Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.11.18

Έχουμε χρέος να προστατέψουμε και να αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο

Έχουμε χρέος να προστατέψουμε και να αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο


Ξεκινήσατε την παρέμβασή σας με αναφορά στη δική μου συνέπεια. Θέλω να σας θυμίσω ότι είμαι ίσως ο μόνος πρωθυπουργός με εξαίρεση ίσως τον Γιώργο Παπανδρέου, που δεν έχω αρνηθεί να απαντήσω σε ερώτηση πολιτικών αρχηγών. Σας θυμίζω ότι ο κ. Σαμαράς δεν είχε απαντήσει ποτέ σε ερώτηση πολιτικών αρχηγών, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην εισαγωγή της ομιλίας του, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανομία στα πανεπιστήμια.Υποστηρίζουμε ένα σύστημα, το οποίο θα γεννά άριστους και άξιους, ανεξαρτήτως της ταξικής θέσης του καθενός
«Πολιτεύεστε με ψεύτικα στοιχεία και καταστροφολογία παντού. Από τις τοποθετήσεις σας αποδεικνύετε βαθύ μίσος για τη δημόσια σφαίρα» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ισχυρίζεστε, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ότι επί των ημερών της κυβέρνησής μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια και ότι αυτό έγινε λόγω της επαναφοράς του πανεπιστημιακού ασύλου, για να συμπληρώσει: Πρόκειται για διπλό ψέμα. Πρώτον, γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης τα κρούσματα είναι μειωμένα και δεύτερον, το βασικό σας επιχείρημα ότι ο νόμος απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας είναι ψευδές. Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα. Αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει η αστυνομία, αρκεί να κληθεί, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Για να ψηφοθηρήσετε, δημιουργείτε μια αρνητική εικόνα για τα πανεπιστήμια της χώρας
Πυκνώνουν τα φαινόμενα βίας από την άκρα δεξιά, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, τους δολοφόνους του Φύσσα και τους αυτόκλητους που στάθηκαν μπροστά στην πόρτα του Πολυτεχνείου για να εμποδίσουν αυτούς που αγωνίστηκαν, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανομία στα πανεπιστήμια.
Για να ψηφοθηρήσετε δημιουργείτε μια αρνητική εικόνα για τα πανεπιστήμια της χώρας μας. Η ατζέντα που έχετε επιλέξει να θέτετε κάθε τρεις και λίγο ερωτήσεις για την ανομία και την εγκληματικότητα θα ωφεληθούν πολιτικά αυτοί που ανέδειξαν αυτήν την ατζέντα. Το θέμα ανέδειξαν την περίοδο 2013 και 2014 οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Εμείς δουλεύουμε χωρίς κραυγές για το καλύτερο αποτέλεσμα
Εμείς δουλεύουμε χωρίς κραυγές για το καλύτερο αποτέλεσμα. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που δήλωσε δημοσίως ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας και πως η αντιμετώπιση του είναι κάτι το εξαιρετικά σύνθετο. Γι' αυτό με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας προχωρήσαμε στη μελέτη του προβλήματος, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανομία στα πανεπιστήμια.
Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για "υποκρισία" που αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, σημειώνοντας: "Έχετε στοχοποιήσει τον κ. Παρασκευόπουλο, προκειμένου να αναδείξετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με την παραβατικότητα".
«Το πόρισμα της Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει πολύ σοβαρές προτάσεις τις οποίες και για να διαφωνήσει κανείς πρέπει πρώτα να τις διαβάσει» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ανέφερε: «Εσείς, προφανώς, κύριε Μητσοτάκη, δεν κάνατε ούτε αυτό».
Το πόρισμα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, πρότεινε τη δημιουργία σε κάθε Ππανεπιστήμιο ενός δικτύου ανθρώπων, στο οποίο να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των άμεσα ή έμμεσα υπευθύνων φορέων (Πρυτάνεις, Εισαγγελέας, Αστυνομία, φοιτητές) για να φροντίζει μέσα στη διάρκεια όλης της χρονιάς -και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα- για τα ζητήματα του ασύλου.
Το πόρισμα στάλθηκε στις Συγκλήτους και στις φοιτητικές παρατάξεις μαζί με τις νεολαίες των κομμάτων. Η ΟΝΝΕΔ λίγα λεπτά από τότε που το πήρε πρόλαβε και έστειλε απάντηση που έλεγε ότι είναι φαιδρό. Ο κύριος Μητσοτάκης έβγαλε ένα twit ότι είναι «κατάπτυστο». Αυτός είναι ο διάλογος που λέτε ότι επιδιώκετε;, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Έχουμε χρέος απέναντι σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να προστατέψουμε και να αναβαθμίσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο
"Έχουμε χρέος απέναντι σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να προστατέψουμε και να αναβαθμίσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο" ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανομία στα πανεπιστήμια.
Δεν μπορεί να δυσφημούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο επειδή μας συμφέρει πολιτικά και όταν μάλιστα αυτά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες. Είναι μια ιδεολογική εμμονή για να αναδείξετε το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έχετε όραση επιλεκτική, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, βλέπετε τα περιστατικά έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά για κάποιο λόγο η ματιά σας σταματάει στην είσοδο του κτιρίου. Δεν πάει λίγο παραμέσα. Δεν βλέπετε πως, στο ίδιο το πανεπιστήμιο αυτό, η φοιτητική σας παράταξη συνελήφθη να έχει στήσει μια ολόκληρη φάμπρικα για να κάνει αντιγραφή στις εξετάσεις. Και πριν λίγο καιρό, στην Πάτρα, πάλι η παράταξής σας, η ΔΑΠ, βγήκε και υποστήριξε δημοσίως τους 106 φοιτητές που αντέγραψαν και παρέδωσαν όλοι σχεδόν την ίδια εργασία!.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πόρισμα της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση της διακίνησης των ναρκωτικών, παντού στον κόσμο αλλά και στα Πανεπιστήμια, είναι η συνδυασμένη εφαρμογή πολιτικών κατά της ζήτησης και πολιτικών κατά της προσφοράς, από όλους τους φορείς, για να συμπληρώσει, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση: "Μόνο εσείς σε όλο τον κόσμο πιστεύετε ότι αρκούν οι κατασταλτικές και βίαιες επιχειρήσεις για εξαλειφθεί ως δια μαγείας το φαινόμενο".

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης