Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

28.9.09

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Ρόδος, 28 Σεπτεμβρίου 2009




Ροδίτισσες και Ροδίτες, Δωδεκανήσιοι,

Tο Αιγαίο συμπαρατάσσεται σήμερα στην πανστρατιά της νίκης. Και αυτή η απόφαση, η δική σας απόφαση, είναι καθοριστικής σημασίας. Η φωνή σας είναι δυνατή. Μεταδώστε την παντού! Είναι η δυνατή προέκταση του μηνύματος που έρχεται από τη Μακεδονία, από την Κεντρική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο, από την Κρήτη.

Αποδεικνύετε, σήμερα, ότι έκαναν λάθος όσοι έσπευσαν να προκαταλάβουν την απόφαση των Ελλήνων. Τα δεδομένα άλλαξαν. Τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Με την κινητοποίηση όλων. Με τη συστράτευση όλων. Η νίκη είναι, πια, στα δικά μας χέρια.  Την Κυριακή κανένας να μη λείψει. Απευθυνθείτε σε κάθε πολίτη: Στο φίλο, το συγγενή, το συνάδελφο. Οι εκλογές αυτές κρίνουν την εξέλιξη της Οικονομίας μας. Διαμορφώνουν το αύριο του Τόπου μας. Καθορίζουν το μέλλον των παιδιών μας.

Σ΄ αυτές τις εκλογές  δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν δρόμοι τόσο διαφορετικοί απ’  αυτούς που προτείνουμε εμείς και το ΠΑΣΟΚ. Η οικονομική πολιτική που προτείνουμε είναι συγκεκριμένη, παρουσιάζεται με ανοιχτά χαρτιά. Με τα αναγκαία δύσκολα μέτρα που χρειάζεται ο τόπος. Μέτρα, που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και διασφαλίζουν την ελπίδα. Αντίθετα, η οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι πιο αόριστη παρά ποτέ. Κρύβεται κάτω από κλειστά χαρτιά. Περιέχει μόνο παροχές, ευχολόγια και ούτε ένα αναγκαίο μέτρο. Αντί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, θα τις μεγαλώσει. Θα απομακρύνει την ελπίδα, διότι οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα.

Ροδίτισσες και Ροδίτες,

Στις δύσκολες αυτές ώρες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης,  η Χώρα χρειάζεται συγκροτημένο σχέδιο. Χρειάζεται στέρεα βήματα. Χρειάζεται δύναμη για δύσκολες αποφάσεις. Γνωρίζουμε όλοι τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας. Ξέρουμε τις δομικές αδυναμίες της Οικονομίας μας. Έχουμε το Σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. Έχουμε, πάνω από όλα, τη θέληση να προχωρήσουμε μπροστά! Έχουμε την αποφασιστικότητα, που απαιτούν οι καιροί. Δεν παίζουμε μπροστά σε μια τέτοια παγκόσμια θύελλα. Δεν παίζουμε με το μέλλον του Τόπου. Δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας. Πάνω από όλα βάζουμε το συλλογικό καλό.  Πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον.


Ροδίτισσες και Ροδίτες,

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης επηρέασαν και επηρεάζουν σοβαρά τα οικονομικά του Κράτους, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων. Επηρέασαν, πρώτ’ απ’ όλα, τους εξωγενείς τομείς της Οικονομίας μας: Τον Τουρισμό, τις εξαγωγές, τη Ναυτιλία. Εσείς εδώ ξέρετε πολύ καλά την αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή είναι η πιο ισχυρή απάντηση στους έωλους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ. Είναι η έμπρακτη διάψευση της πιο ανεύθυνης προπαγάνδας. Είναι διάψευση των ρηχών και ανεύθυνων ισχυρισμών ότι η κρίση είναι, τάχα, ζήτημα εσωτερικής πολιτικής. Αυτό και μόνο, αποδεικνύει την κομματική εμπάθεια του ΠΑΣΟΚ. Την εμπάθεια που δεν του επιτρέπει ούτε να δει, ούτε να κατανοήσει, ούτε, προπάντων, να αντιμετωπίσει  τα πραγματικά, τα υπαρκτά προβλήματα. Η αλήθεια αυτή ήταν φανερή από την αρχή. Την ώρα που εμείς βάζαμε σε εφαρμογή δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, το ΠΑΣΟΚ δεν έβλεπε καμιά κρίση.

Είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη, που εγγυηθήκαμε όλες τις καταθέσεις. Είμαστε από τους πρώτους, που πήραμε πρόσθετα μέτρα για τους δανειολήπτες. Από τον περασμένο Δεκέμβρη, προχωρήσαμε σε στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος μας:
-       Εγγυημένα δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ σε τουριστικές επιχειρήσεις.
-       Μείωση του ΕΤΑΚ και του τέλους παρεπιδημούντων.
-       Λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων.
-       Αύξηση κατά 50% των δαπανών για τη διεθνή προβολή της Χώρας. 
-       Μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα Απασχόλησης, για την πρόσληψη εποχιακά εργαζόμενων από ξενοδοχειακές μονάδες.
-       Αυξημένα, σχεδόν κατά 50%, προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

Ήταν μια ακόμη επιλογή ευθύνης! Επιλογή που απέτρεψε δυσμενέστερες επιπτώσεις. Τα νησιά μας,  ολόκληρη η Χώρα,  είχαν, στο διάστημα αυτό, ουσιαστική στήριξη. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να περιορίσουμε τις συνέπειες στον Τουρισμό. Τα γεγονότα μιλούν μόνα τους. Σήμερα, μπορούμε να αισιοδοξούμε  ότι τα πράγματα στον Τουρισμό θα είναι πλέον διαρκώς καλύτερα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα πρώτα μηνύματα για την οικονομική ανάκαμψη αφορούν στην Τουριστική Βιομηχανία. Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη για μια νέα τουριστική δυναμική.

Ο Τουρισμός ήταν -και είναι- μία από τις πρώτες προτεραιότητες της πολιτικής μας. Η αλήθεια αυτή επιβεβαιώνεται καθημερινά, εδώ, στα Δωδεκάνησα. Εσείς, άλλωστε, δίνετε ισχυρό παράδειγμα σ’ ολόκληρη τη Χώρα. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν ως τώρα πολλά και δρομολογήθηκαν ακόμη περισσότερα:
-       Το 80% των κοινοτικών πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου κατευθύνεται στην Περιφέρεια.
-       Δημιουργούνται σύγχρονες υποδομές σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.
-       Εκσυγχρονίζονται περιφερειακά αεροδρόμια και περιφερικά λιμάνια.
-       Αξιοποιείται η ακίνητη τουριστική περιουσία.
-       Απλοποιούνται οι διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων.
-       Οι επενδυτές έχουν τώρα στη διάθεσή τους και τον Ολοκληρωμένο Χωροταξικό Σχεδιασμό, με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Κάθε επενδυτής ξέρει πού και πώς μπορεί να δραστηριοποιηθεί.
-       Διευκολύνεται έτσι η επενδυτική πρωτοβουλία.
-       Εξασφαλίζεται απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον.
-       Ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας.
-       Προάγεται η ισόρροπη και αειφόρος τουριστική ανάπτυξη, σύμφωνα με τις φυσικές, τις πολιτιστικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
-       Μπαίνουν, ταυτόχρονα, συγκεκριμένοι όροι και αυστηρές προϋποθέσεις για σύνθετες και ολοκληρωμένες τουριστικές υποδομές μικτής χρήσης. Η αλήθεια δεν μπορεί να αμφισβητείται  από κανέναν. Η Ελλάδα απέκτησε, επιτέλους, δομές που της στερούσαν το παρελθόν.

Φίλες και φίλοι,

Το ίδιο εμφανής είναι και η στήριξη που δώσαμε στις τοπικές κοινωνίες για να αποκτήσουν  σύγχρονες αναπτυξιακές και κοινωνικές υποδομές. Εδώ, στη Ρόδο, κατασκευάστηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για την ποιότητα ζωής και τον Τουρισμό. Το φράγμα Γαδουρά για την ύδρευση όλου του νησιού, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διπλασιάστηκαν και της Νομαρχιακής πενταπλασιάστηκαν. Εδώ, στα Δωδεκάνησα, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» έργα και μελέτες, που προσεγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ.  Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο,  χρηματοδοτήθηκαν πάνω από 700 έργα, με 700 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στ’ άλλα:
-       Έγιναν έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού σε 12 αεροδρόμια και 15 λιμάνια, ανάμεσα στα οποία, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Ρόδου.
-       Κατασκευάστηκαν ή βελτιώθηκαν τοπικά οδικά δίκτυα, ανάμεσα στα οποία η Εθνική Οδός προς τη Λίνδο και η περιμετρική της πόλης.

Έγιναν σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας.
Σημειώνω ξεχωριστά...
-       τα έργα βιολογικών καθαρισμών.
-       Τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.
-       Τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων σ’ ολόκληρη την Περιφέρεια.

Αναπτύξαμε δράσεις και προωθήσαμε σημαντικά έργα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου:
-       Κατασκευή φραγμάτων.
-       Αξιοποίηση λιμνοδεξαμενών.
-       Επέκταση δικτύων άρδευσης.
-       Δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων.
-       Οι κοινοτικές επιδοτήσεις στους αγρότες, στην προηγούμενη τριετία, ξεπέρασαν τα 50 εκ. ευρώ.
-       Υποστηρίχθηκαν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της Αλιείας,  τη μεταποίηση, την οικοτεχνία,  τη βιοτεχνία, τον αγροτουρισμό.
-       Καλύψαμε με 1,7 εκ. ευρώ τις ζημιές που προκλήθηκαν, το 2008, σε καλλιέργειες σιτηρών και σε ελαιόδεντρα.  Αποδείξαμε, με έργα, ότι είμαστε δίπλα στον πρωτογενή τομέα, δίπλα στους αγρότες μας.

Θέλω, ακόμη, να υπογραμμίσω ότι δρομολογήσαμε την εφαρμογή Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου. Συλλέξαμε τις προτάσεις των τοπικών φορέων και ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες για τη χρηματοδότησή τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και το λέω αυτό για να θυμίσω ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη.

Φίλες και φίλοι,

Τα Δωδεκάνησα αποτελούν σήμερα τα εξωτερικά ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα από τα περάσματα στην ελπίδα για χιλιάδες απελπισμένους συνανθρώπους μας. Η Ελλάδα, ως ενδιάμεσος σταθμός για την Ευρώπη, αντιμετωπίζει άμεσα το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να το σηκώσει μόνη της καμία χώρα. Παρουσίασα με ξεκάθαρο τρόπο το θέμα αυτό σε όλους τους ηγέτες της Ένωσης.  

Ζήτησα να δεχθούν το αυτονόητο:
-       Δίκαιη κατανομή βαρών.
-       Έμπρακτη αλληλεγγύη.
-       Συγκεκριμένα μέτρα.

Ζητήσαμε και πετύχαμε να υιοθετηθούν από τους εταίρους μας: 
-       Η ενίσχυση του ρόλου της FROΝΤEX για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.
-       Η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης παράνομων μεταναστών.
-       Η επίσπευση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής  μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών αυτών.

Πετύχαμε να καταγραφούν σαφώς στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουνίου οι υποχρεώσεις της Τουρκίας. Και οι υποχρεώσεις αυτές δεν μπορεί, πλέον, να αγνοούνται. Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θωρακίζει πλέον τα σύνορά μας, είναι αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο σεβασμός του είναι ουσιώδης προϋπόθεση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.

Ροδίτισσες και Ροδίτες,

Τα μεγάλα προβλήματα που αναδεικνύει η διεθνής οικονομική κρίση απαιτούν συγκροτημένο σχέδιο. Απαιτούν συστηματική προσπάθεια! Απαιτούν αποφασιστικότητα, στιβαρότητα, υπευθυνότητα.  Είναι επιτακτική ανάγκη...
-       να περιορίσουμε τις δαπάνες του Δημοσίου.
-       Να κερδίσουμε τον πόλεμο απέναντι στη φοροδιαφυγή.
-       Να τολμήσουμε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Μόνο έτσι μπορούμε να περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις. Μόνο έτσι μπορούμε  να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για μακροχρόνια ανάπτυξη.  Μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε, γρήγορα, σίγουρα, σταθερά,  σ’ ένα καλύτερο αύριο. Η προσπάθεια αυτή έχει τεράστια εθνική σημασία. Μας αφορά όλους και όλες. Αφορά κάθε επιχειρηματία, κάθε επαγγελματία, κάθε εργαζόμενο. Αφορά το κοινό μας μέλλον.

Γι’ αυτό ακριβώς επιβάλλεται...
-       να λέμε στους πολίτες όλη την αλήθεια.
-       Να επισημαίνουμε τις δυσκολίες!
-       Να μην υποκύπτουμε στις ψευδαισθήσεις ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Σε τόσο κρίσιμες στιγμές, ισχύει μία και μοναδική αλήθεια:  Ο Τόπος δεν έχει περιθώρια λαϊκισμού. Δεν έχει περιθώρια ανευθυνότητας. Δεν έχει περιθώρια για εύκολες συνταγές.  Όλα αυτά είναι συνώνυμα του κινδύνου. Είναι συνώνυμα των αδιεξόδων.

Φίλες και φίλοι,

Την Κυριακή που έρχεται αποφασίζουμε για τον Τόπο μας! Για την πορεία της Οικονομίας μας! Αποφασίζουμε για τη δουλειά μας! Αποφασίζουμε για την οικογένεια μας! Για το μέλλον των παιδιών μας. Αποφασίζουμε για ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από τη διεθνή οικονομική κρίση.

Επιλέγουμε την αλήθεια!  Γιατί δείχνει το σωστό δρόμο. Θέλουμε να ξέρουν όλοι οι πολίτες πού πατάμε! Γιατί μόνο έτσι θα φτάσουμε, με σιγουριά, στο σκοπό μας. Στηρίζουμε τις ελπίδες μας σε γερές, σε στέρεες βάσεις.  Σε συγκεκριμένα μέτρα! Σε συγκεκριμένους χρόνους. Το σχέδιό μας εγγυάται ασφαλή έξοδο από την κρίση. Οδηγεί τη Χώρα  στο δρόμο της μακροχρόνιας ανάπτυξης.

Έχετε τη δύναμη να πάρετε τις εξελίξεις στα χέρια σας. Έχετε το πάθος που οδηγεί τη Χώρα ολοένα και πιο ψηλά. Στείλτε το μήνυμά μας παντού: Συμμετοχή. Συστράτευση. Συσπείρωση. Καμία ψήφος χαμένη. Καμιά ψήφος χαρισμένη.  Είμαι και θα είμαι μαζί σας στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Όλες παρούσες. Όλοι παρόντες. Μπορούμε να νικήσουμε:
-       Να νικήσουμε το λαϊκισμό.
-       Να νικήσουμε τις παροχές χωρίς αντίκρισμα.
-       Να νικήσουμε τους κινδύνους μιας ανεύθυνης πολιτικής. Θα νικήσουμε, αρκεί να είμαστε όλες και όλοι μαζί.
-       Η νίκη αυτή είναι στα δικά μας χέρια. Η νίκη αυτή μας ανήκει. Καλή δύναμη σε όλους.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ



Μυτιλήνη, 28 Σεπτεμβρίου 2009


Πολίτες της Μυτιλήνης,

Πολίτες των νησιών του Αρχιπελάγους, η συμμετοχή σας απόψε εδώ στέλνει, σ’ ολόκληρη τη Χώρα, μήνυμα σιγουριάς. Μήνυμα αισιοδοξίας. Μήνυμα νίκης. Και από εδώ -και από το Β. Αιγαίο- η φωνή της ευθύνης φτάνει παντού.

Η φωνή σας είναι δυνατή απάντηση στο λαϊκισμό. Στις κούφιες υποσχέσεις. Στις αντιφάσεις. Είναι απάντηση στον επικίνδυνο δρόμο του αβέβαιου και του άγνωστου. Η φωνή σας είναι το μεγάλο «ναι» στην Παράταξη της ευθύνης. Είναι το θεμέλιο στην αισιόδοξη προοπτική του 2011. Είναι έκφραση της απόφασής σας να μεταβάλουμε τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία.

Στην πορεία αυτή, μόνη μου δύναμη είναι η εμπιστοσύνη σας. Είναι αμοιβαία η σχέση αυτή. Θέλω να ξέρετε ότι σας εμπιστεύομαι. Εμπιστεύομαι την ωριμότητα των Ελλήνων. Εμπιστεύομαι την ωριμότητα των Αιγαιοπελαγιτών.

Φίλες και φίλοι,

Η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Η επόμενη περίοδος είναι καθοριστικής σημασίας για τα εθνικά μας ζητήματα:
- Την εκκρεμότητα της ονομασίας των Σκοπίων.
- Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
- Το Κυπριακό.

Η επόμενη περίοδος είναι, προπάντων, εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη της Οικονομίας μας:
- Κρίνεται η δυνατότητά μας να περιορίσουμε τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης.
- Κρίνεται η αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε χρόνιες αγκυλώσεις.
- Κρίνεται η ικανότητά μας να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα.

Οι δυσκολίες στο δρόμο μπροστά μας είναι πολλές. Και οι δυσκολίες δεν αντιμετωπίζονται  με ευχάριστες αποφάσεις! Δεν αντιμετωπίζονται χωρίς σχέδιο. Δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια.

Με μια φράση: Το ΠΑΣΟΚ δεν αναζητά πραγματικές λύσεις στα προβλήματα του Τόπου. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η εξουσία. Αυτά που υπόσχονται δεν γίνονται. Αυτά που ακούγονται από το ΠΑΣΟΚ δεν οδηγούν σε λύσεις. Οδηγούν σε αδιέξοδα. Αδιέξοδα για την Οικονομία. Αδιέξοδα που θα κοστίσουν ακριβά για την χώρα.

Φίλες και φίλοι,

Από εδώ, από την ακριτική Λέσβο, θέλω σήμερα να επαναλάβω ένα ειλικρινές μήνυμα  στη γειτονική Τουρκία: Υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Η θέση μας είναι σταθερή και ξεκάθαρη. Συμπυκνώνεται σε μια και μόνο φράση: «Πλήρης συμμόρφωση – πλήρης ένταξη». Θέλουμε στα ανατολικά μας σύνορα μια χώρα που  υιοθετεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό είναι το συμφέρον, τόσο για το λαό της, όσο και για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Αυτή είναι και η δέσμευσή της προς την Ευρώπη. Και στη δέσμευση αυτή  υποχρεούται να ανταποκρίνεται έμπρακτα.

Υποχρεούται να πάψει, επιτέλους, να καλύπτει σύγχρονους δουλέμπορους. Να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001, για τους παράνομους μετανάστες. Να ανταποκριθεί στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Υποχρεούται, προπάντων, να συμβάλει ουσιαστικά σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση που να γκρεμίζει το τελευταίο τείχος  που απέμεινε σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Για μια ακόμη φορά, από εδώ, από τη Μυτιλήνη, επαναλαμβάνω ρητά και ξεκάθαρα: Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει.  Και δεν πρόκειται να αλλάξει. Ούτε με παραβάσεις, ούτε με παραβιάσεις, ούτε με οποιεσδήποτε άλλες προκλήσεις. Δεν παζαρεύουμε κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν εγκαταλείπουμε τα δίκαιά μας. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα.

Νεοδημοκράτισσες, Νεοδημοκράτες,

Στα πεντέμισι χρόνια που πέρασαν, πετύχαμε πολλά και σημαντικά αποτελέσματα. Βεβαίως, μένουν πολλά να γίνουν ακόμα. Κανένας όμως δεν μπορεί να αμφισβητεί το έργο μας. Τολμούμε τη σύγκριση. Σε όλους τους τομείς. Απαντήστε με σιγουριά σ’ εκείνους  που επενδύουν στην ισοπέδωση. Απαντήστε με την ψήφο σας στο μηδενισμό. Απαντήστε με την αλήθεια του έργου μας, στους εκφραστές της αντίδρασης.

Στα πεντέμισι χρόνια που πέρασαν, η Λέσβος, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έκαναν σημαντικά βήματα μπροστά. Ολόκληρη η Ακριτική Ελλάδα βγήκε από την εγκατάλειψη του παρελθόντος.
·      Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Β. Αιγαίου εντάχθηκαν 650 έργα, με δημόσια δαπάνη 700 εκ. ευρώ.
·      Έγιναν -και γίνονται- σημαντικά έργα υποδομής:
- Η Βόρεια Παράκαμψη της Μυτιλήνης.
- Ο δρόμος προς τη Λάρσο.
·      Οι παρεμβάσεις στη Μαρίνα Μυτιλήνης και τα λιμάνια των γειτονικών νησιών.

Στο χώρο της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, υπογραμμίζω:
- Τη λειτουργία ενός ακόμη Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
- Τη δημοπράτηση του Κέντρου Πολιτισμού, εδώ στη Λέσβο.
- Τη δημιουργία του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας.
- Την ανάδειξη του προϊστορικού οικισμού της Θερμής.

Στον τομέα της Υγείας, έγιναν παρεμβάσεις επέκτασης και εκσυγχρονισμού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον:
·        Αποκαθίστανται, σταδιακά, οι χωματερές και αποκτούν τα νησιά του Β. Αιγαίου
Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.
·      Κατασκευάστηκαν έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού.
·      Φράγματα και ταμιευτήρες νερού…στο Μαραθόκαμπο, τους Μυτιληνιούς, την Ερεσό,  το Πλωμάρι.
·      Ολοκληρώνονται μελέτες για νέα φράγματα, καθώς και ειδική μελέτη για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων.
·      Τα νησιά μας, όπως και ολόκληρη η Χώρα, έχουν πλέον ως βασικό εργαλείο αειφόρου ανάπτυξης τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό.
·      Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στο Β. Αιγαίο, φτάσαμε την επιχορήγηση του Αναπτυξιακού Νόμου προς τις μικρές επιχειρήσεις στο 60% της επένδυσης. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.
·      Στηρίζουμε παράλληλα τους αγρότες μας να μείνουν στη γη τους, να παράγουν και να προοδεύουν.
- Καλύψαμε, φέτος, με 8,5 εκ. ευρώ τις ζημιές που προκλήθηκαν πέρσι στην αγροτική παραγωγή του νησιού.
- Χορηγήσαμε άτοκο δάνειο 740 χιλ. ευρώ σε συνεταιριστικές οργανώσεις του Νομού σας για την απορρόφηση του σταφυλιού.

Υποστηρίζουμε τις υδατοκαλλιέργειες, τη μεταποίηση και την προώθηση των αλιευμάτων.
- Δημιουργούμε αλιευτικά καταφύγια.
·      Σχεδιάσαμε και δρομολογήσαμε νέες δράσεις για το επόμενο διάστημα. Στη νέα προγραμματική περίοδο, το 80% των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου κατευθύνεται στην ελληνική Περιφέρεια.
·      Το Αιγαίο κάνει περήφανη την Ελλάδα σ’ ολόκληρο τον Κόσμο. Τα νησιά μας είναι δύναμη ανάπτυξης και προόδου.

Περήφανοι Ακρίτες,

Θέλω, στο σημείο αυτό, να κάνω μια ειδική αναφορά στον Αη Στράτη. Απεικονίζονται εδώ τρεις κρίσιμες διαστάσεις της πολιτικής μας. Πρώτον: Ο Αη Στράτης γίνεται  το πρώτο «πράσινο» νησί της Χώρας, πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη. Σύντομα θα χρησιμοποιεί ενέργεια αποκλειστικά και μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές. Μετεξελίσσεται, έτσι, σε πεδίο έρευνας, δοκιμών και ανάπτυξης των «πράσινων τεχνολογιών». Δεύτερον: Ο Αη Στράτης εντάχθηκε, για πρώτη φορά, στο σχεδιασμό στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ. Είναι μια ουσιαστική επιτυχία της εθνικής μας πολιτικής. Είναι απόδειξη της σοβαρότητας και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής μας. Και  Τρίτον: Ήρθα ο ίδιος στον Αη Στράτη, τον Ιούλιο του 2005, και δρομολογήσαμε την ίδρυση του Μουσείου Δημοκρατίας. Δημιουργήσαμε ένα Μουσείο-σύμβολο στους αγώνες για τη Δημοκρατία. Σύμβολο εθνικής ενότητας και ομοψυχίας.

Όλα αυτά αποτελούν χειροπιαστά δείγματα της πολιτικής μας. Είναι έργα που άνοιξαν νέους δρόμους στην πορεία της Πατρίδας μας. Δρόμους, για τους οποίους είμαστε περήφανοι.

Φίλες και φίλοι,

Η παγκόσμια οικονομική κρίση φέρνει την Πατρίδα μας μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Καταθέσαμε, για την αντιμετώπισή της, ρεαλιστικό σχέδιο σε τρεις άξονες:
- Τον αυστηρό έλεγχο των δημόσιων δαπανών.
- Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
- Την προώθηση ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών. Είπα όλη την αλήθεια και ανέπτυξα τις δύσκολες πολιτικές, τα δύσκολα μέτρα που χρειάζονται. Ήξερα -και ξέρω πολύ καλά- ότι ο δρόμος που επέλεξα είναι ανηφορικός.  Είναι δύσκολος! Δεν είχα όμως και δεν έχω κανένα απολύτως δίλημμα. Αυτή είναι η επιλογή μου. Επιλογή ευθύνης. Επιλογή σεβασμού στον πολίτη. Επιλογή για το καλό του Τόπου.  Γι΄ αυτό δεν πρόκειται να μοιράσω ψεύτικες υποσχέσεις για να κερδίσω εφήμερες εντυπώσεις. Πάνω από όλα, βάζω το χρέος μου στην Πατρίδα. Βάζω το χρέος μου σε όλους τους πολίτες. Αυτό έκανα σε όλη την πολιτική μου διαδρομή. Και αυτό, ισχύει ακόμη περισσότερο σήμερα. Στις δύσκολες ώρες, που δημιουργεί η παγκόσμια κρίση για τον Τόπο μας.

Σήμερα, η Χώρα δεν έχει περιθώρια για αναβολές. Δεν έχει περιθώρια αντικατάστασης της πολιτικής από ευχολόγια. Δεν έχει περιθώρια για λαϊκισμούς. Εκθέσεις ιδεών, επιπόλαιες συνταγές, ακάλυπτες πολιτικές επιταγές συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που οδηγεί μόνο σε περιπέτειες και αδιέξοδα. Και αυτό δεν έχουμε το δικαίωμα να το επιτρέψουμε. Οφείλουμε όλοι να κινητοποιηθούμε. Είναι ώρα αγώνα.  Κανένας να μη λείψει. Κανένας να μη χαρίσει την ψήφο του. Ο δρόμος μπροστά μας είναι κοινός.

Προχωρούμε όλες και όλοι μαζί. Με έναν και μόνο γνώμονα: Το εθνικό, το συλλογικό συμφέρον. Να σας θυμίσω ότι δώσαμε μαζί δύσκολες μάχες τα τελευταία χρόνια. Κερδίσαμε, μαζί, σημαντικές νίκες. Μαζί θα παλέψουμε και τώρα. Μαζί θα προχωρήσουμε στο αύριο. Μπορούμε να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Μπορούμε να είμαστε και πάλι νικητές. Είναι στο χέρι μας και θα είμαστε νικητές. Συνεχίστε τον αγώνα. Συνεχίζουμε μαζί. Καλή δύναμη σε όλους.


Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απέστειλε προς την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Angela Merkel συγχαρητήρια επιστολή για την εκλογική της νίκη και την ανανέωση της θητείας της.








 Ο Πρωθυπουργός στην επιστολή του επισημαίνει ότι, σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη και τον Κόσμο οικονομική συγκυρία, η ηγεσία της κ. Merkel μπορεί να παρέχει την αναγκαία διορατικότητα και εμπειρία για να ξεπεραστεί η δύσκολη περίοδος που ακολουθεί. 

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης