Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.12.09

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα το μεσημέρι τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.Θεόδωρο Β΄, τον οποίο συνόδευε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ.ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄: Κύριε Πρόεδρε, εκεί που μένω τώρα, στο Πατριαρχικό Μέγαρο, είναι το κτίριο που έκτισε ο Αβέρωφ. Και έτσι παίρνω δύναμη, χτες εγκαινιάσαμε, βάλαμε μια μεγάλη πινακίδα μαρμάρινη με το όνομά σας και το όνομα του μεγάλου σας φίλου του Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος σας αγαπάει προσωπικά. Όταν αναφέρω το όνομά σας μου λέει ‘είναι αδελφός μου’.





ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι αλήθεια αυτό.



ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Και έτσι βάλαμε μία μαρμάρινη πλάκα για να υπενθυμίζει τα εγκαίνια και τώρα ετοιμάζουμε το Μουσείο από την εποχή των Πτολεμαίων, για να φύγω μετά πάλι, κύριε Πρόεδρε, για τις περιοδείες σε ολόκληρη την Αφρική. Είναι 54 χώρες, από τις οποίες ήδη έχουμε ιεραποστολές στις 49.



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι πολύ μεγάλο και σπουδαίο έργο. Και έχω μια αδυναμία στην Αφρική. Πρώτα απ’όλα γιατί φιλοξενεί πάρα πολλούς Έλληνες και αρκετούς Ηπειρώτες. Και βέβαια, οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν σχεδόν ξυπόλητοι από τα χωριά τους και πήγαν στη φιλόξενη γη της Αφρικής, και δημιούργησαν και δημιουργήθηκαν και λεφτά έκαναν και ευεργέτες έγιναν.



ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Τα πάντα στην Αλεξάνδρεια μιλούν για τους ευεργέτες από την Ήπειρο, κύριε Πρόεδρε, αλλά και οι Πρόεδροι όλων των αφρικανικών χωρών που συναντώ με πολλή αγάπη εκφράζονται όταν ακούν τη λέξη ‘Ελλάδα’ και μάλιστα μερικοί εξ αυτών γνωρίζουν και μερικά ελληνικά.

Αλλά, κυρίως Πρόεδρέ μου, ο καλός και μεγάλος φίλος σας Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ που είστε προσωπικοί φίλοι, ό,τι του ζητάμε πάντοτε με όλη του την αγάπη είναι πρόθυμος να το κάνει. Το μεγαλύτερο δώρο είναι που μου επέτρεψε να κάνω τη Σχολή μου στην Αλεξάνδρεια για τα παιδιά της Αφρικής. Μετά από 470 χρόνια ξανάνοιξε η Σχολή, ετοιμάζουμε τα παιδιά με μαθήματα ιατρικής και γεωπονικής, ώστε επιστρέφοντας στις χώρες τους να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πεινούν και διψούν.



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι πρωτοποριακή η δουλειά που κάνετε και είστε μπροστά από όλες τις Εκκλησίες. Είναι πολύ σπουδαίος ο αγώνας σας. Και επειδή και σαν υπουργός των Εξωτερικών έκανα μία μεγάλη περιοδεία στην Αφρική, το είδα.



ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Υπήρξατε πρότυπο, ανοίξατε παράθυρο προς τη Μέση Ανατολή και το θυμάται ο κόσμος. Εσείς, σαν υπουργός των Εξωτερικών και ο Ανδρέας Παπανδρέου σαν Πρωθυπουργός. Δεν θα το ξεχάσουν ποτέ. Και είναι άνθρωποι που εκτιμούν και νοιώθουν την ευγνωμοσύνη.







Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρο Β΄ τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος.



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας το απονέμω σαν ένδειξη της μεγάλης εκτίμησης και της αγάπης για το πρόσωπό σας και για το έργο σας.



Τέλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.



ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Είναι ο απόστολος που ήρθε για να κηρύξει την αγάπη στην Αλεξάνδρεια και μετά σε όλη την Αφρική. Και να το θεωρείτε σαν ευλογία σε σας και την οικογένειά σας.



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης