροών ήταν διαχειρίσιμη. Τώρα είναι φυσικό να συναντάμε προβλήματα στη στέγαση, στις συνθήκες διαβίωσης και στη σίτισή τους. Εξασφαλίσαμε λοιπόν ξενοδοχεία για να διαμείνουν τους χειμωνιάτικους μήνες ή αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν και κατάλληλα διαμορφωμένα πλοία για ένα ή δυο μήνες.
Όσοι εκ των εισερχομένων, δεν δικαιούνται άσυλο με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, πρέπει να αποχωρούν από την Ελλάδα, είτε με εθελούσια επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους με ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που τους χρηματοδοτεί και με ένα ποσό, είτε πίσω στην Τουρκία. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι όσοι έρχονται δηλώνουν πρόσφυγες. Σύμφωνα με το ελληνικό και το διεθνές δίκαιο θα πρέπει το αίτημα του καθενός να εξεταστεί με διαδικασίες κατά άτομο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης