Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

15.1.10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ BOYKOV BORISSOV ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ
Αθήνα 15 Ιανουαρίου 2010



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, τον κ. Bοrissov, για την τόσο ζεστή φιλοξενία, όπως και τον Δήμαρχο της ωραίας αυτής πόλης, του Zlatograd. Η σημερινή συμβολική μέρα δείχνει πόσο στενές σχέσεις, αλλά και επιπλέον δυνατότητες έχουμε.

Στις κουβέντες που είχα με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, τον Boyko Borissov, διαπιστώσαμε πόσο καλές, πόσο άριστες είναι οι σχέσεις μας. Παράλληλα, όμως, θα έλεγα ότι η συνάντησή μας είναι ένα νέο ξεκίνημα για μια ακόμα πιο δυναμική φάση, μια πιο δυναμική εποχή στις διμερείς μας σχέσεις.

Προσβλέπω ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Βουλγαρίας μπορεί να γίνουν σχέσεις - πρότυπο, ένα μοντέλο σχέσεων, ένα πρότυπο οικονομικών σχέσεων, στο εμπόριο, τον τουρισμού, την ενέργεια, τις περιβαλλοντικές συνεργασίες, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και βέβαια στον πολιτισμό και στις επαφές μεταξύ των πολιτών και των λαών μας. Ένα πρότυπο σχέσεων, που μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο για τις διμερείς σχέσεις στα Βαλκάνια.

Και οπωσδήποτε, το γεγονός ότι η Βουλγαρία είναι πια πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγει ακόμα περισσότερες δυνατότητες για τις διμερείς μας σχέσεις. Αυτές οι διμερείς σχέσεις μπορούν να συμβάλουν και σε μια κοινή πολιτική για τα Βαλκάνια, για τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων και ιδιαίτερα για την προσπάθεια της προώθησης της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, και της επίλυσης κρίσιμων προβλημάτων στην περιοχή, με τη συνεργασία μας, ώστε να μπορέσουμε να δούμε το 2014 όλες αυτές τις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, παρότι έχουμε ξαναβρεθεί οι δυο μας, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολύ φιλικά και θερμά, και ξέρω ότι ο Boyko είναι και αυτός αποφασισμένος, να προχωρήσουμε μαζί, με τις καλύτερες δυνατές σχέσεις και προοπτικές, γι’ αυτό και τον περιμένω σύντομα να μας επισκεφθεί στην Αθήνα, στην Ελλάδα.

Και πάλι ευχαριστώ.

Β. BORISSOV: Και εγώ σας ευχαριστώ. Είναι χαρά για μας το ότι εδώ, σε αυτή τη γραφική, σε αυτή την όμορφη πόλη, το Zlatograd, έχουμε την τιμή να υποδεχθούμε έναν από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Ευρώπης.

Προσυπογράφω τα όσα είπε και ο κ. Πρωθυπουργός, ότι με τη διάνοιξη της διάβασης αυτής, μπορούμε να βοηθήσουμε όχι μόνο το εμπόριο, αλλά ακόμη και να τονώσουμε πνευματικά την περιοχή, τον τουρισμό και όλους τους άλλους τομείς.

Συμφωνήσαμε ότι αυτή είναι η πρώτη, αλλά όχι και η τελευταία διάβαση την οποία μαζί εγκαινιάζουμε. Για πρώτη φορά, στα 350 χιλιόμετρα, έχουμε μία διάβαση - σύνορο. Και το γεγονός ότι ανήκουμε και στις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές οικογένειες κομμάτων, των σοσιαλιστών και των δεξιών κομμάτων, η εμπιστοσύνη και η φιλία η οποία έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας είναι αυτή που θα συμβάλλει και στο να βοηθήσουμε τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην Ευρώπη.

Παράλληλα, θα μεριμνήσουμε, ούτως ώστε να συμμετέχουμε από κοινού σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία θα τονώσουν και τον τομέα του εμπορίου, αλλά και άλλους τομείς, των καπνοπαραγωγών που είναι εδώ στην περιοχή κλπ. Για άλλη μία φορά, να σας καλωσορίσω και να πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μας, να είναι ο κ. Παπανδρέου στη Βουλγαρία, εδώ στο Zlatograd.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δική μου χαρά και δική μου τιμή.

Β. BORISSOV: Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον αγωγό συζητήσατε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι, για όλα τα θέματα συζητήσαμε. Θα σας ενημερώσουμε, επειδή είναι πολλά τα θέματα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης