Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.12.09

"Οι εγκληματικές πολιτικές της ΝΔ μας έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή δύσκολη θέση. H ΝΔ εξέθεσε την Ελλάδα και την παρέδωσε με μειωμένη εθνική κυριαρχία. Tα ίδια έγιναν και το 1993, αν και λιγότερο δραματικά τότε", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στη διάρκεια της σημερινής ανοιχτής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με συγχωρείτε για την καθυστέρηση, αλλά είχαμε κάποιες εξελίξεις, στις οποίες βεβαίως και θα αναφερθώ.

Η Κυβέρνησή μας, από τις πρώτες κιόλας μέρες, έχει θέσει ως ύψιστο καθήκον να ξαναφέρει την ελπίδα και να κλείσει τα μέτωπα της αναξιοπιστίας, αλλά και της έλλειψης εμπιστοσύνης που είχε ο Έλληνας πολίτης απέναντι στην Πολιτεία, στην ίδια του την πατρίδα.



Είναι σε όλους μας συνείδηση πια, ότι η πατρίδα μας δυστυχώς βρίσκεται στην εντατική. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, θέλω να επαναλάβω στον Ελληνικό λαό ότι, η διαπίστωση των μεγάλων προβλημάτων που παραλάβαμε, που βλέπουμε, που ζούμε καθημερινά, μας ατσαλώνει ακόμη περισσότερο.

Αν η προηγούμενη Κυβέρνηση εγκατέλειψε αμαχητί τη μάχη με τα προβλήματα της χώρας, εάν με τις πολιτικές της δημιούργησε τεράστιο βάρος αναξιοπιστίας, εμείς δεν φυγομαχούμε και είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε πίσω. Εμείς αναμετρώμαστε με τα προβλήματα και θα κατακτήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη και στην Ελλάδα και διεθνώς.

Είμαστε κάθε μέρα και πιο σίγουροι για την πορεία των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών που χρειάζεται η πατρίδα μας. Κλείνουμε τα μέτωπα της αναξιοπιστίας και ανοίγουμε μέτωπα με την αδιαφάνεια, τη διαφθορά, τα παρασιτικά συμφέροντα, την ανομία και την αδικία.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν αντιστάσεις στα βήματά μας, όμως αυτές τις ανατροπές, αυτές που ζήτησε να κάνουμε μαζί ο Ελληνικός λαός, με την ψήφο του, αυτές προχωρούμε και κάνουμε.

Προχωρούμε, για να κλείσουμε πληγές, να νοικοκυρέψουμε το κράτος, να ανατάξουμε την οικονομία, να ανοίξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης. Ακόμη περισσότερο, να δημιουργήσουμε ξανά την αίσθηση εμπιστοσύνης, σιγουριάς, ευνομίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας, στη χώρα μας και διεθνώς.

Για το λόγο αυτό, τις τελευταίες μέρες, κάνουμε ακριβώς μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια, για να διασφαλίσουμε την προστασία του πολίτη και των δικαιωμάτων του. Να προστατέψουμε το δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφράζεται ελεύθερα, να διαδηλώνει ελεύθερα, να διαμαρτύρεται ελεύθερα, χωρίς φόβο, χωρίς βία, χωρίς ανομία.

Να προστατεύσουμε και το δικαίωμα στην προσωπική περιουσία των συμπολιτών μας. Να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλα τα δικαιώματα, αυτών που θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά, αλλά παράλληλα να διασφαλίσουμε την προστασία της ζωής και της περιουσίας, ιδιωτικής και δημόσιας. Να προστατέψουμε την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας.

Και είπαμε πολύ καθαρά «όχι στη βία». Είπαμε πολύ καθαρά ότι «ούτε θέλουμε να ασκήσουμε βία ως Πολιτεία, ούτε θα ανεχθούμε βία από όπου κι αν προέρχεται». Και ο απολογισμός είναι θετικός. Χιλιάδες νέοι βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, για όλα όσα τους κάνουν εδώ και χρόνια να νιώθουν την πίεση του αποκλεισμού, της έλλειψης ευκαιριών, του περιθωρίου, της αδικίας.

Αποξενώσαμε από το σώμα χιλιάδων νέων με ανησυχίες και ευαισθησίες, όλους όσοι είχαν ως μοναδικό σκοπό να εκμεταλλευθούν το πάθος της νέας γενιάς για δικαιοσύνη, για να δώσουν άλλοθι σε πράξεις βίας και καταστροφής.

Ζητώ και από τα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης να συμβάλουν στη θετική εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Είναι και εθνικό μας καθήκον, μπροστά στην απαξίωση της εικόνας μας των τελευταίων ετών. Μια απαξίωση, που τραυματίζει όλους μας, τη Δημοκρατία μας και την οικονομία μας.

Να δώσουμε την εικόνα της ευνομούμενης δημοκρατικής Πολιτείας, που την αποκαθιστούμε καθημερινά. Το οφείλουμε αυτό στην πατρίδα, το οφείλουμε στον πολίτη, το οφείλουμε στη νέα γενιά της χώρας. Μια νέα γενιά, που ποτέ δεν ταυτίστηκε με πράξεις βίας. Θέλει όμως αυτή η νέα γενιά και δικαιούται να έχει φωνή, και μάλιστα ισχυρή φωνή, διότι σήμερα η νέα γενιά αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν σημαίνουν ότι τα προβλήματα δεν υπάρχουν και ότι δεν είναι σήμερα ακόμη μεγαλύτερα, με το φάσμα της ανεργίας, με ένα Δημόσιο που δεν μπορεί να τους απορροφήσει, με πτυχία που φαντάζουν απαξιωμένα, με τα μεγάλα προβλήματα που αυτή η γενιά αντιμετωπίζει, όπως της κλιματικής αλλαγής, με το βάρος ενός συνταξιοδοτικού συστήματος, που σήμερα δεν αρκεί για να εγγυηθεί σύνταξη στην επόμενη γενιά.

Η νέα γενιά ζητά δικαιοσύνη, ζητά μια οικονομία με προοπτική, ζητά αξιοκρατία και διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων του Ελληνικού λαού. Θα κάνουμε τα πάντα για τους δώσουμε ελπίδα, για να τους δώσουμε πιο δυνατή φωνή, προοπτική, σιγουριά για ένα καλύτερο μέλλον. Για να τους κάνουμε να πιστέψουν πάλι στους θεσμούς μας.

Τους θέλουμε, τους χρειαζόμαστε συμμέτοχους στην πολιτική, στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στην καινοτομία και την οικονομία. Τους χρειαζόμαστε στην ανατροπή και στα μέτωπα αλλαγής που ανοίγουμε.

Ένα άλλο μέτωπο αναξιοπιστίας που κλείνουμε, ήταν η πλήρης απουσία, ιδιαίτερα του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας μας, από τις ευρωπαϊκές, διεθνείς αλλά και βαλκανικές πρωτοβουλίες. Η απουσία μας δεν ήταν μόνο αισθητή, αλλά και απαξίωνε τη διαπραγματευτική μας ικανότητα στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, όπως βεβαίως και στα θέματα της οικονομίας μας.

Για το λόγο αυτό, αναπτύξαμε και ανέπτυξα συστηματικές πρωτοβουλίες τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια να υπερκαλύψω τα κενά που δημιουργήθηκαν αδικαιολόγητα τα τελευταία χρόνια. Πρωτοβουλίες προς την Τουρκία, τη Fyrom, τα Βαλκάνια, πρωτοβουλίες και στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, και για θέματα όπως της κλιματικής αλλαγής και της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Οι Έλληνες είμαστε και πάλι παρόντες, παίκτες, με φωνή. Και χαίρομαι, διότι ήδη είχαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποφάσεις για ζητήματα της περιοχής, όπως για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και της Fyrom, που αποτελούν στέρεες βάσεις για επόμενα βήματά μας, που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν στην καλή γειτονία, στη δίκαιη επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων όπως του Κυπριακού και στην εμπέδωση της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Την επόμενη εβδομάδα, θα είναι επίσης σημαντική η παρουσία της Ελλάδας στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, μια Διάσκεψη όπου έχουμε κάθε συμφέρον να συμμετέχουμε, με ισχυρή φωνή. Διακυβεύονται καθοριστικά για τον Ελληνισμό και την περιοχή μας συμφέροντα. Το μέλλον των θαλασσών μας, των υδάτινων πόρων, των δασών μας, του πολιτισμού μας, καθορίζονται από τις αποφάσεις που θα πάρουμε εκεί.

Θέλω όμως να αναφερθώ σήμερα ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία και το μέλλον της πατρίδας μας. Στο μέτωπο αναξιοπιστίας, που πρέπει να κλείσουμε, για να επιβιώσουμε ως έθνος κυρίαρχο και συνεκτικό.

Να μιλήσω με ειλικρίνεια για την κατάσταση της οικονομίας, Μπροστά μάλιστα σε μια κρίση, και εδώ αναξιοπιστίας, που υπάρχει και γίνεται ακόμα και αντικείμενο εκμετάλλευσης σε διεθνές επίπεδο.

Πριν από 60 μόνο μέρες, συγκροτήσαμε τη νέα Κυβέρνηση της χώρας. Όλοι οι πολίτες είναι μάρτυρες της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλει η Κυβέρνησή μας, για να στηρίξει τη χώρα μας εντός και εκτός συνόρων. Για να στηρίξει την αξιοπιστία μας, την πιστοληπτική μας ικανότητα, την ικανότητα να μπορούμε να εγγυηθούμε το άμεσο οικονομικό μέλλον της χώρας μας, των οικογενειών των Ελλήνων.

Δυστυχώς, οι εγκληματικές πολιτικές που εφάρμοσε η προηγούμενη Κυβέρνηση, μάς έχουν οδηγήσει σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο. Πολιτικές αδιαφάνειας, κομματισμού, κατασπατάλησης των δημοσίων πόρων, λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, όλα αυτά έχουν οδηγήσει τη χώρα μας σε πρωτοφανή δύσκολη θέση.

Η Νέα Δημοκρατία εξέθεσε την Ελλάδα στις πιέσεις των διεθνών πιστωτών της και παρέδωσε την Ελλάδα με μειωμένη εθνική κυριαρχία. Το ίδιο είχε συμβεί, με λιγότερο δραματικό τρόπο και το 1993.

Εμείς δεσμευτήκαμε και λέμε την αλήθεια, δεν κρυβόμαστε πίσω από αλχημείες. Δεσμευτήκαμε και απ’ την πρώτη στιγμή σηκώνουμε τα μανίκια και καταβάλουμε μια τεράστια εθνική προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας και της χώρας μας, από μία προδιαγεγραμμένη πορεία προς το μαρασμό και την περιθωριοποίηση.

Το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία, για πρώτη φορά από το 1974.

Αυτή η Κυβέρνηση λειτουργεί και θα λειτουργεί με μόνο γνώμονα την προστασία του δικαιώματος του λαού μας, να αποφασίζει κυριαρχικά για το μέλλον του, με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας, το κοινό καλό, το συμφέρον του Έλληνα πολίτη και της ελληνικής οικογένειας.

Κερδίσαμε ήδη αυτές τις μέρες πολλές δύσκολες μάχες. Θέλω όμως να είμαι ειλικρινής, όσο και ξεκάθαρος, ότι είμαστε αποφασισμένοι και τώρα να κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να ελέγξουμε το τεράστιο έλλειμμα, να επαναφέρουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, να προωθήσουμε την ανάπτυξη παντού, ώστε να ορθοποδήσει η χώρα.

Μόνον έτσι η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύσει να χάσει κυριαρχικά της δικαιώματα. Μόνον έτσι θα μπορέσει να κάνει η Κυβέρνησή μας όσα έχει δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες. Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορούμε. Το πετύχαμε το 1993, θα το πετύχουμε και σήμερα, σε ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες.

Έχουμε ήδη καταθέσει έναν προϋπολογισμό, που κάνει τα πρώτα βήματα για την ανάταξη της οικονομίας και τον δραστικό περιορισμό του ελλείμματος που μας παρέδωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Έναν προϋπολογισμό, αλλά και νομοσχέδια που βοηθούν ιδιαίτερα στην ανάταση, στη ρευστότητα, στην ελληνική οικονομία.

Ανοίξαμε ήδη τη διαδικασία για μεγάλες τομές στο φορολογικό, στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, για ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, για τη διαφάνεια και την αποτελεσματική και δίκαιη διαχείριση των χρημάτων του Ελληνικού λαού.

Όπως είχαμε δεσμευτεί, το πρόγραμμά μας της τετραετίας, ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας, το αποτυπώνουμε με συγκεκριμένο τρόπο και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα καταθέσουμε και επισήμως τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό το πρόγραμμά μας αποτελεί και την αξιόπιστη πρότασή μας για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της χώρας, όπως βέβαια και του τεράστιου βάρους του δημοσίου ελλείμματος και χρέους, που εκτινάχτηκε στα ύψη τα τελευταία χρόνια.

Δεν ξεχνάμε ποτέ τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα».

Το βασικό περίγραμμα του προγράμματός μας θα το παρουσιάσω τις επόμενες μέρες, στις συναντήσεις που θα έχουμε με τους κοινωνικούς εταίρους.

Επίσης, πρόκειται να εντείνουμε τις διεθνείς μας επαφές και πρωτοβουλίες, παρουσιάζοντας τους άξονες αυτού του προγράμματος, αλλά και διασφαλίζοντας στενή συνεργασία στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας μας.

Κυρίες και κύριοι, ένα μεγάλο μέρος αυτής της οικονομικής κρίσης είναι και η λειτουργία του κράτους. Είναι η έλλειψη νοικοκυρέματος του κράτους.

Και αυτή ακριβώς η έλλειψη του νοικοκυρέματος του κράτους αφορά σε μια πελατειακή αντίληψη, αλλά ακόμα βαθύτερα και σε μια διαφθορά, που έχει γίνει συστημική και που σημαίνει τη σπατάλη του χρήματος του Ελληνικού λαού, αλλά και βαθιά αδικία, διότι ενισχύει τους ισχυρούς απέναντι στους λιγότερο ισχυρούς, ενισχύει την ανομία, ενισχύει την έλλειψη διαμόρφωσης σωστών πολιτικών και τη χρηστή αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου αγαθού, που λέγεται χρήμα του Ελληνικού λαού.

Γι' αυτό σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της διαφθοράς, ζήτησα να είναι εδώ, κοντά μας, ο κ. Μπακούρης, ο Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας. Έχει κάνει σημαντική, συστηματική δουλειά για την ανάδειξη των προβλημάτων που έχουμε στη χώρα μας. Και έχω ζητήσει να συναντηθώ αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είχαμε δεσμευτεί.

Θα ζητήσω να γίνει συνάντηση των Αρχηγών όλων των κομμάτων την επόμενη εβδομάδα, ώστε να συζητήσουμε για το θέμα της διαφθοράς, προκειμένου να γίνει μια εθνική εκστρατεία ενάντια στη διαφθορά, που συνδέεται βεβαίως άμεσα και έμμεσα και με την ανασυγκρότηση, την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, με την αντιμετώπιση της αδιαφάνειας, της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής. Πρόκειται για μεγάλα θέματα, που αν δεν τα αντιμετωπίσουμε και αν δεν τα αντιμετωπίσουμε συνολικά, βάζοντας όλοι μας πλάτη, δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για την ουσιαστική ανάταση της χώρας μας.

Ευχαριστούμε λοιπόν τον κ. Μπακούρη που είναι κοντά μας και του δίνω το λόγο.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης