Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.5.18

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ Α.Β.Υ. ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΤΗΣ ΟΥΑΛΙΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ


9.5.2018



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υψηλότατε, Υψηλοτάτη, σας καλωσορίζω στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης που είναι ιστορική. Γιατί είναι η πρώτη φορά που επισήμως επισκέπτεται την Ελλάδα ο Διάδοχος του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι μια ιστορική στιγμή που πραγματοποιείται ύστερα από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας να είσθε ο επόμενος επικεφαλής της Κοινοπολιτείας. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η επίσκεψή σας προσθέτει έναν πολύ σημαντικό κρίκο σ’αυτή την ‘αλυσίδα φιλίας’, ήδη από την σύσταση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Θυμίζω, Υψηλότατε, ότι από την αρχή του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους και πριν, κατά την διάρκεια της Εθνεγερσίας, οι δεσμοί ανάμεσα στην Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα υπήρξαν στενοί. Ποτέ δεν ξεχνάμε εμείς, οι Έλληνες, τον Λόρδο Βύρωνα, το φιλελληνικό ρεύμα που δημιούργησε ο Λόρδος Βύρων, την ιδεολογία περί κράτους-έθνους που υποστήριξε. Δεν ξεχνάμε ποτέ το Ναυαρίνο, την μεγάλη αλλαγή της Μεγάλης Βρετανίας τότε, που οφείλεται στον Τζωρτζ Κάνινγκ και, βεβαίως, δεν ξεχνάμε, τον Κόδριγκτον, ο οποίος ηγήθηκε αυτής της ναυμαχίας που συνέβαλε τα μέγιστα στην δημιουργία του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους.

Αλλά, εκείνο που μένει περισσότερο σήμερα σε μας, τους Έλληνες, είναι οι κοινοί αγώνες που δώσαμε σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Δώσαμε κοινούς αγώνες για τον Άνθρωπο, την Δημοκρατία, την Ελευθερία. Και σας διαβεβαιώ ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτούς τους αγώνες. Γιατί και οι σημερινοί καιροί είναι δύσκολοι. Οι δύο Χώρες μας μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στον ταραγμένο Πλανήτη. Και γι’αυτό σας είπα και το επαναλαμβάνω - αφού σας καλωσορίσω, Εσάς και την Υψηλοτάτη, για μιαν ακόμη φορά - ότι είναι πολύ σημαντική στιγμή. Όταν μάλιστα είναι γνωστές και οι δικές σας ρίζες, μέσα από τον πατέρα σας. Να είσθε πάντα καλά. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο δείπνο. Εκείνο που θέλω μόνο να επισημάνω είναι ότι και ο καιρός σήμερα, στην Αθήνα, δείχνει πως είσθε πάντα ευπρόσδεκτος. Και νομίζω πως αυτή η επίσκεψη είναι η αρχή και για άλλες επισκέψεις που θα γίνουν στο μέλλον.


ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΑΛΙΑΣ (από ανεπίσημη μετάφραση): Κύριε Πρόεδρε, είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για την επίσκεψή μου, για την εξαιρετικά ευγενική χειρονομία σας και την εξαιρετικά ευγενική υποδοχή σας εδώ. Έχω μόνο θερμά λόγια για να πω και εγώ, όπως και εσείς, για την μακρά σχέση των δύο χωρών μας, η οποία εκτείνεται στην διάρκεια πάρα πολλών χρόνων. Από την άποψη αυτή πρέπει να πω ότι πηγαίνουμε σε πολλά μέρη του κόσμου και συναντούμε πάρα πολλούς Έλληνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Για παράδειγμα, στην Αυστραλία ήρθαμε πρόσφατα σε επαφή με πολλούς Έλληνες. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ιδιωτικά την Ελλάδα πάρα πολλές φορές. Εκτιμώ βαθιά αυτή την επαφή που έχουμε την ευκαιρία να έχουμε αυτή τη φορά. Θυμάμαι ότι συναντηθήκαμε πριν από δύο χρόνια στην Ιερουσαλήμ και ελπίζω και εύχομαι ότι θα μας δοθούν και στο μέλλον πολλές άλλες ευκαιρίες για να ξανασυναντηθούμε.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης