Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

19.1.10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ
Αθήνα 18 Ιανουαρίου 2010



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα ήθελα και πάλι να καλωσορίσω τον παλιό και στενό φίλο, Πρόεδρο Χριστόφια, στην Αθήνα.

Έχω τονίσει και παλαιότερα ότι, με τον Πρόεδρο Χριστόφια, έχουμε συναντηθεί και συνεργαστεί πολλές φορές, και με διαφορετικές ιδιότητες στο παρελθόν. Σήμερα, τον υποδέχομαι ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, και θέλω και πάλι δημοσίως να διαβεβαιώσω, και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τον Κυπριακό Ελληνισμό, ότι θα συνεχίσουμε να τον υποστηρίζουμε ενεργά, με κάθε δυνατό τρόπο.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μας. Στηρίζουμε τις προσπάθειές του για την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης κυπριακής λύσης, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

Μιας λύσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μιας λύσης, που θα διασφαλίζει την λειτουργικότητα του Κυπριακού κράτους και την αποτελεσματική συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιας λύσης, που θα έχει ως συνέπεια τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής και της διαίρεσης της νήσου.

Εμείς δεν ξεχνούμε, και το υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής, στρατιωτικής κατοχής και εισβολής από την Τουρκία.

Σήμερα, είχαμε μια πολύ διεξοδική, γόνιμη, χρήσιμη πιστεύω, συζήτηση. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας με ενημέρωσε σε βάθος για την πρώτη φάση των εντατικών συνομιλιών και για τις σκέψεις του ως προς τη συνέχεια που θα υπάρξει την προσεχή εβδομάδα.

Συμφωνήσαμε ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας για θέματα διακυβέρνησης ήταν αρνητικές, θα έλεγα και οπισθοδρομικές και ότι για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, θα πρέπει να τηρηθεί η βάση των συνομιλιών, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί. Δηλαδή, μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε., με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν, διότι πιστεύουμε πως τα προβλήματα λύνονται μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς μεγαλοστομίες και προτάσεις επικοινωνιακής λογικής, αλλά με διαρκή προσπάθεια μέχρι να φτάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.

Ανταλλάξαμε απόψεις και για τις προοπτικές της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, μετά τα αποτελέσματα του Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον Πρόεδρο Χριστόφια, ότι θα συνεχιστεί η πολύ στενή μας συνεργασία και ο συντονισμός μας για όλα τα θέματα, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό και υπηρεσιακό. Γι' αυτό το σκοπό, δημιουργείται άμεσα ομάδα ειδικών νομικών, οι οποίοι θα συνδράμουν την Κυπριακή Κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική τους ομάδα, σε ό,τι χρειαστεί.

Παρακαλέσαμε τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, τον κ. Κυπριανού, αλλά και τον κ. Δρούτσα, να δουν άμεσα τα θέματα για την προώθηση της υλοποίησης αυτών των αποφάσεών μας. Μάλιστα, το απόγευμα θα έχουν συνάντηση.

Η Ελλάδα, κι εγώ προσωπικά, θα είμαστε πάντα στο πλευρό του Κυπριακού λαού, κ. Πρόεδρε. Και πάλι, καλώς ορίσατε.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ φίλε κ. Πρωθυπουργέ. Είναι με μεγάλη χαρά ομολογουμένως που βρίσκομαι στην Ελλάδα και σήμερα εδώ στο γραφείο του Πρωθυπουργού, μαζί με τον φίλο Γιώργο Παπανδρέου, ανταποδίδοντας και τη δική του πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο.

Θέλω να του εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας γιατί η Κύπρος και το Κυπριακό αποτελούν προσωπική προτεραιότητα του ίδιου του Πρωθυπουργού και της ελληνικής Κυβέρνησης. Μαζί συνεργαζόμαστε εδώ και χρόνια όπως και ο ίδιος έχει αναφέρει και γι' αυτό δημιουργήθηκε μεταξύ μας φιλία, η οποία αποτελεί το στέρεο υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στηρίζεται η στενή μας συνεργασία.

Η ύπαρξη αγαστής συνεργασίας και η συνεχής επαφή, είναι επιβεβλημένη και η κοινή δράση είναι αναγκαία. Σχολιάζω ασφαλώς πολύ θετικά και με ευχαριστίες αυτό που εξήγγειλε τώρα ο Πρωθυπουργός, τη δημιουργία ομάδας νομικών, οι οποίοι θα συνδράμουν στην προσπάθειά μας μαζί με τη δική μας την ομάδα, να δώσουμε τις καλύτερες δυνατές ερμηνείες σε διάφορες πτυχές που χρειάζονται να ερμηνευτούν, ούτως ώστε οι θέσεις μας στις συνομιλίες να είναι επαληθευμένες και από άποψη νομική και πολιτική από δικής μας πλευράς.

Θέλω να πω ακόμα ότι η εντολή που δόθηκε στους δυο Υπουργούς, στοχεύει στην ανάπτυξη περισσότερης κοινής συνεργασίας και στο συντονισμό στο διεθνή χώρο. Συντονισμός και συνεργασία που υπάρχει, αλλά στην παραπέρα ανάπτυξη.

Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζητήσαμε σήμερα σε βάθος τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και θέματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Έχουμε κοινή αντίληψη για τη θετική μάχη που έχουν δώσει οι δυο Υπουργοί των Εξωτερικών στο Συμβούλιο των Υπουργών των Εξωτερικών το Δεκέμβριο σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της Τουρκίας.

Σε αυτά τα θέματα διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων ως προς την εκτίμηση γενικότερα της κατάστασης και διαπιστώθηκε ότι οι χειρισμοί μας βρίσκονται σε ορθό δρόμο. Όπως έχω ήδη αναφέρει, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζητήσαμε σε βάθος το Κυπριακό και έχουμε διαπιστώσει ότι ο διεθνής παράγοντας μας πιστώνει με καλή θέληση και βούληση για επίλυση του προβλήματος σύντομα.

Αυτό είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και των ενεργειών που έχουμε αναλάβει και της πολιτικής που με συνέπεια εφαρμόζουμε. Επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται μέσα από τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ελληνοκυπριακής Κοινότητας και ότι το κράτος της ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι ένα και μόνο, με μία και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Η συνεργασία μας και ο συντονισμός μεταξύ μας θα είναι συνεχής και στενή. Θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει αποδεχτεί πρόσκληση - παράκληση αν θέλετε, να κατέλθει στην Κύπρο για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων από κοινού, για μια από κοινού συνεκτίμηση του κυπριακού προβλήματος και των εξελίξεων και θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτό.

Για μια ακόμα φορά χαιρετίζω τη συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, τη δική του δήλωση που μόλις ακούσαμε και βεβαίως ευχαριστώ ακόμα μια φορά θερμότατα, για την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας.

Θέλω να ευχηθώ στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνησή του και στον ελληνικό λαό κάθε καλό. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου απευθύνεται και προς τους δύο Προέδρους, και προς τον Πρόεδρο Παπανδρέου και προς τον Πρόεδρο Χριστόφια. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείτε ότι η αδιαλλαξία Ταλάτ, η οποία διαπιστώθηκε στον πρώτο γύρο των συνομιλιών, δημιουργεί αρνητικά δεδομένα για τις μετέπειτα συνομιλίες.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να δώσω πρώτα το λόγο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Ο κ. Ταλάτ ο ίδιος, κατά τη δική μου εκτίμηση, έχει ανάγκη από θετικές εξελίξεις, δεδομένου ότι σύντομα θα γίνουν οι λεγόμενες εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και θα είναι υποψήφιος γι’ αυτές τις εκλογές.

Εδώ διαπιστώνω μια αντίφαση. Η αντίφαση είναι ότι ενώ θέλει να υπάρξει πρόοδος, από την άλλη οι προτάσεις ή το χαρτί το οποίο μας έχει διαβιβάσει μέσω των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επεξεργάστηκαν στην Άγκυρα, είναι και αδιάλλακτο, είναι και αρνητικό, είναι και απαράδεκτο και δεν το δεχτήκαμε εμείς ως βάση για διαπραγμάτευση. Υπάρχει αυτή η αντίφαση.

Εύχομαι και ελπίζω στο δεύτερο γύρο των εντατικών συνομιλιών, η στάση του κ. Ταλάτ να είναι τέτοια ώστε να μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική πρόοδο με περισσότερες συγκλίσεις στο θέμα της διακυβέρνησης.

Αυτό δε βοηθά απλώς τον κ. Ταλάτ, βοηθά την κοινή μας προσπάθεια για λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι ως διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, υπερασπίζομαι με πάθος πρέπει να σας πω και θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι με το ίδιο πάθος, βασικές αρχές που αφορούν τη βάση επίλυσης του κυπριακού, που αφορούν την επίτευξη της ενότητας στο ομοσπονδιακό κυπριακό κράτος, της ενότητας του κράτους, των θεσμών, της οικονομίας και του λαού.

Όμως, θα μείνω συνεπής στη δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία είναι διαχρονική δέσμευση, από το 1977, για λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που ήδη έχουμε αναφέρει, για να μην τα επαναλαμβάνω.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ θα ήθελα απλώς, να επαναλάβω - καμιά φορά είναι αυτονόητα αυτά που λέμε, αλλά και τα αυτονόητα χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε, όταν αυτά δεν γίνονται πράξη - ότι θεωρώ πως η λύση του Κυπριακού, πάντα στο πλαίσιο το οποίο αναφέραμε, είναι προς το συμφέρον όλων, Τουρκοκυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκίας και Ελλάδας.

Πιστεύω ότι είναι καιρός να υπάρξει το θάρρος, και από την πλευρά της Τουρκίας, να αποδεσμεύσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα και να συμβάλει εποικοδομητικά στην εξεύρεση εκείνης της λύσης, που θα μετατρέψει την περιοχή μας, από μια περιοχή εντάσεων, καμιά φορά και έλλειψης σταθερότητας, σε μια περιοχή πραγματικής συνεργασίας και ειρήνης, που θα είναι υπόδειγμα όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή, αλλά οπωσδήποτε και για όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα από τις διαστάσεις και πτυχές που έχετε δώσει για την επίλυση του Κυπριακού, φαίνεται ότι αυτές δεν συνάδουν με τις τουρκικές προτάσεις, όπως αυτές κατατέθηκαν. Οι τουρκικές προτάσεις παραβιάζουν έντονα πολλές από αυτές τις αρχές που έχετε αναφέρει. Μπροστά σε αυτό υπάρχει ζήτημα να ξαναδείτε Αθήνα και Λευκωσία τη στρατηγική σας στο Κυπριακό;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καταρχήν, εγώ τόνισα ότι η στρατηγική είναι μία. Είναι αυτό το οποίο έχουμε τονίσει εδώ και πολλά χρόνια, πολλές ηγεσίες, και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και της Ελλάδας, το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε για τη λύση. Αυτό είναι στρατηγικός στόχος. Παράλληλα, βεβαίως, έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια, μερικές φορές και πολύ πετυχημένα, συγκεκριμένες τακτικές και στρατηγικές επιλογές βεβαίως, όπως είναι αυτή της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βεβαίως, θα δούμε και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στην Κύπρο, τις περαιτέρω κινήσεις μας, οι οποίες όμως δεν αλλοιώνουν το στόχο. Ενδυναμώνουν, θα έλεγα ακόμα περισσότερο, την πεποίθησή μας, τη βούλησή μας να πετύχουμε αυτό το στόχο και να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα, όλες τις δυνατότητες και σίγουρα τη στενή συνεργασία που αναπτύσσουμε και που είναι βούληση και των δύο χωρών μας.

Και αυτό, όπως είπε και ο Πρόεδρος, και είναι πάντα και η δική μου, όχι απλώς βούληση, αλλά και αφοσίωση στη μόνιμη προσπάθεια, εδώ και πολλά χρόνια, και του Κινήματος το οποίο αντιπροσωπεύω, και των Κυβερνήσεων στις οποίες έχω συμμετάσχει, και σήμερα, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, να συμβάλουμε ουσιαστικά στη στενή μας συνεργασία για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης λύσης.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Δε θέλω να προδικάσω ναυάγιο των συνομιλιών κατά πρώτον. Είναι απαράδεκτες οι λεγόμενες προτάσεις, τις απορρίπτουμε και δε δεχόμεθα να τις συζητήσουμε. Όμως, όπως έχω δηλώσει και στην Κύπρο, αφού έχουμε εμείς καταθέσει τη δική μας άποψη, τις δικές μας θέσεις που αφορούν τη διακυβέρνηση, συνεχίζουμε με τον κ. Ταλάτ μια κατ’ ιδίαν συζήτηση πρώτα απ’ όλα, ελεύθερα πάνω σε όλες τις πτυχές της διακυβέρνησης.

Εάν στο τέλος αποδειχθεί ότι υπάρχει σημαντικότατη μετακίνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από παραδοσιακές θέσεις, διότι οι θέσεις αυτές είναι απλώς μια συγκέντρωση θέσεων οι οποίες έχουν εκφραστεί και διαχρονικά και στη διάρκεια των δικών μας συνομιλιών, τότε θα διαπιστωθεί πρόοδος. Άρα δε μπορεί να κάνεις εκ των προτέρων δεύτερες σκέψεις, προπάντων για αλλαγή στρατηγικής, γιατί πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι μένουμε συνεπείς στο στρατηγικό μας στόχο.

Αν εννοεί κανένας ότι θ’ αλλάξουμε το στρατηγικό στόχο, της λύσης διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας με ό,τι αυτή συνοδεύεται από άποψη αρχών, από δικής μας πλευράς, ε λοιπόν, δε θ’ αλλάξουμε αυτή τη στρατηγική. Διότι θα φανούμε ασυνεπέστατοι και ακριβώς θα κερδίσει η Τουρκία στο διεθνή χώρο, αυτό που θέλει.

Τακτική: Η τακτική επιδέχεται ανακατατάξεων. Και ανάλογα ακριβώς με την πορεία αυτού του διαλόγου, για την περίοδο πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, και ανάλογα και με τα αποτελέσματα των εκλογών, ασφαλώς θα έχουμε μια συνεχή διαβούλευση και εντός της Κύπρου, στα όργανα δηλαδή, τα συμβουλευτικά που υπάρχουν στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ μας.

Αυτά τα θέματα τακτικής ασφαλώς όπως είπα, επιδέχονται και αλλαγών και ανακατατάξεων. Ας μην προδικάσουμε λοιπόν το γεγονός ότι έβαλαν στο τραπέζι και δεν το δεχτήκαμε να το συζητήσουμε, ένα έγγραφο απαράδεκτο, σημαίνει ότι χάθηκε το παιχνίδι της όλης προσπάθειας. Χρειάζεται και ψυχραιμία, χρειάζεται και αυτοσυγκράτηση, χρειάζεται και αυτοπεποίθηση. Και βεβαίως χωρίς, επαναλαμβάνω, αντιδράσεις, οι οποίες είναι χαρακτηριστικό μας γνώρισμα, διαχρονικά: αυθόρμητες.

Επαναλαμβάνω, χρειάζεται και σοβαρή μελέτη και πολύ ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, αλλά και συνέπεια στην υπεράσπιση αρχών, και αυτοπεποίθηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση φυσικά αφορά και τους δύο. Θα ήθελα να ρωτήσω για τη στρατηγική έναντι της Τουρκίας πλέον. Και η Κύπρος και η Ελλάδα είναι πλέον και εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς αντιμετωπίζουν πλέον την Τουρκία μετά τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου;

Και ένα ακόμα σκέλος στην ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση για μια επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, πράγμα το οποίο κυκλοφόρησε από τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα έχω την ευκαιρία να απαντήσω τις επόμενες μέρες στην επιστολή του κ. Ερντογάν. Και μάλιστα, ήταν χρήσιμο που βρεθήκαμε τώρα με τον Πρόεδρο, τον κ. Χριστόφια, για ν’ ανταλλάξουμε απόψεις, ώστε να συμπεριλάβω και περαιτέρω σκέψεις σ’ αυτή μου την επιστολή. Και στην επιστολή αυτή, πράγματι, προσκαλώ τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί την Αθήνα. Δεν έχουμε προσδιορίσει ημερομηνίες, αυτό θα είναι θέμα των διπλωματικών μας γραφείων. Και οπωσδήποτε, το θέμα της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα κεντρικό ζήτημα. Εμείς βέβαια συνδέουμε σειρά ζητημάτων και υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων είναι και η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο, αλλά και η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, μέσα στο πλαίσιο αυτών των αρχών που ήδη προείπαμε.

Άρα λοιπόν, είναι σημαντικό ότι και στο διμερές επίπεδο, αυτά τα θέματα θα συζητηθούν, και τότε θα έχω περισσότερα να σας πω.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Εάν αναμένετε και από εμένα, να πω απλώς ότι συμφωνώ πλήρως με την ανάλυση, εκτίμηση του Πρωθυπουργού, απλώς θα προσθέσω ότι στα πλαίσια αυτών των προϋποθέσεων κινηθήκαμε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και έχουμε παγώσει ακόμα 6 κεφάλαια τα οποία συνδέονται ακριβώς με την υλοποίηση υποχρεώσεων της Τουρκίας που αφορούν την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Άρα το οποιοδήποτε συμπέρασμα ότι η Τουρκία βγήκε δήθεν αλώβητη το Δεκέμβριο, λυπάμαι να παρατηρήσω, είναι και λανθασμένο είναι και αυθαίρετο. Ενοχλείται η Τουρκία από αυτή την απόφαση την οποία πήρε η Ένωση ή που απεδέχθη η Ένωση αν θέλετε και τη δική μας την απόφαση ή και τη συναπόφαση με την Ελλάδα, διότι ήταν στήριγμα πραγματικά ο φίλος μου ο Δημήτρης στο Μάρκο, όταν έδιναν αυτή τη μάχη στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Και θέλω να τους συγχαρώ γι’ αυτό το αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εφ’ όσον είναι η τελευταία ερώτηση, επιτρέψτε μου να επιμείνω λίγο στις προοπτικές που υπάρχουν για λύση του Κυπριακού και θα ήθελα το σχόλιό σας για μια συγκεκριμένη τουρκική πρόταση, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση λύσης, να ισχύσουν και οι τέσσερις βασικές ελευθερίες, και το δικαίωμα δηλαδή εγκατάστασης για όλους τους Τούρκους πολίτες.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εμείς έχουμε επαναλάβει τη θέση ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το λεγόμενο, «acquis», ως βασικό πλαίσιο για την τελική λύση, τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Και μένουμε σε αυτή τη θέση.

Δ .ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Νομίζω ότι η θέση του Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη και μας καλύπτει κι εμάς.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Να είστε καλά, ευχαριστούμε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης