Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5.12.19

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η ανακύκλωση, η πράσινη οικονομία, η κυκλική οικονομία αποτελούν μονόδρομο για το μέλλον»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η ανακύκλωση, η πράσινη οικονομία, η κυκλική οικονομία αποτελούν μονόδρομο για το μέλλον»
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η ανακύκλωση, η πράσινη οικονομία, η κυκλική οικονομία δεν αποτελούν τάση ή ρεύμα σκέψης, αλλά μονόδρομο για το μέλλον. Η ανακύκλωση αποτελεί και κοινωνική αναγκαιότητα, όρο ζωής για όλους», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας παραγωγής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης της ENVIPCO στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχικά, αναφέρθηκε σε αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη χρήση του πλαστικού από το 1950, από την οποία προκύπτει ότι μόνο το 9% ανακυκλώθηκε.
«Για την κυβέρνηση μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση η στροφή προς τη βιώσιμη, πράσινη, ανάπτυξη», υπογράμμισε και έδωσε συγχαρητήρια στις εταιρείες για την πρωτοβουλία τους να δημιουργήσουν αυτή τη μονάδα στην Ελλάδα.
«Αποκτούμε ακόμα μια υποδομή για τη δυναμική εξάπλωση της ανακύκλωσης και μια θέση ως κομβικός παράγοντας στην πράσινη καινοτομία», ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό το εργοστάσιο δεν απευθύνεται μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά θα καλύψει τις ανάγκες όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
«Είμαι σίγουρος ότι είναι επιλογή που θα δικαιωθεί αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι υποψήφιοι επενδυτές μόνο οφέλη έχουν πια να προσδοκούν από τη χώρα μας», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι και η Ελλάδα θα έχει πολλαπλάσιο όφελος.
Συγκεκριμένα, είπε ότι αυτή η επένδυση, που φτάνει κοντά στα 10 εκατ. δολάρια, θα δημιουργήσει τώρα 60 και μέσα σε μια πενταετία 230 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα επιφέρει και πολλά άυλα οφέλη.
Είπε ότι όλα αυτά δεν ήταν ούτε αυτονόητα ούτε εύκολα, αλλά αποτέλεσμα αθόρυβης και συστηματικής δουλειάς της κυβέρνησης «για να καταστήσει την Ελλάδα και πάλι προνομιακό επενδυτικό προορισμό».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «μέσα σε 4 μήνες έγιναν όσα δεν είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα για να γίνει αυτή η επένδυση πραγματικότητα».
Εξήγησε, δε, ότι χρειάζονται μία σειρά πολιτικών σε υψηλό επίπεδο, όπως η μείωση της φορολογίας, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η δημιουργία θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος.
Ανέφερε ότι οι επενδύσεις αποδίδουν συνδυαστικά με τον επενδυτικό νόμο και με το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα γίνει νόμος του κράτους αύριο.
«Κάνουμε πράξη αυτά που έχουμε πει. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων», υπογράμμισε, ενώ τόνισε πως στον 21ο αιώνα η ανάπτυξη ή θα είναι πράσινη ή δεν θα υπάρχει καθόλου.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην απελευθέρωση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα παρουσιαστεί ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων μέχρι το 2030, απολύτως εναρμονισμένο με τις επιταγές της κυκλικής οικονομίας.
«Και οι ΟΤΑ αποδεσμεύονται από την ασφυκτική εποπτεία του κράτους και μπορούν και στην αποκομιδή των απορριμμάτων να κάνουν ότι είναι σωστό και οικονομικό για τους δημότες τους. Προσοχή, όμως. Από εδώ και στο εξής, στους δημάρχους μας θα θέσουμε φιλόδοξους στόχους για την ανακύκλωση και ένα μέρος της κρατικής χρηματοδότησης θα συνδέεται με τις επιδόσεις στην ανακύκλωση», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του που τα πρώτα 100 μηχανήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης θα τοποθετηθούν πολύ σύντομα στους 5 Δήμους, της Καλλιθέας, της Ν. Σμύρνης, των Ιωαννίνων, του Ναυπλίου και της Άνδρου.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η διαλογή των υλικών θα γίνεται στην πηγή σε τρία ρεύματα, πλαστικό, μέταλλο και γυαλί, ενώ θα υπάρχει και οικονομικό αντίτιμο ως κίνητρο επιβράβευσης.
«Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στη νέα γενιά», συνέχισε και, απευθυνόμενος στα παιδιά του 11ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά που ήταν εκεί, τόνισε πως από εκείνα περνάει η αλλαγή στη συμπεριφορά των νοικοκυριών. «Εσείς πρέπει να εκπαιδεύσετε τους γονείς σας ότι η ανακύκλωση δεν είναι επιλογή αλλά μονόδρομος», υπογράμμισε.
Πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού μεταδόθηκε βίντεο με το εξής μήνυμα του καλαθοσφαιριστή και πρεσβευτή της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, Γιάννη Αντετοκούμπο: «Είναι ιδιαίτερη χαρά μου που τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα ανακύκλωσης που χρησιμοποιεί το εθνικό συλλογικό σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, είναι εξοπλισμός αμερικάνικης τεχνολογίας. Ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ δεν έχουν μόνο το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο αλλά και τον καλύτερο εξοπλισμό ανακύκλωσης στον κόσμο. Τώρα, πλέον, είμαι πιο ικανοποιημένος γιατί δημιουργήθηκε στην Ελλάδα η πρώτη μονάδα παραγωγής μηχανημάτων ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας εκτός των συνόρων της Αμερικής, καθιστώντας την Ελλάδα κεντρικό κόμβο για όλη την Ευρώπη. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στην Ελλάδα μας πραγματοποιήθηκε η επένδυση ώστε να κατασκευάζονται μηχανήματα ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας για μεταλλικές, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες, συμβάλλοντας ενεργά στην κυκλική οικονομία, με τεχνολογία αιχμής και όραμα για ένα καλύτερο περιβάλλον. Η ανακύκλωση είναι μια παγκόσμια προτεραιότητα και στον αγώνα αυτό είμαστε όλοι μια ομάδα. Γιατί η ανακύκλωση είναι υπόθεση όλων μας. Ας αφήσουμε στις επόμενες γενιές τον πλανήτη μας σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που τον παραλάβαμε».
«Η κλιματική αλλαγή εκδηλώνεται όλο και περισσότερο παγκοσμίως και τέτοιες προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος και διαφύλαξης των φυσικών πόρων έχουν σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπως και στις ΗΠΑ», είπε, από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, και εξήρε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την εξάλειψη του λιγνίτη ως μέσο ενέργειας μέχρι το 2028 και την αφοσίωσή του στο σκοπό της κατάργησης της μιας χρήσης πλαστικών μέχρι το 2021.
«Αυτό είναι το πρώτο εργοστάσιο της ENVIPCO, το οποίο θεμελιώνεται εκτός των ΗΠΑ. Ο σκοπός είναι να γίνει ανακύκλωση, να τοποθετηθούν οι ευρωπαϊκές αγορές και να γίνει η Ελλάδα κόμβος για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη», ανέφερε εξηγώντας πως τα μηχανήματα της ENVIPCO θα κάνουν πολύ εύκολη για το κοινό τη διαδικασία για να ανακυκλώνει και να εξαργυρώνει το αντίτιμο.
«Ως κάτοικος των Αθηνών, στηρίζω τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του να διατηρήσουν τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και την περιβαλλοντική κληρονομιά. Εμείς στην πρεσβεία αδημονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και να δούμε περισσότερα μηχανήματα της ENVIPCO να εγκαθίστανται στη χώρα και να αξιοποιηθούν αυτές οι πρακτικές και από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», πρόσθεσε ο κ. Πάιατ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης