Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16.12.19

O χαιρετισμός του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στην επετειακή εκδήλωση της Super League για τα «60 χρόνια Α΄ Εθνικής».

O χαιρετισμός του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στην επετειακή εκδήλωση της Super League για τα «60 χρόνια Α΄ Εθνικής».


«Κύριε Πρόεδρε της ΕΠΟ,
Κύριε Πρόεδρε της Super League 1,
Κυρίες και Κύριοι,

Την αγάπη για το ποδόσφαιρο μού την εμφύσησε ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου, όταν μικρό με πήγαινε στο Γεντί Κουλέ και μαζί παρακολουθούσαμε τους αγώνες του ΟΦΗ.
Από τον πατέρα στον γιο, από τον συγγενή στον πιτσιρικά, η Ελλάδα στα γήπεδα αναστέναζε και αναστενάζει, αγκαλιάζοντας το δημοφιλέστερο άθλημα, παγκοσμίως.

Η επέτειος, λοιπόν, των 60 ετών από την καθιέρωση της ενιαίας Α’ Εθνικής και της τελικής οργάνωσης και διεξαγωγής του πρωταθλήματος, ξεπερνάει τα στενά ποδοσφαιρικά όρια. Σ’ αυτές τις έξι δεκαετίες καταγράφεται και προβάλλεται η πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ιστορία της χώρας.

«Τις Κυριακές από νωρίς στα καφενεία κι ύστερα γήπεδο», για τους «ήρωες της μπάλας». Από το τσιμέντο -για να τους θαυμάζουμε- περάσαμε στα καθίσματα, από ασπρόμαυροι -στις φωτογραφικές αναπαραστάσεις- έγιναν έγχρωμοι, από το τρανζιστοράκι στο αυτί -και τις εικόνες της φαντασίας μας- γέμισαν σιγά σιγά τις οθόνες της τηλεόρασης. Παρέμειναν,ωστόσο, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Η εξέλιξη έκανε τα γήπεδα πιο σύγχρονα, οι επενδύσεις σε υποδομές έδωσαν πιο επιστημονική χροιά στις προπονήσεις και στο παραγόμενο θέαμα, ο ερασιτεχνισμός έγινε επαγγελματισμός πριν από 40 χρόνια, αλλά κάπου στο δρόμο χάσαμε το βασικότερο συστατικό: Τη συνύπαρξη στο γήπεδο. Την ψυχαγωγία, που θυσιάστηκε στο βωμό της νίκης, πάση θυσία…

Για αυτή τη συνύπαρξη στις εξέδρες, για την επιστροφή των πολλών στα γήπεδα, για τους μπόμπιρες που πρέπει να «βαφτιστούν» στην κερκίδα κρατώντας το χέρι του πατέρα τους, για τις γυναίκες και τις οικογένειες, προσπαθούμε εδώ και μήνες. Από την ημέρα που ο πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μου ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού.

Μόλις πριν από μερικές ώρες ολοκληρώσαμε με τον κ. Λυσάνδρου και την αντιπροσωπεία των ΠΑΕ της SuperLeague, την 2η σχετική συνάντηση. Για τις δικές σας προτάσεις, για το σχέδιο που προτείνετε ώστε επιτέλους να λειτουργήσουν νόμιμα και οργανωμένα οι Λέσχες Φιλάθλων και παράλληλα να λυθεί με συγκεκριμένα μέτρα το ζήτημα της μετακίνησης και παρουσίας φιλοξενούμενων οπαδών σε κάθε έδρα, σε κάθε γήπεδο.

Η πρόθεση είναι δεδομένη και το αποτέλεσμα αδιαπραγμάτευτο. Δημιουργούμε τις συνθήκες για να επιστρέψουμε στο αυτονόητο: Στο δικαίωμα παρουσίας του καθενός παντού, σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα. Με πλέγμα δράσεων ενάντια στη βία:
Με στοχευμένα μέτρα που ψηφίστηκαν προ μηνός.
Με επόμενα που θα ενσωματωθούν στο αθλητικό νομοσχέδιο,το οποίο ετοιμάζεται.
Με καμπάνια ευαισθητοποίησης, η οποία σύντομα θα δει το φως της δημοσιότητας.
Με πλάνο επιμόρφωσης στα σχολεία όλης της Ελλάδας.
Με αγαστή συνεργασία των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών, των FIFA/UEFA, που μας προσφέρουν τούς πλέον ειδικούς τους για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων (βίας, ασφάλειας στα γήπεδα και ακεραιότητας αγώνων), συστήνοντας μαζί μας την Steering Committee, την συμβουλευτική Επιτροπή για όλα αυτά τα θεσμικά ζητήματα.

Επιπλέον, ικανοποιήσαμε ένα πάγιο και δίκαιο αίτημά σας, με τη μείωση της υπέρογκης φορολογίας των συμβολαίων, που καθιστούσε το πρωτάθλημά μας ακόμα λιγότερο ανταγωνιστικό σε σχέση με τα προηγμένα.
Ας γίνει αυτός ο εξορθολογισμός της φορολογίας αφετηρία για ακόμη περισσότερες επενδύσεις, για ακόμα περισσότερους «ήρωες των γηπέδων».

Κυρίες και κύριοι,
η περαιτέρω ανάπτυξη του πρωταθλήματος, η οποία είναι αδήριτη ανάγκη, εξαρτάται από τον βαθμό συνεργασίας μας. Από το πώς θα προσθέτετε, συνεχώς, υπεραξία στο «προϊόν». Από τη συνεννόηση για την αύξηση κάθε δείκτη που έχει να κάνει με το ελληνικό ποιοτικό ποδόσφαιρο.

Εύχομαι η 7η δεκαετία για το ποδόσφαιρο, που μόλις ξεκινά, να αποδειχτεί η παραγωγικότερη. Η πιο «χρυσή» από τις «χρυσές» χωρίς επιτήρηση και εμπειρογνώμονες.
Μπορούμε και μόνοι μας, αρκεί να πιστέψουμε σε ένα όραμα και να γίνει προτεραιότητα όλων μας. Να επενδύσουμε στο καλό ποδόσφαιρο και στη νίκη που θα έρχεται στον αγωνιστικό χώρο.
Σας ευχαριστώ πολύ.»

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης