Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

19.1.10

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2010
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Δημήτρη Χριστόφια που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Φ. Πετσάλνικος: «Η Τουρκία

πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της»
Καλωσορίζοντας τον Κύπριο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

«Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε κ. Πρόεδρε στη Βουλή των Ελλήνων. Υποδεχόμαστε εσάς, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα στο πρόσωπό σας βλέπουμε και το σύνολο του κυπριακού ελληνισμού. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, εκ μέρους όλων των πτερύγων της Βουλής και εκ μέρους όλων των βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων, ότι στεκόμαστε δίπλα στην Κύπρο και σε αυτή τη δύσκολη και εργώδη προσπάθεια που καταβάλλετε για να εξευρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Για μας το Κυπριακό αποτελεί το μεγάλο εθνικό θέμα, συνολικά του Ελληνισμού. Η λύση πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να κινείται απόλυτα μέσα στο πλαίσιο των αξιών και αρχών της Ε.Ε. και βέβαια να σχετίζεται άμεσα με την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Είναι στα χέρια της Τουρκίας να αντιληφθεί ότι πρέπει να συμβάλει στην εξεύρεση αυτής της δίκαιης και συμφωνημένης λύσης. Και θα πρέπει να αντιληφθεί και η Τουρκία ότι η παρέλκυση, τα εμπόδια ή οι δυσκολίες, περισσότερα προβλήματα δημιουργούν και για την ίδια και για την ευρύτερη περιοχή. Είναι ώρα να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να πέσει και το τελευταίο τείχος που υπάρχει σε ευρωπαϊκό έδαφος».







Δ. Χριστόφιας: «Ο κ. Ταλάτ πρέπει να καταλάβει

ότι καιγόμαστε στο ίδιο καζάνι»



Απαντώντας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Δεδομένου ότι είναι η πρώτη μας συνάντηση και είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις και εδώ και στην Κύπρο, έχοντας υπόψη τις πραγματικά στενές και αδελφικές σχέσεις των δύο Κοινοβουλίων, τις οποίες μπορώ να πιστοποιήσω και εγώ προσωπικά και για τις οποίες έχω δουλέψει για μεγάλο διάστημα, θέλω να σας συγχαρώ θερμά για την εκλογή σας και εσάς και τους συνεργάτες σας και να ευχηθώ καρποφόρα θητεία για το καλό του ελληνικού λαού.

Μόλις τελειώσαμε μια μακρά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του. Ήταν μια συνάντηση πολύ δημιουργική, πολύ αδελφική, με πλήρη ταύτιση θέσεων και απόψεων οι οποίες στηρίζονται στις αρχές που έχετε αναφέρει για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος, για ένα ομοσπονδιακό κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία. Και βεβαίως, η δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας είναι μία δέσμευση την οποία έχουν αναλάβει προκάτοχοί μου και δεν είναι ούτε σκόπιμο, ούτε σωστό να αναθεωρήσουμε αυτή μας τη δέσμευση.

Σε ό,τι αφορά στη στάση των γειτόνων μας, της Τουρκίας, δυστυχώς τα έως τώρα δεδομένα από τον κύκλο των εντατικών συνομιλιών, μαρτυρούν ότι ίσως η Τουρκία να μην έχει αποφασίσει ακόμα να επιλύσει το Κυπριακό πρόβλημα. Και αν κρίνω από το χαρτί που μας έχει δώσει ο κ. Ταλάτ μέσω των Ηνωμένων Εθνών, αυτό είναι απαράδεκτο. Γι’ αυτό δεν το δεχθήκαμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και συνομιλούμε ελεύθερα με τον κ. Ταλάτ, διατυπώνοντας και εμείς τις συνολικές μας θέσεις και απόψεις. Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι στην πορεία του δεύτερου γύρου των εντατικών διαπραγματεύσεων, θα υπάρξει περισσότερη λογική και κατανόηση από την πλευρά του κ. Ταλάτ γιατί “καιγόμαστε στο ίδιο καζάνι” της κατοχής και είναι προς το συμφέρον και της τουρκοκυπριακής πλευράς μια ορθή και στη βάση αρχών επανένωση της κοινής μας πατρίδας. Ελπίζω να τοποθετηθεί πιο δημιουργικά, όπως είπα, ώστε να πετύχουμε περισσότερες συγκλίσεις πάνω σε αυτό το θέμα, διαφορετικά παραμένει το πρόβλημα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η στήριξη της Ελλάδας, του συνόλου της Βουλής των Ελλήνων, του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι απαραίτητη για εμάς, γιατί όπως είπατε οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και επίπονες. Όμως, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και η δική σας η στήριξη είναι βάλσαμο σε αυτή την κοπιώδη προσπάθεια. Ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά και ευχόμαστε κάθε καλό».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης