Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

22.3.18

Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να είμαστε πολύ ευθείς και σαφείς προς την τουρκική πλευρά

Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να είμαστε πολύ ευθείς και σαφείς προς την τουρκική πλευρά


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να τοποθετηθεί με ευθύ και σαφή τρόπο απέναντι στην Τουρκία σχετικά με τις υποχρεώσεις της και κυρίως ως προς τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσει ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου με την Άγκυρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ερώτηση αν πρέπει η ΕΕ να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την Τουρκία ο κ. Τσίπρας, απάντησε: «Νομίζω, πρέπει να προβληματιζόμαστε από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ευθείς και σαφείς ως προς την τουρκική πλευρά, ως προς τις υποχρεώσεις τους και κυρίως ως προς το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου».
Στην αρχή της δήλωσης του ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει στήριξη όλων των κρατών μελών ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες.
«Νομίζω ότι είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Τουλάχιστον πρέπει να πάρουμε κοινές αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον. Χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωζώνη, χρειαζόμαστε έναν ισχυρό και δεσμευτικό κοινωνικό πυλώνα», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Χρειαζόμαστε μια έγκυρη τραπεζική ένωση να μας προστατέψει όλους και φυσικά ιδιαιτέρως σήμερα με αυτές τις πολύ δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση που να είναι ένας ισχυρότατος περιφερειακός και διεθνής παίκτης. Και αυτό συνεπάγεται τη στήριξη όλων των κρατών- μελών ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες. Νομίζω σήμερα θα συζητήσουμε τις υποθέσεις του Σόλσμπερι και της Τουρκίας και πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας».
Σε ερώτηση για την υπόθεση με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορ Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι της Βρετανίας ο πρωθυπουργός απάντησε πως «πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον βρετανικό λαό, αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι ως προς τη διαχείριση αυτού του ζητήματος».

Τη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην υπόθεση με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας στη Σύνοδο του ΕΣΚ
Τη στήριξη της οικογένειας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου τους ενημέρωσε για το ζήτημα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία, λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει να την αντιμετωπίσει με τρόπο προσεκτικό και υπεύθυνο. Με αποφασιστική καταδίκη του γεγονότος χωρίς όμως να φτάνουμε σε ακραία ένταση με Ρωσία, επισήμανε.

Μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για φορολογική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή στην τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Ιδιαίτερα αιχμηρός στο ζήτημα των "φορολογικών παραδείσων" ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς, όπως είπε, πλήττουν την αναγκαία για την Ευρωπαϊκή Ενωση έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης, η οποία είναι θεμελιώδης για τους πολίτες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης τη θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου στις εταιρείες ψηφιακής οικονομίας, με τη παράλληλη θέσπιση νομικού πλαισίου που θα αποτρέπει το transfer pricing και τη φοροαποφυγή.
Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη φορολογικής σύγκλισης των κρατών μελών της Ε.Ε. που θα βάλει τέλος στον φορολογικό ανταγωνισμό που αποτελεί μια από τις αιτίες του κοινωνικού ντάμπιγκ.
Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την ανάγκη να καθοριστεί ο δεσμευτικός χαρακτήρας του Πυλώνα Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων και βρήκε στήριξη από χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Σουηδία.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό για την ελληνική κυβέρνηση δεν κλείνει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, επειδή αποτελεί διαρκή στόχο για την ελληνική πλευρά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης