Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.12.09

Παραδόθηκε η Ετήσια Έκθεση της Ε.Σ.Α.μεΑ. στον Πρόεδρο της Βουλής

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2009

Τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη και του παρέδωσε την Ετήσια Έκθεση της Συνομοσπονδίας για το έτος 2009, η οποία ήταν και σε ψηφιακή μορφή (στικ).



Σημειώνεται ότι η 3η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ως Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία το 1996.

Στην Ετήσια Έκθεση, εκτός από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας για τα άτομα με αναπηρία, περιλαμβάνεται και η πρόταση της Συνομοσπονδίας για τη θέσπιση Εθνικού Προγράμματος Δημόσιων Πολιτικών για την Αναπηρία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κατά τη συνάντηση, θεώρησε χρήσιμη τη συζήτηση της Έκθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν επί προεδρίας κ. Απόστολου Κακλαμάνη, ενώ διαβεβαίωσε τη Συνομοσπονδία ότι θα μεταφέρει στον Πρωθυπουργό το αίτημα για σύγκληση, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, του Υπουργικού Συμβουλίου για τα ζητήματα των αναπήρων.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης η Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Βέρα Νικολαΐδου (Κ.Κ.Ε.), ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Βασίλης Οικονόμου (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιώργος Κοντογιάννης (Ν.Δ.) και κυρία Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη (ΛΑ.Ο.Σ.), καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.Σ.Α.μεΑ.



Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ.: «Διεκδικούμε το αυτονόητο»



Παραδίδοντας την Έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Βαρδακαστάνης επεσήμανε ότι «τα άτομα με αναπηρία είναι μια από τις ομάδες του πληθυσμού που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και άνιση μεταχείριση ακόμα και σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας, πόσο μάλλον σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

«Εμείς λέμε -τόνισε χαρακτηριστικά- ότι αν σε πολλά πράγματα η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα, στις πολιτικές για την αναπηρία πρέπει να αλλάξει βιβλίο, καθώς πραγματικά η κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, είναι δραματική».

Ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι στην Ετήσια Έκθεση περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής, για το πώς η ελληνική πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της αναπηρίας και ζήτησε από τον κ. Πετσάλνικο η Βουλή να υποστηρίξει θερμά αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να λάβει σάρκα και οστά ένα τέτοιο Εθνικό Πρόγραμμα. Όπως τόνισε, έχουν ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία ώστε να πάρει τη μορφή Σχεδίου Νόμου.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι «εμείς που εκπροσωπούμε το 10% του ελληνικού λαού, δικαιούμαστε μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα βάλει μετρήσιμους στόχους και θα χαράξει πολιτικές για μια νέα πορεία της χώρας με στόχο να έχουμε το καινούργιο, το δίκαιο και το ισότιμο». Και κατέληξε: «Νομίζω ότι διεκδικούμε το αυτονόητο, αλλά σε αυτή τη χώρα, κ. Πρόεδρε, δυστυχώς κυνηγούμε το αυτονόητο. Έτσι, πρέπει να συνδυάζουμε πάντα το όνειρο για μια Ελλάδα της ισοτιμίας με το αυτονόητο για μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης».



Πρόεδρος Βουλής: «Καθημερινή η προσπάθειά μας»



Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος επισήμανε ότι: «η προσπάθειά μας γι’ αυτή την κοινωνική ομάδα πρέπει να είναι καθημερινή. Δεν αρκεί μόνο μια μέρα το χρόνο, πανηγυρικά, να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, αλλά να δραστηριοποιούμαστε κάθε μέρα».

Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ότι «ως Κοινοβούλιο θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε οι πολιτικές αυτές να πάρουν σάρκα και οστά».

Ο κ. Πετσάλνικος υπενθύμισε τις προσπάθειες και τα σημαντικά βήματα που έγιναν στο παρελθόν, όπως το θεσμικό πλαίσιο για την ειδική αγωγή, που θεσμοθετήθηκε το 2000-2001, τις από κοινού πρωτοποριακές πρωτοβουλίες με τους ηχητικούς σηματοδότες των δρόμων για άτομα με προβλήματα στην όραση, που τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και το ‘‘λευκό ταξί’’ για τη μετακίνηση των ανθρώπων με αναπηρία.

«Λυπάμαι -είπε ο κ. Πετσάλνικος- γιατί βλέπω ότι αυτές οι πρωτοβουλίες, στα χρόνια που ακολούθησαν, εγκαταλείφθηκαν». Και πρόσθεσε: «Το λέω αυτό για να ξαναγυρίσω στην αρχική μου διαπίστωση ότι δεν αρκεί μόνο να παίρνουμε αποφάσεις ούτε να θεσπίζουμε θεσμικά πλαίσια, αλλά κυρίως καθημερινά να τα κάνουμε πράξη».

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «το επίπεδο ανάπτυξης μιας κοινωνίας και μιας χώρας δεν εξαρτάται μόνο από τις σύγχρονες υποδομές που δημιουργούμε -αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, σύγχρονα αεροδρόμια- ή άλλες εγκαταστάσεις που αναβαθμίζουν γενικώς την ποιότητα λειτουργίας μιας κοινωνίας. Δεν εξαρτάται το επίπεδο ανάπτυξης μιας χώρας και μιας κοινωνίας μόνο από το επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος, αλλά κυρίως αποδεικνύεται από τον τρόπο με τον οποίο επιλύει προβλήματα ειδικών κατηγοριών πολιτών, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία.

Θέλω να πιστεύω, τόνισε, ότι χωρίς άλλες καθυστερήσεις θα επιτύχουμε και στην Ελλάδα να παραμερίσουμε όλα τα εμπόδια που υπάρχουν -και υπάρχουν πολλά ακόμη- στην πλήρη, ουσιαστική, καθημερινή, χωρίς καμία διάκριση ενσωμάτωση στο καθημερινό γίγνεσθαι σε όλα τα επίπεδα, και της οικονομικής δραστηριότητας και της εκπαίδευσης και της καθημερινότητας, των συμπολιτών μας με αυτά τα προβλήματα. Τότε θα μπορούμε να διαπιστώνουμε ότι πράγματι είμαστε μια αναπτυγμένη χώρα».

Διαβεβαίωσε καταλήγοντας ότι «ως Βουλή θα κινηθούμε με πολύ ενεργούς ρυθμούς, και εκφράζω όλες τις πολιτικές πτέρυγες, όλα τα κόμματα όταν λέω ότι θα δουλέψουμε ακόμα πιο συστηματικά και πιο αποφασιστικά προς τις κατευθύνσεις αυτές σε στενή συνεργασία μαζί σας».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης