Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

18.12.09

O Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε χθες με τον Πρέσβη της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας κ. Jeremy Newman.

O Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε χθες με τον Πρέσβη της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας κ. Jeremy Newman.

Ο κ. Πετσάλνικος εξήρε τους φιλικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες οι οποίοι έχουν σφυρηλατηθεί από κοινά ιστορικά γεγονότα και στηρίζονται στην πολυπληθή ελληνική ομογένεια στην Αυστραλία και αντιστοίχως στην αυστραλιανή κοινότητα στην Ελλάδα και αποτελούν δυναμικούς κρίκους στις διμερείς μας σχέσεις.



Ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι έχει επισκεφθεί στο παρελθόν την Αυστραλία και έχει έρθει σε επαφή με το εκεί ομογενειακό στοιχείο κατά την θητεία του ως Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού, και Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κοινότητα έχει ενσωματωθεί στην αυστραλιανή κοινωνία με σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση, στην τέχνη, στην οικονομία, ακόμη και στην πολιτική.

Ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι η νέα Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν ήδη πολύ καλή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, γεγονός που θα λειτουργήσει ευνοϊκά για την περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Στην οικονομία, όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει αναλάβει ένα πολύ δυναμικό ρόλο για την επίλυση των προβλημάτων, η ενθάρρυνση αυστραλιανών επενδύσεων στην Ελλάδα και η αντίστοιχη προώθηση Ελληνικών προϊόντων μεσογειακής διατροφής στην αγορά της Αυστραλίας, είναι τομείς για περαιτέρω ανάπτυξη.

Στην παιδεία και από τις δύο πλευρές δίδεται προτεραιότητα στην διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, κρίσιμα στοιχεία στην επιτυχία μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας όπως η Αυστραλιανή. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η Ελλάδα συμβάλλει στην λειτουργία ελληνικών εδρών σε Αυστραλιανά Πανεπιστήμια και ζήτησε την συνέχιση της συνδρομής της Κεντρικής και των Περιφερειακών Κυβερνήσεων της Αυστραλίας.

Στην εξωτερική πολιτική ο κ. Πετσάλνικος ευχαρίστησε για την καλή συνεργασία και την στήριξη που παρέχει η Αυστραλία στα εθνικά μας θέματα.



Ο Αυστραλός Πρέσβης υπερθεμάτισε στις αναφορές του Προέδρου της Βουλής για τις σχέσεις των δύο χωρών και σε προσωπικό επίπεδο έκανε ιδιαίτερη μνεία των δικών του φιλικών σχέσεων με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας.

Ο κ. Newman μετέφερε στον κ. Πετσάλνικο πρόσκληση των Προέδρων της Γερουσίας και της Βουλής της Αυστραλίας να επισκεφθεί την Αυστραλία εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2010, η οποία και έγινε δεκτή. Ο κ. Νewman δήλωσε ικανοποιημένος από την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Επιτροπής αρμοδίας για την Ελληνική Ομογένεια στην Αυστραλιανή Βουλή, όπου συζητήθηκε ακριβώς η σημασία της διατήρησης της ελληνικής παιδείας για τα παιδιά των ελλήνων ομογενών.

Ο κ. Πρέσβης σημείωσε ότι το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις επιφέρει και ταυτότητα απόψεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξού και η πραγματική στήριξη που παρέχει η Κυβέρνηση της Αυστραλίας στα εθνικά θέματα της Ελλάδος.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης