5.5.09
ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ κ. TARJA HALONEN
ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ
Φινλανδία, 5 Μαΐου 2009
Εξοχώτατη Κυρία Πρόεδρε
Επιθυμώ να σας εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου για την υποδοχή και τη φιλοξενία που επιφυλάξατε σε εμένα, στη σύζυγό μου και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στην όμορφη χώρα σας και κοντά στον φίλο λαό της Φινλανδίας.
Κυρία Πρόεδρε,
Οι δύο χώρες μας βρίσκονται στις δύο άκρες της Ευρώπης, όμως, οι δεσμοί μεταξύ τους είναι πολλοί και ουσιαστικοί. Οι σκληροί αγώνες για τη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας και της ανεξαρτησίας, η συμβίωση με τη θάλασσα, η αγάπη για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία, η προσήλωση στις αρχές της δημοκρατίας αλλά και η κοινή πορεία τους ως μέλη της ίδιας ευρωπαϊκής οικογένειας, καθώς και το κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεφυρώνουν την γεωγραφική απόσταση που τις χωρίζει.
Οι οικονομικές και πολιτιστικές επαφές μας υπάρχουν ήδη από τους βυζαντινούς χρόνους, όταν έλληνες μοναχοί και έμποροι έφθασαν στην Καρελία. Η εδραίωση, τον 14ο αιώνα, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Καρελίας με το σημαντικό και αξιομνημόνευτο έργο που επιτέλεσε στους αιώνες που ακολούθησαν, συνέβαλε αναμφίβολα στην προσέγγιση των δύο λαών.
Σήμερα η Ορθόδοξος Αρχιεπισκοπή Φινλανδίας με τους άξιους εκπροσώπους της και υπό την σοφή καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, συνεχίζει την ίδια παράδοση φέρνοντας πιο κοντά τους λαούς μας.
Η ελληνομάθεια και η αγάπη των Φιλανδών ποιητών, των ανθρώπων του πνεύματος και της διανόησης, αλλά και των απλών πολιτών για τα ελληνικά γράμματα έχουν εδραιώσει μια παράδοση φιλελληνισμού στη χώρα σας. Οι πανεπιστημιακές έδρες Ελληνικών και κλασικών σπουδών, οι διαπρεπείς ελληνιστές καθηγητές και διανοούμενοι, αλλά και οι 25 σύνδεσμοι «Φινλανδο-Ελληνικής Φιλίας», συμβάλλουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην σύσφιγξη των πολιτιστικών μας σχέσεων. Θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα τους Προέδρους και τα μέλη των Συνδέσμων για το έργο που επιτελούν, ειδικότερα δε να εκφράσω την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο και πρώην Πρέσβυ της Φινλανδίας στην Ελλάδα κ. Ole Norrback, αλλά και τα μέλη της Φινλανδικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η γενναία υποστήριξή τους στην προσπάθεια για την επιστροφή του ανεκτίμητου αυτού πολιτιστικού θησαυρού της χώρας μου συγκινεί κάθε έλληνα.
Σαν αθλητής του άλματος επί κοντώ και του βόλεϊ θέλω να σας συγχαρώ για την διαχρονική παρουσία της χώρας σας στον παγκόσμιο αθλητισμό και για τις υψηλές αποδόσεις των αθλητών σας, αποδόσεις που συνδυάζονται με το ήθος που αρμόζει στον αθλητισμό.
Την παράδοση στoν εμπλουτισμό των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενισχύει σημαντικά το Φινλανδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Στα εικοσιπέντε χρόνια λειτουργίας του έχει αναπτύξει πλούσια δράση για τη μελέτη της ελληνικής αρχαιολογίας και την έρευνα του ελληνικού πολιτισμού.
Στη φιλία και την αλληλοκατανόηση των δύο λαών συμβάλουν και οι εκατοντάδες χιλιάδες των Φινλανδών επισκεπτών στην Ελλάδα κάθε χρόνο, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των Ελλήνων τουριστών που έρχονται να γνωρίσουν από κοντά τη όμορφη αυτή χώρα και τον πολιτισμό της.
Κυρία Πρόεδρε,
Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες όσον αφορά τη διεθνή ασφάλεια, τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα, την οικονομική ανάπτυξη, τις περιβαλλοντικές μεταβολές. Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η βιώσιμη ανάπτυξη, έχουν φέρει τη διεθνή κοινότητα αντιμέτωπη με πολύ ουσιαστικές προκλήσεις. Η παγκόσμια κοινότητα βιώνει σήμερα μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Μια κρίση που οφείλεται στην θεοποίηση της αγοράς, στον πλημμελή έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ελπίζω ότι η οδύνη που προξενεί σε πολλούς ανθρώπους η σημερινή κατάσταση θα συντελέσει, ώστε να αναλύσουμε όλοι το δίδαγμα για οικονομικές πολιτικές και πολιτικές ανάπτυξης που θα έχουν στο κέντρο τον άνθρωπο και το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον.
Στηριζόμενοι στη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού της διεθνούς έννομης τάξης, υπερασπιζόμαστε την παγκόσμια ειρήνη, την τήρηση των κανόνων διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πνεύμα αυτό, η Ελληνική Προεδρία στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, από τον Ιανουάριο του 2009, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εδραίωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, συνεχίζοντας το έργο που με επιτυχία φέρατε εις πέρας τον προηγούμενο χρόνο, στη διάρκεια της δικής σας Προεδρίας.
Κυρία Πρόεδρε,
Θεωρώ ανεπίτρεπτο να συνεχίζεται και σήμερα στην Κύπρο, χώρα–μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στρατιωτική κατοχή και μάλιστα από χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Να υπάρχει ακόμα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Λευκωσία, χωρισμένη από τείχη.
Το Kυπριακό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και απαιτεί λύση σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Κυρία Πρόεδρε,
Στις άριστες διμερείς μας σχέσεις, πολλά ασφαλώς συνεισφέρει η ευρεία συνεργασία των χωρών μας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων. Εν τούτοις, τα περιθώρια που υπάρχουν για την περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση της συνεργασίας και σε νέους τομείς, αμοιβαία επωφελείς, είναι πολλά και μεγάλα.
Στο πλαίσιο αυτό, το διμερές επιχειρηματικό συνέδριο που πραγματοποιείται αύριο, προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στους επιχειρηματίες των χωρών μας να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην κατεύθυνση μιας εντατικότερης και αμοιβαία επωφελούς εμπορικο-οικονομικής συνεργασίας.
Με την πεποίθηση ότι οι διμερείς μας σχέσεις θα ενισχυθούν και θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το στέρεο υπόβαθρο είναι οι ισχυροί δεσμοί φιλίας των δύο λαών μας, εγώ και η σύζυγό μου, υψώνουμε το ποτήρι μας ευχόμενοι σε εσάς και στον σύζυγό σας, Dr. Arajarvi, υγεία και ευτυχία, και στο φίλο λαό της Φινλανδίας κάθε πρόοδο και ευημερία.
Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης
Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης