Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

27.6.20

Κ. Μητσοτάκης: Όταν βρεθεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό, να γίνει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό

Την διανομή του εμβολίου κατά του κορονοϊού όταν αυτό αναπτυχθεί, σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς να εργαλειοποιηθεί στο όνομα του κέρδους, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της νέας συνόδου για τη διεθνή πρωτοβουλία Coronavirus Global Response, που διοργανώθηκε με τη συνδρομή της οργάνωσης Global Citizen. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19, θα πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, και ανέφερε συγκεκριμένα:

"Όταν η επιστήμη κάνει το έργο της θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, προκειμένου το εμβόλιο να γίνει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό κι όχι απλώς ένα μέσο για να υπάρξει κέρδος. Το εμβόλιο πρέπει να φτάσει σε όλες τις γωνιές του κόσμου και να είναι προσβάσιμο σε όλους". Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι όταν η απειλή αφορά ολόκληρο τον κόσμο, η αντιμετώπισή της πρέπει επίσης να είναι παγκόσμια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας από την Ελλάδα, που επέτρεψε τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα: "Η κυβέρνηση, επιστήμονες και πολίτες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δώσουμε αυτή τη μάχη και να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών μας. Και μετά από τρεις μήνες έχουμε αναδειχθεί νικητές. Η κοινωνία και η οικονομία μας επιστρέφουν στους κανονικούς ρυθμούς τους" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την ελπίδα ότι η θεραπεία και το εμβόλιο εναντίον της Covid-19 θα αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον. Επομένως, συμμετέχουμε ενεργά στην παγκόσμια σύνοδο για το εμβόλιο για την Covid-19".

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα - όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης - έχει συνεισφέρει 3 εκατομμύρια ευρώ στην εκστρατεία του Coronavirus Global Response, η οποία έχει ως στόχο την ισότιμη πρόσβαση στη διάγνωση και θεραπεία του νέου κορονοϊού, αλλά και την ανάπτυξη εμβολίου που θα διατίθεται σε όλους, σε προσιτή τιμή. 

Μέχρι σήμερα η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε συγκεντρώσει 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ, χάρη στη συμμετοχή δεκάδων χωρών, θεσμών και οργανισμών.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης