Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

7.6.18

Έ. Αχτσιόγλου: Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες ή εργάτες δεύτερης κατηγορίας

Έ. Αχτσιόγλου: Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες ή εργάτες δεύτερης κατηγορίας


«Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας ή εργάτες δεύτερης κατηγορίας ή αόρατοι εργάτες, διότι είναι για όλους εξ΄ ίσου σημαντική και η προστασία τους και η βοήθειά τους.»
Αυτά τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε δηλώσεις που έκανε απόψε στα Λεχαινά μετά το τέλος της σύσκεψης που έγινε, με σκοπό την λήψη μέτρων για τους αλλοδαπούς εργάτες γης που έχασαν ταξιδιωτικά έγγραφα, ρούχα, χρήματα και προσωπικά αντικείμενα, λόγω της πυρκαγιάς στα καταλύματα που έμεναν στην Νέα Μανωλάδα.
Όπως πρόσθεσε, «αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε το συμβάν της πυρκαγιάς στον καταυλισμό των εργατών γης στην Μανωλάδα, ήλθαμε από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συντονίσουμε τους αρμόδιους φορείς και δούμε τι μπορεί να κάνει το κράτος, ώστε να ανακουφίσει αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πληγεί από την φωτιά.»
Αυτή τη στιγμή, συνέχισε η Έφη Αχτσιόγλου «προσπαθούμε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας σε ότι αφορά τα άμεσα, δηλαδή την άμεση υλική ανακούφιση τους.» Απόψε, όπως είπε η υπουργός Εργασίας, «ο δήμος θα προσπαθήσει, μέσω του κέντρου προσφύγων που έχει, να τους προσφέρει βοήθεια για τις πρώτες τους ανάγκες, δηλαδή κυρίως την τροφή και την ένδυση, ενώ αύριο με την παρέμβαση του τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης θα έχει μία πιο συντονισμένη προσφορά για το σύνολο των ανθρώπων αυτών.»
Σχετικά με το ζήτημα της απώλειας των ταξιδιωτικών εγγράφων που κάηκαν, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι «προσπαθούμε να δούμε μέσα από τις καταστάσεις την ταυτοποίησή τους, προκειμένου οι άνθρωποι που είχαν χαρτιά να επανεκδοθούν πολύ γρήγορα και αυτό όπως πρόσθεσε, «μπορώ να το μεταφέρω και εκ μέρους του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ότι από τη στιγμή που υπήρχαν χαρτιά, αμέσως θα επανεκδοθούν ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι άνθρωποι.»
Ακόμη, ανέφερε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε και με την κείμενη νομοθεσία εξαντλώντας τα περιθώρια που έχουμε, να τους δώσουμε και κάποια οικονομική στήριξη».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα αίτια της φωτιάς η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι «όπως μου ανέφερε η Πυροσβεστική δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.»
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πυροσβεστική υπηρεσία Λεχαινών συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Ιωσήφ Ναμπίλ - Μοράντ, ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Κώστας Κυριακόπουλος, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας ταξίαρχος Κώστας Στεφανόπουλος, εκπρόσωποι φορέων κ.α.
Επίσκεψη Έ. Αχτσιόγλου στην περιοχή όπου κάηκαν τα καταλύματα των αλλοδαπών εργατών γης 
Μετά το τέλος της σύσκεψης στα Λεχαινά, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου πήγε στη Νέα Μανωλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή, όπου κάηκαν τα καταλύματα των αλλοδαπών εργατών γης.
Η υπουργός Εργασίας είδε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και συναντήθηκε με εργάτες γης, τους οποίους ενημέρωσε από κοντά για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με τα μέτρα για τη στήριξη τους, όπως το ζήτημα της επανέκδοσης των χαρτιών τους, την οικονομική ενίσχυση, τη διαμονή τους, τη σίτισή τους κ.α.
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε εδώ όλοι οι φορείς, η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας, η Περιφέρεια, ο δήμος, οι δημόσιες υπηρεσίες, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και η κοινωνία των πολιτών για να δούμε τα άμεσα και ανθρώπινα που χρειάζονται οι εργάτες γης και κυρίως αυτά της αξιοπρέπειας».
Όπως πρόσθεσε «από την επόμενη ημέρα θα διαχειριστούμε πιο οργανωμένα και μακροπρόθεσμα το θέμα, γιατί οι εργάτες γης συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία και είναι μέρος της κοινωνίας μας.»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Ιωσήφ - Ναμπίλ Μοράντ είπε μεταξύ άλλων ότι «η κινητοποίηση που έγινε ήταν άμεση και ο δήμος θα φροντίσει, ώστε οι εργάτες γης να βρουν απόψε στέγη, ενώ θα δοθούν ρούχα και τροφή».
Επίσης, ανέφερε ότι «ο χώρος που καταστράφηκε από την φωτιά θα καθαριστεί, ενώ θα βρεθεί και η κατάλληλη έκταση, ώστε να στηθούν οι σκηνές που θα διαμείνουν οι μετανάστες».
Όσον αφορά στην καταγραφή, είπε ότι «220 άτομα έχουν δηλώσει κατά τη διαδικασία της καταγραφής ότι καταστράφηκαν τα έγγραφά τους και τα χρήματά τους από την φωτιά στα καταλύματα».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης